Mi a reinkarnáció értelme?
Digo
Ez nem logikus, hanem érzelmi és nem nevezném tanulásnak, amire nem emlékszel, de ettől eltekintve a legtöbb ember hiába "születik újjá" sose tanul a hibájából, ha így lenne nem tartanánk ott, ahol most vagyunk. Nem az a lényeg, hogy miben hiszünk, hanem mi a igazság. Egyébként a reinkarnációban a sok logikai bukfenc, ami majd hogy nem kiszúrja a szemünket, viszont mégis elhesegetjük, de most csak egyet említenék meg, mégpedig a magasabb tudatállapotot. Akik "állítólag" emlékeznek az előző életeikre mégis miért nincsenek magasabb tudatállapotban? Mert, ha hozzáférnek a korábbi életeik emlékéhez akkor miért nem férnek hozzá azokhoz az információkhoz, amit elő segítik a magasabb tudatállapotot? Miért van az, hogy ezek az emberek egyáltalán nem rendelkeznek magasabb intellektualitással? Emlékeznek a múltban elszenvedett problémákra, de valahogy mégis felhalmozzák azokat. Valójában mit tanulnak ezek az emberek? Sok ilyen kérdésem van még, de most csak ezt említem meg.
"Azért támpontokat tudok. Fejlettebb vagyok, mint egy ösztönös lény, aki megerőszakol valakit, vagy megkínoz valakit, mert arra szottyan kedve."
Ez egy viselkedési minta, de semmi köze a reinkarnációs fejlődéshez.
"A Digo által hozott állatos példa is jó (bár nem gondolom, hogy egy emberi lét után állatként születnénk újjá, de ki tudja), hogy ezek olyan viselkedésminták, amelyek nem a nevelés hatására alakulnak ki (vagy szűnnek meg), hanem valószínűleg már megtanult leckék hatásaként."
Ezt egyrészt igenis tanultad, (de nem az előző életeidben), másrészt pedig ez egy olyan egészséges tudatállapot, ami megkülönböztet minket az ösztön lényektől, ebben viszont nagy szerepe van a szocializációnak.
"Szerintem minden eddigi írásom cáfolja ezen állításodat, de vaktában nem akarok lövöldözni, nem tekintem magamat gurunak, aki megmondja a tutit. Alátámasztani pedig végképp nem tudnám azt, ha 100%-ra állítanék valamit."
Az előző válaszaid nem cáfolják, hanem alátámasztják ezt. Ne érts félre az eddigi válaszaidat örömmel vettem, de te nem azért hiszel, mert így logikus, hanem mert számodra szimpatikusabb ez a tudat. Én viszont nem látok benne semmi szimpatikusat, de még logikusnak se mondanám.
"te nem azért hiszel, mert így logikus, hanem mert számodra szimpatikusabb ez a tudat"
Nekem egyáltalán nem szimpatikus a reinkarnáció. Semmi kedvem ide visszajönni. Főleg amilyen irányban halad a világ.
De azt is tudom, hogy ezt a mostani egós gondolkodásommal mondom. Nyilván más szempontból, más információ birtokában másképp értékelném az egészet.
"De, ha visszanézzük az előző válaszaidat lényegesen észre vehető, hogy mennyire szimpatizálsz a reinkarnációval."
Csak tudom, mit beszélek. Más kérdés, hogy messze reálisabbnak tartom, mint bármelyik másik elméletet, kezdve a materializmussal (aminek elégtelen voltát meg is tapasztaltam) a különböző vallások örök paradicsomain át az örök körforgásig. Mivel azonban fejlődést érzek, látok magam körül, ezért úgy vélem, a reinkarnáció nem örök körforgás, hanem egy többé-kevésbé lineáris pálya, amelynek most a földi szakaszát érzékeljük.
"A reinkarnáció semmivel sem jobb a halálnál."
Megint csak azt tudom mondani, ha földi nézőpontból nézzük, akkor nincs különbség. De nem csak ebből a szemszögből érzékelhető a valóság, még ha per pillanat úgy is érzed.
Úgy látom, nem tudsz vagy akarsz elszakadni a földközpontúságtól, mindent ennek alárendelve szemlélsz. Holott szerintem nem ez a valóság, illetve annak csak egy kis, ideiglenes szelete.
# 17: ki ne csináld már magad
A reinkarnáció csak egy elméleti elképzelés, amig nem bizonyitott addig ragaszkodni kell a tényekhez ami egyenlőre az élet a születéssel kezdődik és a halállal örökre vége
Igy vess véget neki, hogy azt kalkuláld bele, hogy valószinűleg örökre lekapcsolják a villanyt aztán mehetsz a boncasztalra meg a hűtőbe a tepsibe a többi hulla közé, aztán meg a krematóriumba vagy a temetőbe ahol férgek fogják a föld alatt csócsálni a tested
Nem hiszem, hogy bárki is azért születne meg mert szeretne meghalni, mindenkinek vannak az életben céljai
Kemény az élet sokszor de fel tudja az ember találni magát azért van az agya, kevés olyan helyzet van amiből nincs felállás
Én is nagyon beteg vagyok évek óta meg az anyagi helyzetem is egy csőd, ezért elég kilátástalan a helyzetem de próbálom feltalálni magam, lefoglalni magam, hogy ne koncentráljak a betegségre és az állandó nélkülözésre
Szóval gondolkodj tiszta fejjel, a reinkarnáció csak egy elméleti kérdés ami tudományosan nincs alátámasztva tehát valószinűleg nem létezik
"Csak tudom, mit beszélek."
Hát ezzel nem értek egyet.
"Más kérdés, hogy messze reálisabbnak tartom, mint bármelyik másik elméletet, kezdve a materializmussal (aminek elégtelen voltát meg is tapasztaltam)"
Hát én nem tudom mit tapasztaltál mit tartasz reálisabbnak, de ez soha nem a materializmu hibája.
"Úgy látom, nem tudsz vagy akarsz elszakadni a földközpontúságtól, mindent ennek alárendelve szemlélsz. Holott szerintem nem ez a valóság, illetve annak csak egy kis, ideiglenes szelete."
Ha "földközpontúság" alatt geocentrikus világképre gondolsz, akkor fordított tükröt tartasz magad elé.
"Hát én nem tudom mit tapasztaltál mit tartasz reálisabbnak, de ez soha nem a materializmu hibája."
A materializmussal akkor kellett leszámolnom, amikor olyan tapasztalatok értek, amelyek összeegyeztethetetlenek vele (azaz megmagyarázhatatlanok a keretein belül, ellentmondanak bizonyos alappilléreinek). Ebből kiindulva kezdtem vizsgálódni, több vallás és filozófia után ütköztem a reinkarnációba, és elméleti szinten ennek adom pillanatnyilag a legtöbb hitelt.
"Ha "földközpontúság" alatt geocentrikus világképre gondolsz, akkor fordított tükröt tartasz magad elé."
Szakadjunk most el a fizikától, hiszen eddig is a gondolkodásmódról, lelki dolgokról beszéltünk! A gondolkodásod földközpontú: abból indulsz ki, ami itt tapasztalható, ami itt értékes, ami itt számít. Oldalakon keresztül, többek között álmos párhuzammal próbáltam szemléltetni, hogy korántsem biztos, hogy a reinkarnáció szemszögéből is ezek a lényeges dolgok; például az, hogy egy inkarnáció végeztével, más tudatállapotban és több információ birtokában milyen az összkép.
Szerintem a materializmussal nem kellene leszámolni, mert nem tudsz valamit megmagyarázni. Úgy gondolom, hogy mindennek van logikus magyarázata függetlenül attól, hogy mit hiszünk, de ha ilyen könnyen meginogsz és feladod, aztán a elmenekülsz az nem fogja megoldani sem megválaszolni a kérdést. Annak ellenére, hogy ennyire elvagy ezzel a reinkarnációval az eddigi válaszaidat "mindet" meg lehet válaszolni alapismeretekkel.
"A gondolkodásod földközpontú: abból indulsz ki, ami itt tapasztalható, ami itt értékes, ami itt számít."
Ugyanezt csinálod te, csak másképp fogalmazod meg, és más értekrendet használsz.
"Oldalakon keresztül, többek között álmos párhuzammal próbáltam szemléltetni, hogy korántsem biztos, hogy a reinkarnáció szemszögéből is ezek a lényeges dolgok; például az, hogy egy inkarnáció végeztével, más tudatállapotban és több információ birtokában milyen az összkép."
Én pedig korán sem erről beszéltem. Oldalakon keresztül azt próbálom veled megértetni, hogy az előző életeid határozhatják meg a személyiséged, és minél több életed van annál jobban eltorzul a valódi személyiséged, a hosszú léttől pedig csak befelé fordulsz. Mindegy, hogy milyen tudatállapotból szemléled a valóságot, mert ezek a tényezők mindenhol érvényesek. Egyébként az álmoknak is nagy szerepe van a személyiség fejlődésben, azok is jól megviselik az embert a valóságban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!