Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Az anyák többsége miért nem...

Az anyák többsége miért nem készül rá fizikailag a kisbabás időszakra?

Figyelt kérdés

Egy másik kérdés kapcsán jutott eszembe, de máskor is felmerült már. Rengeteget hallom, hogy az anyáknak tönkremegy a dereka, keze, válla, gerince a kisbabás időszakban.

Lehet tudni, hogy a gyerek nem mindig a babakocsiban és/vagy a kiságyban lesz, és hogy sokat kell emelgetni, cipelni, tartani.

Erre az időszakra miért nem készül rá az anyák többsége? Core-izomerősítés, pilates, kettlebell, bármi, ami segít a tartóizmok megerősítésében, a testtudatosság kialakításában, hogy tudja hogyan kell felemelni, tartani egy kisbabát úgy, hogy a legkevésbé érezze meg az ember. És ne utána legyen, hogy jaj itt fáj, ott fáj.

ma 10:33
1 2 3 4
 11/35 anonim ***** válasza:
90%

Igen, menjen edzeni karokra az aki cipelni akarja a babáját.

Csak az a baj, hogy az edzést normálisan csinálod, szülés után még folyik a véred, fáj a nunid, a hasad, mindened.

Lokakit sem ér az, hogy edzettel gyerek előtt.

ma 11:01
 12/35 anonim ***** válasza:
66%
Azért, mert - bár van pozitív irányú változás - a legtöbb ember alapból nem sportol semmit vagy csak nagyon minimálisat mozog vagy csak időszakosan csinál vmit stb., és a legtöbben nem fognak pont a terhesség előtt észbe kapni. A leggyakoribb indok, hogy nincs rá idő, illetve hogy utálom a sportot (így, ánblokk). Az előbbi valamennyire érthető (bár én feketeöves időpazarlóként pontosan tudom, hogy mennyire hajlamos az ember hülyeségre elbaxni az idejét, meg mennyire hajlamos nem logikusan dönteni az ideje felhasználásával kapcsolatban), az utóbbi nagyon nem, mert VALAMILYEN mozgásforma biztos tetszene, de az emberek fejében még mindig az van, hogy a sport az a) ugrabugra b) súlyemelgetés/gépezés teremben c) futás, pedig nagyon nem.
ma 11:22
 13/35 anonim ***** válasza:
30%
11-es: nem karra kell edzeni, hanem a mélyizmokra, tartóizmokra (pilates, sajátsúlyos edzések, trx), mert nem a karodnak kell erősnek lennie, hanem a vázizmoknak. Igen, az első hetekben minden fáj és vérzel, de ennek mi köze ahhoz, hogy majd pár hónap múlva ne szakadjon le a derekad, amikor esetleg a 6 kilós gyereket kell órákig cipelni)? Az izmok nem tűnnek el a szülés alatt, a mozgást pedig már pár nappal a szülés után el lehet kezdeni (itt olyasmire kell gondolni, hogy fekszel a hátadon és felváltva pipa-spiccelsz a lábfejeddel, csinálsz néhány karemelést stb.) és pár hét után óvatosan el lehet kezdeni visszatérni a mozgáshoz. Én a pilatest csinálom, és tény, hogy kell ehhez egy jó és KÉPZETT edző.
ma 11:28
 14/35 anonim ***** válasza:
64%
3-as: szerintem félreérted, nem arra gondol a kérdező, hogy szülés után pár héttel már fitten ugrálsz a karodban a gyerekkel, hanem, hogy hónapok, 1 év, 2 év stb. múlva milyen állapotban leszel. Pont úgy, ahogy te írod.
ma 11:30
 15/35 anonim ***** válasza:
100%

#12 Lehet van mindenkinek olyan mozgásforma, ami tetszene, csak nem biztos,hogy elérhető.

Én hiába szeretek tollaslabdázni, decemberben, egyedül (az 1 éves gyerekemmel) a 60 m2-es panel lakásomban nem igazán tudok tollasozni.

Szeretek korcsolyázni is, december és január között megtehetem egy kB 15x15 méteres pályán, miközben 5 éves gyerekeket kell kerülgetnem.

És ezek nagyon nem segítenének azon, hogy terhesség alatt valakinek ne fájjon a dereka, vagy a 11 kilós gyereket könnyebb legyen emelgetni.

ma 11:33
 16/35 anonim ***** válasza:
100%
Az izomzat egy dolog, itt hormonok vannak, amik direkt arra mennek, hogy szétszedjék, lazítsák a kötőszövetet, ízületeket, ez kb 6-10 hónappal a szülés után ürül ki, addig terheled az extrém laza izületet, igen az utána sosem lesz már a régi. Azt is elég nehéz ellensúlyozni, hogy kb 1 nap alatt, egy 6-7 kilós súly hirtelen eltünik a test egyik oldaláról, és hiába erősíted a core izmokat, ha a hasizom szétnyílik ott bukó minden. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy szoptatás alatt a gyerek szinte mindent elszív, nem eszel, nem alszol, nem élsz normálisan. És ugye ott a korod is, tapasztalatból mondom,hogy az a test, amit a 20as éveid végén még pár hónap helyrerakni, regenerálni, azt a 30as évek végén már szinte lehetetlen, vagy legalábbis évek.
ma 11:44
 17/35 anonim ***** válasza:
90%

Engem az izgat, miért teszel fel folyamatosan olyan kérdéseket gyermekvállalás alatt, mikor nincs is gyereked?

Érted.. miért érdekel valakit szinte betegesen, olyan témák amihez a közelében sincs?

Számomra meg ez az, ami baromi fura.

ma 11:46
 18/35 anonim ***** válasza:
100%

1: sose sportolt, nem terhesség előtt vagy alatt fog eszébe jutni

2: rengeteg tévhit van, hogy mit szabad, mit nem terhesen. Sokszor teljesen ellentétes információkat kap.

3: valós oka van, ami miatt nem bírja, elvan tiltva. (Hormonkezelés amitől rosszul van, de kell, hogy lehessen babája. Terhesen:Vészes hányás terhesen, amitől felkelni alig tud. Veszélyeztetett lesz, mert vetélés vagy koraszülés fenyegetett stb).

Én sportoltam, sokáig versenyszinten. Határozottan kimerem jelenteni, hogy már gyerekkorban elcseszik ezt, leginkább a torna órán, némelyik torna tanár! Megutáltatják a mozgást a gyerekekkel, aminek az lenne a lényege, hogy szeresse meg a mozgást, találjon egy neki való sportot, tökmindegy mit. Nem csoda, hogy a rengeteg felnőttnek már-már zsigeri undora van az edzésektől. Mert az kapcsol be, hogy milyen megalázó volt vele a tanár, ha nem sikerült valami. Hogy mennyire egy kötelező rossz volt az egész óra, hogy büntetésből kellett xy gyakorlatot csinálni (futni egész órán stb). Én szertornáztam, mégis élénken bennem van, hogy a kosárlabda mániás tornatanár hogyan beszélt velem, mert nem tudtam kosárra dobi 😑. Hogy hozzámvágta a labdát, hogy a "tornász kisasszony mutassa meg, mekkora sportoló", amikor lepattant a palánkról kinevetett, hogy hogyan lehetek diákolimpia helyezett, ha egy labdát sem tudok bedobni (mintha a kettőnek köze penne egymáshoz)... Ennek már 20éve, sok diákkal utáltatta meg a tornát és a sportokat. De sok felnőttől hallottam hasonló sztorikat, hogy mennyire megutálták gyerekként a torna órák miatt a sportokat.

ma 11:47
 19/35 anonim ***** válasza:
100%
Én úgy általánosan az egész testemet edzettem, heti 3x jártam konditerembe második trimeszterig. A házépítés során egy csomó fizikai munkát én csináltam, szerintem kifejezetten jó kondiban voltam. Na de más heti 4,5 órát edzeni, mint éjjel nappal ugyanabban a pozícióban tartani a kezed, ugyanazzal a négy izommal emelni egy gyereket a nap nagy részében. Nekem nem attól fájt a hátam, hogy nem bírtam a súlyt, hanem mert görcsbe álltak az izmaim, hogy ugyanabban az egy feszített pozícióban voltak napi sok órán keresztül. Képzeld el pl, hogy napi 6 órát kell törökülésben ülnöd. Mondj már egy olyan edzésformát, ami megelőzi, hogy lerohadjon a lábad 3 hónap után. :D Arról nem is beszélve, hogy 2 éves a nagyobb lányom, annyit emelgettem, amennyit normális ember biztos nem edz karra, hátra, vállra, de egyszerűen nehéz felemelni a csúszdára 14 kilót újra és újra és újra, ami ráadásul hónapról hónapra több kiló lesz.
ma 11:56
 20/35 anonim ***** válasza:
100%
Én sose voltam nagyon sportos, nem is sportoltam terhesség előtt sem ,mégsem volt semmi bajom, se itt ,se ott. A rossz ,kényszertesttartás okozta fájdalmon nem a sport hiányától van. Persze attól még lehet mindenkit fikázni, akinek ez vagy az fáj, hogy a szerencsétlen mért nem sportolt előtte:)
ma 12:04
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!