Salvus víz: mennyit és mikor kell inni reflux esetén?
A címke szerint:
gyomorégés, émelygés, hányinger, puffadás, teltségérzet és tompa gyomortáji nyomás esetén 1-2 dl. Savtúltengéses gyomorhurut, savtúltengéssel járó gyomorbetegségek és gyomorfekély gyógyítására étkezés előtt 1 órával 1 dl-t, naponta kétszer kortyonként.
Fogyasztható mennyiség: főétkezések előtt 1 dl (3 dl naponta)
---
De olvastam olyat is, hogy naponta összesen 1-1,5 dl háromfelé elosztva.
A napi 2x1 dl étkezések előtt 1 órával tűnik a legjobbnak, de nem akarom rosszul használni.
Gasztroenterológus írta fel a Salvus vizet, de azt sajnos ott nem kérdeztem meg, pontosan mennyit és mikor kell inni (tükrözés után nem voltam teljesen magamnál, de jövő héten rákérdezek, addig is ha valaki tudja, legyen szíves megírni)
Szegény! Nagyon-nagyon sajnálom, borzasztó lehet :(
Képzeld, nekem egy hónappal ezelőtt még semmi bajom nem volt. Egyhetes antibiotikumkúra után kezdődtek a tünetek köhögéssel, majd erős hasfájással, és gyomortükrözésnél kiderült, hogy GERD. Soha nem dohányoztam, nem kávéztam, nem ettem túl savas vagy fűszeres ételeket, lefekvés előtti 2 órában sem szoktam enni, illetve többször keveset, rendszeresen mozgok, szóval a szokásaimon sem kell igazán változtatnom, és most mégis ez van. Alig tudom elhinni, hogy ilyen szerencsétlen vagyok.
Találtam két érdekes cikket:
arról írnak, hogy az antibiotikum ingerli a gyomor alsó felét, ami túlzott savképződésre készteti a gyomrot, és ez okozza a sav feláramlását
itt arról írnak, hogy az antibiotikum hatására felborul a baktériumok egyensúlya, túlsúlyba kerülnek a rossz baktériumok, amelyek gázokat termelnek, amely nyomást okoz a gyomorban, és a záróizom kinyílásához vezet.
Azt nem tudom, hogy a hajlam megvolt-e bennem eddig is, de én arra gondolnék, hogy nem igazán, de az biztos, hogy eddig soha nem volt gyomorégésem, de egyéb emésztési problémám sem. Az antibiotikum szedése alatt csak kefírt ettem, és csak a gyomorfájás után kezdtem probiotikumot szedni. Tudom, rögtön kellett volna... lehet, akkor jobb lenne a helyzet, vagy talán ki sem alakult volna a reflux? Kérdeztem az orvost, hogy elmúlhat-e, és azt mondta, hogy a GERD mint olyan nem nagyon szokott, de nem tudott még egyértelmű választ adni. Mivel ennyire hirtelen és erősen alakult ki nálam, én bízom abban, hogy akár el is múlhat, ha visszaáll a bélflórám egyensúlya, és betartom az utasításokat. Vagy legalábbis mérséklődik a dolog. Amúgy ha nyelőcső felmaródás is látszik a felvételen, az már egyértelmű GERD? A nyálkahártya ép, és éppen zárva is volt a záróizom, amikor nézték. Amúgy az első gyomorégés után kaptam gyógyszert (PPI), de három nap szedés után már attól lettem rosszul, hogy nagyon levitte a savamat. Mondták, hogy egyelőre Salvus vizet igyak, de lehet, hogy nem úszom meg a gyógyszert. Vajon szerencsém lesz, és visszaáll minden, vagy ez már így marad? Mit gondolsz? Nagyon kétségbe vagyok esve :(
Most sokat olvastam a témában, és néztem ilyen videókat, és láttam, hogy másoknál is okozott GERD-et az antibiotikum, és őket biztatja az orvosuk, hogy csak időszakos. Én reménykedem mindenesetre, de a bizonytalanság is annyira rossz :(
Köszönöm!
Messelő antibiotikum? itt mit szerettél volna írni?
Az antibiotikumot egyébként a fogorvos írta fel február elején (a fogínyem állapota miatt, azon mondjuk segített). Amíg szedtem, addig nem is volt semmilyen gond a gyomrommal, hanem utána kezdődtek a problémák. Lehet, hogy elmúlik ez az egész nyom nélkül, mintha nem is lett volna sosem? Vagy ez a krónikus állapot (GERD) már fennmarad?
Tudom, a bélflórának is idő kell, hogy visszaálljon...
Az a legbosszantóbb, hogy még csokit sem lehet enni, attól legalább lelkileg jobban lennék. Jó, tudom, hogy nem ez a legnagyobb baj most, de még az agyam sem működik most igazán. Tartom a diétát, mert a saját érdekem, de bevallom, hogy már most elegem van.
Most akkor csokipudingot sem merek enni, de a vaníliapuding? Kaptam egy tájékoztatót, és a szabad ételeknél szerepel a puding. Banánt is lehet, abban van elég sok kalória, hátha segít az agyamnak is.
Kicsit hülyén is érzem most magam, mert a te problémád úgy tűnik, jóval nagyobb, mint az enyém. Ne haragudj meg érte, csak még nem voltam ilyen helyzetben, és rettentően bosszant, hogy így jártam. A legrosszabb, hogy nem tudom, mi lesz. Próbálok optimista lenni és nem idegeskedni annyit, mert az csak árt, de nem könnyű.
Antibiotics can mess...Ezen már ne agyalj. Puding nélkül is van élet. :-)
Csoki nélkül is :-)
Ezek a zabos cuccok is egész finomak tudnak lenni, a banán is tud öröm lenni :-)
Ja, tényleg :) amúgy igen, az antibiotikumok nagyon durvák tudnak lenni :S
Annyira imádom a csokit, hogy nem tudom, hogy fogom kibírni... hátha később lehet majd enni, vagy ha fennmarad ez az állapot, akkor már sose? :(
Gyógyszer mellett is szigorú diétát kell tartani? Bár a gyógyszer sem a legjobb megoldás...
A banánt eddig is szerettem.
Győri zabfalatok jó, ugye?
Sótlan földimogyorót lehet vajon? Valahol azt olvastam, hogy igen, máshol meg azt, hogy nem.
Tejberizs tudom, hogy jó, de a boltban készen árult poharas tejberizs is? Csokis ne legyen, ugye?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!