Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Miért vagy vegetariánus?

Miért vagy vegetariánus?

Figyelt kérdés

Sok ember tér át mostanában erre a (tévhitekkel ellentétben egyátalán nem sokkal egészségesebb) étrendre, érdekelne, hogy miért? Én több mint tíz éve sportolok, személyi edzőként és táplálkozási tanácsadóként dolgozok, és sajnos vannak olyanok akik nem értik meg, hogy állati fehérje, legfőképp hús nélkül nem, vagy csak extrém ritka esetekben lehet kifejleszteni, és fenntartani egy jó fizikumot. Azt megértem, aki undorodik a hústól és nem akar megenni egy állatot, de a többieknek, főleg aki sportol, mi az indoka erre? Az elcsépelt érvet, hogy "de a növényekben is van fehérje", meg a tejet felejtsük el, aminosav összetételük következtében nem alkalmasak az izom építésre és megtartására, a sportolók pl. ezért nem is számolják bele a növényi fehérjét az étrendjükbe. Remélem értelmes keretek között marad a vita, és érvekkel, tudományosan bizonyított tényekkel jönnek az ellenzők majd, nem pedig "de én ezt olvastam a nőklapjában" stílusú szövegekkel.

Marivs

2011. márc. 7. 21:30
1 2 3 4 5 6 7
 31/64 A kérdező kommentje:

Na itt vagyok, bár kicsit megkésve.

Szóval igen, vannak egyes növényekben esszenciális aminosavak, de vannak olyanok, amik NEM találhatóak meg, csak állati eredetű fehérje forrásban, ha mégis vannak valamelyik növényben, akkor elenyésző mennyiségben. Felsorolni most nem fogom a kémiai nevüket, mindenki utána nézhet nyugodtan, ez tudományos tény.Ezért is alap a testépítők táplálkozásában pl a csirkemell és a hal, ha lehetne babot nyomni a csirkemell helyett pl akkor azt ennének, higyjétek csak el nekem, egy idő után rohadt unalmas a csirkerizs :)

Vegetariánus testépítők igen vannak, azért írtam az elején hogy ehez külön ilyen genetikai adottság kell, hogy a növényi fehérjéket is ilyen jól tudja hasznosítani a szervezet, de ha jól tudom nem lett még egy vega testépítő sem Mr. Olympia, se IFBB pro, ha igen akkor is egy ujjamon meg tudom számolni, hogy mennyi.

Egy szó mint száz, a húsnak és az állati fehérjéknek nincsen semmilyen alternatívája, ez TÉNY, kár vitatkozni rajta.Kenyéren is el lehet élni 20 évig, de hát nem a leg egészségesebb.

2011. márc. 8. 23:46
 32/64 anonim ***** válasza:

Mert ez a helyes irány -erkölcs és egészség szempontjából egyaránt. De nem kell megállni a vegetarianizmusnál! Az ember jól teszi, ha egy idő után szépen, a saját ritmusában átáll a vegán étrendre (életmódra). Érdemes, többek között a jó fizikum érdekében! Itt van pl. Tim Van Orden :

[link]

Ehhez külön genetikai adottság kell? Ugyan! A genetikai adottság ahhoz kell, hogy a hús ne rövidítse meg az ember életét évtizedekkel!

2011. márc. 9. 10:14
 33/64 A kérdező kommentje:

Nos nem tudom honnan veszed az ismereteidet, de mindenesetre én nem az internetről, noname blogokról. :) Mint mondtam évek óta foglalkozok sporttal, edzéssel és sporttáplálkozással - tanácsadással, a családban van sportorvos, gyógyszerész és dietetikus is. Mint mondtam, bizonyított tényekkel felesleges vitatkozni, ha valamelyik szaklap vagy egyetem lehoz egy tanulmányt azoknak az ellenkezőjéről amiket én állítok, akkor szívesen bele megyek a vitába, de ilyen-olyan blogok nem ütik meg nálam a mércét.

A cikkben bemutatott úriembernek egészségére, minden tiszetletem az övé, de itt főleg az izomépítéssel kapcsolatban ment a vita, futkározni lehet zöldségekkel meg túrórudival is, de egy erőemelő világbajnok nem fogja a 400 kg-os guggolást megcsinálni ha salátán él.

2011. márc. 9. 11:27
 34/64 anonim ***** válasza:
Aki 400 kg-mal guggol, amellett meg pl. egy maratoni futóversenyen úgy mennek el a salátán élők, mintha állna.
2011. márc. 9. 12:55
 35/64 anonim ***** válasza:
Ja, hogy egy maratonhoz, vagy egy lépcsőfutáshoz nem is kell izomzat?
2011. márc. 9. 12:57
 36/64 anonim ***** válasza:
...és nagyon jó úton vagyunk afelé, hogy a források, ahonnan te veszed az ismereteidet, néhány évtizeden belül drasztikus változásokon menjenek keresztül. A dietetikusok már két táborra szakadtak...
2011. márc. 9. 13:04
 37/64 anonim ***** válasza:

Én azért szeretném tudni melyik esszenciális aminosavakra, gondolsz, mert ez így nem túl hiteles.

Ennyi erővel ugye én is mondhatom, hogy mindegyik megvan a növényekben, de ettől még nem fogod nekem elhinni, ugye? Ugyanezen az alapon én sem, ha csak közlöd, hogy HÁT de, van olyan, ami nincs, és kész.

Mondjuk nem igazán értem, min vitatkozunk, mert ha nem lennének meg az esszenciális aminosavak a növényekben is megfelelő mennyiségben, szerintem gyerekkorom óta már rég elsorvadtam volna, ahogy India fele is...

Ha meg akarsz győződni róla, hogy mi milyen százalékban tartalmazza melyiket, végülis neked is csak utána kell nézned az interneten, és rögtön nem lesz okod vitatkozni.

2011. márc. 9. 14:30
 38/64 anonim válasza:

Teljes mértékben egyetértek a kérdezővel, de úgylátom néhányan még mindig nem akarják megérteni a lényeget.

VAN a zöldségekben aminosav, de KEVESEBB mint mondjuk a húsban. Ennyi itt a lényeg, semmi más, valamint a növények fehérje tartalma alacsonyabb, mint az állati termékeké/húsoké.

És igen, otthagyja a maratoni futó az erőemelőt, de az erőemelő meg fel tud emelni 2-300 kilót. Ő ERŐEMELŐ, a futó meg FUTÓ, felesleges hasonlitgatni a kettőt, csak abban a kontextusban jött fel a két sportág, hogy az erőemeléshez nagy(obb) IZOMTÖMEG kell, mint a futáshoz. Be lehet írni googlebe nyugodtan egy futó nevét, meg mondjuk Ronnie Colemant, Jay Cutlert, vagy akárki mást.Vegetariánus étrenddel nem lehetséges ekkora izomtömeg építése, és most itt a szteroidoktól tekintsünk el, tudok naturál testépítőt is mutatni, még magyart is.

2011. márc. 9. 20:19
 39/64 anonim ***** válasza:

Gyors reagálás egy felvetésre, ami már kezd unalmas lenni: az állatoknak van központi idegrendszere. A növényeknek nincs. Következtetés: az állat képes szenvedni, a növény nem. Általános iskolás biológia anyagban benne volt.

Dietetikus ismerősöm mondta, hogy az emberi szervezet számára fontos aminosavak mindegyike megtalálható a tojásfehérjében, vagyis ilyen szempontból ez a legtökéletesebb táplálék. (Persze ez csak azokat "segíti ki", akik csak húst nem esznek.)

Különben nem értek a témához. Csak látok tapasztalok dolgokat, és azok nem azt mutatják, amiket Te leírtál. Először is, nagyon sok komoly sporteredményt felmutató ember vegetáriánus. (Kőbán Rita, Billie Jean King, Carl Lewis)

Én versenyszerűen soha nem sportoltam, de heti többször 8-10 km-t futok, amikor tehetem megyünk túrázni, sokszor 20 kilós hátizsákkal. (Bocsánat előre is a dicsekvésért, de tényleg nagyon jó kondiba vagyok. 16 hetes terhesen pl. az Alpokban nagyzsákos túrán férfiemberek nem tudtak lépést tartani velem. Ezt tényleg csak azért írtam, le hogy világos legyen: a sport alatt nem azt értem, hogy hetente egyszer tornázgatok 20 percet.)E mellett az életmód mellett szakítottam a "hússal" és semmifajta változást nem láttam magamon, ugyanúgy bírtam a dolgokat, mint előtte.

Szóval az aminosavas, vitaminos dologhoz nem értek, de ha körülnézek nem látom, hogy bármi is alátámasztaná azt, amit írsz.

Abban viszont teljesen egyetértek, hogy a vegetáriánus étrend nem feltétlenül egészségesebb, mint a húsevés. Chips, kóla, cukor...mind-mind vega kaja.)

2011. márc. 9. 21:09
 40/64 anonim ***** válasza:
Lécci sorold fel az említett aminosavakat, mert én nem találom, mi az, ami a szójában elenyésző mennyiségben van.
2011. márc. 9. 21:27
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!