Miért vagy vegetariánus?
Sok ember tér át mostanában erre a (tévhitekkel ellentétben egyátalán nem sokkal egészségesebb) étrendre, érdekelne, hogy miért? Én több mint tíz éve sportolok, személyi edzőként és táplálkozási tanácsadóként dolgozok, és sajnos vannak olyanok akik nem értik meg, hogy állati fehérje, legfőképp hús nélkül nem, vagy csak extrém ritka esetekben lehet kifejleszteni, és fenntartani egy jó fizikumot. Azt megértem, aki undorodik a hústól és nem akar megenni egy állatot, de a többieknek, főleg aki sportol, mi az indoka erre? Az elcsépelt érvet, hogy "de a növényekben is van fehérje", meg a tejet felejtsük el, aminosav összetételük következtében nem alkalmasak az izom építésre és megtartására, a sportolók pl. ezért nem is számolják bele a növényi fehérjét az étrendjükbe. Remélem értelmes keretek között marad a vita, és érvekkel, tudományosan bizonyított tényekkel jönnek az ellenzők majd, nem pedig "de én ezt olvastam a nőklapjában" stílusú szövegekkel.
Marivs
A válasz megírásának időpontja: ma 22:40
Ezen a válaszon tényleg érdemes elgondolkozni.
Vagy esetleg röhögni egy jót.
Én etikai okokból vagyok vegán. Emellett természetesen ügyelek az egészségemre is eszek vitamint, sok szóját, hüvelyest, gabonát, zöldséget, gyümölcsöt, olajos magvakat... 20 éve élek így, jó kondiban vagyok, biciklizem, túrázom, kosarazok.
Azt hiszem ez a videó segít majd megértetni miért.
Nem a kérdésedre válaszolok, de remélem nem baj.
Jó lenne, ha még sok, normális válasz érkezne.
Azokat én is megértem, akik azért nem esznek húst, mert nem szeretik az ízét, azt viszont nem, ha valaki etikai okokból nem eszik. Nem azért, mert nem szeretem az állatokat, hanem azért nem, mert a szememben a növény és az állat is ugyanolyan élőlény, ahogy az ember is, egyik sem helyezhető ilyen értelemben a másik fölé. Ha ilyen alapon nem ennék egyes élőlényeket, akkor már régen meghaltam volna :) Mindenből annyit veszek, amennyire szükségem van, nem megy kárba semmilyen étel. Emígy meg próbálom óvni a természetet, az élővilágot.
Még most írom le, a félreértések elkerülése végett: nem kötekedni, vitatkozni akarok, csak leírtam a saját nézetemet. Nincs bajom azzal, ha valaki vegetáriánus, mindenkinek a magánügye, hogy mit eszik. Felőlem lehet ideológiai alapon vegetáriánus, csak én másképp gondolkodom a témáról.
Szia kedves kérdező és sziasztok kedves válaszolók!
Én több, mint 10 éve vegetáriánus vagyok és azt látom, hogy az itt írkálók nincsenek tisztában néhány fogalommal...
Előszöris szeretném, ha tudnátok, hogy a vegetáriánus és a vegán nem ugyanaz...
Itt vegetáriánus étkezésről beszélgettek, de szerintem valójában vegánra gondoltok, ugyanis a vegán étkezés az, ami teljesen kizárja az állati eredetű termékeket az étrendből.
A vegetáriánusok között is több típust különböztetünk meg. Ezek a típusok a lakto vegetáriánusok, az ovo vegetáriánusok, a lakto-ovo vegetáriánusok és a szemi vegetáriánusok.
A lakto vegetáriánusok sem húst, sem tojást nem fogyasztanak, de tejterméket igen.
Az ovo vegetáriánusok megeszik a tojást, de húst és tejterméket nem.
A lakto-ovo vegetáriánusok tojást és tejterméket is esznek, de állati húskészítményeket nem.
A szemi vegetáriánusok pedig esznek a tojáson, tejtermékeken felül halat és/vagy csirkét is.
Most, hogy tisztáztam néhány alapfogalmat a kérdésre is válaszolnék...
Egyesek divatból, egyesek az állatok tisztelete végett (én is) és egyesek az egészségük megőrzése érdekében lesznek vegetáriánusok. Nem értek egyet azzal, hogy az állati eredetű fehérjéket és különböző aminosavakat nem lehet pótolni, mert manapság már olyan fejlett a gyógyszerészet, hogy szinte bármilyen vitamint elő tudnak állítani.
Sok vegetáriánus, aki komolyan veszi az étkezést szójaproteinporral és rizsproteinporral pótolja a fehérjéket. Továbbá sok fehérje van a hüvelyesekben, gabonafélékben, az olajos magvakban, a tofuban, borsóban... stb.
Remélem elég kimerítő választ adtam, de ha bárkinek bármi kérdése lenne, szívesen megválaszolom!
Kérdező, részleteznéd, hogy melyik aminosavakat hiányolod a növényekből? Kíváncsi vagyok, hogy konkrétan mire gondolsz.
Egyébként a szója hormontartalmáról annyit, hogy a takarmány, amivel az állatokat etetik, az is pont ugyanezzel van tele, ugyanúgy megeszi mindenki, ilyen-olyan forrásból.
Amúgy 13 éves korom óta vagyok lakto-ovo vegetáriánus (10 éve). Sosem szerettem különösebben a húst (a menzán pl. hozzá sem nyúltam, otthon is csak a csirkét, pulykát ettem meg), de végül valamennyire állatvédelemből lettem vega. Tejet-tojást falusi termelőktől veszek, piacról (nem áll szándékomban azt a borzadályt támogatni, ahogy a nagyipari termelésben tartják az állatokat...), nem hordok bőr cuccokat, nem használok állatokon tesztelt kozmetikumokat, vagy hasonlókat.
Ja és még valami: ha hús nélkül nem lehet izmot építeni, hogyan magyarázod a vegán testépítőket pl.?
23:21
'szememben a növény és az állat is ugyanolyan élőlény, ahogy az ember is, egyik sem helyezhető ilyen értelemben a másik fölé'
ezt írtad. vagyis, számodra az ember-növény-állat egy szinten van. vagyis akkor az embert is meg lehet enni? szerintem különbséget kell tenni, ezért nem eszek húst. ugyan olyan szíve, mája, vére, húsa stb.. van az állatnak mint az embernek.. ennyi erővel miért nem elfogadott a kannibalizmus??
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!