Bizonyíték lehet, hogy nincs agytól különálló lélek?
Sziasztok,
régebben nagyon hittem a spirituális, kissé megfoghatatlanabb dolgokkal kapcsolatban.
Olvasni ugye sok helyen a halálközeli élményekről, meg hogy állítólag testenkívüli élmények során ezek az emberek láttak minden részletet újraélesztésüktől kezdve több dologgal kapcsolatosan, amik állítólagosan beigazolódtak.
Viszont én már ezekben nem hiszek, mivel pl. demens vagy végstádiumú rákos betegeknél, vagy balesetet szenvedett embereknél, akiknek sérült az agyuk bizonyos területe, többé már nem ismeri fel a legközelebbi hozzátartozóit sem. Ha valóban lenne agytól független tudatosság, nevezzük léleknek vagy szellemnek, ennek a törvényszerűségnek ilyen traumás eseteknél nem szabadna bekövetkeznie. Ugyanis a lélek-lélek közti kommunikáció alapján, ha már vizuálisan nem is ismeri fel az agya alapján a szerettét ilyenkor az ember, érzelmileg fel kellene ismernie, és reakciót kellene mutatnia szerettei irányába.
Számomra ez teljesen egyértelművé teszi, hogy nincs lélek, sem agytól különálló tudat, hanem a halállal mindennek vége, ahogy az agyunk utolsó neuronja is megsemmisül.
Nektek erről mi a meglátásotok? Olyan válaszokra lennék kíváncsi, akik kicsit jártasabbak az ilyen kvantumfizikai vagy szellemi dolgokban.
Köszönöm előre is a válaszokat!
35/F
De igen mérhető energia vagy pedig háttér folt... lehet még nem találtak ki mi is az a háttér folt elvégre a sötét anyagot sem szándékosan találtak meg hanem véletlen... de az is lehet hogy a lélek nem ezen a dimenzion hanem egy másikon létezik (nem koklerseg) húr elmélet! Ugye bár a húr elmélet 4-nél több dimenziót mond el! Vannak elméletek hogy a sötét anyag+energia is nem a mi dimenziókból származik azert nem tudjunk érzékelni! Lehet a lélek is ilyesfajta dolog esetleg a “túlvilág” egy magasabb rendű dimenzió... ezek csak spekulációk de ha igaz a több dimenzionalis elmélet akkor valószínűleg isten/istenek léteznek legalábbis számunkra istenek mivel egy sokkal magasabb rendű dimenzióban élnek (elvileg a mi világunkban levő összes anyag nem tudna létezni egy 4 nél magasabb dimenzióban) de lehet a lélek csak maga az elme a tudat régebbi definíciója... lehet nincs semmi de ezért mondtam hogy a vallás jó irany mutató ekkor is... ha te leg nincs semmi akkor mi tart vissza hogy olyan dolgokat csináljak/csináljon az ember amit nagyon nem kellene? Pl kisgyerekek eroszakolasa vagy bármely erőszak gyilkosság pusztitás szadizmus kínzás rasszizmus és stb
Mert a törvény az törvény? Milyen törvény? Amiket az ember talált ki? Minek tartsam be az ő törvényeiket mikor nem uraim nekem? Minek ragaszkodjak az ő eszméihez mikor vannak sajátaim... ha egy kisgyereket akarok molesztalni akkor azt fogom tenni....
Remelem att jött... 😅🧐😪 az emberi törvények mindig változnak ido hely alapján lehet hogy itt a fű illegális de Hollandiában meg legális... lehet itt nem illegális a tanár diák kapcsolat de Amerikában igen! Lehet itt nem illegális az 50-éves papa meg a 16-17 eves kis fruska de Amerikában az...!
Persze nem azért leszek jó ember azaz nem leszek rasszista nem leszek erőszak tevő gyilkos stb mert különben pokol hanem mert nem akarok rossz dolgokat tenni de ennek köze van a hit neveléshez ami arra buzdít hogy jó dolgokat kell tenni nem pedig rosszakat... ne azért ne tegyek rossz dolgokat mert a magyar törvény hanem mert emberileg nem helyen valók azok a dolgok és meg mérgezik a testedet és a lelkedet!!! Valamint az meg végképp rosszul esne ha valaki veled csinálna ezt!
Empátia, elfogadás, szorgalom, szeretet, tudás, morál lényegében erre tanít az összes vallás az már más hogy sokan nem tudják értelmezni...
ahogy írtam mint moralitas és emberség a vallás/spiritailizmus nagyon is szükséges még ha nem is valós
" Milyen bizonyítéknak hinnék a lélekkel/szellemmel kapcsolatban?
Először is bármilyen mérhető sugárzás, vagy bármilyen kimutatható jel ami - nem az agytevékenység - folyománya."
És ha valamilyen, műszerrel mérhető sugárzást vagy jelet mérnének, észlelnének a térben az emberek körül vagy közelében, abból tényleg arra következtetnél, hogy az a lélek, nem pedig bármi egyéb, számunkra egyelőre ismeretlen jelenség?
"sem tér sem idő nincs; ez mind egy. A teremtés tehát nem egy bizonyos időbeli pontban ment végbe.A teremtés kezdete egy kezdet nélküli kezdet volt, és egy folyamatos, időtlen teremtés folyik. Isten Önmagában tér vissza, amint Önmagából kilép, és ez a mozgás a megvilágosodás. Buddha átélte ezt, és ekkor végre megtalálta a választ kérdésére. Descartes, a modern filozófia atyja volt, aki kijelentette: "Cogito ergo sum" (= Gondolkodom, tehát vagyok), nekünk azonban ezt meg kell fordítanunk. "Sum" lesz az első szó. Feltételezve, hogy "vagyok", gondolkodom is, ahogy kimondom ezt. Az "én"-t különválasztom a "nem-én"-től. Amikor azt mondom: "én vagyok" (vagy "vagyok"), kilépek önmagamból.
A kiindulópont a "vagyok", de kilépünk ebből a "cogito"-hoz, a "gondolkozom"-hoz.
Ez az a rész, melyet nehéz megmagyarázni, ugyanis
intellekcióval nem oldható meg ez a probléma."
D.T.Suzuki The Field of Zen, Originally published by The Buddhist Society, London in 1969
#62, Természetesen ez önmagában nem bizonyíték a "szellemre", de mindenképp megfigyeltünk egy jelenséget ami további vizsgálatra adna okot.
Pont ez a gond az egész témával. Mivel fiziológiailag semmi sem indokolja a létezését, a jelenséget nem láttuk soha, és semmilyen matematikai modellből nem ez következik... ezért nem is tudjuk jelenleg hogyan vizsgálni.
Mert az is egészen más, ha van egy sejtésem az agyműködésről, és nekiállok fizikailag és modellezéssel körbejárni.
Itt ilyenről szó sincs. Pont mintha Isten létezését próbálnánk mérésekkel bebizonyítani. Ezzel nem foglalkozik a természettudomány.
Az öntudattal annál inkább, mivel az egy valós jelenség.
Egyébként még annyi, hogy a hitet és a vallásokat nem érdemes "degradálni" a tudomány szintjére. Tehát nem célom ezzel másnak a hitébe gázolni. Akkor van gond, ha elkezdjük keverni a tudományos állításokat, módszertant és a hitet. Ez mindig ellentmondásokhoz vezet és semmi értelme.
Ha valakinek az a hite, hogy a lélek a mennybe száll halál után, akkor azt tiszteletben kell tartani. Viszont akkor nem keverhetjük ide a kvantummechanikát, az idegtudományt és az energiamezők vizsgálatát.
Amíg a spiritualizmus és a vallás nem kezdi el összekutyulni a tudománnyal a dolgokat, addig nincs is probléma. A hit magánügy.
Szóval nekem nem is célom a lélek/szellem bizonyítása vagy cáfolata, amíg nincsenek tudományos alapon nyugvó jelenségek, sejtések.
67, Freund az egyik nagyfőnök itt az intézetben.
Amióta eladta a lelkét a politikának, természetesen pénzért és harácsokásért... mélykeresztény marhaságait senki nem veszi komolyan, aki valódi tudós.
Természetesen megtűrt, mivel más választás nincs. Akkora hatalma van már a pénzek felett, hogy nem lehet kritikus senki, különben kirúgják a francba és beszántják a kutatását.
Számomra hiteltelen ember.
Nem az agyra kapcsolódik, egy egységre csatlakozik, ami nem csak fizikai, csak ennek az egységnek, van egy szerve, ami a tapasztalást, megélést, tudatosságot alkot, az agy.
Halál után nem egyből leszel egy felsőbb tudat, előbb folytatod, mint olyan energia, ami össze volt kapcsolódva a fizikai testeddel energetikailag, szóval nem egy helyre, csak egy létezésre. De ez után még mindig elég emberi leszünk, és ott már emlékszünk ezekre.
Sok példány van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!