A mai árak mellett hogyan spóroltok az ételen?
Hogyan tudtok spórolni a kaján? azt vettem észre, hogy bármikor lemegyünk a boltba a párommal, 5-6000ft alatt sose tudunk vásárolni, pedig nagyon ritkán veszünk olyat, ami nem a vacsorához vagy a holnapi kajához kell. Sokat főz a párom, nagy mennyiségben, mert sajnos az én 193cm-met és 102kg-mat táplálni kell, nagyon sokat eszem. Utálom is magamba.
Vannak esetleg jó spórolási technikáitok, esetleg olcsón elkészíthető laktató ötleteitek? Minden megeszünk, általában az ételek központja a csirkemell vagy a darált sertés.
MÉG nem spórolunk az ételen.
Amit tenni lehet
- akciókat figyelni, olyankor akár nagyobb mennyiséget is venni (de lejáratig elfogyjon)
- több boltban megvenni, ami kell
- közeli lejáratos termékek is LEHETNEK jók, de meg kell gondolni
- meg kell nézni, melyik kiszerelés a legolcsóbb (nem mindig a legnagyobb)
- gyümölcsből szezonálisat választani
- márkából a legjobb ár/érték arányt választani
- sajtból / felvágottból szeletelt helyett nagyobb mennyiségű darabosat / rudat
- kenyeret, kalácsot stb. lehet sütni, nem kell hozzá gép sem, hamar meg lehet tanulni, vannak receptek, amik hamar megvannak
Én pl. a covid alatt kezdtem itthon péksüteményt sütni, ezen sokat lehet spórolni. Sokat lehet spórolni a felvágottak, sajtok márkáján, kiszerelésén. Meg persze az üdítőkön, alkoholon, édességeken.
- saját márkás cuccokat veszünk
- figyeljük az akciókat
- itthon főzünk, nem rendelünk
- nem veszünk húst
- nem dobunk ki kaját
- csak heti 1x megyünk boltba, ezzel rákényszerítjük magunkat a menütervezésre, és az impulzusvásárlást minimalizáljuk
- nem veszünk semmi olyasmit amit otthon simán el tudunk készíteni, pl. ilyen mizo kakaókat...
+1: a kaja igazából az utolsó amin spórolunk. Amiket írtam azt nem most kezdtük az infláció miatt, hanem mindig is így csináltuk. Most hogy minden drágább, előbb mondunk le más dolgokról, de szeretünk jókat enni, nem azon fogunk durván spórolni.
Száraz hüvelyesek, azok sem olcsóak már, de azért a legtöbb dologhoz képest még mindig olcsóak.
Nem, nem babfőzelék meg lencsefőzeléket kell váltogatni. Elég sokrétűen* lehet felhasználni ezeket az alapanyagokat, és magas fehérjetartalmuknak köszönhetően.
pl falafel, babfasírt, babos rizs, különféle pástétomok, stb
A Tesco, Auchan nagyon drága, oda csak ünnepek előtti nap zárás előtt pár órával nézek be, akkor sok jó sárgacimkés terméket lehet venni, meg végignéztem ilyenkor az akciókat.
Zöldséget, gyümölcsöt, húst, felvagottat, savanyúságot, füstölt árút a piacon vásárolok, minőségre is jobb, árban is kedvezőbb.
Kávé,édesség, tisztálkodási szer, tisztítószer kínai bolt.
Mosószert, mosoport, pelenkát, popsitörlőt nagytételben rendelem.
Hal, tojás, csirke közvetlenül háztól vesszük.
Szárazárú, tartós élelmiszer, sajt, fagyasztott zöldség, meg ami hiányzik, vagy sárga címkés és épp kedvező árú termékek Spar vagy aldi.
Pékárút pékségben.
Babának mindenféle Rossmann, 3 havonta egyszer nagytételben kuponnal veszem ami kell.
Üdítőt nem nagyon iszunk, szörp szokott itthon lenni.
Félkész, előkészített ételeket nem veszek.
Általában főzök, de van hogy kimegyek menüs helyre. Sokszor nem tudom mi lesz a másnapi menü, benézek egy boltba, vagy a piacra, és megveszem ami jó árban van, abból lesz valami.
Mindennek a kiló árát nézem, és igyekszem az ár-minőség szerint dönteni.
Egész jól kijövünk így, csak macerásabb hetente többször, többféle mászkálni, mint egy helyen megvenni.
Sehogy
Mondjuk az ebédem és a reggelim heti 3 napon az egyik ügyfél fizeti
Közeli lejárat, akciók, sok sok fagyasztás (nagy mennyiségben minden olcsóbb) és az impulzusvásárlás kerülése.
Hüvelyest inkább áztatok és főzöm, mint a konzervet veszem. Brokkoliból, karfiolból a fagyasztott és nem a friss. Amiből nem olyan fontos a minőség, a lwgolcsóbb (pl tejföl, joghurt ilyen, de a sonka nem)
Próbáljatok új fajta ételeket bevezetni az étrendetekbe. Pl tonhalas tészta, tócsni fokhagymás tejföllel, rakott brokkoli hús nélkül.
Lehet azzal van a gond, hogy az ételek amikhez hozzá vagytok szokva, vagy túl kevés fajta vagy sok drága (esetleg félkész vagy készétel) összetevőt tartalmaz
Használjátok okosan a lisztet. Pl ha elkezdtek kenyeret sütni az ekső 10 nem lesz olyan jó, de fél kilós kenyerenként 400 forintot spóroltok.
Vagy ha van maradék sonka, tonhsl szalámi bádmi, amiből nem jön ki önálló étkezés, akkor egy kis liszt, élesztő, víz keverékéből pizzatészta, rá a maradékok tejdolos vagy paradicsomos alapon, trappista és kész az ebéd/vacsi
(Egeszseges eletmod jegyeben teljes kirolesu liszt, amit hosszutavon a gyogyszertari szamlad halal meg)
Illetve nasikon lehet spórolni, ha nem chipset, caokit, túró rudit stb vesztek, hanem süttök heti 1x kekszet vagy mmvalami egyszerű banánkenyerwt, muffint stb.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!