Kezdőoldal » Ezotéria » Egyéb kérdések » Bizonyíték lehet, hogy nincs...

Bizonyíték lehet, hogy nincs agytól különálló lélek?

Figyelt kérdés

Sziasztok,

régebben nagyon hittem a spirituális, kissé megfoghatatlanabb dolgokkal kapcsolatban.

Olvasni ugye sok helyen a halálközeli élményekről, meg hogy állítólag testenkívüli élmények során ezek az emberek láttak minden részletet újraélesztésüktől kezdve több dologgal kapcsolatosan, amik állítólagosan beigazolódtak.

Viszont én már ezekben nem hiszek, mivel pl. demens vagy végstádiumú rákos betegeknél, vagy balesetet szenvedett embereknél, akiknek sérült az agyuk bizonyos területe, többé már nem ismeri fel a legközelebbi hozzátartozóit sem. Ha valóban lenne agytól független tudatosság, nevezzük léleknek vagy szellemnek, ennek a törvényszerűségnek ilyen traumás eseteknél nem szabadna bekövetkeznie. Ugyanis a lélek-lélek közti kommunikáció alapján, ha már vizuálisan nem is ismeri fel az agya alapján a szerettét ilyenkor az ember, érzelmileg fel kellene ismernie, és reakciót kellene mutatnia szerettei irányába.

Számomra ez teljesen egyértelművé teszi, hogy nincs lélek, sem agytól különálló tudat, hanem a halállal mindennek vége, ahogy az agyunk utolsó neuronja is megsemmisül.

Nektek erről mi a meglátásotok? Olyan válaszokra lennék kíváncsi, akik kicsit jártasabbak az ilyen kvantumfizikai vagy szellemi dolgokban.

Köszönöm előre is a válaszokat!

35/F

2019. nov. 14. 15:21
 11/92 A kérdező kommentje:

7-es válaszoló, akkor halálközeli élményeknél még működhet a teljes thalamus, közel nulla agyhullámokkal?

És amikor testenkívül van valaki és úgy érzékel akár nagyobb távolságokból ilyen állapotban másokról információt az mivel magyarázható? Mondok egy példát, alszom mély álomban, felébredek és mielőtt ránézek a mobiltelefonra, tudom, hogy délután 1 óra van, ránézek és valóban 1 óra van. Pedig a telefon mögöttem volt, szemem ha nyitva is volt álmomban nem láthattam, nem hallhattam, nem érzékelhettem azt

2019. nov. 14. 16:59
 12/92 anonim ***** válasza:
11%

#9, Ezeket semmiféle logikai úton nem tudod bizonyítani.

Pont ez vele a gond. Nincsen semmiféle alapja, nem mérhető, nem vizsgálható. Egy olyan hipotézis ami semmiből nem következik. Nem logikus vagy triviális, és nem utal rá semmi.

Az, hogy az agy csak egy rádió, feltételezi az "adás" szükségességét. Erre pedig semmiféle mérhető jelenség nem szolgál.

Például egy döntés megszületése képalkotással már több 100 ms-al előbb kiolvasható az agy egyes részeiből, mint azt maga az öntudat érzékelné. Ebből is látszik, hogy hol keletkezik maga a gondolat és mikor realizálódik az idegrendszer keltette öntudat számára.

Ez természetesen nem zárja ki az "energiaszellem" meg rádió lehetőségét, de semmiféle bizonyíték nincs is rá.

2019. nov. 14. 17:08
 13/92 anonim ***** válasza:
74%

8 a halálközeli dolgokkal az a probléma, hogy sajnos a tetszhalál nem halál. tehát nem tudunk a halálról semmit. További súlyos probléma: mindig MÁS hal meg.

Tehát az "én" haláláról semmit sem tudok.

Nagyon jó, hogy az intuíciót említetted. Az intuíció, az ihletett állapot, a szexuálunió, a halál rohamai - ezek mind saját-élményként közelítenek a szellem megismeréséhez. Ezeknél úgy érezzük -visszagondolva: nagyobbak nálunk... Mert egy egység-élményt adnak. Közönséges tudatállapotban - ahogy teszem a dolgaim, dolgozom, számolok, gondolkodom, írok, - nem tudok erre rátekinteni: mindig egy alanyi-tárgyi dichotómiában vizsgálom. Az Egy-ség élményben ez rövid időre nincs kettősségben. De amikor visszagondolok rá: megint csak kettősségben van.

Ez lényegi dolog. Ezzel érdemes foglalkozni- és nem véletlen, hogy nincs valamire való művész, aki az ihletett állapot révén erről ne tudna, nincs materialista művész. És műalkotás befogadása is közelít ennek a megismeréséhez - a katarzis révén. Érdemes tehát Bachot, Mozartot hallgatni és nagy verseket olvasni :)

2019. nov. 14. 17:09
 14/92 anonim ***** válasza:
30%

#11 Véletlen egybeesések. Az agynak evolúciós szinten elég jó a predikciós képessége. Tulajdobképpen egész nap szimulációkat futtatunk az agyunkban.

Az hogy adott esetben eltalálod a pontos időt, 9x meg nem találod el. Statisztikailag nem jelent semmit. Az agyad viszont kiemeli a pozitív eseteket, mert mintázatkeresők vagyunk.

Azokat az eseteket elfelejted, amikor nem találtad el. Egyszerű pszichológiai jelenség :)

2019. nov. 14. 17:11
 15/92 A kérdező kommentje:
És az mennyire pszichológiai jelenség, hogy ismeretlen embereket képes vagy jellemileg elemezni, és élethelyzeteket beugranak róluk? ( pl. most teszi le a jososítványt, holott az illető 35 év feletti már )? Ezeket az érzéken túli érzékeléseket az agy melyik területével lehetne magyarázni?
2019. nov. 14. 17:14
 16/92 anonim ***** válasza:
77%

"Az, hogy az agy csak egy rádió, feltételezi az "adás" szükségességét. Erre pedig semmiféle mérhető jelenség nem szolgál" - de jó, hogy ezt írod 12, tényleg jó. Mert szükséges.

'Esti gar enai' - a lét ugyanis van - mondta Parmenidész, és felépített erre az egyszerű felfedézésre egy világképet.

Egy zen mester szerint pedig: "Vagyok,tehát gondolkodom" a helyes (nem a descartesi fordított dolog)

2019. nov. 14. 17:15
 17/92 anonim ***** válasza:
9%

#16, Tehát továbbra sem indokolja semmi a szellem létezését. Csak mert egy Zen mester azt mondta. Ez alapján elég sok butaságról lehet feltételezni, hogy létezik.

Egyébként ismétlem semmi nem cáfolja, sem bizonyítja a szellem létezését. Ugyanakkor az elég mókás, hogy egy fejlett agyi képalkotássak jóval előbb ki tudom olvasni a fejedből a gondolatot, mint ahogy azt a te öntudatod realizálná. Mert ez viszont tökéletesen alátámasztott, és a te szubjektív énképed alkotta.

Ha tehát rádió lenne az agy, akkor hogy lehet az, hogy maga az "adás" le van maradva jóval a rádióhoz képest?

Minden amit megélsz egy késleltetett illúzió.

Ha pedig feltételezzük, hogy kölcsönösen szükség van rádióra és adásra, egy öntudat működéséhez, akkor meg logikailag nem jó az egész. Ugyanis a kettőt nem lehet függetlenül kezelni. Tehát az öntudat maga nem tudhatná előre mit fog dönteni... mivel ezt kizártuk az agyi képalkotással, így marad az a lehetőség, hogy valami szellem egy jó nagy késéssel rádióként használja az agyat, de valahogy nincs szinkronban az anyagi világgal és az anyagi öntudatunk csak egy illúzió-báb, ami független a szellemtől. Mivel még a saját döntéseivel sincs tisztában.

Harmadik lehetőség, ha nem feltételezünk semmiféle szellemet. Annál inkább bioelektromos jeleket, amik neuronokon keletkeznek, és mérhetően összeállnak egy gondolattá majd az egész több száz millisecundummal később reprezentálódik a belső mozinkban, avagy a magasszintű öntudatunkban. Amit amúgy nagyon könnyű szétkapcsolni drogokkal, hipoxiával vagy különféle implantátumokkal.

2019. nov. 14. 17:37
 18/92 anonim ***** válasza:
11%

#15, Véletlen egybeeseés. Újfent az agy mintázatokat keres, szimulációkat futtat. Vagy bejön, vagy nem.

Érdekes módon, ha bizonyítani kéne a természetfeletti képességeket mások számára, hitelesen... akkor valamilyen mágikus úton eltűnnek.

Ugyanis még senki nem volt képes hitelt érdemlően, nagyobb mintán, statisztikailag véletken fölé vinni ezeket az eseményeket. Maximum jó emberismerő valaki és ügyesen tippel. Bűvészek alapvető trükkje...

2019. nov. 14. 17:41
 19/92 anonim ***** válasza:
30%

Egyébként materialista, idegtudományi kutatóként számtalanszor átéltem én is hasonlót.

Egy időben mindig 19:11-kor néztem rá az órára. Számtalan este megismétlődött ez.

Nyilván hihetném, hogy ez bűvös szám. :) ugyanakkor egyszerű a magyarázat. Az agy a kiemelt asszociációkat őrzi meg. Erre szolgál az alvás sharp wave-je pl. Konszolidálódnak az adott nap fontos eseményei.

Pl a 19:11, erős érzelmi asszociációt kapott, emiatt kiemelődött. Az órára még vagy 120x ránéztem aznap, ugyanakkor ezek az események kitörlődtek, figyelmet sem érdemeltek. Emiatt maga az esemény véletlen ismétlődése felülreprezentálódott.

Ha statisztikai módszereket használnék, bizony kiesne hogy teljesen véletlenül trafáltam bele :)

2019. nov. 14. 17:48
 20/92 A kérdező kommentje:
És véletlenül, hogyan lehet olyat megtudni egy 35 éves emberről, hogy éppen most teszi le a jogosítványt? Valamint véletlenül, hogy lehet megtudni egy halálos betegnek diagnosztizált gyerekről, hogy meg fog gyógyulni? Valamint az intuíció által hogyan tudsz meg másokról olyan információkat mondjuk 70-80%-os pontossággal, amit sehogy sem tudhattál? Persze én is szkeptikus vagyok, mert a demenciás elméletet felvázolva érdekes, ahogy romlik az agy már saját szeretteit sem ismeri meg az ember, ez alapján az érzelmek központja a homloklebeny kell, hogy legyen. De akkor viszont, hogyan lehet ismeretlen emberekről nagy távolságokból információt megtudni, ha tegyük fel nincs lélek? Az agyak között létezhet mágneses mező, és olyan egység az agyban, mint a radar, amit eddig a mai napig a tudósok még nem találtak meg?
2019. nov. 14. 18:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!