Kezdőoldal » Ételek, italok » Vendéglátás, éttermek » Miért baj,ha így kérek, hogy...

Miért baj,ha így kérek, hogy "lesz egy"?

Figyelt kérdés
Mindenki úgy meg van sértődve rajta,én nem értem mi ebbe a nagy baj. Valaki elmagyarazza?
2023. júl. 23. 16:41
1 2 3 4 5 6 7
 31/70 anonim ***** válasza:
100%

30-as!

Miért? Mondjuk megkérdezi, hogy ledz még valami? Én meg mondom, hogy ja igen, lesz még egy kávé. Ez így jó?

2023. aug. 9. 23:17
 32/70 anonim ***** válasza:
31%

26 - Nem kiscsillag. Egyáltalán nem ebben a tudatban mentem vendéglátósnak, csak az emberek kihullanak nem bírják és nincs váltás.

27 - A két dolog nem ugyanaz. Akárhová megy az ember, bolt, étterem stb. először a vendég megy be. Úgyhogy neki illene köszönni és kérni is. Ha a többség úgy kér, hogy lesz, akkor miért lepődünk meg azon, hogy sokan belefáradtak és ez lett abból, hogy a 90 százalék lekezelően odavágja, hogy lesz. Amelyik így szól hozzám is, annak én is így beszélek. A ritka kivétel pedig, aki tud köszönni és kérni, annak azt mondom, hogy adhatok még valamit? Esetleg kér még valamit? Ez egy oda-vissza dologgá vált, melyben a vendég kezd. Aki lesz@rja azok a mai generáció tagjai, pont akik màr ebben nevelkedtek és szerintük ez a természetes. Az idősebb generációt irritálja ez a dolog.

28 - Nagy szavak ezek így azért ismeretlenül...semmit nem tudsz rólam. Nem tudhatod mennyit és mit tanultam. Miket végeztem. S miért kellett ezt választanom. Addig szerintem nem illik ítélkezni sem. Az pedig, hogy sok hétvégén és a legtöbb ünnepen dolgozni kell ok. Tudod. De hogy mindegyiken az évben, na azt nem tudtam előre.

29 - Nálam nem lennél akkor kiszolgálva te se baràtom. Kijelenthetnéd otthon akkor, hogy mit szeretnél legközelebb, mert nálunk kérni KELL ahhoz, hogy kapj is valamit. :)

30 - Pontosan.

2023. aug. 10. 00:15
 33/70 anonim ***** válasza:
100%
#32 Ugye a #30-nak szóló "pontosan" arra utal, hogy mérjünk néha egyenlő mércével?
2023. aug. 10. 08:01
 34/70 anonim ***** válasza:
100%

#32 Rossz hírem van: igaz, hogy a vendég/vevő megy be, de a pincér, az eladó, a jegyszedő köszön előre. Benne van a fizetésében, ill. az áru, belépőjegy, stb. árában.

Pl. a Zeneakadémián mindig a jegyszedő köszön előre. Ne írd, hogy oda csak bunkók járnak!

2023. aug. 10. 08:12
 35/70 anonim ***** válasza:
100%
Ebben nem is az a szomorú, hogy meg kell vitatni, kinek kell először köszönni, hanem hogy bárki szerint egy egyszerű köszönésnek forintban mérhető értéke van. Nekem nem azért fizetnek, hogy köszönjek a vásárlónak, az nem a munkám része, a köszönés egy alapvető emberi interakció, amire édesanyám megtanított óvodás koromban.
2023. aug. 10. 09:52
 36/70 anonim ***** válasza:
100%
Érdekes, hogy az "X Ft-lesz"-re senki nem reagált.
2023. aug. 10. 20:25
 37/70 anonim ***** válasza:
31%

31 - Ismétlem, mielőtt megkérdezné, hogy "lesz még valami", azelőtt te már adtál le rendelést, azaz a vendég kezd minden esetben, majd a vêgén kérdezi meg ezt az eladó.

33 - Nem erre céloztam.

34 - Nem éppen. Ha belépsz egy helyre, azaz te mész oda, akkor neked illik/illene köszönni előre. Ahogy kimondja az etikett pl.azt is, hogy mindig a férfinak kell először belépnie az ajtón. Ez pl.nagyon régre visszanyúló hagyomány. Eredete, hogy ha balhé van bent, a férfi kapja az első pofont és ne a nő, ezzel védelmezi a férfi a partnerét. Sajnos ma már nem az a probléma, hogy nem tudják kinek kell előre köszönni, hanem hogy egyáltalán nem köszönnek. Az én kollégáim automatikusan köszönnek mindenkinek, aki betér, kb.10 százaléka köszön vissza egyáltalán. Tehát, ha már magától nem jut eszébe köszönni a parasztnak, legalább akkor köszönhetne, ha ráköszönnek, de nem, így sem megy a többségnek. Na ez a probléma.

35 - Tökéletesen megfogalmaztad.

36 - Reagáltam feljebb és egy másik kommentelő is. Egyrészt nem ugyanaz a kategória, amikor kérsz/rendelsz valamit, mert ez már a folyamat lezárása és NEM UGYANAZ A KONTEXTUS. Teljesen más a két dolog, ezért nem lehet releváns összehasonlítást végezni. Csak a példa kedvéért. Jelen esetben te a "lesz" szó használatát firtatod, különféle szövegkörnyezetben. Csakhogy értsd, nézzük meg egy másik szóval, mondjuk legyen mit tudom én a "kacsa". Nem mindegy, hogy azt mondom borzasztóan finom és omlós lett ez a kacsa. Vagy ha azt mondom, hogy "ez a hír egy nagy kacsa". Maga a szó ugyanaz mindkét mondatban, de mást jelent. Nem tudom ennél érthetőbben elmagyarázni, hogy amire te utalni akarsz, hogy "de a vendéglátósok is használják a lesz szót, akkor miért baj, ha te úgy rendelsz" - erre azt tudom mondani, hogy nem ugyanaz a két használat.

2023. aug. 11. 01:27
 38/70 anonim ***** válasza:
88%

#37 (#30/33) Tehát ne mérjünk egyenlő mércével!

(#34) "ha már magától nem jut eszébe köszönni a parasztnak" a) hányszor tudtál egy nálad 10 évvel idősebb parasztnak előre köszönni? Ha valaki biztosan köszön az az igazi paraszt. b) milyen alapon bírálsz mást, ha bunkó módon parasztozol?

(#36) A "egy sör lesz" és az "X Ft. lesz" ugyanaz a kategória. Ami valóban más, az a "lesz még valami?".

2023. aug. 11. 08:20
 39/70 anonim ***** válasza:
100%
#38 " A "egy sör lesz" és az "X Ft. lesz" ugyanaz a kategória." Nem ugyanaz. A másodikat a pincér mondja, az elsőt csak a vendég.
2023. aug. 11. 08:23
 40/70 anonim ***** válasza:
31%
38 - Először is, ne kezdjük el szerintem egymást sértegetni, mert azt gondolom eddig is kulturáltan válaszoltam minden reakciódra. Ha már a parasztozásnál tartunk, akkor nem gondolnám, hogy paraszt lennénk, engem ugyanis megtanított anyukám még gyerekkoromban arra, hogy illik köszönni. Ugyanez már nem mondható el sok emberről. Elmondom mi alapján bírálok másokat. Amikor még a vendégekkel közvetlen kapcsolatban dolgoztam, igen sok évet, akkor bizony a két kezemen meg tudom számolni, hogy azok közül, akik betértek hányan köszöntek maguktól. Illetve a másik kezemen azt is meg tudtam számolni, hogy akikre én ráköszöntem hangosan, abból mennyi köszönt vissza. Innentől kezdve, pedig abszolút jogosan bunkó parasztozom le azokat, akik nem képesek még csak arra sem, hogy visszaköszönjenek. Ugyanis lehet, hogy az anyukájuk nem tanította meg őket köszönni, rendben ne köszönjön előre. Viszont akire hangosan ráköszönnek és arra sem méltatja a dolgozót, hogy visszabüfögjön rá valamit, az igenis BUNKÓ PARASZT. És pont, ezt fölösleges megmagyarázni, mert ez egyszerűen parasztság.
2023. aug. 12. 02:23
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!