A megvilágosodás által mi AZ a tudatos tér amire ráébredünk?
"Ha megadod magad a jelennek, akkor nem gondolkozol róla. Pontosan tudod, hogy az elme nem adhat rá választ."
Így van, az elme nem adhat választ, de az egységre ébredve sem tudjuk hogy mik vagyunk. Egyik megvilágosodott sem tudja kifejteni, azaz körülírni a szavak szintjén.
"Tudom, hogy nem adhat, mégis próbálkozom, ez nekem nagy gond, mert megőrjít, nehezen engedem el."
Hát pont ez a felfokozott őrjítő elme állapot teremti meg a kontrasztot, ez kell a végső elengedéshez.
"Tudom, hogy nem adhat, mégis próbálkozom, ez nekem nagy gond, mert megőrjít, nehezen engedem el."
Bármivé válsz is, azt nem tekintheted magadénak, ez a csapda.
Amint magadénak tekinted már nem vagy jelen, az elmére korlátozod magad, ez egy ilyen folyamat.
Igazából én tegnap ismertem fel, hogy maga a fájdalmaktól való megszabadulásának vágyát kellett elengednem, ami már fél éve intenzíven bennem volt, és aminek köszönhetően folyton meditáltam.
Elengedtem, és onnantól hirtelen eltűnt minden fájdalom. Ismerd fel az arra irányuló vágyat, hogy megértsd az életet, hogy megértsd, hogy mi ez az egész, hogy megértsd, miért létezel. Ezeket a kérdéseket az elme teszi fel. A végső cél pedig az elmével történő azonosulás megszüntetése. Add meg magad teljesen a jelennek, és miután ez megtörtént, egyfajta nyugodtság érzés áramol be a testedbe, hirtelen felismered, hogy elmével sosem fogsz rájönni erre, így felesleges is gondolkodni róla. Igazából ez a megvilágosodás. Amikor elengeded annak a vágyát is, hogy megértsd, hogy mi ez.
"Nekem egy problémám van, ami megakadályozza a teljes nyugodtságomat, az pedig a halál. Kicsiként traumaként ért, amikor megértettem, hogy örökre el fogok tűnni. Ez olyan 4 éves koromban volt. Azóta erre irányuló álmaim vannak. Minden egyes álmom e köré épül, kerget a halál. A megoldás talán az lenne, hogy megadom neki magam álmomban. Egy héttel ezelőtt már majdnem sikerült is, de valami gát ott van még bennem, pedig annyira közel voltam már."
Ezt nevezik utolsó kapunak, a mindent elengedés kapujának, ahol a halálfélelmet kell felismerni, hogy ez is csak egy érzés.
"Igazából az érzéseinket kell leleplezni, mert az érzésekhez kapcsolódnak a gondolatok, tehát egy érzés leleplezésével több ezer kényszeres gondolat oldódik fel."
Így üresebbek leszünk, egyre nagyobb lesz a tér bennünk és egyre nagyobb lesz a jelenlétünk, míg végül a megfigyelő analizáló és véleményre jutó énünk gyökere is feloldódik, és ekkor csak a tiszta jelenlét marad.
"Nekem egy problémám van, ami megakadályozza a teljes nyugodtságomat, az pedig a halál. Kicsiként traumaként ért, amikor megértettem, hogy örökre el fogok tűnni. Ez olyan 4 éves koromban volt. Azóta erre irányuló álmaim vannak. Minden egyes álmom e köré épül, kerget a halál. A megoldás talán az lenne, hogy megadom neki magam álmomban. Egy héttel ezelőtt már majdnem sikerült is, de valami gát ott van még bennem, pedig annyira közel voltam már."
Amikor arra gondolsz, hogy te, mint személy el fogsz tűnni, az egy illúzió, mert maga a személy sosem létezett, az csak egy elme és érzések által generált illúzió. Születésed előtt sem létezett, és halálod után sem fog létezni. Te az a tér vagy, amiben a személyiség megjelenik.
Valójában nem a halál akadályozza meg a nyugodtságodat, mert a végső valóságod nem ismeri a halált. Az egód gerjesztette félelem az, ami megakadályozza. Ezt a félelemet nem tudod legyőzni. Csak akkor vagy képes feloldani, ha teljesen megadod magad neki. Ha nem vagy erre képes, akkor még nem rendelkezel elég térrel odabent, ami képes lenne magába szippantani ezt az érzést. Szóval a feladatod, hogy addig meditálj, addig figyelj a jelenbe, addig növeszd magadban a belső teret, amíg képessé nem válasz arra, hogy még a félelemnek is megadd magad.
Egyébként a trauma, az valójában nem a te traumád, hanem az egód traumája, félelme a megsemmisüléstől. Én is megéltem ezt. Háromszor is. A félig felébredés után háromszor is ebbe az üres, semmi állapotba kerültem. Ott voltam, mint figyelő, de azon kívül nem volt semmi. Viszont volt ott egy "átjáró", ami maga a béke volt. Amikor belevittem a figyelmem, hirtelen elkezdtem megsemmisülni, és hihetetlen békét éreztem. Viszont mind a háromszor visszarántott az egó egy gondolattal, vagy magával a félelem érzetével. Ezt csak később ismertem fel, amikor már szinte teljesen megsemmisült.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!