Valóban szükséges minden gyereknek külön szoba?
Elkezdett foglalkoztatni a 2. baba kérdése, a férjemmel mindig is 2 gyereket szerettünk volna, DE ott jön ez a fránya lakás kérdés.
Egy 3 szobás lakásban élünk, megyeszékhelyen, szuper jó helyen, minden 10 perc gyalog, tényleg álom lakás, de "csak" 3 szobás. A gyerekszoba 13,5 m2, szóval nem kicsi.
Elkezdtem a környéken nagyobb lakásokat nézni, de őszintén szerintem esélytelen, hogy nagyobba költözzünk. Régen nem volt igény ekkora lakásokra (se házakra), így minden ami 4 szobás az 2000 után épült, és 90-100 millió forint... Néztem házakat is, azok között sincs 4-nél több szobával nagy választék, de ott még bejön a lakhatatlan elrendezés, és 100 millió alatt csak olyan van amire még legalább 20 milliót rá kell locsolni, hogy a jelenlegi lakásunk színvonalát elérjük, a felújítással járó stresszről nem is beszélve.
Plusz egy szoba a jelenlegi piaci körülmények között árban duplázást jelentene a jelenlegi lakásunkhoz képest, teljesen lehetetlennek érzem ezt...
Valóban mindenki, aki 2 vagy több gyereket vállal megengedhet magának 100 milliós ingatlant? Ez valós feltétel a 2. gyerek vállalásához? Vagy minden 2 gyerekes család mucsaröcsöge alsóra költözik, ahol olcsóbb az ingatlan és minden reggel inkább órákat áll a dugóban plusz egy szobáért? (Egyáltalán mucsaröcsögén leheg 4 szobás házat kapni??) Egy tinédzsernek valóban jobb napi 2 órát ingázni az iskolába, mint egy szobában lenni a testvérével? Vagy egy gyereknek valóban jobb, ha nem születik testvére, mintha egy szobában kellene vele felnőnie?
Azt nem hiszem el, hogy egy 3 szobás lakás meg egy 2 szobás lakás összértéke kevesebb, mint egy 4 szobás lakásé.
Ha két használt lakásét viszonyítjuk egy újépítésű 4 szobáséhoz, akkor biztos.
De normális helyen lévő 2 ilyen lakás árából akár egy korrekt családi házat is lehet venni.
#71 vagyok
Most direkt megnéztem a mi megyeszékhelyünkön (Szombathely) a példa kedvéért.
45-50 millióért már vannak 3+1 félszobásak, ami bőven elég 2 gyerekkel, aztán van külön nappali.
Míg ennyi pénzből nem lehetne ott venni egy 3 szobás lakást meg mellé egy 2 szobást, mert a sima 3 szobásak is hasonló áron mozognak.
De 60 millióért rendes 4 szobás, 100 nm feletti lakás is van. Amiből még mindig nem veszel 2 lakást.
És ezek nem putris, hanem felújított lakások.
72, mondjuk nem ugyanott élünk?
Mit csináljak én egy szombathelyi lakással, amikor 100 méternél se akarok messzebb költözni?
Itt meg 1 M körül van a négyzetméterár. Ez is a használt lakasoké. Újépítésű még drágább.
"Amiből még mindig nem veszel 2 lakást."
De kettőt nem is kell, mert egy már megvan. És ez a lényege.
Egy kisebbet olcsóbb megvenni, mint eladni a meglévőt és úgy keresni nagyobbat.
Csak azért hoztam példának, mert Vas megye mondjuk nem Bivalybasznád, és gondolom máshol is hasonlóan aránylanak a lakásárak méretileg egymáshoz.
Igen, felfogtam, hogy 1 már megvan, de az a plusz pénz, ami rendelkezésre állba egy 2 szobás lakás megvételéhez, elég kéne legyen egy a jelenleginél 1 szobával nagyobb lakás megvételéhez, ha hozzáadjuk a jelenlegi lakás értékét.
Lehet, hogy perpillanat nincs a piacon olyan, amit keres, de előbb-utóbb biztos lesz.
Nem tudom, nekem sem jön ki a matek. Két lakás árából azért kiszokott jönni egy korrekt nagyobb, de sok helyen akár egy családi ház is.
A környékhez való ragaszkodást megértem, de a matek, az matek. :)
A mi lakásunk pl. 40 millióért ment el. Az egyik szomszéd tükre volt a miénknek, a másik picit kisebb, ezek 36-ért mentek. Na most 76 millióért azért már azon a környéken is lehetett volna korrekt, nagyobb lakást találni, de akár családi házat is és akkor még az összenyitás költségét bele sem kalkuláltuk. Szóval ebben egyet kell értenem azzal a válaszolóval, aki értetlenkedik. Én is. :)
Egyébként panelokból is van olyan, amit értelmesen át lehet alakítani 3+1-é. Barátaink pl. ilyenben laknak. Hivatalosan 3 szoba, plusz hall. Most úgy tűnik csinálnak a cső konyhából egy pici szobát, a nappaliba pedig átviszik a konyhasarkot, ami tök egyszerű, mert a fürdővel szomszédos az egyik fala. Még jó panel módra a szagelszívót is betudják kötni és a nappali elég nagy ahhoz, hogy kényelmesen kielégítse a két funkciót. Az étkező asztal marad a hallban. Szintén 40 milliót érő lakás kb. (Budapesten).
#67 Ez a különbség a semmi közepe és egy megyeszékhely közepe között. Itt 10 perces gyalog távon belül 2 bölcsi, 4 óvoda, 3 általános iskola, egy top 50-es és egy top 100-as gimnázium, 3 szakközépiskola közül lehet választani, 10 perc helyi járattal még egy top 100-as és egy egyéb gimnázium.
A választási lehetőségért se kell utazni.
A szomszéd lakás 2 szobás, abból annyi van, mint a rohadás így kevesebbet ér, mint a mi 3 szobásunk. Átalakítással együtt, árban szerintem ugyanott lennénk, mint az újabb építésű 4 szobásak, csak ott ezért az árért kapsz plusz 20 m2-t, itt meg kapnék plusz 54 m2-t, amiből 36 m2-t ki tudok adni, és tudom belőle finanszírozni annak a kB. plusz 30 millió forint hitelnek egy részét, amit ehhez az akcióhoz fel kellene vennem...
Már ha kapnék 30 millió hitelt, gőzöm sincs a mostani kamatokkal milyenek a törlesztő részletek.
De mindegy, mert ez csak elmélet, a szomszéd nem fogja a lakását eladni én meg nem fogok 30 millió hitelt felvenni a közeljövőben.
(De az elején is pont ezt a matekot írtam, hogy itt dupla annyiba kerülnek a 4 szobások, mint amiben most lakunk, azaz ha dupla annyiba kerül akkor ilyenből 2-t lehet venni egy 4 szobás árán...)
Kérdező! Nagyon végletekben gondolkozol. Csak a semmi közepe, meg a megyeszékhely közepe létezik? Én sehol nem írtam, hogy a semmi közepén élünk és gyerekként sem ott éltem, de mondjuk egy megyeszékhely külsőbb részéről sem biztos, hogy 3 perc alatt megközelítesz egy jó középiskolát gyalog, szóval érted. :)
Ha neked ez a környék az igényed, az tök oké, csak nem értem miért kérdezel, ha másnak nem lehet más igénye, véleménye. :)
67 voltam
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!