A nyers máj paleonak számít? Sózva, zöldségekkel?
Azt mondod hogy a tenyésztelepek nem károsak? Mert hol látták? Itt a környéken, vagy valami szigorúan ellenőrzött helyen, sulilátogatáskor? És ha nem onnan jön?
Sajnos nem tudom belinkelni, de van YT-n videó, ahol bemutatják, hogy rengetek helyen, milyen SZAR körülmények között tenyésztik az állatokat!
90%-os válaszoló, nem én pontoztalak le.
Látszólagos ellentmondás van csak. A "gyógyíthatatlan" betegségek igazából nem gyógyíthatatlanok, ezért gyógyíthatóak. Attól, hogy valami idióta, lefizetett korrupt gyökér gyógyíthatatlannak állította be őket és ez bizonyos körökben elfogadott lett, attól még nem lett igaz.
A tenyésztelepek meg nem jó helyek, ezt elfogadom.
De viszonylag ellenőrzik őket, és a tápon tartott állatok húsa bár nem lesz kielégítő minőségű, de nem lesznek parazita fertőzöttek sem.
A gyakorlat az, hogy hiába eszik valaki nyers húst (bifsztek, nyers sertés, nyers belsőségek) mégsem lesz az ember beteg. Szerintem a legtöbbetek is gyakrabban volt beteg hőkezelt ételtől, mint nyerstől. Én biztosan.
Viszont sült fehérjeforrásoknál kitesszük magunkat az állandó racemizált fehérje fogyasztásnak, vajon ez hosszú távon mennyire jó? Amikor arról beszélnek, hogy 1-2 vizsgálat szerint a húsfogyasztás káros, az vajon nem a hőkezelt (racemizált) fehérjeforrás miatt lehet?
És szerinted mennyivel jobb nyersen húst enni? Mindegy is akárki akármit mond neked te csak a saját magadét fogod fújni..De visszatérve a nyers májra..Volt egy kutatás, ahol toxocariasis és a nyers máj fogyasztás közötti kapcsolatot vizsgálták. A 120 páciens mind magas eozinofilszámmal rendelkezett. 104 szeropozitív betegnél mutattak ki toxocara lárvákat, a maradék 16 szeronegatív páciens közül 25%-a fogyasztott nyers májat, míg a szeropozitívak közül 87.5%. Tehát a tanulmnyok kimutatták, hogy a nyers máj fogyasztása növeli a toxocariasis esélyeit a magas eozinofilszámmal rendelkező betegek esetében.
Ezzel csak azt akartam mondani, hogy veszélyes a fogyasztása. Lehet, hogy a fehérvérsejtjeid 7%-át teszik ki az eozinofilek, de ez bárkinél bármikor előfordulhat. (főleg 50 év feletti férfiaknál).
Toxocara..Ezt pedig elkaphatod akkor is ha nem rendelkezel magasabb eozinofilszámmal..Nos és ez nem feltétlenül kellemes okozhatnak agyvelőgyulladást, epilepsziát, májgyulladást és tüdőgyulladást, ezenkívül a szemben megtelepedett lárvák akár vakságot is okozhatnak.
És ez csak egy káros mellékhatása a nyers máj fogyasztásának..De ha te szeretnéd ezt enni és nem érdekelnek a következmények, akkor egészségedre!
*lehet hogy a fehérvérsejtjeid 7%-t teszik ki eozinofilek, de ennek az emelkedése bárkinél előfordulhat
(Előbb nem jól fogalmaztam)
Nem tudom pontosan mennyivel jobb nyersen enni a húst, de én rájöttem, hogy szeretem így is.
"akárki akármit mond neked te csak a saját magadét fogod fújni."
Lehet visszaolvasom a válaszokat majd, de mégis mit mondtak? Nem volt semmi nyomós dolog, ha jól emlékszem.
Nem meglepő módon, élelmiszermérnök vagyok, valószínűleg nagyjából fel tudom mérni egy élelmiszer elfogyasztásának kockázatát :D
Mármint, fura lenne ha nem tudnám, miközben nekem még érdeklődési területem is ez az egész :)
Parazitákra nyilván gondoltam, de itt van az esély és a védekezés.
Az esély alatt a kockázatot értettem, az ellenőrzött forrásból származó, tápokon nevelt állatok húsa, szerveik vajon tényleg lehetnek férgekkel fertőzöttek? Dolgoztam a NÉBIH-nél, és bár én kritizálom a nyugati egészségügyet, mezőgazdaságot, élelmiszer feldolgozást, állattartást.. azt elismerem, hogy ezt-azt jól csinálnak, pl. hús ellenőrzése. Még ha a tápos állat húsa eleve nem is a legjobb.. sajnos.
Ez volt a kockázat, egészséges állattól nem kapunk el parazitákat. Másfelől parazitákkal még növényi táplálékok is fertőzöttek lehetnek, hát ez egy ilyen dolog.
Tehát észérv még nem volt, parazitákat pedig én is sorolhatnék, amik fertőzött állatok húsából belénk kerülhetnek. Csak éppen nincs értelme beszélni ezekről, amíg ellenőrzött húst fogyasztunk, szerintem.
Védekezés pedig a hús fagyasztása. Én nem használom, de akik hozzá jutnak vadhúshoz (nem ellenőrzött takarmányon, természetben fertőződhetnek) ők ha jól emlékszem 3 hétig fagyasztják a húst. Így kell védekezni a férgek és azok petéi ellen, ha nem akarjuk hőkezeléssel károsítani az állati táplálékunkat.
Marad tehát a sushi egy étteremben. A nyers halakból is komoly kis férgeket kaphatunk el sajna.
És míg abban hiszek, hogy egészséges ember (megfelelő vitamin ellátottság, életmód) nem nagyon betegszik meg kórokozóktól, addig a férgekkel kapcsolatban nem tudok ilyesmikről, az ilyen nem mikroszkopikus élősködők igazából nekem a gyengéim, annak ellenére, hogy 'bevállalok' nyes húsevést, maga a gondolat, hogy férgek furkálják a szerveimet irracionálisan zavaró :D
Megesik olykor.
Én ezért nem 'boltokban' veszek húst (már ha nyersen szándékozom elfogyasztani), erre van az ismerős hentes :)
Aki már nem sózna rá az emberre szemrezdülés nélkül bizonytalan húst.
Egyébként nagyon durvának tartom amikor élelmiszerekkel élnek vissza.. átcímkézik stb. Nem mintha az egészségügyben terjesztett átverések nem zavarnának, csak ugye azok legalább engem nem érintenek. De enni meg alapvetően ennem kell.. Lehetek én még nébih-nél élelmiszer kommandós, de azért nem mindenki lesz hálás.. Ugyanis személyes véleményem az, hogy bizonyos esetekben komoly kérdéseket csak viperával, ízülettörés mellett lehet megbeszélni. Kb. ez a véleményem az élelmiszerekkel való visszaélésről, átverésekről, és nagyon finoman fogalmaztam.
Legutóbb kóstoltam nyersen, aztán turmixoltam kókusz vagy sertés zsírral úgy mint a majorannás májast. Só, bors, majoranna és persze ment bele jó öklömnyi vöröshagyma :)
Ma reggel aikido edzőmnek említem.. hogy is volt, jaa ugye paprikák között májkrém, mutatom hogy én így eszem szendvicset. Erre szólt egyik srác, hogy jól néz ki.. mondjuk ő nem enné (nem fejtette ki miért, mindegy). Következőre pakoljak nyers húst a paprikák közé. Na erre mondtam nekik, hogy szoktam nyers húst enni :D
Picit néztek, aztán amikor mondtam hogy gondolkodjanak: tatárbifsztek? Na ugyan így lehet sertéshusit is fogyasztani.
Aikido edző kérdezte hogy miért eszem így, mondtam neki hogy szerintem így is finom, meg különlegesebb, illetve a fehérjék nem racemizálódnak és ez elvileg jó.. ez volt a búcsú :D
Sertéshússal az a baj, hogy nyersen trichinellózist kaphatsz tőle.
Tök mindegy, hogy mennyire belterjes a tenyészet, elég ha beslisszan egy patkány, ami ilyen helyen sűrűn megesik.
Nos ha a cocik rálelnek egy döglött patkányra, akkor megeszik és máris megfertőződhetnek trichinellával. De senki sem fogja észre venni, hogy megettek egy patkányt...
Ez pedig egy féreg, tehát nem jó rá az antibiotikum.
Sajnos arra nincs sehol sem idő, sem kapacitás, hogy minden egyes vágóhídon minden egyes levágott állat húsát megvizsgálja hatósági állatorvos.
Inkább csak rendszeres, de szúrópróbaszerű ellenőrzések vannak.
Nyers sertéshúst enni se nem menő, se nem férfias.
De te tudod. Én nem akarlak lebeszélni.
Sok szerencsét!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!