Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Komolyan ennyire önző egy csomó férfi? (fogamzásgátló)
Szerencsére a többség értelmes és fel tudja fogni azt, ha a nő nem akar fogamzásgátlót szedni.
- Gyűlölöm a gyógyszereket.. Még fejfájásra sem veszek be sosem.
- Hallani nem is egy esetről, amikor teljesen tönkretette a nő szervezetét a tabletta. Sajnos én is ismerek ilyet személyesen, aki hónapokig küzdött. (Utána egy más fajtát írt fel neki az orvos, az már jobb vlt, de a haja pl. azóta is hullik tőle.)
- Rengetegen meghíznak a fogamzásgátlótól - vagy ha nem is attól, de közvetetten a tabletta szedése hozzájárul. Én amúgyis hízékony vagyok, kösz, de nem akarnék emiatt is stresszelni.
- Akármi közbejöhet, hasmenés, másik gyógyszer szedése ami már teljesen haszontalanná változtatja, elég egyetlen egyszer nem odafigyelni és kész, megtörtént a baj.
- Ha teherbeesek közben, mert ostobán nem figyeltem oda, akkor a magzat is sérülhet, károsodhata gyógyszer miatt.
- Nehezebb teherbe esni, ha szeded. (Természetesen van, akinek így is szerencséje van.)
- Meddővé is válhatsz - kösz, de nem akarok én lenni az a 10000-ből egy.
- És ami a legfontosabb érv: nem szeretném szedni, nem akarom a szervezetemet felesleges gyógyszerrel tömni, amikor van már, nem hormonális megoldás is! Ami mellesleg ugyanolyan - ha nem praktikusabb, hatásosabb megoldás. (Nekem az óvszerrel még sosem volt negatív tapasztalatom.)
Vannak férfiak, aki pedig ezt nm képesek felfogni. Előfordult olyan, hogy valaki a fejemhez vágta, hogyha nem vagyok hajlandó gyógyszert szedni, akkor nem vagyok elég érett a szexhez. (Amúgy kiváncsi lennék, hogyha a férfiak számára lenne létrehozva egy hasonló készítmény, ami hasonló mellékhatásokat produkálhat, akkor hány pasi venné a fáradságot, hogy szedje.)
Persze, aláírom, van, akinek bejön a fogamzásgátló, nem ez a vita témája, hanem az, hogy ha valakinek nem, ha valaki nem akarja, akkor miért akarja bárki is azt erőltetni?
Én hányingert kapok a dohányfüsttől, nem tudok tenni ellene, mégis (egészséges) önzésnek fogom fel, hogy nem jövök össze cigis emberrel.
Nem a megfogalmazás a lényeg :D
Azért lényeges különbség van aközött, hogy valaki nem szedhet tablettát, vagy valaki nem akar.
A guminál csak olyan van, hogy valaki nem akarja használni. Lehet kapni latex menteset, extra vékonyat, érdesítettet, stb. Pont úgy ki lehet kísérletezni, hogy kinek mi a jó, mint a fogamzásgátlónál.
Csak lényeges különbség, hogy előbbinél egy rossz választás esetén a mellékhatás lehet embólia, szívroham, agyvérzés, trombózis, stb.
Utóbbi esetében pedig kényelmetlen.
Ha a pasim kockáztatná, hogy akár a lábát is elveszítheti, én se erőltetném a gumit.
Aprop, kockázat: nem kívánt terhesség. Ez az EGYETLEN módszer, amivel egy férfi védekezhet. Ha valaki nem akarja használni, utána ne pattogjon, hogy gyerektartás kell fizetni. Ezért sem értem, miért pont a pasik ennyire gumiellenesek. Főleg ha mellette gyerekellenes is. Egyszerre a kettő olyan, mintha csokival akarna fogyózni. :D
Azt kellene megérteni, hogy a védekezés KÉT emberre tartozik (egy normális monogám párkapcsolatban). Felnőtt embereknek meg kellene tudniuk beszélni azt, hogy milyen módszert tudnak elfogadni és akarnak alkalmazni.
Nevezhetjük önzésnek azt, ha a nőtől elvárja a férfi, hogy tablettával védekezzen, de ugyanúgy önzésnek nevezhető akkor az is, hogyha a nő azt várja a férfitól, hogy húzzon gumit.
Persze olyan szempontból van különbség a kettő között, hogy míg az óvszer nem jár egészségügyi kockázattal, addig a fogamzásgátló tabletta igen.
Azt is meg kellene értenie pár embernek, hogy lehetnek olyan szövődményei és hosszú távú hatásai a tablettának, amit nem lehet előre megjósolni. Előszeretettel mondogatják itt, hogy "normális orvost kell keresni és alapos kivizsgálás után eldönteni, hogy kinek melyik tabletta kell", de nőgyógyász rezidensként mondom, hogy ez sajnos nem lehetséges. Nincs olyan vizsgálat, ami kimutatja, hogy az xy embernek milyen mellékhatást okoz az xy tabletta és hogy helyre fog-e állni a ciklusa a tablettaszedés után. Nekem volt olyan ismerősöm, akinek a szedés alatt nem volt problémája, majd mikor abbahagyta, teljesen összeomlott a korábban tökéletes ciklusa. Persze itt is kétséges, hogy a tabletta miatt volt-e, vagy anélkül is ez történt volna.
A trombózishajlamra lehet vizsgálatot végezni, de ott is csak a Leident, esetleg a protrombin mutációt szűrik, de azon kívül van másik x gén, aminek a mutációja fokozott trombózishajlamot okoz. Arra pedig nincsen keret, hogy minden egyes nőt minden egyes ilyen problémára kivizsgáljanak.
És igen, találkoztam olyan lánnyal, aki 22 évesen kismedencei trombózist kapott fogamzásgátló szedése mellett, pedig semmi más rizikófaktora nem volt.
Fel kellene fogni, hogy a tablettának van számos előnye, mellette pedig számos hátránya és lehetséges szövődménye, mellékhatása is. Egyénileg kell mérlegelni, hogy kinél mekkora az előny és a kockázat és eldönteni, hogy megéri-e vagy sem.
Viszont azt is fel lehetne ismerni, hogy azért a tablettán és az óvszeren kívül is vannak megoldások, és egy normális, jól működő kapcsolatban talán lehet olyan kompromisszumot találni, ami mind a két fél számára elfogadható.
Ha pedig nem tudnak megegyezni a fogamzásgátláson, akkor lehet, hogy nem egymást keresik és olyan márt kellene találni, akivel ezeket a dolgokat is meg tudják beszélni.
Valakinek a kutyás példájára pedig:
A biológia miatt van az, hogy végső soron a nő dönt arról, hogy meg kívánja-e tartani a terhességét, vagy sem. Mert igen, igazad van, szar dolog, hogy olyan dolgot erőltetnek rád, amit te baromira nem akarsz. Azonban tekintve azt, hogy a nő testében fejlődik a gyerek.... Nyilván nem foghatod meg az illetőt, altathatod el akaratán kívül és kaparhatod ki belőle a gyereket.
Neked az a választásod, hogy teszel-e az ellen, hogy legyen nem kívánt terhesség vagy sem. Utána pedig eldöntheted, hogy részt kívánsz-e venni a gyerek életében vagy sem. Te még mindig mondhatod azt, hogy "kösz, nem kérek belőle, lelépek", maximum fizetheted a gyerektartást.
Ezzel szemben egy nőnek vállalnia kell vagy a szülést és a felnevelést/örökbeadást, vagy pedig az abortuszt.
Hidd el, ha a férfiak hordanák ki a gyereket, akkor ők dönthetnék el, hogy akarják-e vagy sem.
A rezidenssel mellesleg egyetértek, én senkit nem akartam meggyőzni a tablettáról, csak leírtam, hogy nálam mi a helyzet, és miért döntöttem mellette, ez az én történetem, az én helyzetem, alaposan mérlegeltem előtte a kockázatokat is, eddig szerencsére az előnyök felé dőlt a mérleg nyelve, de leírtam azt is, hogy nem vagyunk egyformák, tehát másoknak meg másképp viselkedik a testük.
Viszont azért a rezidens doki se legyen annyira könnyelmű, hogy hülyeség azt mondani, hogy normális dokit kell választani, mert azért nem abból kell kiindulni, hogy ő majd lelkiismeretes lesz (legyen így, azt kívánom), hanem nyitott szemmel kell járni, észre kell venni, hogy nem mindenkiben van ennyi hivatástudat, hogy az orvosi eskü szent, és igenis vannak olyan orvosok, akik nem oda valók, anyám egy ilyen felelőtlen nőgyógyász miatt majdnem meghalt, amikor a testvérem született, csak mert a választott orvosa nem tudott ott lenni, és akire rábízták, az trehány volt, nekem meg a fogaimat tette tönkre egy pénzéhes fogorvos gyerekkoromban, sajnos én nem szólhattam bele, kihez vigyenek a szüleim, ők meg naivan elhitték, hogy a klinikán csak a legjobbak vannak, hát sajnos nem. Vannak jelei annak, ha egy orvos nem oda való, és nem hülyeség az ilyet otthagyni és mást választani helyette. Mellesleg itt is láttam már olyan kérdéseket, hogy hogyan lehetne megkerülni a nőgyógyászt, illetve megúszni a nőgyógyászati vizsgálatot, ha valaki fogamzásgátlót akar szedni, na, itt meg a páciens a hülye, de ha már ebben az orvos is asszisztál, az már nem csak a páciens hülyesége, hanem az orvos felelőssége is. Én tudom, hogy nem kellemes egy ilyen vizsgálat, de még mindig jobb ezen átesni, mint kísérletezni lutrira a forgalomban lévő készítményekkel.
A védekezésre visszatérve én úgy gondolom, az a lényeg, hogy mindenkinek önállóan kell eldönteni, hogy védekezik-e vagy sem, és ha igen, akkor hogyan, ha nem védekezik, akkor meg lesz szíves vállalni a következményeket.
"de azért ne tegyünk már úgy, mintha egy ártalmatlan kis cukorka lenne"
Sorry, a közösülés evolúciós célja az utódnemzés. Ha valaki másra akarja használni, akkor azért áldozatokat kell hozni. Ugyanúgy, ahogy az óvszerrel.
"Amelyik férfi nem akar gyereket, az vagy ne szexeljen, vagy ha már csinálja, akkor húzzon gumit."
És amelyik nő nem akar gyereket?
Btw nekem van olyan ismerősöm, aki vlsz. allergiás; gumihasználat után 1-2 napig szúró-égető érzése van. Latexmentessel ez enyhébb, úgy csak fél-egy napig tart. Elmondása szerint neki nem éri meg egy napig szívni azért az egy-két óráért, úgyhogy inkább lemondott a szexről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!