Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » A szerencsétlenség, a rossz...

A szerencsétlenség, a rossz élet öröklődhet szülőről gyerekre?

Figyelt kérdés

Az én anyámba soha senki nem volt szerelmes, 30 évesen vesztette el a szüzességét, apámmal. Ők csak azért jöttek össze, hogy ne legyenek egyedül.

Mióta megszülettem, nem találom a helyem sehol. Mindenhol kilógok a sorból. Oviban sose barátkoztak velem, iskolában nagyon sokszor kiközösítettek, nem volt soha párom, mindig egyedül voltam. 25 éves koromban vesztettem el a szüzességemet, csak azért, mert találtam egy magamhoz hasonló lúzert. Nem voltunk sose szerelmesek egymásba, csak vagyunk egymás mellett.

Született egy gyerekünk, aki egy kis nyomi (tudom, hogy egy anyának nem lehet így beszélni a gyerekéről, de ez az igazság). Vele se barátkoznak az oviban, sokszor gúnyolódnak rajta. Szerencsétlen olyan kis nyomi, mint az anyja meg az apja (mi sem tudtuk magunkat megvédeni soha). Ráadásul mindenben le van maradva a többiekhez képest. Fejlesztőre jár, de semmi hatása. Valószínűleg gyenge képességűeknek való iskolába fog járni.

2021. febr. 11. 09:25
1 2 3 4 5 6 7
 1/64 anonim ***** válasza:
46%
Nem tudom, de én is így vagyok vele.
2021. febr. 11. 09:28
 2/64 anonim ***** válasza:
99%
Genetikailag szerintem nem, de a példát ti mutatjátok neki, ahogy neked is a szüleid mutatták.
2021. febr. 11. 09:29
 3/64 anonim válasza:
97%

Nem öröklődhet ilyesmi, csak a viselkedést és a hozzáállást tudod átvenni.

Felnőttként már a saját felelősséged, hogy tégy annak érdekében, hogy te ne ilyen életet élj.

2021. febr. 11. 09:33
 4/64 anonim ***** válasza:
98%
Én ismertem egy srácot aki lúzer volt szintén, de elhatározta, hogy ha lesz gyereke nagyon menő srácot farag belőle. És véghez is vitte a tervét. A részleteket nyílván nem ismerem, de a nyomiság nem örökölhető. A "mindset" viszont tovább nevelhető.
2021. febr. 11. 09:40
 5/64 anonim ***** válasza:
88%
Nem öröklődik, hanem a példát követed. Mi az, amiről úgy érzed, hogy szerencsétlenné tesz? Mit próbáltál változtatni az elmúlt 5-10-15 évben?
2021. febr. 11. 10:18
 6/64 anonim ***** válasza:
85%

Kisebb mértékben, de a környezetből származó hatások átöröklődhetnek, például a rossz táplálkozás, a mozgásmentes életmód vagy a stressz. Ezek nem konkrétan a génekben okoznak változásokat, hanem abban, hogy a gének hogyan fejeződnek ki, ezt epigenetikának hívják. Például kimutatták, hogy holokauszttúlélő nők lányaiktól született lányunokáik közt könnyebben megjelenik a depresszió, ptsd, stb. Ez azért van, mert azok a petesejtek, amikből a lányunokák születnek, már az anya terhessége során kifejlődnek a magzatban, így a babát alkotó genetikai állomány maga is részese volt az eredeti traumának. Ez a dolgok genetikai oldala.

Viszont abban teljesen igaza van a többi válaszolónak, hogy legalább ekkora, ha nem nagyobb hatása van annak, hogy a gyerek átveszi a szülők viselkedésmintáit, érzelmi reakciót, stb. Szerintem az tök jó dolog, hogy megláttad, hogy van ebben a viselkedésmintában egy folyamatosság, és nem szeretnéd te is továbbadni a gyerekednek. De ahhoz, hogy ezt tényleg elkerüld, elsősorban nektek, a szülőknek kell fejleszteni magatokat, önismeretre van szükség, aztán magabiztosságra, asszertivitásra, önbizalomra, a különféle tehetségeitek felfedezésére, stb. Már önmagában az, hogy foglalkoztok az önfejlesztéssel, azt fogja mutatni a gyereketeknek, hogy nem kell belenyugodnia a rossz helyzetekbe, hogy ezt dobta a gép, hanem az ember törekedhet rá, hogy változtasson magán is és a körülményein is, és ez nagyon pozitív hatással lesz a személyiségére.

2021. febr. 11. 10:35
 7/64 anonim ***** válasza:
95%

Ezek tanult viselkedésük, attitűdök. Nem örökölhető, hanem tanulható az előző generációtól. Ezt sugalljátok, neveltek belé, ő pedig tudat alatt próbál megfelelni a szülei elvárásainak. Jelen esetben, hogy legyen ő is "nyomi". Ugyanis a ti világképetekbe ez illik és hamarosan az ő világképe is ez lesz. Önbeteljesítő jóslat.

Voltak pszichológiai kísérletek erről. Egy iskolában megjelentek tudósok. Felmérést írattak a gyerekekkel és pár gyerekről elmondták a tanároknak, hogy zsenik. Valójában véletlenszerű volt a kiválasztás. 1 év múlva mindegyik gyerek sokkal jobban teljesített, mert a tanárok máshogy álltak hozzájuk és megvolt az elvárás a gyerekek felé, hogy jól fognak tanulni. Ha kellett jobban segítették őket a felkészülésben. Ezt tudat alatt, mert azt várták, hogy egy zseni jobb, mint a többi gyerek.

Ti ennek az inverzét csináljátok.

2021. febr. 11. 10:39
 8/64 anonim ***** válasza:
82%
Ez csak belemagyarázás. Amúgy eleve feleslegesek ezek a címkék, hogy "nyomi", meg menő, főleg egy gyerekre. Én se nagyon illeszkedek be sehova, de nem azért, mert "nyomi" lennék, egyszerűen nem vagyok csordaszellemű, sose tudnék pl. politikai, vallási közösséghez tartozni a saját természetemet elnyomva csak azért, hogy megfeleljek egy csoportnak. Ugyanígy vagyok a korosztályommal is. Barátaim amúgy mindenhol voltak, akárhova mentem, de sosem éreztem szükségét annak, hogy különböző csoportokhoz tartozzak kényszeresen. Max. az introvertáltságot örököltem, illetve azt, hogy inkább ésszel élek és nem érzelemből (női mivoltomból adódóan ettől volt, aki megijedt), de teljesen más motivációim, elképzeléseim, attitűdöm van, mint anyámnak. Szóval ez tényleg csak belemagyarázása a dolgoknak, a gyerekedet meg ne címkézd meg ilyen hamar!
2021. febr. 11. 12:12
 9/64 anonim ***** válasza:
82%
Egyébként újra elolvasva, semmi szerencsétlent, rossz életet meg főleg és abszolút nem látok se bennetek, se a szüleidben. Nincs azzal baj, hogy valaki később veszti el a szüzességét, ez sem parancsra megy. A szüleid meg végül is együtt vannak békében, még mindig jobb, mint pár hónap "szerelem" után összeházasodni, majd elválni, majd ugyanezt egy másik kapcsolattal, majd megint egy másikkal és így tovább. Jah, és minden új házasságból új gyerek. Vagy együtt maradni egy bántalmazóval örökre és balhézni alpári emberek módjára. Innen nézve abszolút nem lúzerek a szüleid, egy csomó felesleges feszkótól megkímélik magukat. Legalább anyád sem volt kiégve 30 éves fejére... Minden csak nézőpont kérdése.
2021. febr. 11. 12:22
 10/64 anonim ***** válasza:
89%
Csatlakozom, semmi gáz nincs a szüleidben, nem is értelek, mi a problémád. Tele van az ország bántalmazott nőkkel, gyerekekkel, alkesz szülőkkel, minden kapcsolatba potyogtató egyedekkel (nők és férfiak egyaránt), neked meg a problémád, hogy a szüleid lúzerek, mert nem így élnek, és amiért anyád mert nem hemperegni 30 éves koráig? Vagy kamu ez a kérdés, és egy unatkozó tini agyszüleménye, ha viszont nem, akkor óriási gondok vannak veled. A gúnyolódás meg a gúnyolódót teszi nyomivá, nem azt, akit gúnyolnak! Botrány, hogy nem, hogy nem véded meg, hanem még te is nyomizod. Sajnálom a gyerekedet, miattad.
2021. febr. 11. 12:33
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!