Szerintetek kb fél millióból ki lehet hozni mindent amire a babának szüksége lesz eleinte?
Kb ennyi pénzünk van eddig összegyűlve, és már szülésig sok nem fog gyűlni, legalábbis egyelőre nem számítunk rá, aztán kitudja.
Apróságokon kívűl (ruhácskák) kb mindent meg kell vegyünk a babának, babakocsi, kiságy, pelenkázó, szekrény... Tudom, határ a csillagos ég, de nem szeretnénk semmiből sem a legdrágábbat. Babakocsiból valószínűleg használtat veszünk, olyan 50 ezret gondoltam rá, a bútor 100 ezerből jó lenne, matracon kívűl szintén jó lenne használtan, ha találok megfelelőt. A szülés 80-100 ezer lesz. Tudom, hogy ezenkívűl kellenek még dolgok, sterilizáló, mellszívó, légzésfigyelő, ezekből is amiből lehet megpróbálom kihozni olcsóbban. Szerintetek ennyi pénzből ki fogunk jönni? Vagy gondolkozzak el valami kölcsönön?
Ennél sokkal kevesebből is megoldható, persze kérdés min akartok/vagytok hajlandóak spórolni. Pl bútor 100 ezerért szerintem nagyon sok. Használt kombi kiságy 20-30ezer + a matrac kb 15. De pl pelenkázó nem is feltétlenül kell, alátétet le lehet rakni bárhol, kanapén, ágyon. Nyilván ha kevés a helyetek akkor kell a plusz szekrény. Sterilizáló, mellszívó, légzésfigyelő - ezek közül egyik sem kell, pláne nem előre. Persze lehet hogy szükség lesz rá, de előre ne vegyetek. Sterilizálni egy fazék forró vízben is lehet, légzésfigyelőt, mérleget lehet kölcsönözni.
Ha szűkösen vagytok havi szinten anyagilag akkor próbáljatok meg minél többet megtartani abból a pénzből, kelleni fog pelenkára meg minden apró vacakra (vitamin, popsitörlő, alkohol, szülés utáni betét, melltartóbetét, orrszívó, esetleg gyógyszerek, lázcsillapító).
De összességében ez bőven elég.
Semmi esetre se verd magad kölcsönbe,ez butaság!Ha mindent megpróbálsz jutányos áron beszerezni és nem a legdrágábbat választod,akkor szerintem elég lesz rá a keret.Igen,határ a csillagos ég,könnyen el lehet szállni...sajna.Épp most akadt a kezembe egy "ajánlás" baba-mama kelengyére (ebben anyuka terhesség alatti,szülési és -utáni dolgai is benne vannak) és kb. 70 % az,ami totál felesleges.
Mindent gondolj át,kérj segítséget tapasztalt anyukától,aki segít kiigazodni ebben a rengetegben.
Szerintem simán ki lehet jönni ennyiből. Nekünk is kb. ennyink van rá, bár én úgy vagyok vele, hogy ennyit biztosan nem akarok elkölteni. A babakocsi mondjuk drága mulatság, főleg, ha az ember valami jobbat szeretne, de például mi azt nagyon jól kifogtuk féláron, így "csak" 80 ezer volt, de ugye ha nincs ilyen szerencsénk, akkor 160 lett volna.
Bútort én is leginkább használtan nézek, ha az ember időben hozzáfog, akkor ki lehet fogni jókat. Például pont a héten sikerült Facebook-os csoportban lecsapnom egy álomszép kiságyra, caklipakli tízezer forintért (néztem, boltban kb. 40 ezer ugyanez). Ha spórolni szeretnél, pelenkázókomódot nem is veszel, csak pelenkázó lapot, azt a rácsos ágyra rátéve is tudod használni. Ha esetleg kevés a hely, akkor pláne praktikus ez a megoldás. Mi csak azért fogunk venni, mert egyszerűen annyi cucc van a lakásban, hogy nincs egyetlen szekrény sem, ahova a baba ruháit be tudnánk tenni, úgyhogy valahová pakolni is kell. De ezt is használtan nézzük. Egyelőre más bútort nem is fogunk venni, nyárig még tuti velünk lesz egy szobában (februárban születik). Én biztos vagyok benne, hogy 500 ezer alatt is ki fogunk jönni, pedig még mikrót is akarunk venni, mert a régi tönkrement, és eddig nem tartottuk fontosnak, hogy pótoljuk, de a baba mellett nem fog ártani. Kölcsönt biztos, hogy nem vennék fel :) Jó, mondjuk én a szülés költségeivel nem számolok, nem tervezem, hogy ezért fizetni fogok.
Simán ki lehet hozni. Azért érdemes szemfülesnek lenni, ha érted mire gondolok. Például rokonokat körbe lehet kérdezgetni, hátha tudnak ruhát, vagy valami adni. Babaágyat és pelenkázót is vehetsz akár használtan is, ha jó állapotban van. Ez esetben csak matracot kell újat venni (azt mindenképpen ajánlanám). Érdemes nézegetned aukciós oldalakat, hátha látsz valami jót.
Sterilizáló készüléket én nem feltétlen vennék, van sterilizáló tabletta, illetve ugyebár a tabletta mellett ki kell főzni a cumit, egyebeket rendszeresen. Ha főzöd, illetve használod időnként a tablettát, ugyanúgy sterilizálni tudod a használati tárgyait.
Légzésfigyelőről én sosem hallottam, viszont a hőmérő sokkal hasznosabb.
Pelenkázót és szekrényt is tudsz venni használtat, érdemes itt is sasolni, hátha találsz valami nagyon jót.
Igazából bútoroknál az a lényeg, hogy maga a faanyag legyen meg, a matracot, takarót stb. már utána meg lehet vásárolni.
Igazából ha a ruhákat nem kell megvenni, akkor van egy jó hírem, ugyanis a ruhák tennék ki a költség legnagyobb részét. Iszonyatosan drágák a babaruhák, és egy csecsemő elég sok ruhát el tud használni egy nap.
Amit ezeken kívül szerezz még be: textilpelenka. A babán ugye ilyen libero pelenka lesz (bocsi de nem jut eszembe hogy hívják ezeket a modern pelenkákat), ettől függetlenül, ha tisztába teszed, vagy eteted, akkor jól jön alá, vagy a szája köré (partedli szerűen) egy textilpelenka (természetesen nem ugyanaz).
Ha ügyes vagy, akkor a szülést nem számolva 150-ből is ki tudsz jönni, de 200 a maximum.
Apropó, egy babamérleg még jól jöhet.
"Légzésfigyelőről én sosem hallottam, viszont a hőmérő sokkal hasznosabb."
Ugye ezt nem komolyan mondod?
Boven ki lehet hozni ennyibol, sot, a felebol is mar kenyelmesen, ha atlagos igenyeitek vannak.
Nekunk annyira nem kellett neznunk az anyagiakat, de nem akartam feleslegesen kolteni, esz nelkul nem vasaroltam, de teny, hogy elso gyerekhez sok olyan dolgot megvettem, ami nem kell. (A legzesfigyelo pl epp fontos volt nekem.)
De ket gyerek utan es harmadik elott en azt mondom, hogy az osszes sporolt penzetek ne menjen el a babakelengyere, inkabb rakjatok felre es gyujtsetek meg hozza, amikor gond nelkul tudtok, mert a gyerekkel kapcsolatos kiadasok java csak azutan jon, amikor megszuletnek es nem is az elso 2-3 evben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!