A paleo diéta nem jár együtt hiánybetegségekkel?
Mivel semmilyen fontos/esszenciális táplálékcsoport nem hiányzik a paleo táplálkozásból így nem, nem jár együtt hiánybetegségekkel.
Érdekes egyébként, hogy ez a kérdés felmerül a paleóról, azonban egy átlagos ember táplálkozásakor, ami hiánybetegségeket okoz erről nem szokás beszélni.
Pedig egy 'hagyományosan' táplálkozó ember kevesebb zöldséget fogyaszt, több tápanyagfelszívódást, emésztést gátló gabonát, tejtermékeket amelyekből nem hasznosul a bevitt kalcium.
Ez a helyzet.
Kalciumból a "normál" táplálkozással sokkal többet fogyasztunk, mint amennyire szükségünk van. Paleóval a szükséges kalcium mennyiség bőven fedezhető.
Egyébként, hacsak nincs pénzed minőségi alapanyagokra (nem tápon tartott állatok húsa, szintén nem tápos tyúkok tojása, tiszta és természetes körülmények között termesztett zöldségek, gyümölcsök, stb), akkor bármilyen táplálkozás mellett is hiánybetegségeid lesznek idővel. Vagy annyira minimumon lesz a vitaminszinted, hogy nem fog tudni optimálisan működni a szervezeted, viszont hiánybetegséged még épp nem lesz. Szóval szerintem, ha úgy paleózol, hogy ipari termelésből származó alapanyagokból dolgozol, akkor szükséged van vitamin- és ásványi anyag pótlásra. Ha nem paleózol, akkor meg még inkább!
Kérdező!
Az első kettő elfogult paleós.
Ha nagyon érdekel, itt egy elfogulatlan külsős véleménye:
Ez a cikk semmitmondó.
"átlagos étrendnél magasabb ásványi anyag és vitaminbevitel (kivéve kalcium)"
"•Az étrend potenciális kockázatai: egysíkúvá váló étrend okozta hiányállapotok (kalcium kifejezetten), a szükségletektől elmaradó energia-bevitel."
Ezt is egy olyan elvakult ember írta, akit arra képeztek ki, hogy a kalciumot azt tejeskanna számra kell inni.
Ilyenektől ne is várjunk sokat.. egyáltalán nem elfogulatlan véleményző írta a cikket, hanem kb. átlagos dietetikai elveket valló ember.
Mi az, hogy szükségletektől elmaradó energiabevitel? Ezek tényleg teljesen primitívnek nézik az embert, azt hiszik ha éhes valaki akkor nem fog enni. Nevetséges.. kutyánál is primitívebb lényként tekintenek az emberre, ez látszik. Ilyenek írnak cikket? Olyan érvei vannak, hogy egy csecsemő is arcon röhögi. Apropó, gyerek:
"•Várandós, szoptató kismamáknak az étrend az alacsony energia-bevitel és kalciumhiány miatt nem ajánlható.
•Határozottan nem ajánlott kisgyermekek paleo alapú étkeztetése (mondhatjuk úgy is, hogy tilos!)"
Ez egy laikus vélemény. Eszerint az egészséges táplálkozás nem ajánlható várandós anyukáknak és gyerekeknek. A gyerekeknek biztos cukrot, ízfokozókat kell enniük, tejet hogy cukorbetegek legyenek (mert a kalciumos mítosz már nagyon régi és nevetséges cirkusz, már nem érv) és természetesen mielőbb gyógyszereket.
A cikknek ez az igazi szellemisége. Kövessék az emberek azon 'okos' emberek véleményét, akik segíteni fognak megbetegedni. Mert a hivatalos étrendi ajánlások bizony ezt teszik lehetővé!
#3: A cikk elég alaposan ír bizonyos dolgokról, találtam benne teljesen jogos pontokat. Igaz, hülyeségeket is. Miért zárná ki egymást a paleo és a vegetáriánizmus? Én majdnem (meg tudnám tenni, hogy teljesen, de nem tartom fontosnak s nem árt a változatosság további növelése) paleo vega módon étkezem, nem látok benne semmi problémát. Paleo vegán blog is létezik, az már nekem hardcore, de van tovább. A nyersvegánok is majdnem teljesen paleósok :D
Nyilván nem instant csodaszer a paleo. Néhány, a mai modern táplálkozásban tipikus veszélyforrást kiiktat, de a maradék nem automatikusan jó. Ezt is lehet rosszul csinálni.
A cikk azt is előhozza, hogy van, aki nem bírja a kevés szénhidrátot. És? Az olyan ne egyen kevés szénhidrátot... Paleóban is be lehet vinni belőle elég sokat. Én a sok húst nem bírom, úgyhogy én azt nem eszem. A paleóhoz is kell némi józan ész és a testünk egyéni szükségleteire figyelés. S ha sok táplálékcsoportot kizárunk, némi utánaolvasás és extra figyelem is jól jön. Ez ilyen.
Nem tudom, a paleósok miből viszik be a kalciumot, én olajos magból és zöldségből, plusz személy szerint sajtot is eszem, de túl keveset ahhoz, hogy ez akár kalcium-, akár fehérjebevitel szempontjából jelentős legyen. Valószínűleg kisebb is az igényem egy átlagemberénél, az étrendem miatt. De erről nem találtam adatokat, a tápanyagigényekkel kapcsolatban mindig nagy a homály. Annál csak az olajos magvak fitáttartalma körül van nagyobb (már ami azt illeti, hogy pl. a főzés mennyire változtatja meg s ebből mennyi szívódik fel). Bár a kalciumfelszívódás is érdekes dolog, olvastam már pár helyen, hogy a tej nem segít a kalciumszinten. Mivel nem vagyok szakértő, nem tudom, mi az igazság, csak próbálok lavírozni a saját testem jelzéseit követve, mert még az a legokosabb. De tejet nem innék, mert nem esne jól és logikátlannak is érzem. Elég elbaltázott evolúció az, ahol az egyedek kalciumhiányosak lesznek, ha nem isszák egy teljesen más állat tejét egész életükben.
#4: Ilyen is volt benne? Egy ideig olvastam, de a paleo és a vega életmód gyökeresen ellentétes elveinél abbahagytam...
Te jó ég. Honnan a csudából veszi, hogy alacsony a kalóriabevitel?! Egyszerűen annyit kell enni, hogy meglegyen, amennyi kell, nem? S azt mondja, hogy pl. a zsír energiaszegény? Vagy csak fogyózó tini paleóssal találkozott, aki csak grillezett csirkemellet evett salátával, persze abból se sokat? Á, erre nem érdemes szót vesztegetni. Pedig a cikk az eleje felé még egész értelmes volt.
Bocs, most már elolvasom a cikket teljesen, de nehéz, annyira le kell reagálni a dolgait... Kísérletezett, számomra furán.
"Mivel az élelmiszerek természetes zsírtartalma nem mondható magasnak" - Szalonna/zsír (az állat hája szerintem elég természetes, már amennyire az élelmiszeripar dolgai azok tudnak lenni), kolbász s zsíros húsok, pl. lazac? :D Olajos magvak?
Nem értem, az általa vizsgált paleós csoport miért nem evett eleget. Egyszer tartottam egy direkt zsírkerülő napot (tudtam, hogy nem lesz jó, de muszáj volt kipróbálnom :D), persze vega paleósan, ami nálam az alap. Még akkor sem volt alacsony a kalóriabevitelem, pedig zöldségen és gyümölcsön kívül nem sok minden fért bele. De azokkal is be lehet vinni sok kalóriát, legfeljebb nem lesz kiegyensúlyozott, minden tápanyagot megadó az étrend.
"szénhidrátbevitel nehézkes volt (kemény küzdéssel 1,9 g/ttkg és 20 e%)."
Minden küzdelem nélkül jóval feljebb tudom vinni. Ha olyanom van, még gyümölcs sem kell hozzá, csak zöldség... :D Gyümölccsel triviálisan egyszerűvé válik a dolog, de még sütőtökkel is, a gesztenyéről nem is beszélve... De miért is kellene töméntelen sok szénhidrátot ennünk?
Azzal lehet, hogy nem, de a töménytelen mennyiségű hús meg zsír simán okozhat szív- és érrendszeri megbetegedéseket. A vöröshúsfogyasztást kapcsolatba hozták a bélrákos megbetegedésekkel.
Amúgy ha tényleg több kalciumot fogyasztanánk, mint szükséges, nem lennének csontritkulásos emberek. Holott a nőknél ez népbetegség, és súgok, nem a glutén okozza.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!