Anyukák, Ti hogyan spóroltok? Ötleteket szeretnék!
Biomosószert használunk, tisztított vizet iszunk a flakonos helyett, mossuk a pelenkát, mi sütjük a kenyeret (és mennyivel fincsibb is!)
Érdekelne, hogy Ti mit-hogy csináltok másképp, hogy kevesebb legyen a havi kiadás, és még a környezet is védve legyen!
Ötleteket várok, mit tehetnék még én... Köszi!
sajnos nem igazán tudunk spórolni, de azért leírom, mit érzek én spórolásnak:
- mosogatógépünk nekünk is van
- takarékos égő mindenhol a lakásban, az udvaron egy 9 wattos ég, mert azt folyton égve felejtem:( Eddig hagyományos 40 wattos égett
- a kenyeret mi sütjük, de nem igazán olcsóbb, ugyanott vagy vele, mintha vennéd, szerintem: áramfogyasztás, liszt, adalékanyagok ára. TAlán előnye, hogy sűrűbb, ezért viszonylag kevesebbet kell enni belőle, mint a bolti szivacskenyérből.
- nagybevásárláskor listát szoktam írni
- anyukám sokszor varr nekem ruhát.
A ruhavarrásról az jutott eszembe, hogy sokszor az, hogy megvedd az anyagot, és leülj varrni. Sokkal olcsóbb, és kevésbé időigényesebb elmenni turizni. Vannak 100/150/200Ft/darabáras turkálók. Ahol egyáltalán nem ócskaságok vannak. Én a ruháim nagy részét ilyen olcsón vettem. Persze van köztük nevenincs márkájú, de nagyon sok pl.:H&M-es is. És mind, nagyon jól néz ki! Szerintem a turizással rengeteg pénzt lehet megspórolni.
Illetve, mi a közeli rokonságban szoktunk egymásnak ruhákat adni (amik már nem tetszenek, kifogytuk/kihíztuk őket).
Testvérek, anya-lánya, apa-fia is hordhatja egymás ruháit.
És ha új bútorok kellenek, nagyon sok használt bútor üzlet van. Illetve a www.topapro.hu, is nagyon jó. Mi pl.: itt adtuk el a megunt bútorokat, és itt vettünk újakat.
Szerintem ez elég környezettudatos dolog. Hiszen a meguntat, a régit eladod/továbbajándékozod. Aminek az árán tudsz mást venni.
Vagy mi pl.: átalakítottunk egy tényleg nagyon ócska kis fotelt, vadonat újjá. És senki nem mondaná meg, hogy az, hogy is nézett ki annó. Vagy kis asztalkát is.
Ilyen apróbb dolgokat.
Persze, utóbbi nem annyira olcsó (kárpit, szerszámok, festék, stb.). De, ha valaki ragaszkodik egy-egy tárgyhoz, akkor a barkácsolás is jó megoldás.
Köszi! A turizással semmi bajon, kifejezetten vannak jó ruhák ott. Viszont nekem az sokkal időigényesebb nézni, hogy mikor jön új áru, keresni kutatni, és ahhoz, hogy igazán jó dolgokat kifogj, piszok mázlinak kell lenni. Erre sajnos nekem nincs időm. Varrni szoktam mondjuk, de ritkán. Ha megveszem az anyagot méterre, még mindig olcsóbb, mint készen venni. Mondjuk, ha megoldod 200ft-ból a turis ruhát, az valóban olcsóbb. De nekem ekkora szerencsém még sosem volt. Arra viszont gondoltam, hogy a gyerekeknek varrnék ezt-azt. Ha veszem az anyagot, nekik abból nem kell sok. És most nyár elején végignézve a butikok kínálatát, hát a hajam égnek áll, hogy egy kislány nyári ruha 3-4 ezerbe kerül. Mikor töredékéből ki lehetne hozni. Jó lehet hogy nem olyan bonyolult szabásúakat, de azért vannak szépek. Az is eszembe jutott, hogy kifejezetten ez miatt elvégeznék valami varrónői sulit. Csak hogy a családnak varrjak. Mert bár most is tudok varrni, de sok olyan dolog lehet, amit egy szakmabeli pikk-pakk megcsinál, míg én esetleg órákat vesztegelek vele.
Gyógyszerezésre, immunerősítésre még ötlet?
Ja azt kifelejtettem, hogy mi is takarékos izzót használunk, és bár össze gyűjtöm az elhasznált elemeket, aksikat, és a kijelölt helyekre hordom, de alapvetően feltölthető elem van mindenben.
A "tengervizes" orrcsepp receptje érdekelne!
Nálunk mindenhol ledes izzók vannak, szinte semmit sem fogyaztanak.
Az elosztókat lekapcsolom, ha nem használjuk a bedugott dolgokat.
Nem vasalok, csak amit kell.
Energiatakarékos programmal mosok.
Ecetet használok vízkőtlenítéshez.
Zuhanyzom fürdés helyett.
Fogmosásnál elzárom a vizet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!