Mi a reinkarnáció értelme?
"Gépiesek vagyunk, mert a klinikai halál állapot után az agyműködés megváltozik és más irányban kezdesz el gondolkozni, de valójában nem azért, amit akkor átéltél vagy láttál, hanem azért, mert újra indult a rendszer és minden átértékelődött benned"
Azért afelett átsiklani, ami történik a klinikai halál állapota ALATT (testen kívüli élmények, amelyek utólag igazolhatók) elég nagyvonalú dolog. Ez önmagában cáfolja a biológiai lény definícióját.
De nézzük, mit mondanak a kutatások arról, amit beidéztem tőled. Nos, itt sem mindegy, volt-e valakinek halálközeli élménye, vagy nem. Ötéves utánkövetéses kérdőívezés során jelentős és szignifikáns különbség mutatkozott a két kontrollcsoport között a tekintetben, hogyan értékelték át az életüket. Akik nem éltek át halálközeli élményt (bár klinikailag igazolhatóan ők is "halottak voltak"), nem értékelték át jelentősen az értékrendjüket. Akik beszámoltak ilyen élményről, azok egytől-egyig, jelentős mértékben.
"Azért afelett átsiklani, ami történik a klinikai halál állapota ALATT (testen kívüli élmények, amelyek utólag igazolhatók) elég nagyvonalú dolog. Ez önmagában cáfolja a biológiai lény definícióját"
Átsiklani mi? Azért nézél szét a tudományos körökben is, mielőtt ilyen elhamarkodott kijelentéseket teszel. Én nem tudom, hogy ezek mennyire igazoltak, de ez semmiképpen sem annak a definíciója, hogy biológiai lények vagyunk. Egyébként az előbb erre mondtam, hogy van egy pár kérdés, ami megválaszolásra vár, de az olyan gondolkodási forma, amilyen neked is van szerintem sose fogják előre lendíteni ezt a kérdést. [link] [link]
"Nos, itt sem mindegy, volt-e valakinek halálközeli élménye, vagy nem. Ötéves utánkövetéses kérdőívezés során jelentős és szignifikáns különbség mutatkozott a két kontrollcsoport között a tekintetben, hogyan értékelték át az életüket. Akik nem éltek át halálközeli élményt (bár klinikailag igazolhatóan ők is "halottak voltak"), nem értékelték át jelentősen az értékrendjüket. Akik beszámoltak ilyen élményről, azok egytől-egyig, jelentős mértékben."
Nos, én nem mondom, hogy a látottak nem vihetik az embert más útra, de ez már megint egy más kérdés. A klinikai halált átéltek jelentős részének a személyisége látásmódja teljesen megváltozik függetlenül attól, hogy mit látott ezalatt, mert itt nem az a lényeg, hogy látta vagy nem látta magát felülről, hanem, hogy megváltozik az agyműködése.
"Átsiklani mi? Azért nézél szét a tudományos körökben is, mielőtt ilyen elhamarkodott kijelentéseket teszel."
Ez vicces, hogy mindenki ezzel vádol... :)
Több évig vizsgáltam hobbiszinten a jelenséget, nagyon sokféle nézőpontból.
"Én nem tudom, hogy ezek mennyire igazoltak, de ez semmiképpen sem annak a definíciója, hogy biológiai lények vagyunk."
Akkor ne haragudj, de azt kell mondanom, hogy én hozzád képest tudom. Végeztek kifejezetten erre irányuló kísérleteket is, így - mondhatni, laboratóriumi körülmények között, azaz műtét alatt - teljesen validálható testen kívüli élményt is regisztráltak - a páciens, akit újraélesztettek, képes volt beszámolni az az alatt történtekről, más nézőpontból is, mint ahol ő tartózkodott - ugye, eszméletlen, öntudatlan állapotban.
Ezzel nem tud mit kezdeni a mostani orvostudomány, sokáig magát a jelenséget is vitatták.
Jelenleg az oxigénhiányos állapotra hivatkoznak, a megváltozott tudatállapotra (jóllehet agyhullámokat nem, vagy alig mérnek, ami elvileg lehetetlenné teszi a percepció és a memória működését), meg természetesen megy a mellébeszélés, hogy feltűnősködni akarnak ezek az emberek, stb.
"van egy pár kérdés, ami megválaszolásra vár, de az olyan gondolkodási forma, amilyen neked is van szerintem sose fogják előre lendíteni ezt a kérdést."
A jelenlegi materialista pláne nem fogja, ugyanis ez a jelenség - teljesen nyilvánvalóan - kilép annak kereteiből, hiszen ellentmond több, alapvetőnek hitt szabályszerűségnek (mint pl. idő/tér érzékelés, agyműködés és érzékelés kapcsolata, stb.)
"A klinikai halált átéltek jelentős részének a személyisége látásmódja teljesen megváltozik függetlenül attól, hogy mit látott ezalatt, mert itt nem az a lényeg, hogy látta vagy nem látta magát felülről, hanem, hogy megváltozik az agyműködése."
Kérlek, olvasd el még egyszer! :) A tanulmány lényege éppen az volt, hogy nem maga a klinikai halál ténye változtatta meg a megkérdezett emberek gondolkodásmódját, életszemléletét - hanem az, hogy volt-e halálközeli élménye, vagy sem.
És ami még lényeges: utóbbi kontrollcsoport tagjainak elsöprő többsége - úgy 97-98%-a - BIZTOS a saját élménye után abban, hogy létezik túlvilág. Nemtől, kortól, végzettségtől, vallástól, mindentől függetlenül.
"Végeztek kifejezetten erre irányuló kísérleteket is, így - mondhatni, laboratóriumi körülmények között, azaz műtét alatt - teljesen validálható testen kívüli élményt is regisztráltak - a páciens, akit újraélesztettek, képes volt beszámolni az az alatt történtekről, más nézőpontból is, mint ahol ő tartózkodott - ugye, eszméletlen, öntudatlan állapotban."
Nos, én erre nem találtam semmilyen hiteles információt. Valószínűleg te értelmezed félre az infókat. Nekem csak arról van tudomásom, hogy fMRI-vel felvették a testen kívüli állapotot, de gondolom ez tudod megjelent? Egyébként meg mindezeken kívül az ember nem csak egy érzékszervvel észleli a körülötte lévő valóságot, és nem tudom pontosan mi zajlott le abban a bizonyos műtőben. Engem például műtöttek már egy szép kis autóbaleset miatt, de voltak pillanatok és emlékfoszlányok amikor magamhoz tértem, vagyis láttam hallottam mit csinálnak ezalatt velem. Szóval volt vizuális élményem, bár nem láttam magamat felülről. ;)
"meg természetesen megy a mellébeszélés, hogy feltűnősködni akarnak ezek az emberek, stb."
Ja, hogy azért állítanak fel egy kutató csoportot, merthogy feltűnősködni akarnak. Nem a valódi ok érdekli őket, hanem csak mellé akarnak beszélni?
"A jelenlegi materialista pláne nem fogja, ugyanis ez a jelenség - teljesen nyilvánvalóan - kilép annak kereteiből, hiszen ellentmond több, alapvetőnek hitt szabályszerűségnek (mint pl. idő/tér érzékelés, agyműködés és érzékelés kapcsolata, stb."
Azt a helyzet, hogy akik ebben akarnak hinni nem magyarázatot keresnek, hanem csak hinni akarnak valamiben. Erre csak azt tudom mondani, hogy az ókori népek többsége régen úgy gondolta, hogy a Föld egy lapos korong vagy négyzet, körülbelül ugyanez a helyzet a lélekkel és a reinkarnációval.
"Kérlek, olvasd el még egyszer! :) A tanulmány lényege éppen az volt, hogy nem maga a klinikai halál ténye változtatta meg a megkérdezett emberek gondolkodásmódját, életszemléletét - hanem az, hogy volt-e halálközeli élménye, vagy sem."
Én előre is értettem, amit mondtál nem szükséges mégegyszer elolvasni. A látottak képesek más útra vinni az embert, de a halálközeli állapot alatt ez csak másodlagos tényező a változás felé.
"Nos, én erre nem találtam semmilyen hiteles információt. Valószínűleg te értelmezed félre az infókat."
"voltak pillanatok és emlékfoszlányok amikor magamhoz tértem, vagyis láttam hallottam mit csinálnak ezalatt velem. Szóval volt vizuális élményem, bár nem láttam magamat felülről. ;)"
Más viszont látta. Persze nem mindenki, hanem úgy - nagy átlagban - 8-15%. Bár hogy egészen pontos legyek, ennyinek van ilyesmiről emléke.
Te egyébként klinikailag halott voltál, vagy csak altattak?
"Ja, hogy azért állítanak fel egy kutató csoportot, merthogy feltűnősködni akarnak. Nem a valódi ok érdekli őket, hanem csak mellé akarnak beszélni?"
Félreértesz: azokat az embereket vádolták feltűnősködéssel, akik ilyesmiről - mint saját tapasztalatról - beszámoltak. Nem csoda, hogy sokáig szinte senki nem mert beszélni róla, amíg Moody meg nem törte a csendet az erről szóló könyvével.
"Azt a helyzet, hogy akik ebben akarnak hinni nem magyarázatot keresnek, hanem csak hinni akarnak valamiben. [...] körülbelül ugyanez a helyzet a lélekkel és a reinkarnációval."
Szerinted - tegyük hozzá. Magyarázatot keresek, de nem feltétlenül a materializmus keretein belül. Vagy az volna kötelező? Még több saját élményemet sem tudom azon belül megmagyarázni. Akkor ne keressek rá magyarázatot?
"Más viszont látta. Persze nem mindenki, hanem úgy - nagy átlagban - 8-15%. Bár hogy egészen pontos legyek, ennyinek van ilyesmiről emléke."
Nem értem idézés alatt miért egy idegen nyelvű oldalt linkeltél. Én egy szóval se tagadom, hogy láthatod magadat felülről, de szerintem ez az agy játéka. Mondjuk akkor lenne ez hiteles, ha egy kutató csoport erre irányuló kísérletekkel alátámasztaná, hogy egy ember kilép a testéből és egy olyan helyről számol be, amit semmiképpen sem láthatott előtte. Bárki mondhatja, hogy ezt vagy azt láttam és utána feldobja a neten.
"Te egyébként klinikailag halott voltál, vagy csak altattak?"
Kétszer voltam klinikailag halott, de nem láttam semmi természetfelettit, vagy mondjuk úgy, hogy nem emlékszem rá.
"Félreértesz: azokat az embereket vádolták feltűnősködéssel, akik ilyesmiről - mint saját tapasztalatról - beszámoltak. Nem csoda, hogy sokáig szinte senki nem mert beszélni róla, amíg Moody meg nem törte a csendet az erről szóló könyvével."
Hát én nem tartom feltűnősködésnek ezeket a beszámolókat. Kivéve, ha ezoterikus guruként ebből akarnak népszerűséget szerezni és könyveket eladni, mert ez egy önreklámozás.
"Szerinted - tegyük hozzá. Magyarázatot keresek, de nem feltétlenül a materializmus keretein belül. Vagy az volna kötelező? "
Az ezoterikus szemlélet nem arra irányul, hogy bármit is részleteiben megmagyarázzunk. A materializmus csak egy módszer, de joggal gondoljuk, hogy a válasz materiális, mivel materiális lények vagyunk.
"Még több saját élményemet sem tudom azon belül megmagyarázni. Akkor ne keressek rá magyarázatot?
Az nem az én reszortom, hogy beleszóljak mások dolgában, viszont az ezoterikus magyarázat a lélektől kezdve egészen istenig tart. Onnantól nincs tovább ez pedig nem véletlen. Akinek elég ennyi a boldogsághoz, hát egységére
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!