Valóban szükséges minden gyereknek külön szoba?
Elkezdett foglalkoztatni a 2. baba kérdése, a férjemmel mindig is 2 gyereket szerettünk volna, DE ott jön ez a fránya lakás kérdés.
Egy 3 szobás lakásban élünk, megyeszékhelyen, szuper jó helyen, minden 10 perc gyalog, tényleg álom lakás, de "csak" 3 szobás. A gyerekszoba 13,5 m2, szóval nem kicsi.
Elkezdtem a környéken nagyobb lakásokat nézni, de őszintén szerintem esélytelen, hogy nagyobba költözzünk. Régen nem volt igény ekkora lakásokra (se házakra), így minden ami 4 szobás az 2000 után épült, és 90-100 millió forint... Néztem házakat is, azok között sincs 4-nél több szobával nagy választék, de ott még bejön a lakhatatlan elrendezés, és 100 millió alatt csak olyan van amire még legalább 20 milliót rá kell locsolni, hogy a jelenlegi lakásunk színvonalát elérjük, a felújítással járó stresszről nem is beszélve.
Plusz egy szoba a jelenlegi piaci körülmények között árban duplázást jelentene a jelenlegi lakásunkhoz képest, teljesen lehetetlennek érzem ezt...
Valóban mindenki, aki 2 vagy több gyereket vállal megengedhet magának 100 milliós ingatlant? Ez valós feltétel a 2. gyerek vállalásához? Vagy minden 2 gyerekes család mucsaröcsöge alsóra költözik, ahol olcsóbb az ingatlan és minden reggel inkább órákat áll a dugóban plusz egy szobáért? (Egyáltalán mucsaröcsögén leheg 4 szobás házat kapni??) Egy tinédzsernek valóban jobb napi 2 órát ingázni az iskolába, mint egy szobában lenni a testvérével? Vagy egy gyereknek valóban jobb, ha nem születik testvére, mintha egy szobában kellene vele felnőnie?
Ezt nektek kell eldönteni, hogy mi a fontosabb.
3 kamaszom van, és örülök, hogy meg tudtuk oldani a külön kuckót mindenkinek. Az egyik nagyobb szoba kettéválasztásával kényelmesen meg lehetett oldani.
Annó tesómmal volt külön szobánk kisiskolás korától, anyuék meg a nappaliban aludtak. De attól az még nappali volt, lefekvésig mi is ott voltunk, nem voltunk kizárva belőle. Nyilván nem ideális megoldás, de valamit valamiért. Szerencsére nagy a korkülönbség kettőnk között, így nem tartott ez az állapot sokáig, 11 volt, mikor én már elköltöztem otthonról, akkor visszakapták a szüleink a hálót is.
Hat igen, ez egy nehez tema. Nekunk sincs egyelore 2 kulon szoba, itt is egy gyermek van, de szeretnenk tesot.
Sajat tapasztalat nekem nincs, de a ferjem egy szobaban nott fel a testverevel. Ez gyerekkent nem volt gond (2 ev van koztuk), de tinikent mar annal inkabb, nem szerette. Ha nem egyszerre ertek haza este es valamelyikuk aludt mar, akkor felebresztettek egymast. Az, hogy baratnot vihessenek haza, nagy szervezest es rugalmassagot igenyelt es ottalvasra nem volt lehetoseg. Nyilvan ez most nagyon tavolinak tunik pici gyerekek mellol, de gondolni kell erre is.
Nalunk ugy lesz, hogy kette fogunk majd valasztani egy szobat. Szerencsere van erre lehetoseg, habar nem lesz palota meretu 2 szoba belole, de azert elheto lesz.
Amúgy úgy sem tudtok addig aludni menni, amíg a 2 gyerek fent van. Úgyhogy nappali egyben háló is lenne és meg van oldva. Nyílván nem a legjobb megoldás a ti szempontotokból de gyerekekéből a legjobb. A hálóba csak aludni jártok amúgyis, a gyerek meg nappal is használná a szobát. Szerintem szülőként ez a legjobb megoldás.
A cuccaitojat meg nyugodtan tárolhatjátok a gyerekszobában. Pár ruhát kivisztek aztán kész. Majd 12 évesen zavarja, hogy ott van a tiétek is addigra meg találtok megoldást :)
Igen, szukseges minden gyereknek kulon szoba!
Nekem sose volt, nagyon utaltam. Semmi szemelyes ter. Az agy is vegig gyerekagy volt. Nonszensz!
Emiatt nem mondanék le a 2. gyerekről. Mire szükség lesz külön szobára nekik, addig még megoldódhat. Jobb híján pedig marad a hálószoba=nappali megoldás, amit már többen is írtak.
Amúgy ugyanígy vagyunk mi is éppen: 3 szobás lakás, 1 gyerek, és tervezzük a másodikat. Nálunk ez egyáltalán nem akadály.
Ezek szerint akkor 2 gyerekkel a külön nappali a luxus :)
Nálunk a nappali az étkező és dolgozó is egyben. Nekem ez a minden ruhánkat itt tároljuk, itt aludjunk, ahol eszünk tényleg fura lenne. Még jó, hogy a konyha külön van, az lenne még szép, hogy ott aludjunk, ahol a sült krumplit sütöm. Számomra ez sokkal "putrisabb", mint az, hogy 2 gyerek legyen egy szobában.
16, kerdezo! A nappalinak benne van a neveben, hogy micsoda. Itt kint a UK-ben hivjak living room-nak is. Senki nem alszik ott, a nevehez huen ;-) , csakis kulon bedroom-okban (haloszoba). Ahany gyerek, annyi szoba, plusz a szuloke es a nappali. 12 eves korig lehetnek a gyerekek egy szobaban, utana mar kulon szoba kell nekik. A torveny szerint. El szoktak terni, de csak akkor lehet, ha azonos nemuek, mas nemueknek kulon szoba szukseges. Ez Magyarorszagon nem divat, nem is ismerik. ;-) Ott siman alszanak a nappaliban. Persze kivetelek akadnak.
En is annak vagyok a hive, hogy mindenkinek kell a kulon eletter, nem am egymas nyakaban logva ejjel-nappal, szo szerint! Se nem normalis, se nem egeszseges.
Figyelj, ez tipikusan az a dolog, amit túl lehet élni, de nagyon sz*rul is végződhet. Én a húgommal nőttem fel egy szobában, és azt gondolom, ez alapozta meg, hogy felnőttként a kapcsolatot sem tartjuk és nem is érdekel, mi van a másikkal.
Nagyon eltérő személyiségek voltunk mindig, ezért az egész gyerekkorunk csupa konfliktussal telt el, pláne kamaszkorunktól. Mindennap veszekedés, ordítás, sírás, utálkozás volt. Mert ő ordító tv-re akart elaludni, én nem. Ő hangosan mormolva tanult, ami engem zavart, konrétan a budiba kellett beülnöm tanulni vagy bármit csinálni, ha egyedül akartam lenni. Persze, barátnő vagy későbn pasi sosem jöhetett át, mert a tesómat nem lehet kiküldeni a szobájából (neki nem voltak se bsrátnői, se soha párkapcsolata, tiszta féltékeny is volt emiatt). Ilyen apróságok, amikből rengeteg volt és megkeserítette a mindennapokat.
Végigveszekedtük a gyerekkorunkat, teljesen megutáltuk egymást, és a szüleink is megkaoták minden héten tőlünk, minek vállaltak ennyi gyereket, ha szoba nincs elég (volt egy fiútesónk, neki jutott).
Kell ez neked?
Ja, és mi a 90-es évek elején születtünk, akkor még többen laktak egy szobában testvérként, de ma már nagyon figyelnek erre, így extra nyomás lesz az, ha csak a te gyerekeidnek nincs külön szobája, na akkor mit fogtok hallgatni...
És mi egyneműek voltunk, külön nemű kamasz gyerekeket hogy gondolsz egy szobában lakni?
Ha beírsz itt gyakorin, fogsz találni közös szobás kérdéseket, sok hasonló negatív kommenttel. Persze pozitív sztorikat is, de ugye ez ilyen 50-50%, mi lesz a kimenetele.
Én érettségi után le is léptem egy albérleti szobába lakni, elmentem sz*r minimálbéres gyári melót csinálni és amellett tanultam, éheztem sokszor, stb. de úgy éreztem akkor 18 évesen, hogy megfulladok otthon, nem bírom, hogy semmi privát szférám, én nwm tudok még egy napot összezárva kibírni a húgommal, m@r azt is utáltam, ahogy levegőt vett a szoba tulsó felén.
Na, gondold át, akarod-e kockáztatni, hogy egymást utáló, titeket is számon kérő, otthonról inkább éhezni lelépő gyerekeid legyenek? Ha nem, akkor 1.) ne vállalj másik gyereket, ha nem tudsz szobát biztosítani, 2.) fogadd el, hogy nem lesz nappalitok.
És nem, nincs mindenkinek 100 milliója, nem is mindig kerültek ennyibe a házak. De én ebből tanulva cska akkor vállaltam gyerekeket, mikor már megvolt a nappali+3 szobás ingatlanunk, igaz, éveket kellett külföldön gürizni érte, de megtettem, bevállaltuk. Valamit valamiért.
Mi ezért nem (illetve ezért sem) vállalunk 3.gyereket. Mert a 2 gyerek, bár még kicsik, de nekik külön fogjuk választani az egyik nagyszobát, és akkor megvan a külön tér, de 3nak már nem tudnánk megoldani. Az én véleményem szerint fontos a külön tér. Még ha kicsi hely is, de kell. (Na meg ne a fürdőszobát foglalják be olyanra, amit egy külön szobában meg tudnának oldnai, vagy azt várják, hogy a másik elaludjon, és halkan legyenek... akkor már legyenek nyugiban.)
Nem mindenki engedheti meg magának, de a gyerekről akkor sem mondanak le. Sok ember nő fel egy szobában a testvérével, de attól nem ez a jobb. Persze ha az a cél, hogy minél előbb elköltözzenek, na ahhoz jó ösztönzés..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!