Van-e itt nyitott gondolkodásmóddal rendelkező, mágia iránt érdeklődő személy(ek), aki egyedül járja az útját, viszont attólmég szeretne néha gondolatokat/tapasztalatokat cserélni?
Egyszerű ékszereket nem nehéz készíteni, ha van eszköz, és alapanyag. Bár ezt nem nevezném tudásnak, amit készíteni tudok, az jó esetben is csak amatőr munka. Az, hogy mire volt időm-hát elég sok dologba belekaptam innen is, onnan is, ha érdekelt, kipróbáltam, vagy sikerült valamit alkotni, vagy nem.
Jelenleg nem fordítom semmire az energiámat, meg időmet, mert egyik sincs. Amikor egy kis szabadidőm van, általában olvasok. Idén még rendesen erdőbe sem volt időm, és erőm kimenni. De ha van szabadidőm, és energiám, (utoljára kb két éve volt ilyen), akkor elmegyek túrázni, vagy gyógynövény gyűjtő körútra. A gyógynövénykörút kb ugyanaz, mint a túra, csak nem megyek olyan messzire, és hazafelé úgy nézek ki, mint aki két bokrot tömött a táskájába. Itthon is termesztek gyógynövényeket, de azt idén már másodszor gyomirtózta le a szomszéd-gondolom/remélem véletlenül, úgyhogy nem sok hasznát láttam. Az év arról szólt, hogy mentettem, amit lehetett. Jövőre áttelepítem a kertem egy részét, jobban mondva kibővítem, és ami átültethető növény, azt az új helyre telepítem.
Nekem nem tűnik túl könnyűnek az ékszer készítés, még ha amatőr munkáról is lenne szó, úgyhogy adj egy kis kreditet magadnak.
Remélem a szomszéd nem szándékosan szabotálta a kerted. >:I
Milyen gyógynövényeket termesztesz? Teaként fogyasztod vagy vmi egyéb felhasználásuk is van?
Igazából csak elég forró tűzre van szükség, és már te is tudsz ékszert készíteni. Csinálsz egy viasz sablont, például gyűrűt, amihez tapasztasz egy hosszú viaszdarabot. Beleteszed egy pohárnyi friss gipszbe úgy, hogy a hozzátapasztott viaszpálca kilógjon. Megvárod, míg megszárad, majd kiolvasztod belőle a viaszt, akár sima tűz mellett is, és már kész is az öntőforma. Már csak kell egy edény, amiben rezet, vagy ha tudsz szerezni, ezüstöt(pl törött ékszerekből) olvasztasz, amit beleöltesz a formába. Megvárod, míg kihűl, leáztatod róla a gipszet, levágod az öntőlyuk miatti fölösleget, kicsit felfényezed, és van egy egyszerű ékszered. Ha úgy öntötted, hogy voltak rajta kis pöckök, még szép csiszolt köveket, kristályokat is bele lehet fogatni(bár itt kell némi reszelés, igazgatás). Az eredmény egy nagyon egyszerű ékszer lesz.
Elég sokféle gyógynövényt termesztek, de a többség az a ház körül előforduló bajokra van. Torma, fehér fűz, citromfű, négyféle menta, macskamenta, zsálya, kakukkfű, levendula, komló, dió, csicsóka, fekete nadálytő, lestyán, medvehagyma, ibolya, kontyvirág, fekete üröm, bodza, mahónia, pár évente máriatövist is szoktam, de mióta a spanyolcsigák ennyire megszaporodtak, azóta nem sok termésem van. Magától terem, gazként a csalán, és a vérehulló fecskefű. Egy időben volt szúrós gyöngyajak, de az kiment a permetezés miatt, és még nem találtam tövet, hogy újrahonosítsam. Ezek vannak a kinti kertben. Idén nem ültettem körömvirágot, mert csak kiment volna, és kiment a csipkebokrom is. Azt viszont újra tudom ültetni.
A szobában van gímharaszt, gyömbér, macskamenta, és többféle chilli. Meg persze az elmaradhatatlan aloe vera. Öcsém lilásvörösre szokott égni nyáron, szóval kell az...
Köszönöm, mostmár tudni fogok ékszert készíteni. :)
Ez egy nagyon komoly gyógynövény gyűjtemény. Sok gondoskodást igényelnek? Én csak kamilla teát ,,tartok,, , de az nekem univerzális gyógyszer.:)
Változó. A csicsóka például semmit nem igényel. Akkor is kinő, ha minden ősszel kiszedem(a csicsóka ugye ilyen krumplipótló). A mahónia is csak elvan magában, a fehér fűz meg olyan, hogy ha nem metszem vissza rendszeresen, akkor ki se látszok belőle. Ezzel szemben a máriatüvist védeni kell, érdemes ősszel vetni, és télen védeni a fagytól, hogy tavasszal hamarabb nőni kezdjen. Tényleg bonyolult növényeket nem tudok termeszteni, de a kontyvirág, és a medvehagyma pl olyan, hogy ahová ültettem, ott kicseréltem a talajt erdei talajra.
A kamilla pedig tényleg univerzális. Több dologra jó, mint amire nem.
Fehér fűz... gyönyörű.
Tavaly valami rovarcsípésemből komolyabb gyulladás lett és (antibiotikum mellett) rengeteg kamilla teát fogyasztottam. Éreztem, ahogy a testem örül neki, kifejezetten a kamillának. :)
Hogyan cserélted ki a talajt erdei talajra? Venni lehet vagy kihoztál egy kis darabot erdőből?:)
Kizárólag nappal mész az erdőbe vagy voltál éjszaka is? Télen-nyáron? Megszokott útvonalakon túrázol? Egyedül?
Kimentem az erdőbe, vittem táskát, és zacskókat, leástam az avarszint alá, ahol tiszta humusz van, és összeszedtem annyit, amennyi szükséges volt. Aztán a kertből kiástam egy megfelelő méretű lyukat, és feltöltöttem az erdőből hozott földdel. Az erdei növényeknek nem csak azért kell ez a fajta talaj, mert ideális a tápanyagtartalma. Ebben vannak megfelelő gombák, baktériumok, és más talajlakók, amikkel szimbiózisban élnek.
Voltam már éjjel is erdőben, de felriasztottam egy madarat, és majdnem lefejeltem. Fölöslegesen nem zavarom őket, de ez is olyasmi volt, amit ki kellett próbálni. Meg volt, hogy ránk sötétedett. Bár akkor nem egyedül voltam. Általában egyedül megyek. Tavasztól késő őszig. Télen nem megyek egyedül, főleg ha havazott, vagy más miatt balesetveszélyes. Nem kell a plusz gond a családnak. Vannak megszokott útvonalaim, azokon kezdek, aztán elindulok valamerre "offroad". Például ha növényeket keresek, nem maradhatok az úton. Meg vannak kedvelt helyeim is. Ott több időt töltök el alkalmanként.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!