Több gyerekesek. Mit szoktatok rá reagálni, amikor az egy gyerekes folyton panaszkodik, hogy milyen nehéz neki?

Engem az olyanok idegesítenek, mint te. Egy gyerekem van. Álombaba. Nem panaszkodom sosem emiatt. De mennyit hallgattam a tefélédtől... majd en megtudom, ha lesz gyerekem. Nekem de könnyű, mert nincs. Mit panaszkodik, akinek nincs stb stb.
Te most féltékeny vagy az ő segítségére? Vagy magadat akarod fényezni, hogy király vagy mert ikreid vannak és egy elképzelt skálán a te panaszkodasaid a zöld zónában vannak ennek ellenére? Vagy?
Baromi unalmas, hogy egyes emberek folyton azon vannak, hogy másokhoz képest ok miért bezzegek. Ha nem bírod ot elviselni, kerüld el. 🤷🏼♀️

Első lányunk sorvadt babaként született többemberes baba volt 0 segítségem volt mert férjem külföldön hetelt.
34 hónap van a középső és közte aki szöges ellentéte a nagynak. A 3. decemberben érkezik, 34 hónap lesz ismét a középső és a kicsi között.
Sosem panaszkodtam senkinek. Mert ezt vállaltam.
Van ismerősőm akinek annyira túláradó hamis képe volt a gyermek vállalásról/szülésről/nevelésről ráadásul 40 évesen szülte az elsőt, akit nem csak jól elrontott de igazi többemberes idegrendszeri elmaradott kisgyerek. Megszállottja volt a szoptatásnak aminek a követlezménye, hogy a gyerek 2.5 évesen a nap 90% még mindig csak cicin lógva tölti. Nincs se éjjele se nappala,és csak pamaszkodik 1 jó szava nincs a gyerekéről..
Na ilyenkor csak a fejemet fogom,mert az ilyen nem megéli az anyaságot az anyává válást hanem áldozatként tünteti fel magát..

Utolsó, ha idegrendszeri elmaradott gyerek, gondolom az anyukája kompenzálni akarta valamivel, ezért szoptatja olyan sokáig és lesi minden kívánságát. De ettől neki még ugyanolyan nehéz. Idegrendszeri problémával, adhd-val, magatartászavarral, testi, értelmi visszamaradottsággal nagyon nehéz egy gyerekkel. Ráadásul sokan emiatt is az anyát hibáztatják. Ránéznek a gyerekre, óh el van kényeztetve, nem nevelték meg rendesen, biztos ezért viselkedik csúnyán, ezért ordít, kiabál az anyjával. Közben pedig nem a nevelés a gond, hanem már eleve a gyerekkel voltak gondok csecsemőkora óta.
Az ilyen anya aztán rendesen kirekesztve érzi magát, hiszen a gyerekével sem alakult ki egy bensőséges kapcsolata, ráadásul a világ is elítéli őt és a gyerekét is. Ezt megszívlelésül mindenki figyelmébe ajánlanám. Mindezen túl egy eszményi, tündibündi babából is lehet bármi, mert az élet hoz olyan dolgokat, amire nem számíthatunk, mert mindent mi sem tudunk saját kedvünk szerint alakítani. Szülőként jobb ha az ember, bármire fel van készülve, mert lehet, hogy majd a saját, okos és szép gyerekünk fog majd valami irtó nagy hülyeséget csinálni az életével.

"Az ilyen anya aztán rendesen kirekesztve érzi magát"
De még mennyire! Egyedül a korai fejlesztésen "éreztem jól" magam, mert ott hasonszőrű anyákkal és gyerekeikkel lehettem és csúnya vagy sem (nem az), látva a miénknél rosszabb sorsokat, egyedül ott érezhettem kicsit is szerencsésnek és bizakodónak magam.
Normál játszótérre azóta se szívesen megyünk, annyira rossz volt a folytonos magyarázkodás (mert beszóltak, mert megszóltak - kezdve a miért ül ekkora gyerek a babakocsiban - mert nem tud járni b+..., miért nem érti amit mondok neki? Egy ekkora már tudhatna viselkedni! - Kösz. Ha tudnád, hogy honnan indultunk... Óriási hogy már csak így viselkedik)

35#
Hidd el tisztában vagyok ezzel, hisz sorvadt baba volt a lányom. Neki is van némi idegrendszeri elmaradása. 1 éves korig jártunk fejlődésneurológiára, nem hiába volt többemberes baba.
De.. Mikor valaki minden nyekkenésre mellre teszi a gyereket, mert azt hiszi ez a jó, az utána ne panaszkodjon, hogy a gyerek 24'-ből 24' mellen lenne..
Ő az a fajta nő aki eléggé aktív volt minden téren. 2 munkahely, tipikus aki folyton kirándul sportól. Tudom milyen mikor az élet fenekestül felfordul egy gyermek születése után, beszükülnek a napok a 4 fal nyomaszt stb, ezen szinte majdnem mindegyikünk átmegy. De ő pont abba a hibába esett aki MENTŐS ORVOSKÉNT olyan rózsaszín ideológizált hamis képet festett le az egész gyermeknevelésről mint a filmekben. Természetesen nem úgy alakultak a dolgok és őszintén úgy jön le az egész a részéről mint aki nagyon megbánta és ha tehetné szabadulna.
Számomra az is vicc, hogy orvosként nem fogja fel, hogy a gyermekének vannak elmaradásai. Hogy nem az a jó ha megengedünk mindent csak azért, hogy az ő szavaival élve : Ne nyígjon egész nap 🙄
0 szabály, 0 következetesség csak panaszkodás mártírkodás.. Most ment bölcsibe a gyerek és rendesen égett az arca amiért az ő gyermeke mennyire nem tud megülni enni, helyette az asztalra mászik stb.. 🤷♀️
Itt nem csak a nem nevelés játszik közre..
A szülése is ilyen volt. Mindenáron ragaszkodott a természetes szüléshez. Holott az orvos nagyon nem ajánlotta,a kora miatt sem, és első babásként sem így ez miatt.
Most itt van hólyagsérvvel/sülyedéssel inkontinenciával ami miatt nem tud sportolni. Ezért is a gyerek a "hibás"
Őszintén? Vannak akiknek nem való gyerek és eut beismerik, ezzel nincs is baj. A baj ott kezdődik mikor valaki 1,nem képes magában rendezni a gyermek vállalás kérdést 2; hamis képet alkot mindenről majd pofára esik és képtelen a helyzetbe belerázodni, elfogadni, helyette még mindig az elveszett élete után sóvárog.
Ezt a nőt a 2.5 év alatt 1x nem hallottam megdicsérni a gyermekét vagy bármi jó tulajdonságát kiemelni.

"hogy az ő szavaival élve : Ne nyígjon egész nap"
37, és a te gyereked is ilyen volt, mint az övé? Az enyém igen. Bocsánat, ő nem nyígott, hanem ordított és őrjöngött. Minden apró kis sz.rságért, igazából a jó nagy büdös semmiért is. Igen, egy csomó harcba én sem álltam bele. Mert klassz dolog a következetesség, csak ha emiatt tényleg egész álló nap tombolást kell elviselni évekig, az egy pokoli rémálom. Az enyém ha kiakadt, az nem ment le pár perc alatt, hanem nyomta 1-1,5 óráig. Utána jött egy újabb piszlicsáré kis semmiség, és megint. És megint, és megint, és megint, és nem aludt, és nem foglalta el magát önállóan normálisan egyetlen percre sem, ha levettem róla a szemem, azonnal valami baj lett belőle. Ilyen esetben más megvilágításba kerül a következetesség és a többi nagyszerű elv. Főleg, ha mellé még 0 belátása is van annak a gyereknek. Értsd, nem megy át neki, hogy ha valami 100x 'nem', akkor 101. alkalommal is 'nem' lesz. Ettől még persze 'nem' lesz akkor is, csak ő 101. alkalommal is őrjöngős dührohammal reagál rá ahelyett, hogy elfogadná végre. Csúnyán ki lehet ebbe készülni.

38#
Igen képzeld. Lányként képes volt 1-2 órát tombolni hányásig ellilult fejjel, saját magát verni a falba a parkettába. Csapkodni karmolni saját magát. A terelés nála nem vált be,igazából semmi csak az ölelés.
Úgyhogy igen, képzeld tisztában vagyok vele milyen baromi nehéz kimerítő tud lenni ez egyedül 0 segítséggel. De ettől függetlenül a következetesség akkor is kell és fontos.
8 hónaposan már állt..de csak 18 hónaposan indult el. Hiába voltunk benne az időben, ha a felálláshoz viszonyítom elég késői.
A finommotorika mai napig gyengébb, a nagymozgások ovi kezdés előtt még nem voltak jók.
Sőt.. Hiába jeleztem a védődőnek,a fejlődésneurológián.. Szartak mindenbe bele.
Ha nincs barátnőm aki dévényes, nem tornásztatom masszírozom otthon sokkal később indul meg a mozgásfejlődés.
Sőt megindultam anno a pedagógiai szakszolgálathoz is. Azóta is hívnak.. Akkora a várólista..
Szóval magánban járunk.
A lányom toxemia miatt lett sorvadt baba aki kitolásnál elakadt nyakán a rövid zsínórral ami folyton visszafogta rossz volt a szívverése is. Így lett sürgős császáros, kiemeléskor teljesem el volt lilulva. 1 hetet volt a PIC osztályon 4 napot oxigén inkubátorban.
5 éves. Éjszakára még mindig nem szobatiszta csak nappalra.
Mai napig vannak erős hisztik, de rengeteget fejlődött.
Szomorú mikor hiába kérsz segítséget csak magánúton kapod meg.
Az meg mikor annyira szemellenzős, hogy tagadja a nyílvánvalót és szégyel segítséget kérni mint ismerősőm.. Az még jobban.

Amúgy nem kell ahhoz kórság sem, hogy nehéz legyen. Az én lányom is nehéz darab, ő is csak 18 hónaposan indult el (viszont 9 hónaposan kezdett beszélni, most, 18 hónaposan kezd szókapcsolatot, rövid kérdést mondani pl hol a kanál?)
Ezt csak azért írom, mert ő is többemberes, sok okból, és én is folyton magyarázkodom a szomszédok hülye kérdéseire.
Szóval ez a sok okos önjelölt megmondó ember nagyon gáz.
Ez is a megmondás típusa, hogy kinek könnyű és kinek nehéz.
Pl Kérdezőnek 2 gyereke van, nekem 1, csak még a szülőket is segítjük, magas óraszámban váltott műszakol az uram, neki van egy nagy fia, akivel.szintén foglalkozunk ha jön (bár ő már inkább segítség, csak épp 1 nap kb amíg elhozza ide az apja meg 1 nap, amíg visszaviszi, az az idő esik ki), félkész a ház, a kert, közben én tézist és cikket írok/írnék, és 2 hónapos kortól bedolgozok a melóhelyemre, most pl márciustól június közepéig kb minden napra volt plusz feladat (online óra, cikkbírálat, vizsgakérdések, vizsgáztatás, tesztjavítás), egyszerre nem sok, csak pont annyi, hogy állandóan ki legyek dögölve, plusz első trimeszteri fáradtság is rajtam volt.
Amúgy klassz kis életünk van, ha néha rinyálok is, csak az ismeretlenek okoskodása idegesét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!