Miért hiszi az emberek többsége azt, hogy a gyermeket verni kell?
"Senkinek sincs joga verni a gyermeket, a szülőnek sincs. Aki képtelen másképpen hatni rá, az nagyon elrontott valamit. Magában keresse a hibát." - válaszoltam, és mindössze 32 százalék értett ezzel egyet. A nagy többség tehát úgy véli, lehet indokolt a testi fenyítés.
Ismerem a lehengerlő kinyilatkoztatást: "Engem is vert az apám, és mégis ember lett belőlem!" Na, igen, de milyen? - kérdezhetjük ilyenkor.
Meg mernék esküdni rá, hogy akik a gyermek verésével egyetértenek, azok az állatokat is verik. Sőt,talán rúgják kutyájukat. Persze "indokolt esetben".
14:27, egyetértek veled.
Azért érdekes, hogy én voltam az egyetlen aki nem foglal álláspontot egyik dolog mellett sem, én írtam azt még az elején, hogy mindenki úgy neveli a gyermekét ahogy jónak látja. És én lettem a legjobban lepontozva. :) Azért ez vicces. :) Gondolom mindkét tábor azt hitte, hogy a másik táborhoz tartozom. :)
Kedves kérdező!
Megláttam a kérdésedet, és először felháborodtam. Olvastam a válaszokat, rá a kommentjeidet, és még jobban felháborodtam, mert azt gondoltam, tessék, itt egy egyetemista, aki statisztikára használja az oldalt újfent, vagy egy nagymama, aki keresi a megerősítést ezen az oldalon, és nem azokat a válaszokat kapja, amikre várt.
De tovább olvastam, és van igazság abban amit írsz, és ebben a témában nehéz elfogulatlannak lenni akár anyuka, akár gyerek iránt. Talán ezért a nagy felháborodás az anyukák részéről.
Ha nem haragszol most én összegzek: a te kérdésed nem rosszindulatú, bár elsőre úgy tűnik. Nálam ott fordult a kocka, mikor végre leírtad, milyen családban élsz. Erre vártam, megnyugodtam, nem csak okoskodni akarsz, kiváncsi vagy, kinek mi a véleménye. Gondolom, nem számítottál ilyen heves reakciókra, bár tudod te is, név és arc nélkül az ember itt őszinte igazán, kaptál hideget-meleget.
Azt mondtad nincs mentség arra ha valaki megüti a gyerekét, na ez legyen rendben, ámen. Tény hogy más most kisgyermekes anyának és apának lenni, mint 20-30 évvel ezelőtt, de ezt te is tudod, az anyagi körülményekre ki sem térek, amik nem kis feszültséget, türelmetlenséget okoznak az anya és apa lelkében. Olyankor már másképp reagál az emberlánya minden váratlan helyzetre.
Egy valami hiányzik nekem az írásaidból: nem árulod el -bár senki nem is kérdezte, hát én megteszem-, te hogyan csináltad, mit tudsz tanácsolni, nekünk, kezdő anyukáknak. Na persze azon kívül hogy végtelen türelemmel kell(ene) rendelkeznünk. Várom válaszodat kiváncsian. Azért írtam "ekkora" levelet, hogy tanuljunk is valamit ebből a nagy vitából.
Üdv, Eszter
Vox humana.
Eszter, éppen ezen gondolkodtam én is, amióta ezt a lavinát gyanútlanul elindítottam - mint olvastad, a kijelentésemre érkezett 70 ellenkező vélemény miatt, miszerint, a gyermeket igen is, meg lehet ütni.
Hogy miképpen is volt? Hiszen mi is panelben laktunk, ami nekem akkoriban kellemes és jó otthonnak tűnt. Szerettük. Jól éreztük benne magunkat, még nem indult meg a nagy támadás a lakótelepek ellen, igaz, a fenntartási költségek is mások voltak. Persze a jövedelmek is, és talán kevésbé volt frusztráló az élet, hiszen nem láttunk, szétnézve, óriási gazdagságokat. Kár, hogy így történt, hogy az országban a dél-amerikai modell valósult meg, amitől annyian óvták hazánkat 20 évvel ezelőtt. A kialakult helyzet, jól mondod, mindenképpen közrejátszik a mai általános ideges hangulatban.
A legfontosabbnak a kimutatott szeretetet tartottam, a leghatékonyabb nevelési eszköznek véltem, és a megértést. Azóta ez utóbbi jelentőségét sokadik hatványra emeltem gondolkodásmódomban, unokáimmal foglalkozva. Soha nem tűrtem, hogy bosszantsák fiaimat szánt szándékkal, ami némely felnőttnek kedvelt játéka. Megvédtem őket, ha kellett, mint mondtam, férjemmel szemben is. Csak egyszer kellett.
Igazad van, más idők voltak, a család a mi szemünkben megingathatatlan egység volt, szövetségnek tekintettük, és fel sem merült bennünk szétesésének vagy szétverésének lehetősége, amit, természetesen, a gyermek megérez. Ha kis nem mondják előtte, érzi, hogy ingó talajon áll apró lábaival.
Konkrétan eszközre, arra emlékszem, hogy nem jöhetett ki a rosszul viselkedő a szobájából, de mindig elmondtam ilyenkor, hogy nekem kell megtanítanom, mit szabad tennetek és mit nem, mert ha ezt idegenekre hagyom, akkor nagyon rossz sorsotok lesz. Eszköz volt a "nem beszélek veled", ami nagyon nagy büntetés.
Az esetleges hisztiket hagytam lecsengeni - arra gondoltam ilyenkor, nehogy felidegesedjek, hogy milyen szép erős hangja van az én gyermekemnek. De sosem lehetett a követelőzés fegyvere, így élét veszítette.
Szomszédok vagyunk fiamékkal, nyolcéves unokám rendkívül érzékeny kisfiú. Hajlamos volt a hatalmas kitörésekre, ilyenkor anyja áthozta hozzám, csendesen,suttogva beszélgettem hozzá, és 5-10 perc múlva mosolyogva, kézen fogva érkeztünk haza. Menyem ma is emlegeti.
A kétévessel már jobban tudunk bánni, egyszerűen eltereljük figyelmét, mint a kedves, háromgyermekes édesanya írta. Ha sír, kifaggatjuk bánatáról, mielőtt az nagyobb érzelmi hullámmá válna. Rossz kedvében sosem cikizzük. "Menj innen!" küld el, mire én mosolyogva, hogy "jó, megyek". Ha azt mondja, nem szeret, az a válaszom,hogy én viszont nagyon szeretlek. Sohasem azt mondjuk neki, hogy mit NE tegyen, mindig azt, hogy mit tegyen. Húzza a kiskutya szőrét? "Szeretjük Zsuzsit, és szépen simogatjuk", mondjuk neki. Biciklijével igyekszik elütni Tomit? "Nagyon ügyesen biciklizel, ki tudod kerülni a kutyát?"
Az etetőszékben feláll, ahelyett, hogy ne állj fel, "maradj szépen ülve!" "ülj le!" És így tovább. Tudja, hogy a lépcső veszélyes, a kávé forró, keserű, sőt szúr, vág, a teknőc harap, Picurka harap. Minden rosszat elsorol amikor olyasmivel találkozik, amitől távol kell tartania magát. Mert az ő fejében így állt össze a TILOS.
Igazad van, nem sejtettem, hogy indulatokat váltok ki, hogy első megjegyzésem, amit élcelődésnek szántam, ilyen megítélés alá esik. Gyermeket nevelni sok munka, nagy feladat. Mégis a legszebb, legfontosabb és legértékesebb tevékenységünk, bármi is mellette hivatásunk. És mindenkinek mondom, hogy eszem ágában sem volt itt idegeskedni, csak hát a leírt szó más, mint amikor valamit hangsúly kísér. Nyugalmam és lelki békém alapja, hogy jól teljesítettük legfontosabb feladatunkat férjemmel, fiaim olyan emberek, amilyeneknek megálmodtuk őket. S kérdésemmel, azt hittem, talán bárkit meggyőzhetek, hogy indulatok nélkül is lehet gyermekeinket a jó útra terelgetni. Üdvözlettel, Klára
Szia!
Sok mindennel egyetértek Veled Klára, de nekem egyetlen mondat érdekes az utolsó kommentedben! Hogy a menyed átvitte az unokát, ha hisztizett. Szerintem viszont a szülő feladata ezt megoldani és kezelni a kialakult helyzetet, mert sokszor tudod, nincs kinek átpasszolni a gyereket, ha az épp nem az elvártaknak megfelelően viselkedik! És nálunk a nagyi inkább kényeztetni, mintsem nevelni (mert ebben az esetben a Te megnyugtató szavaid a nevelés eszközei voltak) szeretne, amivel egyetértek! :-)
Szerintem azt a következtetést levonhatjuk, hogy nincs két egyforma ember, egyforma szülő, egyforma gyerek. És ettől kerek a világ!
Már kifejtettem a véleményem (nem tudom "hanyas" voltam), de nem érzem úgy változatlanul, hogy attól néha meglegyintem a fenekét, rossz anya lennék, és ha hisztizik, nincs hova vinni, s azt hiszem, azt nekem kell megoldani! A kisfiam sokat tanított nekem, főként türelemből, és elvem, hogy partnernek tekintem, de vannak helyzetek, amikor szülői mivoltomat kell előtérbe helyezni! Ne ítélj el senkit azért, mert másképp lát dolgokat, mint Te, és biztosan Te sem csináltál helyesen mindent, mint ahogy tökéletes ember nincs, n sem vagyok, csak egy egyszerű, halandó, de egy gyermekét szerető, és tisztelő anyuci! :-)
Jó a Menyednek, hogy van hova lepasszolni a gyereket!!!
IRIGYLEM!
Szia!
Én nem olvastam végig a válaszokat, csak a kérdést és az utolsó kommentedet.
Ez alapján mélyen egyetértek Veled. Én kislánykorom óta anya szerettem volna lenni, most 11 hónapos lesz a kisfiam.
Van, hogy ideges leszek, elszakad a cérna, de lassacskán rájöttem / rájövök :), hogy egyszerűbb lehiggadni ilyenkor és csodák csodája: a gyerek is megnyugszik.
Számomra semmi nem menti fel azt a szülőt, aki megüti a gyerekét. Persze az ő dolga, ám tegye.
A kézrecsapást ugyanolyan "mechanizmus" váltja ki, mint a durvább verést: a tehetetlenség érzése, az érzelmek kontrollálásának képtelensége-ergo érzelmi éretlenség. (Ilyenkor jönnek a "deinkábbnyúljonbeleakonnektorba?" szöveggel magyarázatként).
Ja, ezzel nem azt akartam mondani, hogy aki kézre üt, az később "elfajul", a félreértés elkerülése végett.
Én is ismerek olyan anyukákat, akiknek meg egy éves sincs a gyerekük, de már csapkodnak - ezért + azért... Soha nem szólnék emiatt természetesen (?) - mert én sem viselem el, ha mások szólnak bele az én dolgaimba.
A gyerek születésével borulnak az elvek, de nálam ez az egy soha az életben nem fog, ezt mélyen tudom.
18:14 Sok szép gondolatot írtál nekem, köszönöm. Gyermeked iránti felelősségérzet és szeretet árad soraidból.
Ha partnerednek tekinted gyermekedet, már most,akkor mindig is jó viszonyban lesztek, ebben biztos vagyok.
Ismerem azt a szituációt is, amikor csakis magadra számíthatsz. Családomtól, rokonaimtól távol éltünk, magamnak kellett mindig mindennel boldogulnom - elfoglalt férjem segítségével. Menyemnek valóban irigylésre méltó helyzete van - én csupán egyetlen vagyok azok közül, akik szeretetükkel körülveszik őt, népes családja szinte öleli, karjában tartja. Persze az ilyen szituációt ki kell érdemelni, neki sikerült, és szerencsésnek is kell lenni hozzá. Én is szerencsés vagyok, vele.
A legfőbb vád itt ellenem folyton az - bár változatlanul állítom, nem NEM rólam folyik a vita -, hogy nem fogadom el mások véleményét. Bizony, maradék nélkül elutasítom, hogy a gyermeket megütni szabad. Vajon aki ezt állítja, szabad, és egyre csak kiáll a legyintgetés jogossága mellett, felháborodna-e, ha őt legyintgetné munkahelyi főnöke vagy férje? Csak úgy, hogy jobb útra térítse, hiszen talán valamit már ezerszer megmondtak neki. Most majd jön a felzúdulás, hogy ez nem ugyanaz! Mennyiben más? Hogy mi tisztában vagyunk jogainkkal, miszerint nem vagyunk verhetők, miközben kicsikénk csupán meglepődik, mint írta valaki, hogy az, aki számára az egész világ, akitől minden jó, maga az élet jön, az bántja őt?! A lelki sérülések felnőtt korban jelentkeznek, s ki tudná megmondani, hogy egy-egy általunk ártalmatlannak tartott szituáció milyen következményekkel jár?
A kisgyermek, amikor úgy viselkedik, hogy elszakad tőle a cérna, maga is szenved. Vigasztalásra szorul. Mint technikát elmondanám,amelyet én is tanultam valaha, hogy ha az üvöltő gyermekhez suttogva kezdünk beszélni, akármiről, de legjobb arról, hogy mennyire szeretjük őt, és ő milyen jó kislány vagy kisfiú, szinte nyomban abbahagyja az ordítást, hegyezni kezdi fülét, mert hallani akarja a szavakat. És hangsúlyoznám, hogy a nyűgös, nehezen elviselhető gyermeknek rossz a közérzete éppen, ezért olyan, amilyen, s ha ezt átgondolva részvétet érzünk iránta, mindjárt könnyebb helyzetben vagyunk. És ő is, természetesen.
Hibáztam-e? Minden rossz, amikor visszagondolok életemre, hibámból származott. Olyankor én hibáztam, és hibázok ma is; annyit sikerült megtanulnom mostanra, életem végére, hogy mindenkinek joga van hibázni, de viselni kell a következményeket, és még inkább, okulni kell belőle. Lehetőleg csak egyszer kövessük el ugyanazt a hibát.
De itt, hogy bármilyen okból a gyermeket megütni szabad, ezt elutasítom, és ez NEM hibám, nem makacsságom, mert NEM AZ ÉN IGAZAMRÓL van szó, hanem a nekünk kiszolgáltatott gyermekéről.
Aki úgy érzi, hogy dramatizálom a helyzetet, szerintem azért érzi úgy, mert titkon bántja őt, hogy csak így tud felülkerekedni egy-egy nehéz helyzeten. A legjobbakat kívánom mindenkinek.
14:36 Azért pontoztak le, mert abban tévedsz, hogy mindenki úgy neveli a gyermekét, ahogy akarja. Nem minden esetben. Vannak aktuális, azaz elfogadott normák, amelyeket a gyermeknevelésben is betartani kötelező. Az ENSZ alapokmányában is le vannak fektetve a gyermek JOGAI, és a magyar alkotmányban is. Ezeket megsérteni már a bűntett kategóriába tartozik.
Persze tudom, hogy Te másképpen érted ezt az ügyet, valami olyasmire gondolsz - fejtegetem -, hogy a gondos szülő maga határozhatja meg gyermeke nevelésének eszközeit. És ez így van. És a szerető szülő, a gondos, fegyelmezett édesanya túl nagyot tévedni, valóban képtelen. Mert azt akarja, ami gyermeke javára van, és eszerint cselekszik. Úgy neveli, ahogy ő akarja, és jól van így.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!