Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Miért beszél a legtöbb anyuka...

Miért beszél a legtöbb anyuka (indokolatlanul) többeszámban? Észreveszitek ha így mondtok valamit vagy már fel sem tűnik?

Figyelt kérdés

Sok anyukától hallom,hogy olyankor is többesszámot használ, amikor ennek semmi értelme, sőt nevetséges lesz tőle. Pl. még szopizunk, éjjel még bekakilunk, mindig lerúgjuk ezt a cipőt.

Babavárás előtt vagyok és nagyon félek, hogy egyszer az én számat is elhagyják ilyen szavak. Bár remélem ilyen nem fordul elő, nagyon égnék. Nektek mindig feltűnik, ha így beszéltek? Egyáltalán ennek mi értelme? (Szeretném kihangsúlyozni, hogy nem arról van szó, amikor mindkettőjüket érintő dologról van szó, pl. hogy sétálni megyünk vagy játszótéren voltunk.)

2010. jan. 28. 17:37
 141/197 anonim ***** válasza:
78%

Gondoltam, hogy rögtön ez lesz a válasz, nem a kérdéshez tartozik. Az hogy te mennyit ecsetelted ezen szavak használatát, nem baj. Pont te voltál az aki idekeverte ezt is. De nem megkövezésről van szó, de te nyelvészként, aki oly kiváló neveltetésben részesültél (ezt is tőled tudjuk), használsz ilyen szavakat, mit vársz az egyszerű emberektől?

Ja és a többes számra visszatérve, ha a nyelvi univerziálékat vesszük alapul és összehasonlítjuk a magyart az indoeurópai nyelvekkel (nem tudom beszéled e valamelyiket), ahol használnak un 7. személyt, amit az egyik kommentelő említett (persze szakmabeliként élből elutasítottad ennek jelenlétét a nyelvben), nem lehet, hogy mégis létezik? És ez esetben nem többes szám 1 személyben ragozott mondatokról beszélünk, hanem személytelen szerkezetekről? Amiket helytelen a klasszikus "mi" megfogalmazásban értelmezni?

Kösz a válaszod

2010. febr. 1. 21:39
 142/197 A kérdező kommentje:

"nem tudom beszéled e valamelyiket"

Nem, egyet sem, magyarul sem tudok:)Minek írnám, hogy milyen nyelvte beszélek, csak abba is belekötnél és kiforgatnád, teljesen felesleges.

Azért a hiszti szó elég messze áll az ubi, főzi, türcsitől, és nem is naponta százszor használom, hanem itt leírtam egyszer, de akkor már mindennek elmondasz. Most aztán szégyellem ám magam:)))

2010. febr. 1. 21:42
 143/197 anonim ***** válasza:
Légyszi ne az ubiról beszélj, hanem konkrétan arról, amit kérdeztem. Létezhet e eme összefüggés? És akkor a kommentelőnek volt igaza, még az első lapon? És ha beszéled, akkor meg tudod miről beszélek, hadd ne fárasszalak példamondatokkal. De megtehetem, ha segít a válaszadásban.
2010. febr. 1. 21:46
 144/197 A kérdező kommentje:
Ne haragudj, de ehhez semmi kedvem. Hogy aztán megint jöjjön az, hogy hehe, csak beugratás volt és bizonyítsd be, hogy valóban nyelvész vagy. Már nem hiszem el, hogy valóban érdekelne és nem csak a következő oltogatáshoz keresed az alapot. Ha mégis őszintén érdekelne, akkor elnézést, de teljesen feleslegesnek érzem ezt a beszélgetést, csak arra megy ki, hogy bebizonyítsátok, hogy milyen hülye, bunkó és provokatív vagyok. Tessék, rajta! (Amúgy angolul, franciául és spanyolul beszélek, de ez is teljesen mindegy, úgysem hiszitek el.)
2010. febr. 1. 21:53
 145/197 anonim ***** válasza:
24%
én nem vagyok nyelvész. mérnök-közgazdász vagyok. nem tudom, létezik-e ez a 7. személy, mint általános alany. de a "bekakiltunk" értelmetlen és idiétlen (hacsak nem tényleg :)). ezt tudom. és leharapnám a saját nyelvem, ha ilyet mondanék...
2010. febr. 1. 21:55
 146/197 anonim ***** válasza:
60%
Komolyan légyszi, tényleg érdekelne a véleményed, Igérem nem fogom kommentálni. Vagy egy linket, ahol utána olvashatnék a dolognak, mert eddig ezen nem gondolkodtam de érdekes felvetés valóban. És most már akkor komolyan is vehetjük a kérdést. Nyelvészek nevei, akik ezzel a témával foglalkoznak?
2010. febr. 1. 22:02
 147/197 anonim ***** válasza:
60%
Mondjuk egyébként számítottam rá, hogy legalább leírod miért probléma az idiótanyelv terjedése a beszédünkben, de hagytam a témát, mert észrevettem ahhoz sincs kedved, meg az tényleg nem a többes számhoz tartozik.
2010. febr. 1. 22:05
 148/197 A kérdező kommentje:
Oké, utánanézek, de tényleg hihetetlen, hogy valakit ez itt érdekel és nem csak kötözködni akar. Elnézést, hogy nem hittem az előbb neked, de itt már nulla a bizalmam a kérdések iránt.
2010. febr. 1. 22:05
 149/197 A kérdező kommentje:

"ahhoz sincs kedved"

Nem, egyáltalán nem kedv kérdése. Nagyon szívesen leírnám, ha valakit TÉNYLEG érdekelne, de korábban írtam rá 5 mondatot, erre megkaptam, hogy hehe, csak beugratás volt, nem is értesz hozzá, hülye vagy, csak kamuzol, nem is ez a szakmád. Most őszintén, ezek után neked lenne hozzá kedved akár 5 percet is foglalkozni a témával?

2010. febr. 1. 22:06
 150/197 anonim ***** válasza:
Igen, ha komolyan venném magam és a szakmámat.
2010. febr. 1. 22:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!