Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mi a véleményed a gyerekmentes mozgalomról?
Redditen kb másfél millióan követik : [link]
A Cambridge-i szótár a "childfree" kifejezést a következőképpen határozza meg: "olyan emberekre utal, akik úgy döntenek, hogy nem vállalnak gyermeket, vagy olyan helyre vagy helyzetre, ahol nincsenek gyermekek". A Collins English Dictionary szintén ragaszkodik a gyermektelen állapot önkéntes aspektusához (childfree : "pozitív döntést hozva, hogy nem vállalnak gyermeket").
Egyesek ezt az életválasztást (különböző okokból) önzőnek, saját életválasztásuk sértésének/elutasításának, jellemhibák bizonyítékának stb. tekintik. Vannak olyan emberek is, akik úgy tűnik, hogy úgy gondolják, hogy minden gyermekmentes embernek valószínűleg gyűlölnie kell a gyerekeket, mert ha tényleg szeretjük a gyerekeket, miért utasítanánk el a gyerekvállalást?
Erről mi a véleményetek?
Egyébként rengeteg olyan sztori van a szubon, hogy a csávó sterli volt, tehát nem lehetett gyereke, erre hopp a csaj bejelentette, hogy terhes és a csávóra akarta fogni, miközben egyértelműen félredugott és még neki állt feljebb.
Naponta fenn vagyok a childfree subredditen, újat nem tudsz mondani. Ezt a rengeteg átverős sztorit nem nagyon látom.
Gyerekmentes vagyok én is. Ez nem jelenti azt, hogy utálom a gyerekeket. Azt jelenti, nem akarok gyereket.
Persze utálom azokat, akik üvöltöznek, rohangálnak, vonyítanak - de ezt minden korosztályban. A különbség annyi, hogy míg egy felnőttnél csúnyán nézünk, ha antiszoc, addig a kisdednél mosolygunk. És hipp hopp, így lesz a tapló felnőtt.
21-es vagyok, azt hozzáteszem, hogy egy ideig a Gyerekmentes Övezetet is követtem, de hamar elegem lett, hogy minden post-nál jött a sok kiéhezett fsz, hogy "höhö, akkor anál, höhö, akkor szopás, höhö, akkor lenyeled".
Ég és föld. Redditen szépen megfogalmazott gondolatok, beszélgetések, GYÖ oldalon meg arcra élvezős gifek.
Az róla a véleményem, hogy magánügynek kellene lennie ugyanúgy, mint hogy valaki meleg, leszbikus, stb, de "menő" lett ebből mozgalmat, meg törvényt, meg tüntetést csinálni, nem értem, miért.
Ha én például nem fogadom el, hogy valaki meleg, (egyébként elfogadom) akkor ő miért akarja mindenáron megváltoztatni a gondolkodásom? Fogadja el, ne tüntessen. Én sem tüntetek ellenük, hanem csendben vagyok a véleményemmel.
A gyerekmentes mozgalom nem arról szól, hogy utálkoznak, hogy minden szülő ugyanolyan? Hogy nem neveli meg saját a gyerekét, bezzeg folyton rábeszél másokat, hogy vállaljon az is? Legalábbis itt a gyk-s tapasztalataim szerint. Szerintem minden ilyen általánosító mozgalom rossz, mert szélsőséges.
Ha mégsem erről szól, akkor elég rossz neve van. Jobb lenne valami pozitív név, ami nem valakik ellen beszél (mint a "gluténmentes" és hasonló "mentes" elnevezések, ahol mindig a káros anyagot jelölik meg... itt meg a gyerek az, aki mintha az nem is ember lenne, hanem valami külön (elrontott) faj?), hanem arról, hogy kiknek az érdekeit képviseli. Akár lehetne egy új szót kitalálni a gyereket vállalni nem akaró felnőttekre vagy családokra...?
Az irigyelt támogatásokról annyit, hogy azt nem a szülők találták ki, hanem a politikusok (elvileg, hogy a népességfogyás miatt ne dőljön be a nyugdíjrendszer - bár így is be fog), másrészt a munkaerőpiacon meg még mindig nagyon nagy hátrány, ha van gyereked vagy ha egyáltalán 20-45 közötti nő vagy, aki "biztos" akar (utána meg az, hogy túl öreg vagy).
Egyébként igaz, hogy a magyar lakhatási rendszer így nagyon rossz és a fizetésekhez képest szinte minden túl drága és egyre drágább. De erről sem a szülők vagy a gyerekek tehetnek, tehát nem ellenük kellene harcolni.
#9 és 10:
ti valahol nagyon eltévedtetek. Egyrészt mi ez a baromság, hogy ingyen jár egyetemre? Ki? Nézz csak utána, elvétve találsz ma már olyan szakokat, ahova lehet ingyen menni, oda is kb szakonként 20-30 embert vesznek fel. Én pl félévente 300ezer tandíjat fizettem, és ez csak a tandíj...
Másrészt aki azt állítja, ma Magyarországon könnyű lakáshoz jutni egy fiatalnak, az szimplán hazudik. Persze, könnyű, ha a szüleid vesznek neked egyet, de minimum befizetik az önrészt (ami 10 milliós nagyságrend kapásból, és utána fizethetem még vagy 25 évig a 100ezres nagyságrendű hitelt). Nézz körül, Budapesten 30-40 milliónál kezdődnek a lakások, az albérletek 150 ezer körül, egyetemi diplomával (ha mázlid van) kapsz mondjuk 300 nettót. A bolti árak elszabadulásáról ne is beszéljünk, az alapvető élelmiszerek, egyéb fogyasztási cikkek 30-70%-kal emelkedtek az elmúlt 2 évben, miközben a fizetések reálértéke jelentősen csökkent.
De az eredeti témát is folytatva: sokan vannak, akik pont anyagi okokból nem vállalnak gyereket, legalábbis 30-35 évek kor alatt semmiképp (mert alacsony a fizu, nincs saját lakás, egy babakocsi többszázezer, a pelenkáról, orvosról stb már ne is beszéljünk).
Míg mások azért nem vállalnak, mert anyagilag megengedhetnék maguknak, de szeretnék inkább "élvezni" az életet, utazgatni, tanulni, stb.
És persze vannak azok is, akik más, elvi okokból (akár azért is, mert nem szeretik a gyerekeket), vagy épp azért, mert nincs hozzá türelmük, úgy gondolják rossz szülők lennének, stb.
Ezer oka lehet.
De mindegy is, a lényeg, ahogy többen írták: ez mindenkinek saját szuverén döntése, és senki másnak semmi köze hozzá, pláne nincs joga elítélni. Sem azt aki nem akar, sem azt aki meg igen.
"De mindegy is, a lényeg, ahogy többen írták: ez mindenkinek saját szuverén döntése, és senki másnak semmi köze hozzá, pláne nincs joga elítélni."
De pont ez a lényeg. Aki gyereket nevel, az hatással van másra. A gyerek pont nem az, hogy nincs közöd hozzá, mert ha elveri a gyerekedet az iskolában, már nem a saját dolga.
#28: ez nem tiszta, bocsi...
Ki veri el a gyerekemet a suliban és miért?
Ilyen alapon engem is megverhet az utcán egy felnőtt, csak mert drogos és idióta... akkor felnőttek se legyenek, mert hatással vannak másokra...
Mellesleg, én megértem azokat, akik nem akarnak gyereket, és tiszteletben tartom. Ugyanakkor, nyilván nekik is jól esne majd, ha mondjuk öreg korukban lesz aki gondjukat viseli... Vagy lesz, aki kiszolgálja őket a boltban, vagy az orvosnál, mert a saját generációja már kb kihalt vagy nyugdíjba ment...
#27: az, hogy a tanulmányi eredméyneid alapján kivágtak az államiról, nehogy már az ország hibája legyen... Rinyáltok, hogy külföldön mennyivel jobb, akkor kérdem én: mért nem oda jártál egyetemre? EU óta ott a lehetőség, minden további nélkül tanulhatsz Berinben, Londonban, vagy éppen Párizsban.
Gusztustalan dolog kihasználni az itteni jó lehetőségeket miközben minden forumon köpsz az országra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!