Kezdőoldal » Fogyókúrák » Szénhidrátszegény diéta » Miért csak akkor tudok fogyni...

Miért csak akkor tudok fogyni ha nem eszem szénhidrátot?

Figyelt kérdés

Próbáltam a kalóriaszámitast, a 160 grammos ch diétát, de csak az jött be ha nem ettem szénhidrátot.

Mindenhol azt hallani hogy lehet enni meg nem kell félni tőle, mégse igaz rám. Ezek mellett egyébként biciklizek egy órát ami tényleg intenzív.

Jó így nekem igazából csak kiváncsi lennék rá hogy mi az oka.

Mondjuk mindenki mast mond, kicsit összeesküvés elmélet de így össze zavarjak az embert hogy vegye meg a sok hulyeseget. Meg gondolom azt mondjak a fogyókúrázóknak amit hallani akarnak.

Régen 20 kilót dobtam le hogy nem ettem ch-t, kalóriát nem szamoltam soha, most meg nem is jött be pedig mindent beírtam még többet is..

2021. júl. 15. 00:19
1 2 3 4 5 6 7 8
 51/80 anonim ***** válasza:
Ha megkérdezik ki hogyan fogy, bárki leírhatja, erre van az oldal. Ha nem tetszik, nyomogasd a pirosat, vagy görgess tovább. Ennyi. Amiket leírok szakember tanácsain alapulnak. Pont! Nem te fogod megmondani ki mit írhat és mit nem.
2021. júl. 21. 00:53
 52/80 anonim ***** válasza:
57%
Nyilván nem, de ha leírsz egy egetrengető hülyeséget, akkor had cáfoljam már meg. A szakértők pedig azt mondják, amit én. A te sületlenségeidet csak egy semmire nem hivatkozó kamu dietetikus youtuber állítja, aki akkora szaktekintély, hogy még a helyi zsírégetésben is hisz, amit amúgy már a témában legelmaradottabbak is kiröhögnek, annyira régi tévhit.
2021. júl. 21. 11:47
 53/80 anonim ***** válasza:
62%

Úgy örülök, hogy végre valaki leìrta, hogy bizony a teljes értékű ch-források mindennapos fogyasztásától is szépen lehet kerekedni. A legtöbb ember nem tudja, hogy mennyi ezekből az ajánlott beviteli érték, és könnyű túl enni belőlük, főleg ha az ember diétázik és ez kvázi az egyetlen olyan keményítőben gazadag ételcsoport amit megenged...

Szerintem ez valahol egyébként ilyen mentális dolog is, ha azt érzem, hogy yess, ma nem ettem krumplit és rizst akkor szuper vagyok, izgatottan tapogatom a bordáimat, ha viszont becsúszik egy kis rizs a vasárnapi csülök mellé, akkor egyből csalódott vagyok magammal...

Egyébként osztom a kérdező nézeteit, én is CH-csökkentett étrenden fogyok - és szerintem leginkább azért, mert még nem próbáltam mást, ez pedog bizony bevált (bár szeretném megnézni a vegán étrendet is, hogy hogy bìrná a szervezetem).

2021. júl. 22. 10:21
 54/80 anonim ***** válasza:
0%

Legjobb cikk a témában, ami leírja hogy miért nem lehet hízni közvetlenül a szénhidrát miatt. Ha mellé sok zsírt eszel, (vagy indokolatlanul sok fehérjét), akkor fogsz kerekedni. De ez már nem a ch hibája.

[link]

A lényeg: a ch oxidatív prioritást élvez a többi makróval szemben, ezért amikor hízol, akkor is a szénhidrátot fogja elhasználni, a zsírt pedig elraktározni. Miért is alakítgatná át a szénhidrátot zsírrá, amikor ott a kész zsír? Nem hülye a szervezet, hogy felesleges munkát végezzen.

Ha becsúszik egy kis rizs a csülök mellé és hízol, az bizony a csülök miatt lesz, nem a rizs miatt. A magyarázatot lásd az előző bekezdésben. Ettől persze elhiszem, hogy fogysz ch csökkentéssel, de azért fogysz, mert arányosan a kalóriákat is csökkented, nem a szénhidrát miatt. Ugyanúgy fogynál alacsony zsírtartalmú növényi étrenden is, ha ugyanúgy kevesebb lenne a napi kcal beviteled.

2021. júl. 22. 10:57
 55/80 anonim ***** válasza:
33%

A szénhidrát amikor bekerül a szervezetben részben felveszik a sejtek, részben glikogénként raktározódik a maradék cukroból pedig bizony zsìr lesz! A baj az, hogy a ch csak egy kis részét tudjuk elraktározni, kb. 120g és a többit bizony liponeogenezis-re használja a szervezet, vagyis energia raktárat épìt belőle, ami a zsìrszövet formájában lerakódik.

Ezt az egész folyamatot az inzulin stimulálja. A CH-csökkentett étrend előnye, hogy az inzulinválasz azért elég alacsonyan marad. Emiatt a glucogén szint, ami egy másik hasnyálmirigy által kiválasztott hormon magas marad, ami viszont a lipolìzis stimulalja.

A CICO elmélet szerintem elég leegyszerűsített, ezek a hormonális magyarázatok annyival értelmesebbek.

2021. júl. 22. 12:38
 56/80 anonim ***** válasza:
0%

Honnan vetted a 120 grammot? A cikkemben kutatásokra hivatkozva az áll, hogy minimum 500 g, de akár jóval több is lehet. Ez azt jelenti, hogy ha kellően alacsony zsírtartalmú az étrended, akkor 2000 kalóriányi ch-val is túllépheted a napi kereted és akkor sem fogsz hízni. Arról nem is beszélve, hogy az ember de novo lipogenesise nem túl effektív, kb a ch egyharmadát tudja zsírrá alakítani. A felesleges bevitt zsír pedig szinte 100 %-ban testzsír lesz. Ezek miatt tény, hogy nincs ember, aki közvetlenül a szénhidráttól hízna és emiatt nem értem, hogy miért akar mindenki szénhidrátot csökkenteni. Vagyis értem, hatalmas a marketing mögötte. Nyilván lehet kalóriadeficitbe kerülni low carb high fat étrenddel is, csak nem túl praktikus, a fent leírt okok miatt.

Nem (csak) az inulinon múlik a dolog. Gondolj bele, durva ketót nyomsz, nincs ch, nincs inzulin emelkedés. De nagyon sok zsírt viszel be. Megiszol mondjuk több deci, több ezer kalóriányi étolajat pár hétig minden nap. Szerinted mi fog történni? Elárulom, hízni fogsz.

2021. júl. 23. 10:37
 57/80 anonim ***** válasza:
64%

Az eszedbe sem jut, hogy szimplán van akinek könnyebb egyszerűen ch szegényen táplálkozni, mint azt totózni, hogy vajon mennyi kcalt eszik, és az vajon sok vagy kevés ?

Én anno egyetlen egyszer néztem végig, hogy azok közül a kaják, termékek közül amiket szeretek, miben mennyi ch van, 3 kategóriaba soroltam őket. Kevés, közepes, és sok. Ch mennyiség alapján. És ezt figyelembevéve eszem. Azóta simán tudom követni, hogy lowcarbon vagyok, számolgatás nêlkül is. Ha pedig szúrópróba szerűen kiszámolok egy- egy napot, ugyanúgy kijövök 80-90 gramm körül. A lényeg nekem az, hogy 100g alatt maradjak, mert nekem így jó.

Egyáltalán nem kell megértened, hogy kik miért esznek úgy ahogy. Mindenkinek a maga dolga. Nem olyan nehéz ám simán csak elfogadni, hogy mindenki màs étrend mellett érzi jól magát.

2021. júl. 23. 13:29
 58/80 anonim ***** válasza:

Nekem például az vált be, hogy elkezdtem irdatlanul sok zöldséget enni. Ez kiszorította a "rossz", feldolgozott szénhidrátokat az étrendemből és a gabonafélék-álgabonafélék nagy részét is.

Oké, hogy a zöldség szénhidrát, de egy nagy adag vegán salátára, vörösbabbal, paradicsommal, hagymával nem fogunk szénhidrátbombaként gondolni... Aki nem teljesen agymosott keto-s, az biztos nem.

A zöldségek mellett napi 400 gramm gyümölcsöt igyekszem enni, és ezt nem akarom elhagyni, mert egészséges, és nem ettől fogok hízni...

Szerintem nem ennyire fekete-fehér, de szerintem az az én példámból is kitűnik, hogy nem a szénhidráttól szimplán hízik majd valaki, hanem pl. gabonafélék és gabonafélékből készült lisztes ételek fogyasztásától, és igen ebben benne van a barnarizs/köles/hajdína/quinoa is.

2021. júl. 23. 18:34
 59/80 anonim ***** válasza:
73%

Én azt nem értem miért, milyen alapon van leszólva, támadva a szénhidrátszegény étrend egyes emberek által. Pl az én étrendem is szénhidrátszegény ( napi 80-90g). Mi a bánat rossz úgy mégis a zöldségekben, húsfélékben, tojásban, olajos magvakban, tejtermékekben, zsiradékokban. Ezek teszik ki egy ch szegény étrend legnagyobb részét, ahogy az enyémet is, mégis pár embertől olyat olvasok, hogy középszar, meg norbi fan vagyok, mikor rohadtul nem, sok mindennel nem êrtek egyet amit mond, vagy mikor olyat olvasok, hogy azért csinálják sokan a lowcarbot mert ez a divat. Vagy a másik kedvencem ami baromság, mikor olyan kommentet olvastam, hogy mindenképp kell a 160g ch/ nap. Nevetséges. Egyáltalán nem kell. Minek? Azért csinálom így mert nekem így jó, ezt így érzem és ennyi.

Nyilván nem tökéletes tiszta étrendem van, mert számomra az túl sok lemondás lenne, de így is drasztikusan sokat változtattam.

És teljesen mindegy ki mit mond, amikor teljes értékű gabonákat ettem, nem fogytam. Ez van. De mindegy is, mert azokat nem szeretem, az állaguk valahogy nem jön be. Ch csökkentett tészta+ kenyér+ némi édessêg, mértékkel nekem tökéletes kiegêszítésnek.

2021. júl. 23. 18:58
 60/80 anonim ***** válasza:
0%

"Az eszedbe sem jut, hogy szimplán van akinek könnyebb egyszerűen ch szegényen táplálkozni, mint azt totózni, hogy vajon mennyi kcalt eszik, és az vajon sok vagy kevés ?"

Ki mondta, hogy totózni kell? Egy jó étrend mellett nem kell számolgatni, sem kcal-t, sem ch-t. Azzal, hogy kevés ch-t eszel, ugyanúgy kevesebb kalóriát viszel be, mint amennyire szükséged van, csak így lehet fogyni. Függetlenül attól, hogy te mit számolsz vagy mi alapján eszel, a szervezeted a kalóriát fogja "számolni".

"Ez kiszorította a "rossz", feldolgozott szénhidrátokat"

Na ez a probléma, hogy ezeket az ételeket a laikusok a szénhidráttal azonosítják. Közben a "rossz szénhidrátos ételek", mint pl kakaós csiga, pizza, burgerek sokszor még több zsírt tartalmaznak, mint ch-t. Tök jó, hogy a sok zöldség kiszorítja nálad ezeket az ételeket, csak mondjuk ki, rossz zsírokat is kiszorítasz vele. (valójában ez a fontosabb)

"pl. gabonafélék és gabonafélékből készült lisztes ételek fogyasztásától, és igen ebben benne van a barnarizs/köles/hajdína/quinoa is."

Ez nem így van, fentebb kifejtettem miért. Az nagyon jó, hogy sok gyümölcsöt eszel. De mit gondolsz, a barnarizs és társai miatt miért hízol jobban, mint a gyümölcsöktől?

2021. júl. 24. 00:40
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!