Van-e itt nyitott gondolkodásmóddal rendelkező, mágia iránt érdeklődő személy(ek), aki egyedül járja az útját, viszont attólmég szeretne néha gondolatokat/tapasztalatokat cserélni?
Nem ezért nem írtam amúgy, csak sűrű napom volt nekem is.
Hát igen, akkor a nagy körforgásról csak animált youtube videó lehetne, és az sem tűnne túl izgalmasnak. A taoista légzés, ha jól értelmeztem, fordítva mozog a has, de akkoris csak a hasba légzés és nem a mellkasba (nem emelkedik a mellkas)?
Nem félelmetes, de nem is természetellenes. Ha az lenne, károsítaná a testet. Ha azt vesszük, maga a qigong sem természetes, mert az ember természete körülmények között nem irányítja tudatosan az életerejét. A normál hasi légzés célja, hogy összegyűjtse az életerőt. A fordított hasi légzésé, hogy oda irányítsa, ahová szeretnéd. Hasi légzéssel is lehet irányítani az áramlást, de annak nem ez az elsődleges feladata. A fordított légzésnél sem történik semmi extrém a belső szereiddel. Ugyanakkora terhelés éri őket, mint egy normál kilégzésnél. A pranayama légzésben vannak gyakorlatok, amik nagyon durva mozgásokat idéznek elő a hasban, és a mellkasban, de a qigongban a qi irányítása a cél, ahhoz pedig nem kell ráfeszíteni a köldököd a gerincedre. A kulcs a rekeszizom, és a gátizom megfelelő mozgatása, és összehangolása. A feszítést, nyomást általában a qigong elkerüli, ezért csak a hibás qi irányítás okozhat terhelést a szervekre ülő meditáció közben.
A taoista légzésnél nem hasba lélegzel, hanem mellkasba, de nem feszíted meg közben a bordaközi izmokat. Kicsit trükkös a dolog, mert a rekeszizmot is felemeled, és a hasat is behúzod belégzésnél, nem tágítod ki lényegesen a mellkasod, mégis majdnem teli tüdőt kell elérned. Amikor kilégzel, leereszted, és ellazítod a rekeszizmot, és kicsit kitolod a hasat. A hasi légzésnél belégzéskor gyűjtöd össze az energiát a hasadban, kilégzéskor vagy lecsillapítod, összesűríted, vagy pedig szétárasztod, ha olyan a gyakorlat. A taoista légzésnél belégzéskor kivonod a hasi tárolóból, és a fő tárolókból az energiát, és kilégzésnél a perifériákra, a meridiánokba, izmokba, bőrbe irányítod. Kilégzés végén, mikor a has kidülled kissé, újra gyűlik a visszaáramló qi, és a folyamatosan képződő energia, amit a következő légzésciklusban ismét a perifériákra irányítasz. Főképp ezért hívják fordítottnak, mert a qi áramlás fordított. A has mozgása csak ezt a kifelé áramlást támogatja. A gátizom mozgása is fordított a két alap légzésnél.
Mi az a szellemi erő/gyakorlat? Elmagyaráznád vagy leírnád angolul, mert nem tudom hova tenni? :) (Néhány kifejezés nincsen magyarul a fejemben, mert nem fordítom le őket.)
Én itt valami turpisságot sejtek, nekem azt mondták, hogy Grimfox csak teoretikus síkon mozog...:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!