Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Sokan miért a gyereken spórolnak?

Sokan miért a gyereken spórolnak?

Figyelt kérdés
Mosható pelenka, használt ruha. Sőt van, aki a mosható pelenkát is használtan veszi, mert úgy olcsóbb.

2021. jún. 6. 11:45
1 2 3 4 5 6 7
 21/61 anonim ***** válasza:
92%
Szerintem teljesen felesleges kiszórni a pénzt új dolgokra, főleg eleinte, amikor egy ruhát 2-3 hónapig hord és utána semmire sem fogod tudni használni. Ez nem spórolás, hanem józan ész. Nyilván vannak új ruhái, de teljesen felesleges teljes szekrényt megtölteni méregdrága gyerekruhákkal, amikor negyedévente zsákolhatod, mert semmire se jó. Ha pedig nem egy gyereked van, hanem 3, mint nálunk, akkor már az ára sem mindegy. Nem mondom, hogy nem telik rá, nagyon jól állunk, de azért nem midnegy, hányszázezer megy el ruhákra egy évben, és lazán össze lehet hozni 3 gyereknél a fél millát, ha nem figyel az ember, csak a cipők 15-20-ra rúgnak, évszakonként, fejenként. Gondolkodni nem árt, mindenesetre.
2021. jún. 6. 12:45
 22/61 anonim ***** válasza:
24%

Sosem adtam a gyerekemre használt ruhát de magamnak sem veszek. Ilyen téren nagyon válogatós vagyok.

Nincs sok ruhája a fiamnak

vagy cipője de azokat elhasználja.

Sosem értettem, hogy a mosi pelus mitől környezetbarát? A sok víz mire kimosod, a vegyszerek? Én biztos hypoznám, hogy steril legyen. A másik nagyon nagynak, rondának tűnik egy babán.

2021. jún. 6. 13:09
 23/61 anonim ***** válasza:
84%

22

A dobós előállítása több vízbe kerül, mint amennyi a mosásra elmegy. Vegyszer? Kevesebbet használok mint te. Mosószer, mosóparfüm, ecet. 60 fok. Tökéleteen fertőtlenít.

+ Nincs szükség popsikrémre, úszó pelusra, pelenka kukára..... Stb Jobb a baba bőrének, nyáron kevésbé meleg.

Neked ormótlan a mosi, nekem meg undi a telepisilt dobós🤷

2021. jún. 6. 13:13
 24/61 anonim ***** válasza:
85%

"Nincs sok ruhája a fiamnak"

Az enyémnek rengeteg van, kell is. 6.5 éves, épp fejen nem áll, annyit mozog, játszik, 2 hetente szakad egy. A tiéd vigyázban ül és vigyáz arra az 5 db szépre, ami van?

2021. jún. 6. 13:15
 25/61 anonim ***** válasza:
17%

De amit előállítanak vízzel eldobható pelenkát, azt nem a te vízszámládhoz csatolják. Míg a mosható pelenka a te vízszámládra megy.

2021. jún. 6. 13:17
 26/61 anonim ***** válasza:
95%
25: ezt hívják felelősségvállalásnak. Attól, hogy a kár nem a te lakásodban mutatkozik meg, hanem a nagy vízek partján, még rád is tartozik. Szemetelni szr dolog, lehet ezt ragozni, de kár a szóért.
2021. jún. 6. 13:19
 27/61 anonim ***** válasza:
91%

Én nagyon újruha párti voltam, az én gyerekemre használtat nem. Meg is vettem az új ruhákat az első méretekben, majd szívtam a fogam hogy a tökéletes állapotú normális helyről vásárolt ruha nem kell a kutyának sem, majd még az enyém a megtiszteltetés, ha valami alkudozó "olcsójános" elviszi, akinek minden 5 ft ert kell, de az legyen cimkés kb. Nagyon hamar meguntam, és igen vettem én is azóta használtan is szép állapotúakat (nem alkudozva, kötekedve) és még fogok is. Szóval részemröl ez nem spórolás, bevallom nem is környrzettudatosság, csak nem akarok balek lenni, aki megvesz egy rugit 2 ezer ftert hogy aztán eladja 400 ftért, esetleg, talán. Vagy ott áll a szekrényben mint még most is egy halom gönc.

Magamnak nem veszek használtat, de én el is hordom azt, nem párszor van rajtam.

2021. jún. 6. 13:53
 28/61 anonim ***** válasza:
92%
Ez nem feltetlen sporolas, inkabb tudatossag, kornyezetvedelem is lehet... En pl nem mosizok, de hasznalt ruhakat sokat vettem kifogastalan allapotuakat..en nem sporolok a fiamon, minden szrt megveszek minosegibol pl babakeksz, bio cuccok, tapszer. de pl a kisagy hasznalt, az adamonk hasznalt... Viszont matracon nem sporoltunk, 20 ezerert vettunk bele... Ja es most bevalt egy olcsobb pelus, akkor nem fogom a premium care t venni, mert total kibirja a dm-es is ugyanugy...
2021. jún. 6. 15:38
 29/61 anonim ***** válasza:
79%

Én mind 3 gyerekemre eldobható pelust adtam .az olcsóbb ,használt ruhát addig vetem neki amíg meg nem láttam hogy ugyan annyiért kapok ujat is és a nem kell kereskedőkkel versengenek a jobb darabokért órákat álnom sorba hogy jusson nekem is normális darab.

Én a lányom ruháit eltudtam adni helyi csoportokban.mivel nem vetem eleve nagyon drága ruhákat ,én is jól jártam mert az eladott ruhák árából tudtam venni Pl biciklit.azt viszont használtan vettem.

2021. jún. 6. 17:44
 30/61 anonim ***** válasza:
95%

Ez egy totális félreértés. A környezettudatosság nem spórolás, sőt sokszor jóval többe kerül pénzben, időben, energiában, mint a felelőtlen gondolkodás, pl. amikor valakit csak önmaga érdekel. Másrészt masszívan praktikus szempontok is vannak amögött, hogy az ember használt termékeket vásároljon, nem feltétlenül csak az, hogy pl. gondol a gyerek jövőjére is azzal, hogy nem cseszi szét a környezetét.

Nagyon sok olyan "megvásárolható" dolog van a babapiacon, amikről elhitetik, hogy elengedhetetlen, miközben nagy részük egyenesen káros a babára, kisgyerekre, hátráltatja a fejlődését, belezavar a biológiai folyamatokba stb.

Ajánlanék elolvasásra egy olasz szakértő által írt könyvet, magyarul az a címe, hogy Ingyenbaba. Egy csomó ilyen terméknél tételesen, szakirodalmakkal támasztja alá, hogy miért fölösleges vagy épp egyenesen káros. A ruházatnál pl. olyan szempontokat is felvet, hogy az új ruhák nemcsak általában kihasználatlanok maradnak egy babánál (gyorsan nő), de sokszor a gyártási folyamatok miatt (hiába a legtöbb már "organic"), vegyi anyagokkal szennyezettek, ezért alapból nem árt többször kimosni, mielőtt a babával érintkeznének. Ez a veszélyforrás is kilőve egy használt ruhánál.

Nem beszélve arról, hogy ha külföldről importált használtruháról van szó, akkor az sokszor olyan minőségi kategória, amit Magyarországon újonnan SEM árulnak a boltok. Mert ki venne meg 10-20.000 Ft-ért egy baba alsóruhát, rugdalózót stb. Nézd meg a H&M webshopjának a kínálatát, a minőségi (drágább) termékeket nem is forgalmazzák a boltok, csak online tudod megvenni. És ez még mindig csak a legalja annak a minőségi kategóriának, amiről beszélek - amit viszont alig használt vagy új (címkés) állapotban megkapsz egy használtruha boltban.

Én magamnak is főleg használtruhát veszek, pont ezért, mert szeretem a minőségi szöveteket, igényes darabokat, amiket nálunk nem kapsz meg a boltokban és ez nem csak saját tapasztalat: [link] És nem mellékesen jó érzéssel tölt el, hogy értelmet adhatok egy olyan ruhának, amit talán 1-2× viselt a tulajdonosa vagy éppen csak eladni nem tudták és közvetlenül a boltból került a turkálóba.

Amikor kismama lettem, egy pillanatra én is elcsábultam a H&M kismama kínálatától és vettem pár dolgot. Na, ezzel azt hiszem, betekintést nyertem a fast fashion fogalmába, melyhez eddig - felsőkategóriás turis cuccok révén - nem volt "szerencsém". Döbbenetes, hogy milyen gyatra minőséget tudnak kínálni és sajnos a 14.995 Ft-os otthoni nadrág sem kivétel ezalól, hajmeresztő minőség, nyúlik össze-vissza, foszlik szét az anyag, nem lehet együttmosni dolgokkal, mert szösszé mállik az egész... Hát köszi, én nem ehhez vagyok szokva. Fehérneműkről nem is beszélve, kb. 1000 Ft/db áron árult bugyi és semmi tartása nincs, a kiszállításakor már olyan a szövet, mintha 20 éve hordanád. Nem tudom, mi pluszt vártam tőle a kb. ugyanilyen árkategóriájú, hazai gyártmányú női bugyik után, amiket használok, de csak komoly részvétet érzek azok iránt, akiknek az ilyen tömegáru az egyetlen opció.

A mosható pelenkához annyit, hogy én meg intim tölcsért használok menstruációkor. Igaz, hogy most már nem tudatosság miatt, hanem mert azzal teljesen el lehet felejteni minden kényelmetlenségét. De az elsőt tisztán környezetvédelem miatt vettem meg.

Vagy aki nem tesz kütyüket a gyerek elé x éves koráig, mert nem akarja akadályozni vele a gyerek saját igényei szerint való biológiai fejlődését, ez is csak "spórolás"...?

Eléggé "érdekes", pontosabban szinte jellemző az az előítéletesség, hogy ez a pénzről szól. Kiegyensúlyozott lelkületű embert egyáltalán nem bosszant, ha nem érti a másik motivációit. Egyes nyugati országokban ha valaki biciklizik, nem azt gondolják róla, hogy csóró, max. azt, hogy másra költi a pénzét, de ez senkiben nem kelt frusztrációt.

Szegény gyereknek még nincs semmi ítélet a fejében, de ha a szülei ezt tolják neki már az anyatejjel, majd lesz ő is olyan frusztrált, hogy a természetes életöröm helyett a másokon csámcsogás kelljen az önértékeléséhez. Akinek az ilyenek határozzák meg az életét ahelyett, hogy azt adná a gyerekének, ami fejlődéslélektanilag sokkal fontosabb, mint egy új ruha (pl. az odafigyelés, foglalkozás, kétkezi dolgok gyakorlása, beszélgetés, meseolvasás stb.), nem inkább az "spórol" a gyereke kárára?

2021. jún. 6. 21:46
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!