Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Anyukák, Ti hogyan spóroltok?...

Anyukák, Ti hogyan spóroltok? Ötleteket szeretnék!

Figyelt kérdés

Biomosószert használunk, tisztított vizet iszunk a flakonos helyett, mossuk a pelenkát, mi sütjük a kenyeret (és mennyivel fincsibb is!)

Érdekelne, hogy Ti mit-hogy csináltok másképp, hogy kevesebb legyen a havi kiadás, és még a környezet is védve legyen!

Ötleteket várok, mit tehetnék még én... Köszi!

2012. máj. 17. 07:57
1 2 3 4 5 6 7 8
 51/76 anonim ***** válasza:
100%

Kézmosás: van ez a felszerelhető kütyü, amivel levegővel keveri a vizet, így kevesebb víz fogy mondjuk egy-egy kézmosásnál.

Én most vettem mosódiót, mosószódát. Ha minden igaz, az 1 kg elég lehet egy évig. Megvolt a próba a fehér-színes-olajos ruhánál, eddig jó! Kipróbáltam az ecetes öblítést, napon száradt a ruha, olyan jó illata lett. :-)

-Az ivóvizet egy kútról hordjuk kannával. Ásványvíz jön belőle, a fél város oda jár, szóval az ingyen van. Csak érte kell menni, de akkor sok kannával veszünk, amit itthon szétöntünk flakonokba. Ezt isszuk a bolti ásványvíz helyett.

Energiatakarékos égőt használunk.

A mosogatógép engem is érdekelne, mert a mosatlan zavar, így gyakran folyó víz alatt mosogatok 1-1 dolgot, ami nem gazdaságos, plusz mire odaér a melegvíz... Csak sajna most nincs rá keret... :-(

2012. máj. 23. 15:39
 52/76 A kérdező kommentje:

Szia Kedves Utolsó!

Ezt a víz keverős kütyüt hol lehet kapni és mennyiért? Mi lehet a pontos neve? A mosogató gépet csak ajánlani tudom, bár az is igaz, hogy nekünk a mosás után már csak a mosogatás az, ami egy csomó van minden nap... tehát kell mellette kézzel is mosogatni valamennyit. Mert minden nem fér bele a mosogató gépbe. Viszont a Te esetedben (hogy melegíteni kell a vizet, meg mire odaér stb) szerintem kifejezetten megérné!!!! Mert míg kiengeded a vizet, máshol annyival el is mosogatsz. A mosogató gép meg maga melegíti fel.

2012. máj. 24. 13:29
 53/76 anonim ***** válasza:
73%
nekem egy olyan kérdésem van, hogy az ecetes öblítésnél az öblítőhőz adagoljátok az ecetet? Én eddig csak tisztítottam vele a mosógépet, de használni még nem használtam mosáshoz.
2012. máj. 24. 20:18
 54/76 A kérdező kommentje:
Szia! Én igen! De érdemes illóolajat is belerakni, ha szereted a finom illatokat. Én még azt nem próbáltam, de tervezem.
2012. máj. 24. 20:45
 55/76 anonim ***** válasza:
100%

51. vagyok: azt hiszem, perlátor a neve. Nincs még nekünk sem, csak tervezem, de azt nagyon. Nem nagy beruházás, 1-2e Ft-tól nem több szerintem. Zuhanyra+csaptelepre is láttam vmelyik netes biobolt kínálatában.

Az ecetet magában rakom az öblítős részbe (0,5dl), de lehet felesbe öblítővel, illetve pár csepp 100% illóolajjal is. Ez utóbbit még nem próbáltam.

A mosogatógép témára úgy értettem, hogy melegítem a vizet, hogy gázos a vízmelegítőnk a fürdőszobában, és nagy falfelületen jön a cső, mire a konyhába ér. Nyáron nem gond, de télen hideg a fal...

2012. máj. 25. 09:42
 56/76 anonim ***** válasza:
73%
Szeretném elkérni annak a kenyérnek a receptjét, amit ti sütöttök. Ha nem szeretnéd közkinccsé tenni, kérlek írd le privátban. Már annyi receptet próbáltam, de eddig egyik sem ízlett a férjemnek... Hátha ez lesz a megváltás...
2012. júl. 1. 12:07
 57/76 A kérdező kommentje:

www.hazikenyer.hu

De nálunk ez van napi soron:

30dkg sima liszt

15dkg egyéb liszt (tönköly és graham a legfinomabb)

3dl víz

1 tk olaj

1tk cukor

fél csomag élesztő

Összegyúrod, megromálod kenyér formára, úgy kell hogy mikor már ilyen ovális forma szerűséget kapsz, akkor a széleiből a tenyereddel mind2 oldalról alá hajtogatod, tovább így formálod. Így tömörödik olyan formára, hogy elvileg nem fog szétfolyni, hanem szép kenyér forma marad.

Velem is előfordul még a sokadik kenyér után is, hogy valamiért szétfolyik és lapos kenyér lesz. De ne csüggedj, pár alkalommal ráérzel, hogy mit-hogy miből mennyit.

Ez egy alap recept. Ezt bármivel variálhatod, arra kell figyelni, hogy a sima liszt legyen mindig a több, mert akkor nem fog megkelni, kavics lesz a kenyér.

Na és ott tartottam, hogy mikor megformáztad, beleteszed a tepsibe, bevagdalod a tetejét, nem túl mélyen, megkened tejjel, és akár megszórhatod valamilyen maggal is. Pl szezám.

Ezt az egészet letakarod konyharuhával, és kb fél-1 órát pihenteted, attól függ, mennyire jön fel a kenyér, ilyen melegben hamar megvan.

Végül mikor feljött a kenyér beteszed a sütőbe, és kb 200-on nagyjából fél -háromnegyed órát sütöd. Attól függ.

Ki kell tapasztalni, nálatok mi hogy megy, mert még a sütője is mindenkinek máshogy süt :)

Bele nem érdemes magot tenni, persze lehet, de pl a szotyi "beleolvad" meg a szezám is. Más lesz az állaga is, olyan kenősös lesz. Az a tuti, ha csak a tetején van mag. Lehet lenmagot is, mondjuk azt lehet bele is, mert az kemény mag, az látszik is meg érződik is.

Ha kész a kenyér, akkor kivesszük a sütőből, és a tepsiben benne hagyva letakarjuk konyharuhával, és így hűljön ki.

Így nem lesz kérges a héja.

Remélem sikerülni fog! Jó étvágyat hozzá! :)

2012. júl. 5. 13:23
 58/76 anonim ***** válasza:

Köszönöm szépen, hogy elküldted. Holnap fogom elkészíteni.

Az élesztő az friss v. szárított?

Kiszámítottátok már, hogy így mennyibe jön ki 1 kenyér (alapanyag + energia)?

2012. júl. 18. 21:32
 59/76 A kérdező kommentje:

Igen, kiszámoltuk és töredéke a bolti kenyér árának, főleg, hogy igazi teljes kiőrlésűről beszélünk, nem pedig sima fehér kenyér, vagy valami színezett vacak. Árat nem írok, mert attól függ, mit-hol-mennyiért veszel. Nagyjából mindig mindent akciósan veszünk, ez is lecsippent az árából.

Ja és rendes élesztő kell, nem szárított. Nem kell felfuttatni, csak úgy simán egy élesztő felét elmorzsolni benne.

Egyébként gondolom, hogy a sima fehér kenyér meg még olcsóbb lenne.

Jó sütést kívánok! Majd írd meg milyen lett!

2012. júl. 19. 17:03
 60/76 anonim válasza:
100%

Mi is külön gyűjtünk mindent.

- LED es izzók, illetve energiatakarékos izzóink vannak.

- csapokra perlátor van felszerelve.

- mivel nincs uhanyzónk csak kádunk, ezért kis vizben fürdünk.

- nem kell mindenből, pl. kézmosó 1000ft-sat venni.

- mosáshoz elkezdtük a mosószódát használni.

- van komposztálónk,mivel kertesházban lakunk.

- anyu mindig főz, így nem kell nagyon kész kajákat venni. ritkán becsúszik.

- van otthon tea, limonádé, házi szörp, pl bodza....

- házi kiskertünk van.

- felhasználjuk az esővizet is.bba z idő nem szárítok hajat (a hajnak is jobbat tesz vele, nem szárítja).

- sokat járok bicóval, tesóm is.

- nyáron egyáltalán nem, máskor pedig mikor jobb-melege

most hirtelen ez jutott eszembe.

jahh és utóiratként, erre 'sajnos' nem a szüleink szoktattak rá, hanem egyetlen drága testvérem, aki kb velem egyidős.

21/L

2012. aug. 4. 00:45
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!