Képtelenség a 16 éves nagylányomra bízni a 3 éves kishúgát, már megőrülök, mit tegyek?
Itt a nyári szünet, bezárt a bőlcsőde, a gyerekek egyedül vannak itthon. A férjemmel mindketten dolgozunk, este 6-7, mire hazaérünk.
A lakás szalad, a kicsi nem nagyon kap enni a nővérétől, elfelejti lefektetni ebéd után, ott éri az álom ahol épp van. Most lázas is a kicsi, nem adja be a gyógyszereit, nem kap inni, és még sorolhatnám.
Ha felelősségre vonom a nagyot, csak vonogatja a vállát és azt mondja, hogy elfelejtette, vagy valami hasonlót,l mondjuk, hogy nem kért, nem szólt, hogy éhes.
Teljesen tanácstalan vagyok, féltem a kicsit, félek, hogy valami baja lesz "egyedül" a házban. Nagyszülő nem segít, pénzünk nincs babyszitterre, megkérdeztem 5-7 ezer lenne egy napra.
Csak nekem túlzott az elvárásom, hogy a nagynak kötelessége lenne a kicsit ilyenkor ellátni és foglalkozni vele, nem a gép előtt ülnie egész nap?
Leültem már vele többször, ugyanezeket elmondtam, bűnbánó képpel végighallgatott, bólogatott, mondta hogy igazam van. Tényleg azt hittem, hogy megértette, de másnap megint nem törődött a húgával, mintha az előző napi beszélgetésünk köddé vált volna a fejében.
Kérdeztem, hogy mit kér cserébe. A kérése az volt, hogy ha lehet, elmenne a barátnőjével ide-oda.
Elengedem, ezzel nincs baj, de hétköznap este már késő van hozzá, így csak a hétvégék maradtak.
Szsrintem neki most teljesen más az értékrendje mint egy felnőttnek. Szerintem momentán a családi nyaralás sem a vágyai netovábbja, és a külön óráit sem úgy értékeli, hogy az most egy nagy ajándék a számára.
Most nagyon rossz korban van, szerintem ha megkérdeznétek tőle, hogy inkább nyaralni szeretne-e (veletek), vagy inkább egész nyáron itthon lenne de a pici nélkül, gyanítom, hogy az utóbbit választaná. És nem azért mert félre van nevelve, egyszerűen kamasz. Életkori sajátosság. Egyáltalán nem védeni szeretném, csak nekem még halványan derengenek az akkori ér
33-asnak:
Szóról szóra ez a válasza:)
Kedves utolsó!
Egy 3 éves - esetleg beteg - gyerek egész napos, nyáron át történő őrzését ne hasonlítsd a te gyümölcsszedésedhez. Láttál már közelről 3 évest? Vigyáztál már esetleg egyre is? Szerintem nem.
Keressetek a kicsinek családi napközit, mert az, hogy segít a nagylány nem egyenlő azzal, hogy az egész nyarát végig felügyelje, nem ő akart gyereket, hanem ti.
Szerintem a baj nem a vigyázással van, hanem azzal, hogy totál nem ismered a lányodat. Szoktatok csak úgy beszélgetni? A különórák, stb lehet, hogy neki feláldozható lenne. A tinik 99%a így gondolkodik. Ilyenkor a barátok számítanak. Természetesen nem azt mondom, hogy semmi feladata ne legyen, nyugodtan vigyázhat a tesójára. Viszont: ha beteg a kisgyerek, akkor tényleg inkább menj el szabira, mert egy felnőtt se orvos/ ápoló és mi van, ha vmi baj lenne? Saját példa: 18at már betöltöttem, mikor itthonmaradtam a 7 éves öcsémmel. Egyszer csak nagyon rosszul lett, de tényleg, hányás-hasmenés- kiütések... Hívtam orvost, gyógyszerallergiája volt, de azért ilyesmit nem bíznék rá senkire, mert 5 perc alatt megvan a baj, egy 3 évesnél pláne.
Más téma: amikor gyereket vállaltatok, nem beszéltétek át, hogy mi lesz ilyen esetekben ( ha beteg, ha a lányodnak más dolga van, stb) mert ez így elég felelőtlen. A lányodnak amúgy nincs feladata/célja a nyárra pl nyelvtanulás, fogyózás, diákmunka, kötelező olvasmány... Mert legyünk őszinték ezekre nincs nagyon lehetőség 1 3 éves mellett... Persze lehet, hogy csak bulizgatni akarna...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!