Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Szobatisztasággal kapcsolatban...

Szobatisztasággal kapcsolatban tanács?

Figyelt kérdés

3,5 éves fiamnál nyár után hétfőn vettem újra le a pelenkát.

Ha rajta van a pelus egyáltalán nem szól, hogy pisilni kell,jól elvan a pisis pelusban. Ha kakil, elvonul és csak néha Zavarja és szól, hogy ki kell cserélni a pelust.

Bölcsis és csak abban a "maradék" 2-3 órában amíg este itthon vagyunk, kerül le a pelenka, mivel azt mondták a gondozónők, hogy ők csak akkor szállnak majd be, ha már több ideig vissza tudja tartani és szól is. Addig 12 gyerek mellett nem érnek rá vele foglalkozni.

Szóval hazaérünk. Ma pl hajlandó volt wc-re ülni szűkítővel. De nem jött semmi így leszállt. Aztán eltelt 1 óra , vacsoráztunk. Utána megkérdeztem, hogy kell-e pisilni, a válasz: nem. Hívtam, hogy menjünk, próbáljuk meg.A válasz szintén nem. Erre nem telt el 1 perc sem és jött ki a szobából csupa pisis nadrágban, hogy pisiltem...

Ebből kiindulva óránként cipeljem el wc-re?Nem neki kellene érezni és szólni? Még mindig nem érti, hogy előtte szóljon és ne utána?

Most jön a hétvége, így egész nap (alvás kivételével) leveszem itthon a pelenkát. Gondolom, hogy még több "balesetre" számíthatok.

És meddig csináljuk ezt? Még egy hétig, ha semmi változás, adjam vissza a pelenkát? Csak nem tudom, hogy egyáltalán szól-e majd magától...

Szeptembertől ovi. Sokan mondják, hogy ó majd tavasszal, ó majd nyáron. Tudom, hogy nem szabad/lehet siettetni, de hipp-hopp itt van szeptember...

2013. febr. 8. 19:56
1 2 3 4 5
 1/45 A kérdező kommentje:

Azt kihagytam, hogy tegnap fürdés előtt szintén hívtam, hogy pisiljen és jött is és sikerült is neki.

Az imént pedig (már eltelt egy óra, amióta bepisilt és nem szólt) láttam, hogy piszkálja a kukacát, így hívtam megint, hogy menjünk próbáljunk meg pisilni. Jött is és sikerült is neki.

Úgy látszik, hogy neki tényleg óránként kell szólni és vinni? De fog magától is szólni??

2013. febr. 8. 20:26
 2/45 anonim ***** válasza:

3,5 éves és itt tart? Nincs valami más problémája?

Nem írtad el a kort?

2013. febr. 8. 20:30
 3/45 A kérdező kommentje:

Nem, nem írtam el a kort! Nincs semmiféle baja.

Baj, hogy ennyi idős? Elvégre hallani olyanról és a családban is volt olyan, aki éppen 4 éves korára lett szobatiszta.

Szóval nem megjegyzéseket várok!

Köszi!

2013. febr. 8. 20:48
 4/45 A kérdező kommentje:
Na mióta elvittem, megint újra bepisilt és nem szólt...:(((
2013. febr. 8. 20:53
 5/45 anonim ***** válasza:
40%

Elvileg 3 éves korára nappalra szobatisztának kéne lennie, de mindegy is mennyi idős, ugyanúgy kell kezdeni, mintha 2-2,5 éves lenne, ha még itt tart. A lényeg, hogy bárhogy folytatódik, ne add rá vissza pelust, hisz már 3,5 éves! Pár baleset után mindig visszaadni, teljesen összezavarodik. Kitartónak kell lenned! Ha elkezdted, csináld végig! És tényleg ne várj tavaszig, nyárig, mert itt a szeptember hamar.

Mi 19 hósan ugyanígy kezdtük. 2 hétig folyton bepisilt, bekakilt ha nem vittem időben. 2 hét után szólt kaki előtt, 1 hónap múlva pisi előtt. Eleinte fél óránként én vittem, de hamar tovább tudta visszatartani, és már csak 1 óra múlva kellett vinnem, majd 1,5-2 órát is kibírt. Én is fel akartam adni, mert nagyon sok a 2 hét, tudom, olyan mintha sosem jönne el az idő h szólni fog. Most 23 hós, van h még mindig én viszem el, mert annyira játszik, h nem figyel rá, de amikor elfelejtem, tényleg szól ő, csak nem szeretem kivárni a legvégét. Úgyhogy ez természetes, h így kezdődik, h mindig te viszed el. Egyre ügyesebb lesz ő, csak kitartás és türelem!

2013. febr. 8. 21:00
 6/45 anonim ***** válasza:
47%

3 éves korra illik szobatisztának lenni legalább nappalra, én a helyedben megnézetném, egy vese ultrahang vagy valami...

Bár nem ez volt a kérdés.

Hogy a kérdésre is válaszoljak, ne adj rá pelust, hanem cserélgesd a ruhát, ha lepisili magát. Előbb-utóbb csak összejön neki, ha nincs szervi problémája.

De az orvosnál kezdenék hétfőn.

2013. febr. 8. 21:04
 7/45 A kérdező kommentje:

Megfogadtuk, hogy kitartóak leszünk és legalább még egy hetet várunk, hátha...

Szerintem még korai lenne pár nap kudarc után szervi kivizsgálásra vinni.

Illetve azon a véleményen vagyunk, hogy nagyban nehezíti a dolgot, hogy a bölcsiben olyan a hozzáállás, amilyen, egész nap rajta a pelenka és délután-este pedig "elvárjuk" tőle hogy minden flottul menjen...

2013. febr. 8. 21:21
 8/45 anonim ***** válasza:

már tettél fel kérdést és azt írtam akkor, hogy vedd le a pelenkát otthonra.

még mindig azt gondolom, sőt!

nem piszkálni akarlak, de ahogy írod is, hogy nyár óta most vetted le róla a pelust, azért valahol a te hibád is, nem szabad ennyire ráhagyni ennyi idősen. vissza ne add jövőhéten a pelust, ha nincs semmi baja akkor igenis, hogy tarts ki míg szobatiszta nem lesz!

ennek van egy folyamata, meg kell tapasztalnia, hogy mikor jön az inger, mikor pisil be, mikor kéne elindulni a wc-re. és pont ezért nehéz nektek mert baromira hozzászokott a kénylemes pelushoz, mennyivel jobb az mint kirohangászni a wc-re.

fél óránként ültesd rá a wc-re. nem kérdés, közöld, hisz te vagy a főnök!

-most kimegyünk a wc-re, pisilj szépen! esetleg a kezdeti nehézségeket oldhatod azzal ha felkínálod neki:

-ha ügyesen belepisilsz a wc-be, kapsz egy matricát amit felragaszthatsz az ágyadra, ha kakilsz akkor pedig 2 matricát kapsz!

2 próbálkozás között pedig mondogasd

-szólj ha kell pisilned és akkor rohanunk a wc-re, tudod mit ígértem? matricát fogsz kapni ha sikerül időben kiérni ezért figyelj oda!

véleményem szerint egy dackorszakos kisgyerek aki most tanulja az ingert mint olyat felesleges kérdezgeti, hogy kell-e pisilnie mert úgyis nem lesz a válasz!

ha már ott tartotok, hogy a wc-be pisilmegelőzitek a baleseteket, eléggé tisztában van már vele, akkor jön az, hogy kérdezgeted 20 percenként, mert belemerülhet a játékban, így egy egy pillanatra kizökken és átgondolja, hogy is áll pisiléssel :)

az meg, hogy mikor fog szólni magától, innen még elég sok idő általában. nálunk úgy volt, hogy 2 hét után szobatiszta lett, elment elvégezni a dolgát, de csak fél évvel később szólt pisilés előtt, vagyis azután jelentette csak be.

ne add fel, próbálkozzatok kitartóan, lássa, hogy ez most komoly, nem törsz meg, nincs pelus!

és készülj arra, hogy több idő lesz mivel a bölcsiben minden nap vissza fog zökkenni :(

2013. febr. 8. 21:32
 9/45 A kérdező kommentje:

Nem tudom, hogy a beszéd is olyasmi összefüggésben lehet-e az idegrendszeri érettséggel, mint a szobatisztaság, hogy ha készen áll rá úgyis az lesz- nem vagyok szakember.

De nála a beszéd is későn indult. Talán 3-4 hónappal 3 éves kora előtt kezdett el szavakat mondani. 3 éves kora után jutottunk el halásvizsgálatra- azzal semmi gond. És nevelési tanácsadóba logopédushoz. Aki felmérte és az alap szókincse megvolt, de mégis elmaradást tapasztalt a korához képest. Így fejlesztést javasolt, amit a mai napig megkap a bölcsiben heti 2x gyógypedagógustól és logopédustól is.

Ezt a beszéd dolgot csak azért írtam, mert ha tényleg vannak összefüggések, akkor lehetünk akármilyen kitartóak, persze ha már belekezdtünk, nem adjuk fel, ebben is tényleg későn érő lesz.

2013. febr. 8. 22:31
 10/45 anonim ***** válasza:

8 vagyok.

én fiammal is jártunk mindenféle terápiára mert megkésett beszédfejlődésű és nekem is mondták, hogy a beszédért és a szobatisztaságért egy dolog "fele" az agyban. homloklebeny talán? erre már nem emlékszem rég volt :D

a terapeutánk mondta mikor a fiam 2 éves 3 hónapos volt, hogy márpedig holnaptól ne adjak rá pelust, 2 hétig legalább próbálkozzunk, ugye ekkor szobatiszta is lett. ekkor kezdett el beszélni is, de pl. a nem szót hónapokkal később kezdte csak használni, ő egyszerűen nem válaszolt a kérdésekre, echolált csak fél évig. fél évig úgy volt szobatiszta, hogy csak elment magától a wcre, lehúzta, kezet mosott meg mindent megcsináld de egy szót se szólt :)

mikor már nem csak beszélt hanem valóban kommunikált is, akkor jutottunk oda, hogy rendesen mondta, hogy pisilnie kell, nem csak jelezte, és azóta mindig bejelenti előtte, hogy ő most gyorsan pisil :)

2013. febr. 8. 22:50
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!