Miért vagy vegetariánus?
Sok ember tér át mostanában erre a (tévhitekkel ellentétben egyátalán nem sokkal egészségesebb) étrendre, érdekelne, hogy miért? Én több mint tíz éve sportolok, személyi edzőként és táplálkozási tanácsadóként dolgozok, és sajnos vannak olyanok akik nem értik meg, hogy állati fehérje, legfőképp hús nélkül nem, vagy csak extrém ritka esetekben lehet kifejleszteni, és fenntartani egy jó fizikumot. Azt megértem, aki undorodik a hústól és nem akar megenni egy állatot, de a többieknek, főleg aki sportol, mi az indoka erre? Az elcsépelt érvet, hogy "de a növényekben is van fehérje", meg a tejet felejtsük el, aminosav összetételük következtében nem alkalmasak az izom építésre és megtartására, a sportolók pl. ezért nem is számolják bele a növényi fehérjét az étrendjükbe. Remélem értelmes keretek között marad a vita, és érvekkel, tudományosan bizonyított tényekkel jönnek az ellenzők majd, nem pedig "de én ezt olvastam a nőklapjában" stílusú szövegekkel.
Marivs
Mert a húsevés(főleg az állattenyésztés) érkölcsi aggályokat vet fel.
Hogy milyen erkölcsi aggályokat? Ha jobban belegondolsz, teljesen egyértelmű.
Például a vallásos vagy, a tízparancsolatot is megsérted(Ne ölj!), illetve vétesz azon erkölcsi szabályok ellen is, melyek a tízparancsolatban nem foglaltatnak benne, de a papság rendszerint prédikálni szokott róla.
Ha nem is vagy vallásos, akkor is felnyithatnád egy kicsit a szemed! Elég jól megfigyelhető, hogyan viselkednek az emberek az állatokkal szemben! Gondolj bele például, hogy meg tudnál-e ölni egy macskát vagy kutyát? Valószínűleg nem, sőt, lehet hogy haszonállatok vérét sem ontanád soha jókedvvel. Vagyis végképp nincs jogod arra, hogy húst fogyassz! Az erkölcsi közösségbe az állatok éppúgy beletartoznak, aki ezt tagadja, szpécieszista!
A másik szempont pedig a környezetvédelem: az állattenyésztés több széndioxidot termel és több vizet szennyez be, mint bármely más iparág! 1kg növényi étel előállításához nagyjából 2000 liter vízre van szükség, az állati termékekből ugyanekkora adag előállításához 54 000 literre van szükség, nem beszélve a rossz trágyakezelés és higiénia miatt beszennyezett vízről! Eközben az állati táplálék alig, vagy egyáltalán nem tartalmaz több tápanyagot. Józanul belegondolva, ezzel emberek halálát is okozod, hiszen az állatok etetéséhez annyi növényre van szükség, mint az emberek etetéséhez. Egyszóval kényelmi szempontok miatt te sok százszor annyi étel fogyását okozod, mint amennyi akár az egészséges élethez feltétlenül szükséges. Ha senki sem fogyasztana húst, több tízszer annyi élelmiszer állhatna rendelkezésre, mint így, vagyis annak a 40 000 éhező 14 év alatti gyermeknek, aki óránként eltávozik közölünk, nem kéne éhenhalnia! Ha nem követsz takarékos étrendet, az alábbi parancsok ellen vétesz: Ne ölj!(állatok és emberek halálát is okozod közvetve vagy közvetlenül), Ne lopj! (az éhezőknek jogosan járó ételt kisajátítod).
Azért azt figyelitek, hogy amint többen is írtak sportolókat, tényeket, kérték, hogy írja le, mi pontosan az egészségtelen a vegetarianizmusban, azóta hallgat a kérdező?:)
Gondolom neki sem volt semmi alapja az egész kérdésre, csak a saját személyes meggyőződése...na meg "olvasta a nőklapjában" :)
Állatot azért nem enni, mert tisztelem, vagy szeretem?
Ha én nem enném azokat az állatokat meg sem születnének.
Ez az igazi tisztelet, hogy én értük és ők én értem élhetnek.
A növények is éppúgy élőlények, mint én, te vagy a csirkék. Igen is velünk egyenrangú minden élet, de ettől még nem jön meg az étvágyam az ember húsra, még akkor sem, ha szervezetem képes lenne feldolgozni.
A jóérzésű állatvédő vegák meg táplálkozzanak levegővel, vízzel, fénnyel és LMP-vel, a szintjük ez lenne, pláne hogy az agy kitűnő működéséhez annyi minden kell, amit csak növényből beszerezni kész öncsonkítás.
" Ha én nem enném azokat az állatokat meg sem születnének. "
Az állatok akkor is megszületnének, ha az ember nem kontárkodna bele a természet egészséges folyamataiba, és nem hozna létre a természetes fajták helyett húsmarhákat, májlibákat, vagy a saját súlyukat el nem bíró sertéseket.
A haszonleső ember úgy döntött, hogy az állatokat szaporodásra kényszeríti a nagyüzemek félhomályában, de rövid életük csupán a vágósúly eléréséről szól.
Azokról az állatokról van szó, amiket az imént húztál le a klotyón, vagy amik még alakulóban vannak? Szerinted még köszönettel is tartoznak?
Nézzük, miről beszélsz: elpusztíthatunk mindent, aminek születésében közvetlenül, vagy közvetetten szerepet játszottunk. Megfoszthatunk másokat a magánéletüktől, ha szaporítjuk őket, és csak hálásak lehetnek, amiért bejutottak az emberiség gigantikus húsdarálójába.
Én ugyan nem vagyok vegetárius de leírom a véleményem.
Az ember rendszertanilag a tápláléklánc csúcsán áll, mivel az állatoknál jóval fejlettebb idegrendszerrel rendelkezünk. A mi feladatunk megőrizni a természeti kincseinket szabályozni a vadon élő állat és növényvilágot más kérdés, hogy ezt jól csináljuk e vagy sem. A nagyüzemi állattartást én személy szerint nem ítélem el mert az emberek szükségleteinek a kielégítésére hozták létre hiszen lassan már 7 milliárdan leszünk itt a földön és valahogy meg kell oldani ezt is. Amíg valaki a saját igényei szerint táplálkozik és nem kíván üzletszerűen hasznot szerezni (orv..., szőrmevadászat stb) az nem követ el bűnt. Én azt mondom senki ne legyen elvből vegetáriunus mert az a legnagyobb butaság,ha viszont nem szereti a húst akkor ne egyen és kész. Élvezni kell az életet. Ahogy Bodrogi művész Úr mondaná: Nem kell mindig egészségesen enni, lehet néha jóízüen is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!