A babakelengyét ki lehet hozni 100 ezer Ft alatt?
18
Én írtam, hogy bármiben fürödhet egy csecsemő. És korábban azt is, hogy mi mindig, mindenből újat vettünk a gyermekeinknek. De ha valakinek anyagi gondjai vannak, nem az a nyomorult tízezres kiskád fogja tönkretenni a gyerek életét.
A finn gyerekek egy színes kartondobozban alszanak pár hétig, ez egy hagyomány. Még a jómódúaknál is.
Mondom ezt úgy, hogy mi nem voltunk és vagyunk az anyagi mérleglésre rászorulva.
19
Ha most nincs egyben százezer, mi lesz később a szemüveggel, sporttal, gyógytornával, fogszabályozóval, nyelviskolával, iskolakezdéssel, táborral, osztálykirándulással, kamaszkori étvággyal stb ...
Százezer forintot havi kb. tízzel össze lehet rakni a várandósság alatt, két embernek, azaz fejenként csak egy ötös.
Könnyű okoskodni annak, aki még soha nem tapasztalta meg, milyen nélkülözni!
Lehet, hogy akikre te azt mondod, soha nem kéne megszületniük, mert szegények a szülei, ezerszer jobb és értékesebb emberek lesznek, mint te, aki forintban méri, kinek van joga az élethez!
24
Forintban nem mérik a jogot az élethez.
Forintban mérik:
-az áramot
-a fűtést
-a vizet
-az ételt
-a gyógyszert
-az italt
-a vitamint
-a ruhát
-a pelenkát
-a fürdetőt
-a popsikenőcsöt
-a gyógytornát
-a cipőt
És ez még csak a második életévig tartó lista.
24
Ha valaki nélkülözik, azaz nincs elég pénze magára sem, annak hogy lesz pénze még egy emberre is? Komolyan kérdezem.
24, én megtapasztaltam gyerekként, pont ezért értek azzal, hogy ne vállaljon akinek ennyi sincs, mert a kezdőcsomag tényleg minimális költség a későbbiekhez képest.
Ettől függetlenül lehet spórolni, ésszerűen költeni és nem elszállni a bababoltok kínálata láttán, mert egy csecsemőnek valójában minimális nélkülözhetetlen dolog kell, a legtöbb holmi "csak" a szülő kényelmét fokozza.
Ha nem lett volna pénzem, pl.: nem veszek ágyat (egyébként csak 10 a kikában), magunk mellett altatom; babakocsi helyett egy 6 ezres Nanduba ruházok be (bár a derekam nem bírta)....stb.
DE a szülés után felmerülő muszáj költségekkel nem tudtam volna mit kezdeni, ha nincs miből.
Fiunk oxigénhiányt szenvedett, fejlesztés kellett mielőbb és az államin hosszú várólista volt, így havi több tízezerbe fájt.
Aztán hiába ingyenes a szoptatás, ha a gyerek izomtónusprobléma miatt nem tud. Fejtem éjjel-nappal, de nem volt megfelelő az inger, hamar tápszer kellett. A simától durván bukott, az AR-t nem tudta megemészteni, kellett a spéci nem támogatott, így ez is több tízezer volt. Anyatej nem járt az elosztóból, mert nem volt kissúlyú.
Az első évben így a rehab HAVI 100 körül volt.
Akinek már a babakelengyére se tudna ennyit áldozni (még egyszer: arra nem is muszáj, de más az, ha nem is lenne miből), az ezt hogy állta volna?
És a kisfiunk enyhe eset, nem fogyatékos, még csak maradandó tünete se lett, hála a korai beavatkozásnak és csúnya vagy nem csúnya dolog, a pénznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!