Parfümözöd a gyereked? Mit használtok?
Kislányom hat éves, nagyon szereti a különféle illatokat. Tudom, sokak szerint felesleges ilyen kisgyereket parfümözni, de mi szeretjük. Főleg a Star Nature kölniket szeretjük, olcsók, tartósak, és nagyon finom az illatuk.
Ki milyen parfümöt használ a gyerekére?
Szíved joga parfümözni a saját gyerekedet. Én nem tenném az enyémmel, mert nem tartom jó ötletnek. De ez meg az én bajom.
Azt azonban leírom, hogy miért tartom ártalmasnak: a perubalzsam, ami egy TERMÉSZETES illatanyag, ott van minden parfümben. Nem perubalzsamként találod az összetevői között, hanem parfume-ként, vagy fragnance-ként. Nagyon allergén. Én allergiás vagyok rá. Nem használhatok semmilyen illatanyagot tartalmazó kozmetikumot, és egy csomó ételt sem ehetek, mert hasonló molekulákból áll, mint a perubalzsam. Biztosan nem tenném ki a kisgyerekemet annak, hogy kimondottan illatosításra szánt készítményekket kenjek rá, és esetleg ő is allergiás legyen.
Tegnap 12:53:
"De mivel nem borotválkozik még a fiad, a férjed sem, különben nem lenne hiteles ha tiltaná a gyereknek a borotválkozást?"
Képzeld el, hogy műanyag késsel/kanállal (ami a keze ügyébe akad) ő is szokta imitálni a borotválkozást a tükör előtt. A nemi szerepek kialakulásában ugyanis kifejezetten hasznos, hogy ellesi a vele azonos nemű szülőtől, hogy ő mit csinál, és utánozza. Természetes, hogy az apjára akar hasonlítani. Én biztosan nem fogom tiltani neki. Autót is szerel, a nagybátyjával meg "házat épít". A nagymamájával kertészkedik.
A sminkcuccomat is végigtúrta, tudja, mi mire való, viszont ott megértette, hogy ő azt nem használhatja, mert ő fiú. Ez is hiteles: hiszen az apja sem sminkel. :)
Tőlünk nem lát olyasmit, amit ő nem tehet csak azért, mert gyerek. Persze, autót még nem vezet, de van saját játékautója, azon gyakorol. Ennyi. :)
Még valami: a parfümöt - jó esetben - a felnőttek sem azért használják, mert büdösek. Arra való a dezodor. :) A parfüm kizárólag arról szól, hogy jó illatúak legyünk. Éppen ezért nem értem, miért ne illatozhatna a gyerek is, ha az a vágya.
11:18:
A gyufa meg a tűzhely nem egy kategória a parfümmel. A tűzhelyről tudja, hogy forró - olyan helyen lett neki megmutatva, ahol még nem éget, de azért érezni - feketekávé helyett ő kakaót kap, vagy macikávét (együtt szoktunk "kávézni"), a kólát kóstolta már, nincs oda érte, inkább a Kubuját kéri, "babakése" szintén van, szokott vele segíteni darabolni. Nélküle nem járunk el itthonról, 3 év alatt egyszer fordult elő, és akkor a Nagyi vigyázott rá, imádta, nagy kaland volt neki.
A vegyszerek el vannak pakolva előle, viszont sima vízzel "takarítani" is szokott.
Van még kérdésed? :)
Nincs. Arra próbáltam célozni, hogy bizony vannak dolgok, sok dolog, amit egy felnőttnek szabad, de egy gyereknek nem. Sokan azt hiszik, hogy a gyerekek nem tudnak különbséget tenni, de ez nem így van. Én gyerekkoromban magától értetődőnek tartottam, hogy vannak dolgok, amiket a szüleimnek szabad, nekem nem. Az én gyerekem is remekül megérti ezt, ez teljesen természetes.
Persze példát kell mutatnunk, ez igaz, de azért, mert van egy óvodás gyerekünk, nem kell nekünk is olyan szabályokat betartani, mint egy óvodásnak. Az egyik kérdésemet egyébként félreértetted: azért, mert én elmegyek egyedül otthonról (a gyerek meg mondjuk a férjemmel marad), még nem gondolja a lányom, hogy akkor ő is nekivág egyedül a nagyvilágnak, ha úgy tartja kedve.
11:00:
"Persze példát kell mutatnunk, ez igaz, de azért, mert van egy óvodás gyerekünk, nem kell nekünk is olyan szabályokat betartani, mint egy óvodásnak."
Ezért nem használ a fiam pl. igazi borotvát, csak "játékot". :) Az apja ettől függetlenül valódi borotvával borotválkozik.
Én úgy gondolom, éppen elég sok a probléma a világban, nem akarok még pluszban is generálni. Ha valamit ki akar próbálni a fiam, ami "felnőttes", neki meg nem lesz tőle semmi baja, hát tegye. Így vagyok a parfümmel is, de mondhatnám akár a kólát, vagy bármi mást. Pár csepp nem ártalmas, nem lesz tőle "függő", se beteg, és ettől még nem fogja azt gondolni, hogy mindent megtehet, amit a felnőttek. Ellenben nem fogja azt sem érezni, hogy valami csak azért lett neki megtiltva, mert ő "kicsi". ("...azért, mert én, a Nagy azt mondom, és kész.")
A gyerekeknek mi vagyunk a példa. Amikor mi dolgozni megyünk, akkor ők oviba. Nekik az a "munkahelyük". Nálunk, amikor édességet eszünk, a fiam is kap. Mi nem vagyunk olyan szülők, akik a gyerek háta mögött falják be a tortát, neki meg csak répát adnak, mert "az az egészséges"... Ugyanez igaz a parfümre is. Gondolom, azok, akik itt háborognak, hogy milyen ártalmas a parfüm, mindannyian vegyszer nélkül takarítanak, nem használnak testápolót, sem kozmetikumokat, nem öblítőzik a gyerek ruháját (akkor persze már a sajátjukat sem), és még sorolhatnám...
Csak arra próbálok rávilágítani, hogy fel van fújva ez az egész. Küzdeni azok ellen kell, akik bántják a gyerekeiket, és azokra a gyerekekre kellene az itteni energiát fordítani, akik a kutyának sem kellenek, és lassan elkallódnak a nevelőintézetekben. A normális szülőket pedig békén kellene hagyni végre, ugyanis tökéletes szülő nem létezik. Csak olyanok, akik a tökéletesség mellett kardoskodnak azért, hogy ezzel kompenzálják a saját hiányosságaikat...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!