Kezdőoldal » Ételek, italok » Alkoholmentes italok » Salvus víz: mennyit és mikor...

Salvus víz: mennyit és mikor kell inni reflux esetén?

Figyelt kérdés

A címke szerint:

gyomorégés, émelygés, hányinger, puffadás, teltségérzet és tompa gyomortáji nyomás esetén 1-2 dl. Savtúltengéses gyomorhurut, savtúltengéssel járó gyomorbetegségek és gyomorfekély gyógyítására étkezés előtt 1 órával 1 dl-t, naponta kétszer kortyonként.

Fogyasztható mennyiség: főétkezések előtt 1 dl (3 dl naponta)

---

De olvastam olyat is, hogy naponta összesen 1-1,5 dl háromfelé elosztva.

A napi 2x1 dl étkezések előtt 1 órával tűnik a legjobbnak, de nem akarom rosszul használni.

Gasztroenterológus írta fel a Salvus vizet, de azt sajnos ott nem kérdeztem meg, pontosan mennyit és mikor kell inni (tükrözés után nem voltam teljesen magamnál, de jövő héten rákérdezek, addig is ha valaki tudja, legyen szíves megírni)

2023. márc. 4. 22:33
 31/94 A kérdező kommentje:

Tudod, mi a furcsa? A gyomorfájáom jelentkezése és a gyomortükrözés között eltelt néhány nap, ebből három nap kaptam PPI-t (de aztán megint rosszul lettem, és abbahagyatták velem), volt 2 nap PPI nélkül, és ezen az 5 napon ettem csokit és narancsot (nem is keveset), talán más tiltott ételt is, és nem lett tőlük feltűnő bajom. Akkor még nem tudtam, mit nem lehet enni, illetve hogy mi lesz az eredmény. Hogyhogy nem lettem rosszul, hiszen a betegség már szerintem a köhögésnél kialakult, ami még régebben kezdődött, mint a gyomorfájás. Mindegy, most már nyilván nem merek egy darabig ilyeneket enni.

Lehetne még néhány kérdésem?

Ha én eddig a kád fölé hajolva mostam hajat, ezt továbbra is csinálhatom így, csak ne egyek előtte legalább fél órával, ugye?

És ha pl. beteg leszek (pl. influenza), és nappal is feküdnék, akkor is kell várnom 30 percet evés után?

Illetve ha egyelőre szőlőcukrot eszem csoki helyett (is), az mennyire árt hosszú távon? Vagy nem árt jobban, mint a csoki? Próbálok nem túl sokat enni, de úgy érzem, valamit muszáj, mert megőrülök.Sajnos nagyon édesszájú vagyok. Állítólag a gumicukor sem rossz refluxnál, valahol láttam, de azt még nem merem.

2023. márc. 5. 23:18
 32/94 anonim ***** válasza:
100%

Mert nincs mindig egyforma állapotban ez a betegség, van amikor jobban tolerálja a tiltott ételeket és van amikor nem. Ez egy hullámzó állapot, nem mindig ugyanolyan. Reszkírozni nem éri meg, mert utólag vagy semmi nem lesz, vagy nagyon savas meg rossz lesz a gyomornak és feljön. Szóval ezek ilyen orosz rulettes ételek.

Igen moshatsz úgy hajat, de ne közvetlen evés után. Mindig kell várnod evés után mielőtt lefekszel, nagyobb étkezések után főleg.

Minimálisan ehetsz valami édességhelyettesítőt, egyébként ezt kitapasztalod úgyis melyik ételt mennyire tolerálod, de teszem azt eszel egy-két kocka csokit, az még nem akkora baj. Mondjuk Salvus vizet iszol előtte, étkezések előtt egy órával, féllel, nekem úgy a legjobb. Meg ugye lefekvés előtt.

2023. márc. 5. 23:26
 33/94 A kérdező kommentje:
Köszi! Vettek biopsziát is több helyről. Nem is csak a rosszindulatú elváltozás vizsgálata miatt (mert valószínű nem az), de mi fog a mintákból még kiderülni? Az is, hogy mi okozta? Pl. H. Pylori, bár az elvileg nem is tud közvetlenül refluxot okozni.
2023. márc. 5. 23:35
 34/94 A kérdező kommentje:
Salvus vízből ugye maximum 3 dl naponta, de ezt eloszthatom négyfelé? 3 étkezés + éjszaka. Vagy elég egy alkalommal fél dl is?
2023. márc. 5. 23:37
 35/94 anonim ***** válasza:
100%

A h.Pylori annyiban tehető felelőssé hogy gyengíti a gyomor védekezőrendszerét, károsítja a gyomor nyálkahártyáját, így könnyebben előjön a reflux. Sok mindent látnak majd, a rosszindulatúság esélye tényleg elhanyagolható szerencsére, de a kezelés az ami igazán fontos lesz és ez lesz a meghatározó. Látszik az aktuális állapot, károsodás mértéke, a szokásos eljárást követték.

Salvus vízből nekem elég a fél deci, egy alkalommal. Eloszthatod amúgy ahogy jobban esik.

2023. márc. 5. 23:52
 36/94 A kérdező kommentje:

Lehet, nem jól értem, de a biopsziából látszik az aktuális állapot és a károsodás mértéke? És ez alapján döntik el, hogy milyen kezelést kapok majd?

És ha H. Pylorit találnak, az nekem inkább rossz vagy jó? Úgy értem, ha H. Pylori van, és kiirtják, akkor jobb lesz a helyzet?

2023. márc. 6. 05:52
 37/94 anonim ***** válasza:
100%
Igen, látszik az aktuális állapot és a nyelőcső szükületet, szövődményeket is vizsgálják, mennyire károsodott, illetve okokat is. A h. pylori kiirtása hasznos hiszen utána valószínűleg jobb lesz, mert az számtalan egyéb gondot is okoz.
2023. márc. 6. 11:45
 38/94 A kérdező kommentje:

A h. pyloriról is megoszlanak a vélemények, úgy tudom. Ráadásul durva antibiotikumkúrával irtják ki. Utána lehet, hogy meg is szűnik ez az egész, vagy ez nem valószínű? Ha tényleg az általam szedett antibiotikum (is) felelős érte, az is megállapítható lesz? Illetve már a h. pylori is lehet az antibiotikum miatti károsodások miatt? (Úgy értem, a h.pylori már eddig is bennem volt, csak most túlsúlyba került, mert sok jó baktéiumot kiölt az antibiotikum)

Bár lehet, hogy az én esetemben nem h. pylori okozta.

Bocsi, hogy ennyit kérdezek...

2023. márc. 6. 16:14
 39/94 anonim ***** válasza:
100%
Ez kissé egy ördögi kör mivel az antibiotikum kiirtja a hasznos baktériumokat is, így könnyebben károsodik a bélflóra egyensúlya. Tehát igen, így nézve gyengítheti az immunrendszert. Ugyanakkor a h. Pylorit antibiotikummal lehet és kell is kiirtani, célzottan ami az ellen való. Mindenképpen ki kell irtani, sokkal több és folyamatos élőflórás probiotikum szedése mellett, amit nem egy időben kell bevenni az antibiotikummal, ezt sajnos sokan elrontják. A célzott kezeléssel megszüntethető a probléma, h.Pylori jól kezelhető a megfelelő gyógyszerrel.
2023. márc. 7. 20:10
 40/94 A kérdező kommentje:

Egyébként a lehetséges okok közül még mit mutathat ki a biopszia? Ha pl. valakinek stressz okozta, az gondolom nem látszik.

Illetve még valami: azt is olvastam, hogy lefekvés előtt fél órával még vizet sem ajánlott inni. Ez igaz? Mert nekem szokásom, hogy közvetlenül lefekvés előtt iszom néhány korty szénsavmentes ásványvizet.

2023. márc. 7. 21:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!