Miért csak akkor tudok fogyni ha nem eszem szénhidrátot?
Próbáltam a kalóriaszámitast, a 160 grammos ch diétát, de csak az jött be ha nem ettem szénhidrátot.
Mindenhol azt hallani hogy lehet enni meg nem kell félni tőle, mégse igaz rám. Ezek mellett egyébként biciklizek egy órát ami tényleg intenzív.
Jó így nekem igazából csak kiváncsi lennék rá hogy mi az oka.
Mondjuk mindenki mast mond, kicsit összeesküvés elmélet de így össze zavarjak az embert hogy vegye meg a sok hulyeseget. Meg gondolom azt mondjak a fogyókúrázóknak amit hallani akarnak.
Régen 20 kilót dobtam le hogy nem ettem ch-t, kalóriát nem szamoltam soha, most meg nem is jött be pedig mindent beírtam még többet is..
A szervezet nem számolgat semmit. Nem számológép. Nem tudja miben hány kalória van. Amit megeszünk, attól függően, hogy mi az, milyen tápanyag, milyen minőség stb, hormonális hatásokat vált ki, meg van valami olyasmi, hogy termikus hatás , hogy a szervezet mennyi energiát használ fel adott egységnyi szénhidrát/ fehérje/ zsír feldolgozására. Ezt pont ma olvastam.
Olyan infó sehol nincs, hogy a testünk kalóriákat számolgat.
Azért van egyrészt leszólva, mert a hirdetői többnyire úgy kardoskodnak mellette, hogy semmit nem értenek az egészhez, itt is olyanok mennek, hogy megkérdőjelezik a kalória elméletet, meg hogy a bevitt zsír nem hízlal és egyéb sületlenségek. Másrészt a hatalmas marketing miatt, illetve a szénhidrát csökkentett termékek miatt, amikben a több zsír miatt több a kalória, így még hátráltatja is a fogyást, mégis pofátlan módon lehúzzák a sok hülye embert vele.
Ezektől függetlenül mivel a fogyás kalóriadeficiten múlik, nyilván lehet vele fogyni, ezt sosem vitattam. Az 54-es és 56-os kommentemben kifejtettem, hogy miért nem praktikus, miért egy rossz megközelítés pont a szénhidrátot csökkenteni. Ezenkívül a sok zsír nem egészséges, rengeteg betegség kialakulásának esélyét növeli, mikrotápanyag szinten is rosszabb, mint egy ch dús étrend. Ha komolyan érdekel a téma, szívesen küldök ezzel kapcsolatban tanulmányokat, hogy lásd, nem én találom ki ezeket.
Nyilván idézőjelben kell érteni azt, hogy számolgat. Azt hittem egyértelmű, de akkor elmagyarázom. Van egy bizonyos energia igénye a testünknek. Ez persze nem egy állandó szám, sok minden befolyásolja, ezért is értelmetlen számolgatni, meg a netes kalkulátorokat bújni. Ha a szervezet energia hiányos állapotban van, akkor fogyni fogsz, többlet esetén pedig a felesleg elraktározódik, azaz hízol. És az energiát mérjük mi a kalóriában. Ez ma a tudomány állása. Erre vannak kutatások, bizonyítékok, nem a Pödör féle hormonális agybajra. De ha találsz nekem bármilyen oldalt, ahol ez le van írva tudományosan lehivatkozva és nem csak egy félhülye, helyi zsírégetésben hívő nő magyarázza a youtube-on, akkor érdemes beszélni a dologról.
"meg van valami olyasmi, hogy termikus hatás , hogy a szervezet mennyi energiát használ fel adott egységnyi szénhidrát/ fehérje/ zsír feldolgozására."
Van valami olyasmi, ahha. Egyébként tényleg van ilyen, csak vicces, hogy ezzel példálozol, mert pont ellentmond annak, amiről te beszélsz. :)
Hát , lehet, hogy valakinek ch dominàns étrend jó,de mint mondtam, nekem nem. A laboreredményeim pedig teljesen jók. Azért lassan 2,5 éve eszem így, valami kezdeti jele biztos lenne, ha rossz hatással lenne rám ez az étrend. De csak javulás van.
A fogyás mikéntjét hagyjuk is, sose fogunk egyetérteni abban, hogy az inzulin, a hízás és a ch dús étrend közt szerintem van kapcsolat, szerinted meg nincs. Ezt engedjük el.
Elsősorban azért eszem zsír alapúan mert így érzem jól magam, a zsíros kajákat szeretem jobban. Ez van. Semmi értelme olyan diétát erőltetni amit az ember nem tud sokáig fenntartani mert utálja.
Ha már nem ehetek hagyományos péksütit, csokit, meg ilyeneket mert ráfüggök és elszáll tőle a fenébe a súlyom, akkor nem is érdekel a dolog.
A legjobban úgy tudom ezt szemlêltetni, hogy azt írom jobban laktat ha egy étkezésen belül sok fehérje, sok zsír és kevés ch van, számomra az íz is jobb, tehát
pl 150g hús fűszerezve, 300g párolt zöldség pl zöldbab meg sárgarépa, és ezeket a zöldségeket 1 evőkanálnyi zsiradékon átsütöm. Ez így engem sokkal hosszabb időre eltelít, mint
mikor ebédre húst, zöldséget zsír nêlkül, és hozzá pl barnarizst ettem. Ez után kb 2 órával már elég éhes voltam, korgott a gyomrom. Míg a másik esetben 6 órát lazán elvagyok.
Ezért eszem én zsírdúsan, úgy ahogy én jobban érzem magam.
Nana, nem kell gonoszkodni, azt a termikus dolgot pl csak ma olvastam:)
Na szóval. Akkor leírom: sosem gondoltam se nem mondtam azt, hogy az energiabevitel mértéke egyáltalan ne számítana. Az is egyértelmű, hogy van egy emberi alapanyagcsere ami változó, nem mindennap ugyanannyi , mindenkinek máshol van ez a szint stb stb.
De azt ne, ne tagadjuk már, hogy az ember hormonális állapota, reakciói, az inzulinszint, a leptin, kortizol,pajzsmirigyhormonok stb nem szamítanak, ês hogy nem zavarhatnak be a fogyásba, meg hogy nem léteznek. Ez nem agybaj.
Most telefonról vagyok, de megkeresem neked azokat a hivatkozásokat amiket láttam.
Mi tévő légy, ha fogyni szeretnél?
Az általános vélekedés szerint a fogyás képlete egyszerű: egyél kevesebb kalóriát, mint amennyit a szervezeted felhasznál, és fogyni fogsz.
E szerint a nézet szerint az étrend minősége és tápanyagösszetétele nem annyira fontos. Mindaddig, amíg kevesebb kalóriát viszel be, mint a szükségleted, fogyni fogsz.
Mit mutat a gyakorlat?
Van, akinek nagyszerűen beválik ez a stratégia, és szépen le tud fogyni a kalóriaszámlálás módszerével. És van olyan is, aki nem, vagy csak átmenetileg. Sokaknak ismerős lehet a következő forgatókönyv:
Egy kalkulátor segítségével kiszámoltam, mennyit kellene ennem a fogyáshoz, 1500 kcal jött ki. Elkezdtem pontosan mérni és számolni az energiabevitelemet. Eleinte nagyszerűen beindult a fogyásom, és két hét alatt 3 kg-ot fogytam. Az ezt követő két hétben 1 kg ment le, majd a következő hónapban megállt a fogyás. Lejjebb vittem a kalóriabevitelemet 1300 kcal-ra, és így ismét fogytam egy kicsit, de idővel megint megállt a fogyás. Megint lejjebb vittem, így már csak 1000 kcal-t ettem. A súlyom alig változott, de az éhségem egyre csak nőtt. Nem bírtam tovább… Elkezdtem újra többet enni, és vissza is szaladtak a leadott kilók.
Konklúzió
A testsúlyszabályozás sokkal bonyolultabb, mint azt sokan gondolják. A kalóriáknak is szerepe van, de a kalóriákra egy összetett hormonális és anyagcsere-rendszer részeként kell tekintenünk. Ebben a dinamikus rendszerben nem mindig úgy jön ki a matek, mint azt az elmélet alapján gondolnánk.
Nem minden kalória egyenlő
Legalább 6 tényező van, ami befolyásolja a kalóriák igazi értékét:
Különböző TÁPANYAGOKNAK más a TERMIKUS hatása: legnagyobb a fehérjéknek, kisebb a szénhidrátoknak, és a legkisebb a zsíroknak. Ez azt jelenti, hogy a szervezet számára a fehérjék feldolgozása és emésztése kerül a legtöbb energiába. Ennek köszönhetően, egy fehérjében gazdag 1500 kalóriás étrend nem ugyanolyan hatású lesz a szervezetben, mint egy 1500 kalóriás fehérjében szegény étrend.
Különböző TÁPANYAGOKNAK más a HORMONÁLIS hatása: legjobban a szénhidrátok emelik meg az inzulinszintet, míg a zsírok elhanyagolható hatással vannak rá. Mivel az inzulin egy zsírraktározást fokozó hormon, ez fontos szempont lehet, főleg inzulinrezisztens személyeknél, akiknél a szénhidrátokra adott inzulinválasz alapból túlméretezett.
Különböző ÉLELMISZEREKNEK is más a HORMONÁLIS és ANYAGCSEREHATÁSA: nem csak a makrotápanyag tartalmuk, hanem egyéb tényezők miatt is, mint pl. a rosttartalom vagy a feldolgozottság foka. Nem ugyanolyan hatása lesz a szervezetben 100 kcal-nyi almalének, mint 100 kcal-nyi almának, hisz előbbi gyorsabban és magasabbra emeli a vércukor, és ezáltal az inzulinszintet.
Különböző ÉTRENDEKNEK is más a HORMONÁLIS és ANYAGCSEREHATÁSA: alacsony szénhidráttartalmú étrenden a magas szénhidráttartalmú étrendhez képest jobban csökken a vércukor, inzulin, és trigliceridszint, valamint jellemzően az éhség is. Egyes vizsgálatok szerint az alacsony szénhidráttartalmú étrendnek kedvezőbb hatása van az alapanyagcserére nézve is, mint a magas szénhidráttartalmúnak.
Az időzítés is számít: egy vizsgálat szerint a kis energiatartalmú reggelit, közepes ebédet és nagy vacsorát fogyasztók kisebb mértékű fogyást tudtak elérni, mint a nagy energiatartalmú reggelit, közepes ebédet és kis vacsorát fogyasztók, noha a napi kalóriabevitelük és az étrend makrotápanyag-tartalma pontosan megegyezett.
Egy másik vizsgálatban arra derült fény, hogy a reggeli étkezés hatására 2,5-szer nagyobb volt az ételek kiváltotta termogenezis, mint a vacsora hatására. Ez arra enged következtetni, hogy az esti étkezésből több kalória tud hasznosulni.
Egyéni tényezők is számítanak: egy inzulinrezisztens személy szervezete másképpen fog reagálni egy szénhidrátban gazdag étkezésre, hisz nála sokkal jobban megemelkedik az inzulinszint egységnyi szénhidrát elfogyasztásától, mint egy jó inzulinérzékenységű személy esetében.
A fentiek fényében, kalória és kalória soha nem lesz egyenértékű, ami a szervezetben való hasznosulásukat illeti. A kalóriatartalom mellett számít a minőség, az időzítés és természetesen az egyéni különbségek is.
A fogyni vágyók rémálma: az adaptív termogenezis
Az adaptív termogenezis lényegében azt jelenti, hogy egy kalóriaszegény diéta hatására a szervezet alkalmazkodni kezd az energiahiányhoz, és csökkenteni fogja az alapanyagcserét, vagyis a napi felhasznált kalóriák mennyiségét. Köznyelviesen szólva: ha keveset eszel, le fog lassulni az anyagcseréd. Így védekezik a szervezet az éhínségekkel szemben, hogy a lehető legtovább életben tudjon tartani. Régen ez nagyon hasznos volt, ma már kevésbé, főleg ha éppen fogyni szeretnél.
Az adaptív termogenezis jelenségét tapasztalta a fenti példában bemutatott eset, amikor egyre lejjebb kellett vinni a kalóriabevitelt további fogyás eléréséhez.
Pszichológiai szempontok
Egyeseknél a kalóriaszámlálás kényszeres és rögeszmés szokássá válhat, ami nagyon káros hatással lehet az egyén lelki és szociális egészségére is. Ha már nem eszel olyan ételt, aminek nem tudod a pontos kalóriatartalmát, és ezért nem mersz vendégségbe vagy étterembe menni, az elég komoly problémákat jelezhet.
Összefoglalva
A kalóriák számítanak, de a kalóriákra egy összetett hormonális és anyagcsererendszer részeként kell tekintenünk. A kalóriák számítanak, de attól függően, hogy miből származnak, ki és mikor fogyasztja őket, nem feltétlen egyenlő a hatásuk. Tehát:
A kalóriák mennyisége számít.
Az étrend minősége, és a tápanyagok aránya számít.
Az időzítés számít.
Az egyéni hormonális és anyagcsereállapot számít.
A lelki egészség számít.
Hivatkozások:
Ebbeling, C. B. et al. Effects of a low carbohydrate diet on energy expenditure during weight loss maintenance: randomized trial. BMJ 363, k4583 (2018)
Jakubowicz, D., Barnea, M., Wainstein, J. & Froy, O. High Caloric intake at breakfast vs. dinner differentially influences weight loss of overweight and obese women. Obesity 21, 2504–2512 (2013).
Richter, J. et al. Twice as High Diet-Induced Thermogenesis After Breakfast vs Dinner On High-Calorie as Well as Low-Calorie Meals. J. Clin. Endocrinol. Metab. 105, 211–221 (2020).
Jason Wittrock kísérlete: 21 napig minden egyes napon legalább 4000 kcal-t evett, de csakis keto arányokkal, vagyis napi 50 grammnál több szénhidrátot nem vitt be.
Ezt megelőzően kb. 2000 kcal volt az energiabevitele, vagyis bőven pozitív lett a kalóriamérlege. Az edzését nem növelte, sőt elmondása szerint kisebb intenzítással edzett, mint korábban.
Az eredmény: egy dekát sem hízott, sőt a testzsírszázaléka a kezdezi 5,2%-ról 5%-ra változott. Nem szignifikáns különbség, de az biztos, hogy nem volt hízás, és a testsúlya is csökken egy picit.
Hogyan lehetséges ez, ha csak a kalóriák számítanak? 🤔
Itt a 21 napos kísérlet dokumentálása a YouTube-on:
Kalóriaszámolgatás:
Én sem támogatom, az okát ennek is kifejtettem néhány kommenttel hamarabb.
Termikus hatás:
Ez egy létező dolog, azonban napi bevitel szintjén nagyon max 100 kalóriányi különbségeket jelent. Amúgy te is azt írod, hogy a ch jobb ebből a szempontból, mint a zsír, tehát mellettem érvelsz az lchf vs lfhc kérdésben.
Hormonális dolgok:
Az inzulin továbbra sem felelős a hízásért. Hiába a megemelkedett inzulin szint, akkor is csak a felesleges ZSÍRT fogja elraktározni a szervezet. Erre a legjobb kísérlet, hogy ha huzamosabb ideig napi pár deci étolajjal egészíted ki az étrendedet, akkor garantáltan hízni fogsz, pedig mivel csak plusz zsírt viszel be, nincs inzulin szint emelkedés. Próbáld ki 2 hónapig mondjuk, ha nem hiszed. Vagyis inkább csak hidd el, a saját érdekedben. :)
A feldolgozottsággal az a baj többek között, hogy nincs/kevés a rost és a mikrotápanyag, sokkal gyorsabban szívódnak fel és persze van bennük egy csomó egészségtelen mesterséges adalékanyag. A rost hiánynál nem az az igazán nagy baj, hogy jobban megdobja az inzulint, hanem hogy a sokkal gyorsabb felszívódás miatt hamarabb éhes leszel és újra eszel, így viszel be több kalóriát és amiatt hízol. Abban egyetértek hogy a megfelelő rostbevitel nagyon fontos, de ezzel is mellettem érvelsz, ugyanis high carb étrenden jóval több az ember rostbevitele, mint high fat/ketón. Nyilván a high carb alatt nem fehér kenyeret és kristálycukrot értünk, de ez gondolom egyértelmű.
"Különböző ÉTRENDEKNEK is más a HORMONÁLIS és ANYAGCSEREHATÁSA:"
Amiket itt írsz, azokkal az a baj, hogy kutatásokban összehasonlított magas ch-s étrend valójában nem az (csekkold csak le). High carb az minimum 70 % napi ch, de inkább több. Ez alatt az a probléma, hogy tulajdonképpen a szénhidrát és a zsír is magas, egy ilyan étrenddel szemben hihető, hogy a sima low carb jobb, de ez almát a körtével összehasonlítás.
Időzítés:
Ebben lehet valami igazság, bár elég fura, hogy nem közlik az eredmények között, hogy melyik csoport mennyit fogyott pontosan, a második kutatásnál meg mindössze 16 fő vett részt 3-3 napos vizsgálatokon. Ez kirívóan alacsony alanyszám. Aki fogyókúrázott már, az pontosan tudja, hogy 3 nap mire elég. Nem ad túl releváns képet. Ettől függetlenül elismerem, hogy ebben valamennyi igazság lehet, de ez sem kapcsolódik a szénhidrátokhoz.
Adaptív termogenezis:
Ez bizony egy létező dolog, én is írtam már erről ez alatt a kérdés alatt. Például amikor pár kommenttel feljebb írtam, hogy az ember kalória igénye napi szinten is ingadozik, ezért nem is kell számolgatni.
Ez viszont akkor szokott előfordulni, amikor valaki túl drasztikusan lecsökkenti a kalória bevitelét és ilyen 1000 pár száz kalóriás étrendekkel szórakozik. Ezt természetesen nem szabad, már csak a lecsökkenő mikrotápanyag bevitel miatt sem.
Pszichológiai szempontok:
Továbbra is a kalória számolgatás ellen vagyok, nem győzöm eléggé hangsúlyozni. :)
De azért ez nem túl erős érv, helyettesítsd be a bekezdésedbe a szénhidrát szót a kalória helyett és ugyanúgy áll a dolog.
Megnéztem a videót is. Mondjuk itt csak beszél róla, hogy mit fog csinálni, de rákerestem az eredményre is. Az a gond, hogy ez megint egy egyéni tapasztalat, nem egy klinikai vizsgálat (ezt ő is kihangsúlyozza amúgy!). 21 nap alatt egyszerűen sok következtetést nem lehet levonni. Ennyi idő alatt maximum 1-2 kg-ot szedhetne fel. Honnan tudod, hogy mennyit csökkent a tzs %-a? Onnan hogy ő mondta. :) Mint keto videós nyilván nem mondhatná ilyen helyzetben, hogy ja bocsi, amit eddig mondtam az mind marhaság, mert híztam, hisz elvesztené a követőit. Nem mondom, hogy így volt, csak erről sem szabad megfeledkezni. Ezt úgy kellene, hogy fél évig akár több száz alannyal is megcsinálni és ha ott sem nő szignifikánsan az alanyok súlya attól, hogy a kalória bevitelüket ch csökkentés mellett megduplázzák, akkor lenne ennek bizonyíték értéke. De írtam az étolajos kísérletet, te magad is le tudod ellenőrizni a dolgot. :)
Csak jelzem, hogy ilyen carbs overfeeding study már létezik klinikai körülmények között is nem egy emberrel, akik nem híztak, pedig volt, hogy a többlet ch sima mezei kristálycukor volt. A korábban linkelt cikkemben hivatkoznak is rá.
Nem szoktam ilyet mondani, de te úgy istenesen megérdemelnél egy komolyabb inzulinrezisztenciát, hogy lásd, van kapcsolat a több ch miatti magas inzulinszint, és a hízás között. Illetve ha ezek vannak, akkor bizony kegyetlen nehéz tud lenni a fogyás. ( Nyilván állapotfüggő mértékben)
Sok embernél eleve ezért derül ki az IR mert hiába esznek kevesebb/ kevés kcalt, amennyire tudnak, egészségesen, mégse tudnak lefogyni, és a kcal csökkentésnek valahol meg kéne húzni a határt, hisz a koplalás szint már egészségtelen, de ha valaki akkor se fogy??? Mit lehet tenni? Erre válaszolj!
Hát nyilván a mélyebb, valódi okot kell megkeresni, ami sokszor nem a tipik szöveg, hogy " sokat zabálsz, keveset mozogsz". Hanem a szénhidrátanyagcsere probléma.
Nem érted nem is fogod soha. Felesleges neked bármit magyarázni.
A zsírnak semmi köze az inzulintúltermeléshez, mivel alig emeli meg a vércukrot, és ez által az inzulinszintet. De ez továbbra se azt jelenti, hogy meg kell inni napi egy liter étolajat. Egyrészt fúj, másrészt ez életszerűtlen, ilyet senki nem csinál és semmi értelme nincs.
A lényeg akkor is az, hogy hiába van kalóriaelmélet, van akinek működik, van akinek meg önmagában nem, és más dolgokat is figyelembe kell venni a fogyáshoz. Igen, a létező, és baromi fontos egyéni hormonális- anyagcsere állapotot is.
Az inzulin rezisztencia szinte 100 %-ban visszafordítható étrenddel. Az a probléma, hogy nem a ch-t kell hozzá csökkenteni, hanem a zsírt, a ch-t pedig óvatosan emelni kell. Ennek az az oka, hogy a zsír cseszi szét az inzulin szenzitivitást. De szerintem ezt már elég sok mindennel alátámasztottam neked, mégsem érted meg soha.
Nyilván életszerűtlen meginni napi több deci étolajat. Ezzel csak szemléltetni akartam hol a hiba a mátrixban. Akkor csak elméleti síkon: napi 1500-2500 kalóriát beviszel pluszban naponta tiszta étolajból. Lehet olívaolaj is, vagy amit akarsz. Ezt csinálod 2 hónapig minden nap. Mi történik?
"A zsírnak semmi köze az inzulintúltermeléshez"
Akkor az inzulin szenzitivitás mitől romlik?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!