Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Miért ilyen a menyem? Miért...

Miért ilyen a menyem? Miért akarja előlünk kisajátítani az unokánkat?

Figyelt kérdés

Rosszul esik nagyon, hogy nem hagyja ránk több időre. Igazán megbízhat bennünk, rugalmas nagyszülők vagyunk, szerintem az unokám is jól érzi magát nálunk. Így is nagyon ritkán látjuk, mert 1000km-re laknak tőlünk. Mikor hozzák, csak úgy alhatott nálunk, ha ők is ott voltak vele. Mondtuk, hogy menjenek el kettesben egy hétvégére lazítani, mi vigyázunk a kisfiúra. De a menyem nem akarta. Mert még túl korai. Nem értem. Egy 15 hónapos gyereket szerintem nem kellene már ennyire félteni, talpraesett kölyök. Egy napokra már hagyták itt, de altatásra mindig hazajöttek. Ezt megértettem akkor, de már 2 hónapja nem szoptat a menyem. Miért ragaszkodik ennyire görcsösen ahhoz, hogy mi nem boldogulunk a gyerekkel? Ezt így nem mondta ki, csak mindig azt mondja, úgy érzi, még nem érettek rá....

Mindig jóban voltunk, de ha ezt meg akarom vele beszélni, köti az ebet a karóhoz...majd..hamarosan..Olyan jó lenne egy hétvégét önfeledten eltölteni a kisfiúval.

Félek attól is, hogy eltúloz bizonyos dolgokat a menyem. Például már nyolc kilós volt az unokám, de még csak szoptatta, semmi más ételt nem adott neki. Pedig kellene az egy ekkora babának. Meg még néhány dolog. Édességet sem kaphat a gyerek...nagyon ritkán kóstolhatott bele 1 almás süteménybe(csokisba nem), először 2 hónapja. Ez nem túl merev dolog?

Hogyan oldjuk meg, ha hiába mondom, nem enged?

2012. febr. 21. 21:50
1 2 3 4 5 6 7 8
 41/74 anonim ***** válasza:
100%
KEdves utolsó próbáld értelmezni a szöveget. Itt nem a napközbeni ráhagyásról van szó. Hanem az éjszakákról. Nagymama ezen kattog!!! Napközben mi is mentünk el 1-2 órára vásárolni. De éjszakára nem hagyom anyukámra, mégha ezzel a szemedben nem bízom benne :-DDD akkor se..... Nagymama kifogásolja, hogy ő is meg tudná vígasztalni ,ha éjjel kel....
2012. febr. 22. 08:55
 42/74 anonim ***** válasza:
100%
Na az ilyen anyósoktól mentsen meg az Űristen mindenkit.Ha az én anyósom lennél,tuti rád nem hagynám a gyerekem.Miért követelőzől?????Semmi jogod hozzá.Majd a menyed,az unokád ANYJA eldönti!!!!
2012. febr. 22. 08:59
 43/74 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a rengeteg választ, nem is gondoltam, hogy ilyen sokan fogtok válaszolni!

(Nyugodtan tegezzetek, nem vagyok még olyan öreg.)

Sokat gondolkodtam, s be kell látnom, hogy az egyedüli megoldás, ha megfogadom a tanácsokat. Higgyétek el, jóban vagyunk a menyemmel, azt hiszem nincs kinek panaszkodnom, ezért borultam ki tegnap.

A fiam mindenben a feleségével ért egyet. Nem vitázik velem, csak azt mondja, az van, amit a menyem akar. Nagyon belevaló, laza asszony, talán ezért is számítottam tőle más hozzáállásra.

Mindig mondja, hogy tényleg jó lenne már egy kis pihenő nekik, de nem lép. Meg, hogy a kicsi olyan kötődő lett mostanában, még az apja sem tudja visszaaltatni, csak úgy alszik vissza éjjel, ha az anyjára fekhet..

Hogy tudnak így normálisan aludni egyáltalán?

Magamba nézek..és igen..én sem örültem volna, ha valaki tanácsokat osztogat nekem. De nekem alig osztogattak, vagy azok tényleg butaságok voltak. (pálinkás cumi, stb.)

Kérlek egyre válaszoljatok...Ha látja, hogy a két gyerekem milyen rendes ember lett, akkor ugye nem gondolhatja, hogy én nem csináltam jól valamit? Mert jó példa van előtte. Talán nekem is jól esett volna, ha elismeri ezzel az én munkámat.

Szeretnénk jobban az élete részei lenni, de nehéz a távolság miatt. Ezért akartuk, hogy mikor itt vannak, hagyják itt a babát. De ők a főnökök. Ezt én is tudom. Csak megértésre vágyom, m,ert egyetlen unokám, és nagyon szeretem, jót akarok neki.

Csak egy példa még. Régebben a szülés után igyekeztem segíteni, szoptatásban is, mert keservesen ment neki. Alig volt teje az első héten. Én vigasztaltam, hogy ne sírjon, akkor sem lesz tragédia, maximum kap tápszert. Azt akartam, hogy érezze, akkor sem rossz anya. Erre megkaptam , hogy "én nem akarok tápszert adni!" Aztán a fiam mondta vissza, hogy a menyem azt várná, hogy mindenki támogatja, hogy menni fog a szopattás, csak nyugalom kell. Nem is adott tápszert, pedig a védőnő is ezt mondta. De szerinte a védőnő is hülye. Mindenki az? A nagyszülők, a védőnő? Aztán beindult a tej, s nem volt gond. De azért a szakember azért szakember, hogy segítsen. Nagyon makacs.

Ki kell írnom magamból. S bár nem tudok egyetérteni vele, befogom a számat, mert csak én húzhatom a rövidebbet..

2012. febr. 22. 09:20
 44/74 anonim ***** válasza:
94%
Az utolsó pár mondat 100%-os válasz a kérdésre. Én sem hagynám a gyerekemet a nagymamákra, pont az ilyen dolgok miatt. A gyerek édesanyja hagy döntse már el, mit ad a gyereknek enni. Ugyanezért nem bízom én se a kislányom a nagyszülőkre. Mindent bele akarnak tömni, csakazértis, mert ők jobban tudják. A múltkor anyósom erőlködött a 3,5 hós kislányommal, hogy adjak neki egy kis répafőzeléket. Nem sok liszt van benne, csak 1 kiskanál, kis cukor. Nagyon finom. Nahát akkor egye meg ő. Ahelyett, hogy kinyitna egy napjainkban íródott könyvet a gyerek helyes táplálásáról, hajtja a saját hülyeségét. Hogy mi volt 40 évvel ezelőtt. Akkor miken felnőttek a gyerekek, mégis jó volt úgy. Persze. Csak bele se gondolok, nem azért vagyok én is minden fűfélére, pollenre, banánra, sárgadinnyére pl. allergiás, mert már 3 hósan főzelékkel etettek, meg feles tejjel itattak. Köszönjük hát meg kedves előző korszak anyukái, hogy a legjobbat akartátok nekünk adni, és engedjétek meg, hogy mi is azt tegyük a gyerekeinkkel. És a még "4 hónapos sincs2 lányomnak hagy adjam azt a "rossz, élettelen port", és más anya donortejét (mivel nekem csak 2 hónapig volt), mert ebben tuti minden benne van, ami egyenlőre a lányom tápanyagszükségletét kielégíti. És mi az, hogy "kellene az ekkora babának"? Könyörgöm...ne a súlyt nézzék már, hanem az életkort. Attól, hogy mondjuk egy baba mondjuk 3 hósan 6,5 kiló, nem 5,ugyanúgy éretlen még a gyomra, stb. a tápszertől, anyatejtől eltérő táplálékokkal szemben. Nem a mai anyukák merevek, hanem az előző generáció, hogy nem érti meg, változnak az idők...
2012. febr. 22. 09:23
 45/74 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Nagymama! Én pedig úgy látom, sokkal inkább maga akarná kisajátítani az unokáját és az a legnagyobb problémája, hogy ezt nem teheti meg. Messze laknak tőlük, kevésszer találkoznak. Fogalma sincs arról, hogy mi a gyerek napirendje, szokása, szükséglete. Csak azt tudja, hogy anno X évtizeddel ezelőtt, hogy volt szokás és jó (az akkori normáknak persze megfelelően). Nem kételkedik senki sem abban, hogy Ön nem a legjobbat akarta és tette a gyerekei számára. Miért kételkedik abban, hogy a saját unokájának szülei nem így tesznek? Régen rengeteg mindent kellett máshogy csinálni. Akkor úgy tudták az a legjobb a gyerek számára. Azóta meg máshogy tudjuk. Egy biztos. Minden normális anya és apa a legjobbat akarja a gyerekének. Ön nem tartja jó szülőnek a menyét és a fiát?

Ha azok, akkor miért nem lehet elfogadni egész egyszerűen azt amit ők mondanak, kérnek? Mert akkor nem Ön lenne az okosabb, jobb? Az alapvető probléma inkább ne is haragudjon Önnel van. El kéne fogadni, hogy most nem Ön körül forog a világ. Most más lett anya, most más nevel gyereket. És most Ön "csak" egy nagymama. Önnek most a közös élmények a feladat, nem a nevelés. Ha sikerülne valahogy elérni, hogy egész egyszerűen azokat a szabályokat elfogadja, amelyek szerint nevelik az unokát, ha érezné a szülő, hogy bízhat Önben, ha sikerülne az unoka bizalmába férkőzni, lehet kialakulhatna egy jó nagyszülő- unoka viszony. Így viszont csak felügyelet alatt fogja látni a gyereket, a gyerek érezni fogja, hogy a nagyi és az anya között feszültség van, amitől a gyerek is feszült lesz. Ennyi a véleményem.

Végezetül egy két ellenérv az ön érveivel szemben:

Nagymama nálunk: "bezzeg én meg már 6 hetesen almával etettem a fiam!" Ő ettől érzi jó anyának magát, én pedig attól, hogy szoptattam.

Vendégségben voltunk nagymamánál. Ebédre voltunk hivatalosak. Alig ebédelt a gyerek, hiszen teletömte előtte keksszel, hiába kértük ne tegye. Mivel nem ebédelt rendesen a gyerek, megkértük a nagymamát, hogy ne adjon neki kekszet többet, had éhezzen meg, akkor meg fogjuk tudni etetni normális étellel. Erre ő kivárta, hogy elmenjünk a másik szobába, azt hitte nem halljuk mit mond a gyereknek. "Gyere most nem látja anya, egyél gyorsan!" Férjem azonnal kiment hozzá, megkérte a gyereket jöjjön be hozzám, és megkérte a nagymamát, ne tanítsa arra a gyereket, hogy a hátunk mögött csináljon olyat, amit tiltunk. Persze a nagyi nem látta be a problémát.

Nagyobbik lányom szorulásos. Sajnos még a hashajtó sem hat igazán. Már három napja nem volt széklete, mikor ment a nagyihoz vendégségbe. Megkértük a nagymamát, ne adjon semmilyen csokis, kakaós ételt a gyereknek, mert nagyon fogja a hasát. Persze az volt az első dolga, hogy megetette csokival. Férjem mikor ment értük, érdeklődött mit ettek, egy büdös szóval nem mondta a csokoládét. Hál' Istennek viszont a gyerek van annyira okos, hogy szólt róla. Mikor már egy hete nem kakilt a lányom, lázas volt és fetrengett a fájdalomtól azt hittem megölöm anyósomat. Mire rendeződtek a dolgok, boldogan telefonált a nagymama, hogy jól érezték-e a gyerekek nála magukat. Mondta, hogy igen, köszönjük a vendéglátást. Nagyon fel voltak dobódva. Kár, hogy elfelejtette, hogy nem ehet csokit a nagyobbik, hiába kértem meg külön rá. Még szerencse, hogy a gyerek szólt. Mert már kórházba készültünk vele. Erre neki az volt a legnagyobb gondja, hogy miért kellett elmondania a gyereknek?!?

Ez pár morzsa a mi történetünkből. Ennek ellenére én úgy gondolom, hogy anyósom egy nagyszerű anya volt. Biztos vagyok benne, hogy az akkori szokásoknak, normáknak mind megfelelt és szívét- lelkét beletette a nevelésbe. Valóban felnevelte a férjem, amiért hálás lehetek. Viszont én is anya vagyok. Hasonlóan szíven- lelkem beleteszem a férjemmel a gyerekeink (három van) nevelésébe és bízunk benne sikerülni is fog. Amúgy ha segítséget kérünk tőle, azt nagyon meg is köszönjük, kéretlenül pedig nem szeretjük, ha bárki beleavatkozik az életünkbe.

2012. febr. 22. 10:01
 46/74 anonim ***** válasza:
100%
Ne haragudj, de én a szoptatás dologban is a menyed pártját fogom, mert csak úgy indul be a szoptatás, ha szopik, szopik és szopik a baba...a vőnők meg, hogy szakemberek lennének???!!! Hát...???!!!!!! Az enyém is egy nulla:(
2012. febr. 22. 10:06
 47/74 anonim ***** válasza:
100%
Kedves 46-os, durva, amit leírtál!!!!! Na, ha ilyet tenne az anyósom, tuti elküldeném a francba és soha egy percet sem bíznám rá a gyermekem! Sunyi, megbízhatatlan és rossz példát mutat a gyermekednek:(
2012. febr. 22. 10:16
 48/74 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező:legnagyobb elismerésed a menyed részéről, hogy a fiaddal van és úgy szereti amilyenné TE nevelted...

Az pedig h ki szoptatott, ki tápszerezett 10-20év múlva már annyira nem lesz jelentősége, amikor két ember találkozik egymással és szóba kerül. Mind felnő és mindet a lehető legjobb tudása szerint eteti/neveli az anyukája, de elsősorban az anyukája. Minden más csak jó tanács, amit érdemes kéretlenül NEM osztogatni.

Egyébként védőnő, nagyi is tud jó és rossz tanácsot adni, ettől senki sem jobb, vagy rosszabb ember.

2012. febr. 22. 10:31
 49/74 A kérdező kommentje:
Megértettem az anyukák álláspontját. Reméltem, hogy megjelenik 1-2 nagymama is, hogy valaki engem is megértsen.
2012. febr. 22. 10:42
 50/74 A kérdező kommentje:

És erről mi a véleményetek? ez sem furcsa?

Közelebb fognak költözni hamarosan. Jön a második baba. Mondtam neki, hogy bármiben szivesen segítek, nálunk lehet a nagyobbik, s akkor neki könnyebb lesz, nyugodtan tud pihenni a kicsivel majd, amíg belejönnek az elején mindenbe. Nem lenne ott a nagyobbik gyerek, akire figyelni kell, akitől azért pihenni nem lehetne.

De ezt is kizárta nagyra meredt szemekkel mondta, hogy ki van zárva, hogy a nagyobbik ne legyen ott ezekben a napokban, hiszen a családhoz tartozik,s nélküle nem lenne olyan szép. Fogalma sincs, milyen lesz két gyerekkel, de ez már más téma. A nagynak sem hiányzik az a szituáció szerintem, inkább játszana nálunk, mint otthon.

De ők nem akarják éreztetni vele, hogy ő háttérbe szorul, ne legyen féltékenység. Azért ez nem ilyen kérdés. Meg kell szoknia a nagynak majd, hogy a testvér is fontos már, nem csak ő.

Ha erre valaki azt mondja, hogy nem furcsa elutasítás, akkor befogom a számat.

2012. febr. 22. 10:47
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!