Kezdőoldal » Ezotéria » Egyéb kérdések » Kedves Szkeptikusok! Szeretném...

Kedves Szkeptikusok! Szeretném jobban megérteni a hiteteket, tudnátok ebben segíteni?

Figyelt kérdés

Nálatok nyilván nem hagyományos vallási értelemben vett hitről van szó, hanem eddigi ismereteim szerint a tudományra alapozzátok a hiteteket (amire azt mondja a tudomány, hogy van, az létezik, amire nem mond semmit, vagy nem leírható a tudománnyal, az nem).

Az alábbi banális kérdésekkel kezdeném:

1. Szerintetek a tudomány a jelenlegi állapotában mindent tudó és tévedhetetlen?

2. Mire alapozzátok azt az állítást, hogy a tudomány által már meghaladtuk az emberi érzékelés határait, nem lehet olyan, amit az ember érzékel, de a tudományos eszközök nem tudnak? Például x száz éve még nem értette a tudomány, hogy hogyan érzékeljük a szemünkön keresztül a körülöttünk lévő világot, hogyan jut el az az agyba, amit látunk, de ettől még képesek voltunk a látásra. Nem lehetséges, hogy netán kimaradt még valami? Nem arra vagyok kíváncsi, hogy hány százalék az esélye, hanem arra, hogy szerintetek VAN-e valamennyi esélye.

3. A tudomány folyamatosan fejlődik/változik, tehát az elfogadott tézisrendszer is változik időről időre. Mire alapozzátok azt az állítást, hogy a tudomány jelenlegi állapota után már nem fogunk óriási/világrengető felfedezéseket tenni, amik kb olyan mértékben változtatják meg a tudományos szemléletet, mint amikor kiderült, hogy a föld nem lapos, vagy, hogy a Nap nem a Föld körül kering? Ha netán a mostani tézisrendszer megdől/kitágul és netán eddig "természetfeletti áltudományos maszlagokról" derül ki, hogy valós, természetes, tudománnyal megmagyarázható jelenségek, akkor mit fogtok mondani?

4. A tudomány fejlődéséhez szükséges egyfajta képzelőerő. Gyakran azok a tudósok állnak elő a legnagyobb eredményekkel, akik forradalmian új szemszögből próbálnak megközelíteni egy addig elérhetetlennek tűnő dolgot. Ha ennyire tisztelitek a tudományt, hová tűnt belőletek a képzelőerő? Nem gondoljátok, hogy ti ezáltal nem is vagytok igazán a tudomány emberei, inkább csak egyfajta vallási fanatikusok, akik egy hitrendszert szeretnének építeni egy folyamatosan változó tézisrendszerre? Ez szerintetek logikus? Logikus azt hinni, hogy annyi létezik a világból, amennyit mindig az aktuális tudomány által megértünk belőle? Ha beledugod a fejed a földbe, akkor tényleg megszűnik létezni körülötted a világ? Ez lenne az intelligens/tudományos hozzáállás?

5. Észrevettem, hogy az ezotéria témakörben több a szkeptikus, mint az ezoterikus ábrándozó. Netán valamiféle perverz örömet jelent számotokra az, ha olyan embereket szólhattok le a tudomány nevében (ami igazából a Ti saját vallásotok), akik nem csak egy beszűkült nézőpontból szemlélik a világot és nem csak addig gondolkoznak, amíg a tudomány jelenlegi állapota engedi nekik (kiemelném, hogy itt most nem az ezotvs, horoszkópos lehúzós témákra gondolok, amik nyilvánvalóan babonán alapszanak, hanem olyan dolgokra mint meditáció, agykontroll, stb)? Miért jó az nektek, hogy azt szajkózzátok, hogy csak az a szelet létezhet a világból, amit a tudomány jelenleg meg tud magyarázni? 500 éve még azt szajkóztátok volna, hogy leesünk a föld szélén ha messzire hajózunk, és megesznek minket a szörnyek. Ez lett volna a tudományos tény.

6. Pont maga a tudomány természete mondja azt, hogy mindig feszegetni kell a határokat a fejlődés érdekében! Szeretitek intelligens, felvilágosult embernek beállítani magatokat, hogyan lehet, hogy ezt az összefüggést nem vettétek még észre? És nem arra gondolok, hogy minden babonának be kell dőlni, nem, csupán arra, hogy ha valaki például agykontrollal kísérletezik és tapasztal dolgokat, és sokan mások is tapasztalnak dolgokat, akkor nem feltétlen logikus lehülyézni őket és hallucinációnak beállítani. Ha valóban intelligensek lennétek, ezt beláthatnátok és lehetnétek óvatosabbak a kijelentéseitekkel.

7. Szerintetek nem lehetnek olyan dolgok a világban, amit a tudomány mai álláspontja szerint nem tudunk megmagyarázni, sőt, még csak el sem tudjuk helyezni a tudomány keretein belül? Folyamatosan azt várjátok, hogy tudományosan bizonyítsanak jelenleg ezoterikusnak beállított dolgokat, mert ha az nem lehetséges, akkor az nem is létezhet, akármit is állítanak emberek milliói. Ez olyan, mintha egy olyan vitába invitálnátok vitapartnereket,amiben még a vita elkezdése előtt el van döntve, hogy kinek van igaza, mert hoztatok egy ilyen szabályt. Ennek így mi értelme van?

Előre is köszönöm a válaszokat!

2015. aug. 13. 22:18
 61/94 anonim ***** válasza:
75%

Szia!

Csak a lényegre válaszolok, azt a részt kihagytam hogy szerinted mit gondolok, mert ahogy írod elbeszélünk egymás mellett.

"amit a tudomány még nem tud igazolni, arról azt kell feltételezni, hogy nem létezik, a tudomány megcsúfolása és ezt hívom vak hitnek."

Én azt akartam mondani hogy a nem létező dolgokat - valós tulajdonsággal nem rendelkező dolgokat - nem lehet se cáfolni se bizonyítani, csak hinni lehet bennük. Az ilyesmi szerintem a vak hit és ez az ezotéria sajátja. Ezáltal a butaság egyik zászlóvivője mivel megnyugtató választ ad a dolgokra úgy, hogy bizonyítható ismeret nincs mögötte.

"Hol írtam én, hogy az ezotéria nagyszerű lenne. Helykitöltő, ideiglenesen megkérdőjelezhető válaszokat próbál adni"

Ok, sorry. De pont ez a baj az ezotériával, úgy magyarázza a valóságot ahogy azt valaki elképzelni. Ez pedig az óvoda színvonal - és most nem gúnyolódok -, ami egy bizonyos kor felett elfogadhatatlan. Még is sokak számára egyszerűbb mert a valóság bonyolult és nehezen érthető. Ez ugyan megmagyarázza az ezotéria népszerűségét de a hasznosságát nem, az ezotéria kimondottan káros e szempontból mivel a valós tudás helyét tölti ki.

"holott az ezotériát jelenleg többnyire csak empirikus módszerekkel lehet kutatni."

De mondj belőle egy olyat ami működik, legyen az fogalom, folyamat vagy tulajdonság. Vagy bármi. Nem csak szerinted vagy a hívők szerint, hanem mindenki szerint aki próbálta. Mint az erőkar vagy az elektromos áram.

"jócskán léteznek a világban olyan dolgok, amit még a tudomány nem tud megmagyarázni."

Valóban. De az ezotéria se tudja megmagyarázni, még is ezt állítja magáról. Ez pedig minimum szemfényvesztés, de még inkább félrevezető aljasság. Én legalább is így érzek ezzel kapcsolatban.

Tükör: pont ez a baj, az ezotéria egy csomó mindenre "választ ad" amit elfogadnak egyesek ahelyett, hogy szembenéznének azzal hogy egyszerűen nem tudjuk. Nekem ez a bajom az ezotériával.

Üdv,

Con Troll

2015. aug. 16. 20:32
 62/94 anonim ***** válasza:

Akkor a kérdésekre a válasz:

1. Nem.

2. Arra alapozzuk, hogy a biológiai érzékszerveknek működésével tisztában vagyunk, nincs ismeretlen része. Az hogy az áltudományos állítások bebizonyosodnak csak vágyálom.

3. Remélem hogy sok világrengető felfedezés van hátra. De a már bizonyítottakat nem fogja cáfolni, legfeljebb kibővíteni. A számítások ugyanúgy fognak működni mint előtte, legfeljebb pontosabbak lesznek vagy egy addig nem értett kivételt is meg fog magyarázni. A Föld-centrikus világképet és a lapos Föld elméletet pont nem a tudománynak köszönhetjük. Ellenben a cáfolatukat igen.

4. A forradalmi felfedezések nem egy ember találékonyságán múlnak, ugyanabban az időben mindig sokan hajszolják ugyan azt az áttörést, de a történelem csak az elsőről emlékezik meg. És ez nem úgy történik hogy mindenki a fejét a homokba dugta, kivéve XY, hanem hogy az adott területtel foglalkozók tisztában voltak a lehetőséggel és az egyikük hamarabb volt eredményes mint a többi. Vagy csak nagyobb zseni volt.

5. Igen. De a tudomány nem vallás. És a lapos Föld pont nem a tudomány ötlete volt hanem a tudománytalanságé. :) Meditációt és agykontrollt én nem szóltam le (kivéve egyszer mikor elkezdtek testi változásról "értekezni"), szóval erről nem tudok nyilatkozni.

6. A tudomány nem képzelgés. Valami vagy bizonyíthatóan működik vagy nem.

7. Rengeteg dolog van amit a tudomány nem tud megmagyarázni. Az ezoterikus állításokkal kapcsolatban azért várunk bizonyítékot, mert a leírásuk alapján bizonyíthatóak lennének. Viszont bizonyítani még sosem sikerült őket ellenőrzött körülmények között ezért nem tűnnek valósnak.

2015. aug. 16. 20:56
 63/94 anonim ***** válasza:

Az ezotéria nem magyaráz semmit. Sokadszorra is felhívom a figyelmet arra a tényre, hogy az ezotéria gyűjtőfogalom. Benne vannak a parapszichológiai kutatások is a legújabb eredményekkel, az EZO TV és a "beütöttem a könyökömet, tehát vendég jön" jellegű népi babonák. És persze sok nem hivatalos vallási irányzatot is ide sorolnak.

Ekkora káosznál senki ne gondolja azt, hogy az ezotéria bármit megmagyaráz. Lehet belőle szemezgetni, lehet benne válogatni, vannak gyöngyszemek ugyanúgy, mint súlyos baromságnak tűnő ideológiák. De egységes egészként kezelni az ezotériát egyszerű tévedés.

2015. aug. 17. 00:12
 64/94 A kérdező kommentje:

Troll, örülök, hogy végre sikerül értelmesen beszélgetnünk.

"2. Arra alapozzuk, hogy a biológiai érzékszerveknek működésével tisztában vagyunk, nincs ismeretlen része. Az hogy az áltudományos állítások bebizonyosodnak csak vágyálom."

Ha tisztában lennénk vele, akkor tudnánk gyógyítani vagy helyettesíteni szintetikus eszközökkel az érzékszerveket. Talán a hallás, ami leginkább kivitelezhető jelenleg, de például a szem helyettesítése még vágyálom csupán. Arról nem is beszélve, hogy levágott végtagok idegi interfésszel történő irányítása is igencsak kezdetleges. Szóval bőven van még mit tanulni az emberi szervezet, legfőképpen az idegrendszer és az agy működéséről. Ezen az alapon nem zárhatjuk ki, hogy lehet olyan érzékszervünk, amit még nem azonosítottunk, de pl a "megérzésekért" lehet felelős.

Az ezotéria pontosan ugyanazt csinálja, mint a tudomány, megpróbálja érthetővé alakítani az érthetetlent. Még ha nem is következetes módszerekkel néha.

"A Föld-centrikus világképet és a lapos Föld elméletet pont nem a tudománynak köszönhetjük."

Akkoriban még a papság képviselte a tudományt. Sajnos.

"Igen. De a tudomány nem vallás."

Ebben egyet értünk. Viszont vannak akik vakon hisznek a tudományos és csakis a tudományos tézisekben. Tehát az ő "vallásuk" a tudomány. Ez az ő világuk, hitük. Ők a tagadók.

"A tudomány nem képzelgés. Valami vagy bizonyíthatóan működik vagy nem."

A tudomány a képzelgés és a képzeleterő segítségével fejlődik. Maga a tudomány bizonyítottnak és egymásból levezethetőnek vélt tények összessége.

"Az ezoterikus állításokkal kapcsolatban azért várunk bizonyítékot, mert a leírásuk alapján bizonyíthatóak lennének.Viszont bizonyítani még sosem sikerült őket ellenőrzött körülmények között ezért nem tűnnek valósnak."

Hogyan lehetne rá bizonyíték, ha nem tudományos téziseken alapul. Miért vársz rá bizonyítékot? Ha lenne a jelenlegi tudomány által értelmezhető bizonyíték, akkor a tudomány már felfedezte volna. Két külön síkon zajlik a kettő, de te csak akkor vagy hajlandó elismerni, ha a te síkodban definiálják. Még el sem kezdődött a tárgyalás, de te már meghoztad az ítéleted.

"Én azt akartam mondani hogy a nem létező dolgokat - valós tulajdonsággal nem rendelkező dolgokat - nem lehet se cáfolni se bizonyítani, csak hinni lehet bennük."

Definiáld a nem létezőt! Definiáld a valós tulajdonságokat? ÉS ha nincs olyan mérőeszközünk, ami az adott tulajdonságot képes lenne mérni? Nem csak hinni lehet bennük, ha netán összetalálkoztál te magad egy ilyen dologgal, akkor meggyőződésed lenne, hogy létezik. Én sem pusztán elméleti alapon próbállak meggyőzni, hogy ne zárj ki mindent, amit a tudomány még nem bizonyított/ismert el.

"bizonyítható ismeret nincs mögötte"

Nem kell tudományosan bizonyítani. Elég ha megtapasztalod. Ha például látsz egy lóú-t az erdőben, akkor te már bizonyítottnak látod a tényt, hogy a lóú létezik, holott a tudomány és a józan ész is azt mondja, hogy hülyeség. A saját megtapasztalás is lehet bizonyíték, addig, amíg nincs tudományos válasz a kérdésre.

"úgy magyarázza a valóságot ahogy azt valaki elképzelni"

Nem elképzeli. Az értelmesebbek csak azt hiszik el, amit látnak/tapasztalnak. És van köztük jó pár ilyen, hidd el.

"az ezotéria kimondottan káros e szempontból mivel a valós tudás helyét tölti ki."

Miért lenne káros, ha ideiglenesen hiánypótló? A tudomány szabadon fejlődhet az ezotéria mellett. Senkit nem akadályoz.

"De mondj belőle egy olyat ami működik, legyen az fogalom, folyamat vagy tulajdonság. Vagy bármi."

Meditáció. Agykontroll. Ezek az alapok, a többi meg adja magát a készségeid szerint. Sok évnyi gyakorlás után. Veszíteni semmit nem veszíthetsz vele. Az egyéb spontán megtapasztalások, amik egyesekkel történnek (megmagyarázhatatlan dolgot lát, találkozik valami nem "anyagival", stb) is lehetnek valósak.

"De az ezotéria se tudja megmagyarázni, még is ezt állítja magáról."

Felállít a maga módján egy elméletet. Ha igaz, ha nem, a tudatos elméd meggyőzheti (nyilván egy tagadóét nem). Lehet, hogy pont ennyi kell ezekhez a "rejtett" dolgokhoz/képességekhez, hogy valóban működni tudjanak. A hit. Ez pont annak az ellentéte, mint hogy a doki azt mondja, hogy 1 hónapod van hátra, búcsúzz el a családtól, esélytelen, hogy többet élj. Ez nem káros? Még ha igaz is. Ha meg nem igaz és mégis kigyógyul egy babonának köszönhetően, akkor most ki a hibás, melyik oldal a káros? Vannak ilyen esetek szép számmal... Na adja a sors, hogy ilyen helyzetbe kerülj!

2015. aug. 17. 21:14
 65/94 Ozmium42 ***** válasza:

"Ha tisztában lennénk vele, akkor tudnánk gyógyítani vagy helyettesíteni szintetikus eszközökkel az érzékszerveket."

Már korábban is előjött valami ilyesmi, ezért reflektálok. A két dolog valójában nem függ össze ennyire szorosan. Attól, hogy egy biológiai működést teljes egészében értünk, nem következik, hogy reprodukálni is tudjuk. Tanulmányozni és leírni valamit, illetve legyártani, helyettesíteni két teljesen más kihívás.

2015. aug. 17. 21:33
 66/94 A kérdező kommentje:
Még mielőtt félreértenétek "Na adja a sors" -> NE. Elírás. Sorry.
2015. aug. 17. 23:23
 67/94 anonim ***** válasza:
100%

"Ha tisztában lennénk vele, akkor tudnánk gyógyítani vagy helyettesíteni szintetikus eszközökkel az érzékszerveket."

Erre Ozmium42 válaszolt.

"Maga a tudomány bizonyítottnak és egymásból levezethetőnek vélt tények összessége."

A vélt szó tévedés. Működik. Olyan nincs hogy egy emelő nem működik vagy a klórgáz hirtelen nem mérgező.

"Még el sem kezdődött a tárgyalás, de te már meghoztad az ítéleted."

Miért kellene elfogadnom valamit csak mert másvalaki állítja? Nyilván bizonyítható a működése ha létezik, hiszen minden létező dolog bizonyítható mivel hatással van a világunkra.

"Definiáld a nem létezőt! Definiáld a valós tulajdonságokat"

Nem létezik az ami nincs hatással a világra. A valós tulajdonság egy létező dolog egyik hatása a világunkra.

"ÉS ha nincs olyan mérőeszközünk, ami az adott tulajdonságot képes lenne mérni?"

Minden mérhető, legalább egy igennel vagy nemmel. Ha valaki olyan tulajdonságról beszél ami nem eldönthető, akkor az illető nem tudja mit beszél. Ha valami csak úgy érzékelhető ha az illető hisz benne, akkor az csak a képzeletében létezik. Ezzel nincs bajom, de ne gondolja hogy ez mások számára is valóság. Ezen az se változtat ha többen képzelik. Mindannyian el tudunk képzelni egy piros cserepes tetejű kis házat fehér falakkal és barna fakerítéssel, de ettől az nem lesz valóság, tök mindegy hányan képzeljük el vagy hiszünk a létezésében.

"Elég ha megtapasztalod"

Nem elég. Az emberi elme értelmi és érzelmi tévedésekre is képes, ezt mindenki tapasztalja időnként. Az agy önbecsapásra hajlamos ilyen például a fantomfájdalom vagy a kronosztázis ahol információ hiányában az agy kitalál magának egy információt amivel a hiányt kitöltheti. A loút meg lefényképezném (egy vadász meg lelőné) és a fotó nem lenne életlen és elmosódott mint az ilyen felvételek.

"Az értelmesebbek csak azt hiszik el, amit látnak/tapasztalnak."

De hát pont ez a baj! Az egyéni tapasztalat szubjektív, nem zárja ki a tévedést és az önbecsapást. Ha nem vizsgálható vagy kívülálló számára nem érzékelhető akkor az egész csak az illető agyában játszódik le.

"Miért lenne káros, ha ideiglenesen hiánypótló? A tudomány szabadon fejlődhet az ezotéria mellett. Senkit nem akadályoz."

Én azt megértem hogy hiánypótló. De emiatt az illető megtorpan és nem keresi a választ. Ez persze nem feltétlen baj, az életben tök mindegy miben hisz az ember ha boldog tőle, de sok ezoterikus halandzsa vonzata hogy elfordulnak a tudománytól. Ma beszélgettem egy asszonnyal, egész életében jógázott, zumbázott, stb. de egy váratlan rosszullét miatt kórházba került ahol megállapították hogy olyan súlyos betegsége van hogy műtétek sora vár rá és lehet hogy nem éli túl. Szegény arról beszélt hogy ő jó embernek tartja magát, vigyázott magára és még is ez jutott neki. Meg arról beszélt hogy ő úgy hiszi hogy az ember a születése előtt eldönti mi lesz a sorsa és nem tudja elhinni hogy ezt választotta. Én meg azon gondolkoztam hogy az ilyen betegségnek vannak előjelei és lehet hogy azért jutott idáig mert inkább jógázott mint hogy orvoshoz fordult volna. Persze lehet hogy tévedek. Az ismeretterjesztés hiánya viszont nagyon nagy probléma, sokan azért betegednek meg súlyosan mert nincsenek tisztában a lehetséges tünetekkel, így nem ismerik fel azokat. :(

Azon kívül egy esetleges elborult hitvilág - vagy bármi amire rá lehet szokni és negatívan befolyásolja az illető életét, kezdve a videó játékoktól az alkoholig - megakadályozza hogy az illető normális életet éljen, ő maga boldog, de a külső szemlélő számára elveszett ember.

"Meditáció. Agykontroll."

Amennyire ismerem ezeket, nincs bennük semmi természetfeletti vagy ezoterikus, egyszerű nyugalmi állapot, illetve berögzült viselkedések módosítása némi zagyva körítéssel. Ez helyes neveléssel és jó génekkel is elérhető, nekem van olyan ismerősöm aki mentes a hétköznapi fóbiáktól vagy a stressztől, egyszer a legnagyobb bajban - mikor én feltett kézzel kétségbeesetten rohangáltam körbe-körbe mint valami rajzfilmfigura - nyugodtan ült a székében és annyit mondott hogy: - Ez szar.

Volt ezoterikus ismerősöm, vele sokat beszéltünk ezekről, mondtam neki hogy a "világgal együtt válás érzése" és a nyugalom majdnem alap nálam, csak az élet nem olyan hogy ezt a kikapcsolódást gyakran megengedjem magamnak. És azzal is tisztában vagyok hogy hülyén hangzik mások számára ha azt mondom hogy ebben az állapotban jó érzés percekig nézni egy fa kérgén a végigfutó mintázatokat. :)

"mégis kigyógyul egy babonának köszönhetően"

Az orvos is csak ember és tévedhet. Engem akartak már rákgyanúval kórházba fektetni, és a második dokinál derült ki hogy egy vírusfertőzés és az arra szedett gyógyszer mellékhatása okozta a hamis tüneteket. Ellenpéldaként felhoznám hogy halálos sérülést - ahol tévedésre nincs esély - nem él túl senki, hiába hiszi azt az illető hogy túlélhető.

"1 hónapod van hátra, búcsúzz el a családtól, esélytelen, hogy többet élj. Ez nem káros?"

Az orvos nem teheti meg hogy elhallgatja azt amit tud. Van aki elvárja hogy tudja ezt és az egy hónapban elintézze amit fontosnak tart és van akire egy hónap félelem és keserűség vár. Ez emberfüggő.

Remélem semmit nem hagytam ki amire választ vártál.

2015. aug. 18. 20:54
 68/94 A kérdező kommentje:

Erre Ozmium42 válaszolt.

És már akkor sem értettem vele egyet. Ha az elméleti ismeret tökéletes, akkor a gyakorlatban is meg kell tudni valósítani, ha mást nem, hát más anyagokkal helyettesíteni. Ha valamit a legapróbb részletekig ismersz és értesz, akkor létre tudod hozni, akármilyen összetett is. Ha a tudás felületes és vannak benne hézagok, akkor nem fog menni.

"A vélt szó tévedés. Működik."

Ha mindent tudó lennél, nyugodtan kijelenthetnéd ezt. Lehet, hogy valami 100-ból 99-szer működik, és pont egyszer nem. Lehet, hogy még nem értük el azt az állapotot, amikor kiderül a stabilnak hitt dolgokról, hogy mégsem olyan stabilak. Az, hogy mérgező a klórgáz, egy elég hülye példa. Mi van ha kitalálnak egy olyan szert, ami ha bekerül a tüdőbe/véráramba, akkor ideiglenesen nem lesz mérgező a klórgáz.

"Miért kellene elfogadnom valamit csak mert másvalaki állítja?"

Nem csak az a két állapot van, hogy elfogadom, vagy tagadom. Lehet olyan is, hogy személy szerint kételkedem benne, de nem zárom ki a létezését. Gondoltad volna?

"Nem létezik az ami nincs hatással a világra. A valós tulajdonság egy létező dolog egyik hatása a világunkra."

Nyilván most olyan dolgokról beszélünk, amik hatással vannak a világra, hiszen nagyon ritkán tapasztalhatók, de a tudomány nem tudja magyarázni őket. Van tulajdonsága, létező hatása, ez nélkül nem lehetne érzékelni.

"Minden mérhető, legalább egy igennel vagy nemmel. Ha valaki olyan tulajdonságról beszél ami nem eldönthető, akkor az illető nem tudja mit beszél."

Nyilván azért beszél róla, mert ő eldöntötte, mert látta/tapasztalta. Ez viszont neked nem jelent semmit, ezért te "NEM"-ben méred, tehát tagadod.

"Ha valami csak úgy érzékelhető ha az illető hisz benne, akkor az csak a képzeletében létezik. Ezzel nincs bajom, de ne gondolja hogy ez mások számára is valóság."

Ebben kivételesen egyetértünk. Viszont ha már képes akármilyen módon (NEM a képzeletében) érzékelni, akkor már nem ez a helyzet.

"Az emberi elme értelmi és érzelmi tévedésekre is képes, ezt mindenki tapasztalja időnként."

Az, hogy te azt állítod mindenről és mindenkiről, hogy csak és kizárólag hallucinálhat, mert tagadó vagy, az a te bajod. Ez a tagadó emberek szemlélete. Ha nem láttam még valamit és nem mondta azt tudománynak nevezett hitem, hogy létezik, akkor az nem létezik. Lényegében mások mondják meg, mekkora lehet számodra a világ.

"A loút meg lefényképezném (egy vadász meg lelőné) és a fotó nem lenne életlen és elmosódott mint az ilyen felvételek."

Én is szívesen lefényképeztem volna pár ilyen dolgot, de sajnos akkoriban még nem mindenki szaladgált fényképezővel a hóna alatt. A kérdés arról szólt, hogy csak te egyedül látod, odamész hozzá, megveregeted a vállát, valóban ott van, DE nincs fényképezőgéped, mások csak a te szavadra tudnak adni, ha egyáltalán elmondod bárkinek is...

"Az egyéni tapasztalat szubjektív, nem zárja ki a tévedést és az önbecsapást. Ha nem vizsgálható vagy kívülálló számára nem érzékelhető akkor az egész csak az illető agyában játszódik le."

És ezt a hitedre alapozva jelented ki? Megint ész nélkül tagadsz, látod, erről beszéltem... És ha ketten látják ugyanazt, nem egy azon időben, egymásról nem tudva, az minek számít? Ha ketten látják egyszerre, ugyanabban az időpontban, az már elég? Vagy azt is meg tudod magyarázni, hogy ez akkor tömegpszichózis? Mennyi az elfogadott limit? 100? Vagy a határ a csillagos ég? Látod, tagadó pozitív vagy (T+ :))!

"De emiatt az illető megtorpan és nem keresi a választ."

Vagy éppen ellenkezőleg, egész életében keresi a választ. Embere válogatja. Ne a vakhitűekkel gyere, azokat én is elítélem.

"Persze lehet hogy tévedek. Az ismeretterjesztés hiánya viszont nagyon nagy probléma, sokan azért betegednek meg súlyosan mert nincsenek tisztában a lehetséges tünetekkel, így nem ismerik fel azokat. :("

Vagy éppen azért, mert a csapból is az folyik, hogy influenza járvány van és bebeszéli magának a birka, hogy ő aztán biztosan el fogja kapni. Ez kétélű fegyver. És bármelyik oldal tévedhet. Mindenki meghozza a saját döntéseit, ezért senkit sem lehet hibáztatni. Van aki ész nélkül oltat, van aki nem. A hitnek óriási ereje van és mindenkinek a saját világa a legvalóságosabb.

"megakadályozza hogy az illető normális életet éljen, ő maga boldog, de a külső szemlélő számára elveszett ember"

És ki vagy Te, hogy eldöntsd mi kell neki. Ha ő ettől boldog, akkor tegye. Mi a normális? Ki mondja meg, hogy mi számít annak? Ugyan miért kellene hinnem neki? Ő is csak egy ember...

"Amennyire ismerem ezeket, nincs bennük semmi természetfeletti vagy ezoterikus"

Olvass bele egy haladó agykontrollos könyvbe, elég csak a tartalomjegyzéket elolvasni, rögtön megtudod miért ezoterikus.

"Az orvos is csak ember és tévedhet."

Ha az orvos téved, akkor a tudomány téved. Ezek tipikus példák a tudománytalanság működésére. Nem orvosi műhibákról beszélek, amikor bebizonyítható egy vizsgálattal, hogy valóban rossz döntést hozott az orvos.

Az összes válaszból az jött le, hogy nem mérlegelsz, nem hagyod meg a bizonytalan lehetőségét, hanem elvből kizársz mindent, ami csak egy kicsit is nem illik a "tudományos" világodba. Ezért mondtam, hogy T+ vagy. És bár azt hiszed magadról, hogy neked van igazad, te lehet, hogy nagyobbat fogsz koppanni a végén, mint az, aki a horoszkópra tette fel az életét (a másik véglet)...

Szerintem a helyes út, az, ha egyik oldalra sem húzol, a vak hit korlátokkal jár. De a te döntésed, élj úgy, ahogy akarsz...

2015. aug. 18. 22:17
 69/94 anonim ***** válasza:
51%

"Az egyéni tapasztalat szubjektív, nem zárja ki a tévedést és az önbecsapást. Ha nem vizsgálható vagy kívülálló számára nem érzékelhető akkor az egész csak az illető agyában játszódik le."

És ezt a hitedre alapozva jelented ki? Megint ész nélkül tagadsz, látod, erről beszéltem... És ha ketten látják ugyanazt, nem egy azon időben, egymásról nem tudva, az minek számít? Ha ketten látják egyszerre, ugyanabban az időpontban, az már elég? Vagy azt is meg tudod magyarázni, hogy ez akkor tömegpszichózis? Mennyi az elfogadott limit? 100? Vagy a határ a csillagos ég? Látod, tagadó pozitív vagy (T+ :))! "

Kis naív. Nem a megfigyelők számától lesz valami szubjektív vagy objektív, hanem a megfigyelés mődszerétől.

okoskodás helyett inkább ajánlok némi olvasni valót: Stuart Sutherland: Irracionalitás, Elliot Aronson · Carol Tavris: Történtek hibák (de nem én tehetek róluk) – Az önigazolás lélektana

2015. aug. 19. 19:28
 70/94 anonim ***** válasza:
81%

"És már akkor sem értettem vele egyet. Ha az elméleti ismeret tökéletes, akkor a gyakorlatban is meg kell tudni valósítani, ha mást nem, hát más anyagokkal helyettesíteni."

Azért mert tudod hogy működik egy motor nem fogsz tudni csak úgy építeni egyet. Vagy ha igen akkor lehet hogy pont nem jó a kocsiba amibe beszerelnéd.

És ez nem úgy működik hogy más anyagokkal helyettesítve megépíted. Bárminek az építésénél baromi sok függ az anyagtól, nem lehet csak úgy találni helyette egy másikat. Az emberi test ráadásul kilöki az idegen testeket. Látszik hogy fogalmad sincs az egészről.

De ha már a műszervekről beszélünk akkor ott a műszív, a többi szerv majd jön idővel.

"Lehet, hogy valami 100-ból 99-szer működik, és pont egyszer nem."

A megismételhetőség nagyon fontos, a tudomány erre alapoz hogy a tévedést kizárja. Az ezotéria ilyet nem tesz csak elfogad. Hallottál már olyat hogy valamilyen ezoterikus blablát minden ezoterikus elutasít? Nem, mert az ezotéria egy nagy katyvasz ahol az egyének hisznek valamit és hitük alapján kisebb-nagyobb csoportokba tömörülnek. Se közös rendszer, se közös szemlélet, se megegyezés. És persze mindegyik meg van róla győződve hogy csak ő és a csoportja tudja jól, a többiek tévednek. :D Hogy miért van ez? Mert nincs semmi az ezotériában ami megkérdőjelezné vagy ellenőrizné az egyes kijelentések helyességét. Bölcsőde felnőtteknek.

"Az, hogy mérgező a klórgáz, egy elég hülye példa. Mi van ha kitalálnak egy olyan szert, ami ha bekerül a tüdőbe/véráramba, akkor ideiglenesen nem lesz mérgező a klórgáz."

Ne viccelj már. Attól a klórgáz még mérgező, csak a szer semlegesíti a hatását. Vagy ha a hóban mezítláb állsz akkor hideg a hó, ha csizmában akkor nem? Látod pont ezek a szubjektív nézőpontok, amik tévedésre viszik az embert.

"Lehet olyan is, hogy személy szerint kételkedem benne, de nem zárom ki a létezését."

Ezekben a dolgokban sokan hisznek, de egyikük se tudja bizonyítani. Se nekem, se másnak. Csak duzzognak hogy "tagadunk".

"hiszen nagyon ritkán tapasztalhatók, de a tudomány nem tudja magyarázni őket."

Ez a szokásos két gyenge kifogás illetve tévedés, egyik a "túl ritkák", a másik meg a "tudomány nem tudja megmagyarázni". Voltak tudományos kísérletek, mind elbukott. Ez azt jelenti hogy ezek a dolgok nem léteznek, nem azt hogy pont akkor nem léteztek/működtek mikor bizonyítani akarták őket! :D

"Lényegében mások mondják meg, mekkora lehet számodra a világ."

Miért, van akinek nem? :D Mint bárki más én is szelektálok és ismereteim alapján a tudományos bizonyítás a megbízhatóbb. Szerencsére mások szerint is, nem szeretnék egy olyan házban lakni amit egy olyan ember tervezett akinek a szellemek súgták meg hogyan kell házat építeni. :D

"de sajnos akkoriban még nem mindenki szaladgált fényképezővel a hóna alatt."

És amióta lefényképezhetőek lennének "eltűntek". Mint az ezoterikus hókuszpókok mikor bizonyítani kellene őket.

"A kérdés arról szólt, hogy csak te egyedül látod"

Akkor így jártam, nem várnám el mástól hogy elhiggye. Viszont teljesen valószínűtlenné teszi ezeket az élményeket hogy egy csomó embernek van ilyen élménye csak éppen bizonyítéka nincs. Egynek sem??? :D

"És ezt a hitedre alapozva jelented ki? Megint ész nélkül tagadsz, látod, erről beszéltem..."

Ha csak ő látja akkor képzelődik, akkor is ha ezt ő nem hiszi el. De szerencsére előttem már válaszoltak erre.

"Vagy éppen ellenkezőleg, egész életében keresi a választ."

Meglehetősen kevés ember keres működő választ ha már egyszer elhitte az ezoterikus maszlagot.

"Van aki ész nélkül oltat, van aki nem. A hitnek óriási ereje van és mindenkinek a saját világa a legvalóságosabb."

Ez nem döntéshelyzet vagy beoltatja magát az illető és akkor védett vagy a természetre bízza. Illetve szükség esetén az antibiotikumokra. :D A hit gyakorlatilag mérlegelés nélküli döntéshozatal, ami vagy bejön vagy nem.

"Ha az orvos téved, akkor a tudomány téved."

Látom ezt nem sikerült értelmezned. Az orvos feje sem káptalan, néha téved.

"Ezek tipikus példák a tudománytalanság működésére."

Ezt a mondatot viszont nem sikerült dekódolnom.

"nem mérlegelsz, nem hagyod meg a bizonytalan lehetőségét"

Jaja és ronda és gonosz is vagyok mert nem hiszek el valamit amit egyesek csak saját maguknak tudnak "bizonyítani", másoknak nem. Bocs, de akkor csak az adott illető számára létezik ez a dolog.

"lehet, hogy nagyobbat fogsz koppanni a végén"

Wishful thinking. Ezeket a konkrétum nélküli kijelentéseket sosem értem, biztos meg kellene ijednem vagy valami. :D

Egy valódi tartalommal bíró kijelentés ilyen lenne: "Ha túl sok vizet iszol akkor vízmérgezést szenvedhetsz". Ennek van eleje és vége, a részletek elfogadható pontossággal vannak definiálva és közli egy cselekmény lehetséges kimenetelét.

A tied ellenben úgy szól hogy: "Nem tudom miért de nekem van igazam és egyszer majd erre rájössz és akkor lesz neked irgum-burgum!". Eh, ennél nekem több kell. :D

"Szerintem a helyes út, az, ha egyik oldalra sem húzol, a vak hit korlátokkal jár."

Ezt hívják fiatal korban még ki nem alakult világképnek, később meg döntésképtelenségnek. A mindenki számára működő tudomány elfogadása és bizonyíthatatlan ostobaságok tagadása meg nem hit, nem kellene görcsösen erőlködnöd ezzel. :)

2015. aug. 19. 22:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!