Salvus víz: mennyit és mikor kell inni reflux esetén?
Figyelt kérdés
A címke szerint:
gyomorégés, émelygés, hányinger, puffadás, teltségérzet és tompa gyomortáji nyomás esetén 1-2 dl. Savtúltengéses gyomorhurut, savtúltengéssel járó gyomorbetegségek és gyomorfekély gyógyítására étkezés előtt 1 órával 1 dl-t, naponta kétszer kortyonként.
Fogyasztható mennyiség: főétkezések előtt 1 dl (3 dl naponta)
---
De olvastam olyat is, hogy naponta összesen 1-1,5 dl háromfelé elosztva.
A napi 2x1 dl étkezések előtt 1 órával tűnik a legjobbnak, de nem akarom rosszul használni.
Gasztroenterológus írta fel a Salvus vizet, de azt sajnos ott nem kérdeztem meg, pontosan mennyit és mikor kell inni (tükrözés után nem voltam teljesen magamnál, de jövő héten rákérdezek, addig is ha valaki tudja, legyen szíves megírni)
Még nincs meg a biopszia eredménye, de antacid helyett félhivatalosan felírták nekem a PPI-t (Controloc) pár hétre, egyelőre 2x40 mg két hétig, majd feleannyi, végén csak 1 naponta. A gyomrom kicsit jobb lett (tudom, kell pár nap, hogy hasson a PPI). A gyulladásokat is le fogja vinni. Viszont eléggé szédülök, amióta bevettem a második adagot. Nem tudom, hogy ez vajon csak sima mellékhatás, vagy azt jelenti, hogy túl sok az adag? Beszéltem velük, és jó lenne tartani a 2x40-et, de ha nagyon nem bírom, akkor mehet a 2x20, viszont akkor tovább tart az egész, és nem biztos, hogy most annyira hatékony lenne. Utánaolvastam, és a szédülés talán elmúlik pár napon belül. Nem állandóan szédülök, és néha kicsit jobb, de néha meg elég rossz :( Az biztos, hogy valamilyen formában szedni kell a PPI-z, csak megint ez a bizonytalanság, hogy merjem-e csökkenteni :S Gyógyszert nem akarok szedni a szédülésre, mert lehet, hogy nem is nagyon használna. Van esetleg természetes módszer?
2023. márc. 11. 09:24
52/94 anonim válasza:
Nem biztos hogy a gyógyszertől szédülsz. A kevesebb hosszabb ideig sem rossz megoldás, de csak ha kiderül hogy tényleg a gyógyszertől van, mert lehet vérnyomástól, fronttól, bármi mástól is.
2023. márc. 11. 15:07
53/94 A kérdező kommentje:
Igazából már több hete kezdődtek a problémák, és csak a gyógyszer második adagjának a bevétele után nem sokkal (egy óra múlva) kezdtem el szédülni, szóval szerintem attól van. A vérnyomásom rendben, nem vagyok frontérzékeny. Utoljára akkor szédültem, amikor pár éve influenzás voltam. Egyébként sode szoktam. Próbálom tartani a 2x40-et, mert hátha hatékonyabb a gyulladásokra, mint a 2x20.
Ha ez a pár hét lemegy, utána várhatóan tünetmentes leszek, de be kell tartani továbbra is az utasításokat?
Neked is kellett PPI-t szedni? Hogy alakultak ezek az időszakok?
2023. márc. 11. 16:52
54/94 anonim válasza:
Pár hét után jobb lesz igen. lazábban lehet venni majd de valamennyire mindig oda kell figyelni, ez olyan mint egy életmódváltás, csupán hozzáállás kérdése. Kell szednem igen, sajnos érzem hiányát amikor kihagyom, de egy idő után saját magunkon kitapasztaljuk mikor és mennyit jó szedni, például a napi kétszeri szedést írta az orvos de elég a napi egy is, ahogy tapasztaltam, bár önkényesen változtatni és az orvossal megbeszélni közül inkább az utóbbi. Az első pár hétben viszont fontos nagyon a nagyobb dózis még. Aztán fokozatosan lehet csökkenteni ha úgy van.
2023. márc. 12. 20:54
55/94 A kérdező kommentje:
Olyat is hallottam, hogy a 2x40-et érdemes 4 hétig szedni, és nem csak két hétig. Ez igaz?
2023. márc. 12. 21:01
56/94 anonim válasza:
Igen, de tovább semmiképp
2023. márc. 12. 21:04
57/94 A kérdező kommentje:
Azzal biztatnak, hogy ha véget ér a gyógyszerszedés, ehetek csokit :) de gondolom nem olyan mennyiségben, mint ezelőtt...
2023. márc. 12. 22:20
58/94 anonim válasza:
Egy táblányit azért ne, de pl egy csík a táblából vagy egy szelet csoki mehet
2023. márc. 12. 23:04
59/94 A kérdező kommentje:
Az a furcsa, hogy csütörtök-péntek-szombaton úgy éreztem, hogy jobb a gyomrom a szédülés ellenére, és viszonylag jól tudtam aludni, de most alig tudtam aludni, és a gyomrom sem túl jó. Nem az az égő érzés mondjuk, de valami nem jó. Ugyanúgy szedem a gyógyszert. Lehet, hogy a gyomorgyulladás miatt van ez? A biopszia eredménye csütörtökön lesz. Lehet, hogy mást fognak felírni? Vagy pluszban valamit? Bár szerintem nem h. pylori van nekem.
2023. márc. 13. 15:43
60/94 A kérdező kommentje:
Azt tudom, hogy PPI mellé lehet antacidot (vény nélküli savlekötőt) venni, ha szükséges, de nekem is segítene? Vagy legalábbis ártani nem árt, ugye? Mert nem biztos, hogy gyomorégésem van. Nem a mellkasomban érzem, hanem a gyomromban.
A gyógyszerszedés első napjaiban jobban segített a Controloc, akkor lehet, hogy másik PPI lenne jobb nekem, vagy előbb-utóbb ezzel is jobban leszek?
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!