A nyers máj paleonak számít? Sózva, zöldségekkel?
Az ünnepek miatt lettek más ételek, még most is a májam (sült) maradékával birkózom :D
De legalább végre volt egy reggelim ami nem ölte le a hasnyálmirigyemet :D
Nem is keveset.
Kíváncsian várom az érvedet. Egészséges ember vajon megbetegszik salmonella sp.-től?
Amúgy bizonyos salmonella fajok fontos szimbiontái a szárnyasoknak, segítik a takarmányuk emésztését (így hasznosulását). Nem parázni kell tőlük, sőt semmilyen baktériumtól nem kellene. Simán csak nem kellene olyan gyengének és betegnek lennünk, hogy megbetegítsenek minket szegény baktériumok.
Hozzám mostanában egyre közelebb áll az az elmélet, hogy a betegségeket nem kórokozó (mikroorganizmusok) okozzák. Ezekkel együtt élünk a bolygón.. nem, a betegség az, amikor valamiért fogékonnyá válok a kórokozókkal szemben. Ezek erről nem tehetnek, de akkor mégis ki tehet róla? Megfelelően karbantartott (egészséges) emberi test megfelelő tápanyag ellátottsággal nem kap el fertőzéseket.
Tudom, ezt majd megmondom az ebolásoknak is :)
Az elmélet az én megfogalmazásomban sarkított, nem arról van szó, hogy semmilyen fertőzést nem kaphatunk el, bár jó cél lenne. Hiszen nincs olyan fertőzés, ami minden embert megbetegítene. Olyan halálos kórság sincsen, ami a megbetegített emberek 100%-át megölhetné. Tehát az egészség okát kellene még kutatni :)
Kedves paleos!
Remélem, 30 éves korodra kipurcansz, mint az ősember. Kár neked a levegő.
"Egészséges ember vajon megbetegszik salmonella sp.-től?"
Kedves Kérdező, bármily hihetetlen a választ igen. És én nem nevezném "szegény banktérium"nak azt amitől napokig fosol meg hánysz.
De tényleg ha ilyen perverzióid vannak, pakolj össze aztán költözz ki valahova a semmi közepére.
Amúgy meg feltettél egy kérdést, amire mindenki egyöntetűen elmondta, hogy talán nem a legjobb ötlet...erre te? Rögtön jöttél a kioktatással... Ha csak téríteni akarsz másokat erre az életmódra, akkor szerintem a GYK-n igen csak rossz helyen jársz. Vonulj vissza!!!
37. válaszoló, nevetséges vagy.
38. én nem oktattam ki senkit. Beszélgettem.
Tegyük fel azért betegszel meg egy salmonella törzstől, mert születésedkor szétkapták az immunrendszeredet pár védőoltással, azóta is olyan étrendet követsz ami minden téren gyengít, az immunrendszeredet is. Erről vajon mekkora részben tehet egy baktérium faj? Szerintem semennyire, bár szép kis összeesküvés elméletet lehetne kihozni belőle :D
Ajánlottak egy tanszéket, az ELTÉ-nek van immunológia kara, az érdekel most engem. Na nem azért mert perverz vonzalmam lenne a magyar felsőoktatási intézmények képzései felé, egyszerűen az ottani álláspontok, információk érdekelnének betegségekkel, immunitással kapcsolatban.
Vajon ők különbséget tesznek megbetegítő életmódot folytatott, legyengített emberek között és egészséges emberek között? A két csoport valószínűleg számos fertőzéssel szemben például máshogy viselkedne.
Beteg embereknél például kialakulhat gyomorfekély valamelyik baktériumtörzs miatt.. mert a gyomorsav termelésük sehol sincs az egészségeshez képest, erre fel még savlekötőket és protonpumpa gátlókat is szoktak szedni.
Szerintem mióta nagy bevétel származik a betegségekből, azóta félremagyarázzák a kórokozókat és a betegségek valódi okait.
Na persze egy májmétely ellen elhiszem hogy nem véd a gyomorsav, illetve acidofil baktériumok is túlélhetik ezt a védelmi vonalat, ezt aláírom. Csak talán ha egészséges emberek élnének mondjuk ebben az országban, akkor a fertőzéseknek sem lenne ekkora jelentősége, mert jóval nagyobb ellenállásunk lenne velük szemben.
Kérdező, neked valami hatalmas nagy gond van az agyadban.
Kántálsz a könyvek ellen, de egy csomó cikket hozol fel magad mellett. Akkor most hiszel a cikkeknek vagy sem?
Mindenki úgy szelektál, ahogy akar, de legalább magadnak ne mondj ellent...
Salmonella. Hát figyi. Nyakalj be pár Salmonellás tojást, garantált, hogy meg fogsz betegedni. Nem a védőoltások miatt, hanem mert a Salmonella, ha nagy a mértéke a szervezetben, akkor elég káros lehet.
Minden baktérium előfordul a szervezetünkben, értsd pl. rákos sejteket, különböző káros vírusokat, baktériumokat, sőt az oltásnál is legyengített cuccot kapsz! Nahát, ezt valószínűleg nem is tudtad, ugye... -.-' Ennek ellenére minden csak akkor káros, ha sok van belőle a szervezetedben, tehát elszaporodik.
Amúgy meg, te mondod, hogy a csirkének nem árt a Salmonella, mert szimbiózis, meg hasonlók. Hát ha te csirkéből vagy, akkor hajrá, én köszönöm, nem kérek belőle, mert nincs kedvem utána az elszaporodott baktériumoktól kiszáradásban elpatkolni (hányás, hasmenés).
Azt hiszem, mindenféle hülye paleo nélkül (ami amúgy egy olyan dolog, hogy a többség azért paleozik, mert az olyan "menő" meg felsőbbrendű. Szerintük...) is lehet egészségesen élni, csak nem a pocsék Tesco-s kaját kell megvenni, ami tartósítószer, színezék meg aroma, hanem a normális, kicsit drágább ételt, hogy megnézed előtte, hogy miből is van. Előszörre legalábbis.
A húst, tojást, ilyeneket én simán megfőzöm, sütöm, nem is kérdés. De olivaolajjal, kevés fűszerrel, enni pedig vagy naturan vagy rozskenyérrel/teljes kiőrlésű kenyérrel eszem. Lehet, hogy gyorsabban fog megemésztődni, de istenem, ki fogom bírni, ha kizárom a legkisebb kockázatát is, hogy megbetegedjek bármivel, ami azokban benne van. Mamánál megeszem a nyers dolgokat, mint hurka töltelék, szalonna, bőrke, stb, de az megint egy más kérdés. Sajnos ezt nm teheted meg minden nap.
Várj, és most mondom a poént, a végére. Kiskoromtól kezdve mindent megettem, nem vagyok válogatós. Mégis 25 évesen makk egészséges vagyok, nincs túlsúlyom, és köszönöm, tökéletesen érzem magam. Beteg évente talán egyszer vagyok egy hetet, ami náthából meg hőemelkedésből áll, és ennyi. Vitaminokat csak tavasszal szoktam szedni egy hónapig, bár azok nélkül sincs bajom, ha kimarad. A vércukrom, koleszterinem, köszöni, teljesen átlagos, a vérnyomásom viszont örökölten alacsony (ez ugye nem az étkezéstől függ). Néha leesik a vérnyomásom/vércukorszintem, nagyon ritkán, ha sokáig (napokig) nem eszem megfelelően (gyakoriság, mennyiség), és akkor egy pohár víz+egy kanál gyógyszertári szőlőcukor helyrepofoz perceken belül. Hoppá, a fruktóz sem paleo kaja...
Példák: Nagyszüleim falusi életet éltek egész életükben, minden ettek, volt, hogy több napig zsíros kenyér zöldhagymával volt a menü este, meg nap közben is kiadós kaják (mindenféle finomság). Köszönik, közelítenek a nyolcvanhoz, és az idős kor miatti állapotoktól eltekintve semmi bajuk nincs. Egész nap a kertben dolgoznak, az állatok körül tevékenykednek, járnak ide-oda. Se elhízás, se se cukrosság nincs. Vérnyomásuk is köszöni, jól megvan. Hozzáteszem, hogy ők kb. mindent zsírral csinálnak, a margarint nem használják, viszont kenyérből csakis a fehér kenyeret veszik, a többit meg se hajlandóak enni.
Ennyit a paleolit étrend dolgairól. Mert ha odafigyelve eszel mindent, akkor is lehet egészségesen élni. Ott a fenti példa rá. És ez nem szakirodalom, hanem tapasztalat. Azt talán nem ejted le jó magasról, hogy kétszer placcsanjon...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!