Kezdőoldal » Emberek » Tanárok, iskolatársak » Mit gondoltok, ilyen esetben...

Mit gondoltok, ilyen esetben jó ötlet magántanulónak menni?

Figyelt kérdés

Ha van valaki, aki:

- gyorsabban tanul, mint a többiek

- egyedül, könyvekből, internetről is tud tanulni

- nem igazán kedveli a kortársai nagy részét, ezzel együtt az osztálytársait

2016. szept. 2. 22:23
 71/99 A kérdező kommentje:

"Ne fárassz. :D Az én megküzdési mechanizmusaim már rég kialakultak, a tieid még nem. Ez abból látszik, hogy menekülnél a helyzetből ahelyett, hogy szembenéznél vele. Nekem már nincs szükségem neonáci társaságba menni, anélkül is tudom, hogyan kell őket kezelni, ha véletlenül szembe jön velem egy."

Jó, jó, véletlenül szembejön egy, én se fogok elfutni, ha véletlenül szembejön egy bunkó osztálytársam... De most abba gondolj bele, hogy ha napi 6-8 órát kellene egy olyan társaságban tölts, ahol van 2 neonáci (kb. mint Hitler), meg elég sok hülye, aki felnéz rájuk és nyalja a s**güket (mint a német nép Hitler idejében), és elég gyakran hallanád, hogy arról beszélgetnek, hogy "Hát, ezek a mocskos zsidók, ők a hibásak mindenért, kár, hogy Adolf bá' már nem él.", akkor vajon nem gondolkodnál-e azon, hogy ha lehet, otthagyod a p...ába ezt az egész társaságot, mert nem érzed jól magad közöttük?

Azt írtad, hogy nézzek szembe vele? Konkrétan hpgy érzed ezt?

"A gyorsabb tanulás nem indok, ugyanis a környezeted nem akadályoz téged a tanulásban."

De igen, ha egy dolgot az osztály nagy része nem ért, én viszont már igen, de ugyanúgy figyelnem kell, ahogy a tanár századjára elmagyarázza (és még mindig nem értik), ahelyett, hogy mást tanulnék. Plusz van aki jobban tud csoportban tanulni, és olyan is, aki egyedül, én az utóbbi kategóriába tartozom. Ezt csak megértik, nem? De mondom, én úgy hallottam, hogy nem arra kell különös indok, hogy engedjenek magántanulónak, hanem arra, hogy ne.

"Szerintem fontosabbnak fogják tartani az alapvető szocializációt, mint azt, hogy internetről is tudsz tanulni otthon."

Vannak barátaim az osztályon kívülről, van egy csoport is, ahol elég jól érzem magam - bár ritkán találkozom velük - úgyhogy nem úgy kell elképzelni ezt a dolgot, hogy ha magántanuló lennék, onnantól kezdve a szociális kapcsolataim 0-ra csökkennének. Azt pedig, hogy egyesek szerint ez nem elég szocializációnak, megértem, de nem értek egyet vele - szerintem nekem elég.

"Nem azért vágtam rá, hogy arrogáns kis s**gfej vagy, mert menekülnél egy helyzetből (attól maximum csak gyáva lehetsz), hanem mert nekem ugrottál egy szimpla kis "babám" miatt, miközben én napi szinten hívok így 160 gyereket."

És ha valaki nem kedveli - nem tartom én se óriási problémának, csak nem kedvelem -, ha babámnak nevezik, akkor ő számodra automatikusan arrogáns kis s**gfej?

2016. szept. 4. 17:38
 72/99 anonim ***** válasza:

Ezt arról az oldalról, ahol te állsz, még elég nehéz elképzelni. Mármint a megküzdési mechanizmusokat (mert te még a közepén tartasz).

Nem szokott felmerülni bennem, hogy de otthagynék mondjuk egy rasszistát, mert az én konfliktuskezelési készségem elég jó (muszáj), és nem szokott ez az érzés leuralni. Meg vannak helyzetek, amikor egyáltalán nem engedheted meg magadnak. Éppen ezért fontos az életünk első szakaszában megtanulni, hogy egy problémát meg KELL oldani, nem pedig elmenni egy másik helyre. Mert tény, hogy ha most magántanuló leszel, akkor kikerülöd a konfliktusokat, de később úgyis előjön. Mindig kerülhetsz olyan társaságba, ahol nem érzed jól magad, és azt kezelni kell. Nem foghatod mindig menekülőre. A problémával való szembenézés azt jelenti, hogy az adott helyzetből kell tudni kihozni a lehető legjobbat. Mi van, ha bekerülsz egy k**vajól fizető munkahelyre, aztán két hónap múlva kiderül, hogy néhány kolléga gyökér, és pl. piszkálnak. Akkor mit csinálsz? Továbbállsz? Mert bántják a lelkedet? Vagy azt nézed, hogy bazi jó fizetésem van, a munkám amúgy boldoggá tesz, akkor valamit kezdeni kell az idiótákkal. Ezt kell kitalálni. Úgy kell fejlődni személyiségben, hogy ne akarjanak bántani. Én ezt tökélyre fejlesztettem, egyszerűen a közösségek engem imádnak annak ellenére, hogy én viszont tényleg egy arrogáns s**gfej vagyok. :) Ehhez meg kell figyelned saját magad, és ezért írtam, hogy mások felé is oda kell fordulni, mert lehet, hogy ha jobban megismered a két főokos osztálytársadat, nem akarnak majd bántani, mert lehet, hogy igazából nincs is bajuk veled. Csak nem ismernek. Vagy félreismernek. Meg te se ismered jól őket. Nem kell olyanná válni, mint ők, csak megadni az esélyt arra, hogy másnak is vannak gondolatai vagy érzései.

Nem tudom, kis beképzelt pukkancsnak tűntél a kommentjeidből. Nehéz ezt kifejteni, ez inkább egy érzés, mint logikus gondolatmenet. Talán az volt a legnagyobb baj, hogy eszedbe se jutott hitelt adni a szavaimnak, miközben mástól ezt szoktam meg a mindennapjaimban.

2016. szept. 4. 18:24
 73/99 A kérdező kommentje:

"Nem szokott felmerülni bennem, hogy de otthagynék mondjuk egy rasszistát, mert az én konfliktuskezelési készségem elég jó (muszáj), és nem szokott ez az érzés leuralni."

Nem egy db. rasszistáról van szó, egy olyan társaságra gondolj, amit leírtam.

"Mi van, ha bekerülsz egy k**vajól fizető munkahelyre, aztán két hónap múlva kiderül, hogy néhány kolléga gyökér, és pl. piszkálnak."

Nem vágyom feltétlenül k**vanagy fizetésre, inkább megelégszem valamivel kisebbel, ha cserébe olyan társaságban tölthetem el a munkaidőt, akikkel jól érzem magam. (Ha pedig az egyedül dolgozás - van ilyen lehetőség is - és rossz társaság közül kell választani, akkor inkább az előbbi.)

"Én ezt tökélyre fejlesztettem, egyszerűen a közösségek engem imádnak annak ellenére, hogy én viszont tényleg egy arrogáns s**gfej vagyok. :)"

Te extrovertált vagy valószínűleg, én viszont introvertált. Te megoldod úgy a dolgot, hogy a csoport közepébe kerülsz, mert élvezed és mert jól megy neked, én viszont nem is élvezném és nem is menne jól nekem. Tehát ez számomra nem megoldás. Meg lehet, hogy egy normális közösségben ezt meg tudod csinálni, de biztos van olyan közösség is, ahol csak akkor szeretnének, ha úgy viselkednél, ahogy amúgy nem szeretnél.

" Ehhez meg kell figyelned saját magad, és ezért írtam, hogy mások felé is oda kell fordulni, mert lehet, hogy ha jobban megismered a két főokos osztálytársadat, nem akarnak majd bántani, mert lehet, hogy igazából nincs is bajuk veled. Csak nem ismernek. Vagy félreismernek. Meg te se ismered jól őket. Nem kell olyanná válni, mint ők, csak megadni az esélyt arra, hogy másnak is vannak gondolatai vagy érzései."

Hagyjuk már! Nem az van, hogy ez a két osztálytársam szívat engem, hanem az, hogy mindenkit szívatnak, aki jelentősen különbözik tőlük. De persze, biztos, nekik is vannak érzéseik!

"Talán az volt a legnagyobb baj, hogy eszedbe se jutott hitelt adni a szavaimnak, miközben mástól ezt szoktam meg a mindennapjaimban."

Van egy olyan érzésem, hogy a közösségekben, amiknek tagja vagy, te vagy a főokos (nem minden főokos rossz ember, úgyhogy ehhez nem kell olyan légy, mint az osztálytársaim), a többiek pedig a s**gnyalók. De javíts ki, ha tévedek.

2016. szept. 4. 18:42
 74/99 anonim ***** válasza:

Megint kezded az értetlenkedést...

"Nem egy db. rasszistáról van szó, egy olyan társaságra gondolj, amit leírtam"

Ha most megküzdesz egy ilyen problémával, akkor tudni fogod, hogy kell például elkerülni egy ilyen csoportot. Ha tisztában vagy önmagaddal, ismered az erősségeidet, a gyengeségeidet, akkor valószínűleg tudsz majd kezelni egy ilyen helyzetet. Egyébként az én életemben eléggé esélytelen, hogy ilyen csordaszellemű közösségbe kerüljek.

"Nem vágyom feltétlenül k**vanagy fizetésre, inkább megelégszem valamivel kisebbel, ha cserébe olyan társaságban tölthetem el a munkaidőt, akikkel jól érzem magam."

Ez nagyon szép dolog. Mondjuk engem nem érdekelnek napi szinten az emberek, szóval ezzel így nem tudok azonosulni. Itt az a baj, hogy idő, mire kiderül a kollégákról, hogy vállalhatók-e. Mi van, ha addigra megszereted az adott munkát? Sok tényezője van ennek. De ráérsz még ezzel. :)

"Te megoldod úgy a dolgot, hogy a csoport közepébe kerülsz, mert élvezed és mert jól megy neked,"

Dehogy kerülök. :DD Van, hogy napok telnek el anélkül, hogy hozzászólnék bármelyik kollégámhoz. Azért szeretnek, mert hű vagyok önmagamhoz, és szórakoztatónak tartanak. Téged azért nem bírnak, mert ilyen korban, kiforratlan személyiséggel még nem tudják helyre tenni a te különbözőségedet. Ha felnősz, ez elmúlik. Amúgy valószínűleg majd náluk is.

"biztos van olyan közösség is, ahol csak akkor szeretnének, ha úgy viselkednél, ahogy amúgy nem szeretnél. "

Biztos. Más kérdés, hogy azokról messziről lerí, hogy nem akarok olyan közegbe tartozni. De van, mikor nincs más választás. Bár én sosem illeszkedtem be semmilyen közösségbe igazán. Vannak ilyenek.

"De persze, biztos, nekik is vannak érzéseik!"

Gyerekek. Ők se tudják a helyzetet kezelni, csak azt érzik, hogy vannak olyanok, akik jelentősen különböznek tőlük. Nehéz ezt intelligensen lereagálni, láthatóan nekik nem megy. És hát neked se megy valami jól. De ezek általában nem annyira súlyos dolgok, mint akkor látszanak, amikor megtörténnek. Persze tudom, hogy ez most porba hulló szó. De eléggé valószínű, hogy az osztálytársaid is valamilyen frusztrációt vezetnek le. Az emberek ritkán büdösbunkók csak úgy maguktól.

"Van egy olyan érzésem, hogy a közösségekben, amiknek tagja vagy, te vagy a főokos (nem minden főokos rossz ember, úgyhogy ehhez nem kell olyan légy, mint az osztálytársaim), a többiek pedig a s**gnyalók."

Ó hát páratlan a megfigyelőképességed. :DD Tanár vagyok, ezért szoktam meg, hogy mindenki feltétel nélkül ad a szavamra. Ennek persze semmi köze a s**gnyaláshoz.

2016. szept. 4. 19:58
 75/99 A kérdező kommentje:

"Ha most megküzdesz egy ilyen problémával, akkor tudni fogod, hogy kell például elkerülni egy ilyen csoportot. Ha tisztában vagy önmagaddal, ismered az erősségeidet, a gyengeségeidet, akkor valószínűleg tudsz majd kezelni egy ilyen helyzetet. Egyébként az én életemben eléggé esélytelen, hogy ilyen csordaszellemű közösségbe kerüljek."

Erre csak azt tudom mondani, hogy jó neked.

"Ez nagyon szép dolog. Mondjuk engem nem érdekelnek napi szinten az emberek, szóval ezzel így nem tudok azonosulni. Itt az a baj, hogy idő, mire kiderül a kollégákról, hogy vállalhatók-e. Mi van, ha addigra megszereted az adott munkát? Sok tényezője van ennek. De ráérsz még ezzel. :)

Dehogy kerülök. :DD Van, hogy napok telnek el anélkül, hogy hozzászólnék bármelyik kollégámhoz. Azért szeretnek, mert hű vagyok önmagamhoz, és szórakoztatónak tartanak. Téged azért nem bírnak, mert ilyen korban, kiforratlan személyiséggel még nem tudják helyre tenni a te különbözőségedet. Ha felnősz, ez elmúlik. Amúgy valószínűleg majd náluk is."

Értem. Viszont azt is írod - és ezzel most egyetértek -, hogy felnőttkorban jóval kisebb az esély, hogy ilyen társaságba kerülök, mivel a felnőttek között általában kevesebb az ilyen ember. De akkor nem is olyan fontos, hogy "megtanuljam kezelni a helyzetet", ha ez abba kerül, hogy éveket kell töltsek egy olyan társaságban, ahol rosszul érzem magam. Nem igaz? Persze, lesz olyan helyzet majd, hogy bizonyos ideig (nem éveken keresztül, napi 6-8 órát) számomra antipatikus emberekkel kell töltsek, de ennyit már most tudok kezelni, a zárójelben levő résszel van a gond.

"De eléggé valószínű, hogy az osztálytársaid is valamilyen frusztrációt vezetnek le. Az emberek ritkán büdösbunkók csak úgy maguktól."

Azoknak, akiken levezetik, és azoknak, akiket zavar, szerintem tökmindegy, hogy mit vezetnek le, ugyanúgy rossz érzés nekik.

"Ó hát páratlan a megfigyelőképességed. :DD Tanár vagyok, ezért szoktam meg, hogy mindenki feltétel nélkül ad a szavamra. Ennek persze semmi köze a s**gnyaláshoz."

Erre gondolhattam volna. :D Akkor persze, hogy nem mondanak ellent neked, tudom, hogy megy ez: nyalizás stb. :D

2016. szept. 4. 20:12
 76/99 anonim ***** válasza:

Ó, hidd el, hülyék a felnőttek között is vannak. Mármint napi szinten. 6-8 órán keresztül. De ez azért ennél komplexebb. Ezek nem precedens értékű szituk, hogy majd amikor az első munkahelyemen egy fässzopó bäässzogatni fog, akkor visszagondolok az ecsetfejű osztálytársamra, és ugyanúgy reagálom le a helyzetet, hanem ha megtanulsz konfliktust kezelni egy közösségben, könnyebb lesz az életed. És ehhez még munkahelyre se kell kerülnöd. Mittudomén, egy köcsög beáll eléd a sorba a postán, és neked önérvényesítést kéne gyakorolnod. Ebben a mostani helyzeted segít. Amit majd akkor fogsz igazán érzékelni, amikor visszatekintesz úgy 10 év múlva. (Ezt utálom a tanári pályában, ezeket a lassan felszívódó információkat..)

Ó el ne hidd, ellentmondanak nekem a gyerekek, minden áldott nap. Az, hogy hiteles vagyok előttük, hát az sok minden összessége, de nyilván nem a nyalizásra gondoltam. Ne a saját közegedből indulj ki. Én nem abban mozgok, én nem a te csordád része vagyok.

2016. szept. 4. 20:42
 77/99 anonim ***** válasza:
Nem értek egyet az utolsó hozzászólóval. Ha van egy hülye, aki mindenáron kötekszik, azt vagy megverem, vagy otthagyom a francba. Más lehetőség nincs (ha van, mondd), mert tök mindegy mit mondok neki, nem érti meg, hogy nem kötekedjen. Akármit mondok, hogyha rászegeznék egy pisztolyt, azt is leszarná. Tök mindegy, szar az életük, és másokét is ugyanúgy elszarják. Erre nincs mentség, egyszerűen idióták, és megváltoztatni nem lehet őket. Gondolj bele utolsó válaszoló! Ha te tanár létedre nem tudod leállítani őket, ha te tanár létedre nem tudnád kezelni ezeket a hülyéket, akkor a kérdező hogy a francba tanulja meg kezelni őket? Ebből az egészből csak azt lehet megtanulni, hogy NEM LEHET kezelni őket! Ha lehetne, most ne lenne ennyi hülye felnőtt! Teljesen kezelhetetlenek, egy csepp jószándék sincs bennük. Inkább meghalnék egyedül kint valahol egy sikátorban, minthogy ilyenek között szenvedjem végig az életem! Hiába alkalmazkodom, hiába pereg le rólam, alapból el van szarva már a kezdetektől az egész kib*@*szott életem, ha ilyenek között kell tanulnom és dolgoznom. Hiába alkalmazkodom, ha az életem úgy is szar lesz közöttük. És NEM! A kérdező NEM fog ilyen munkatársak között dolgozni! Mert nem fog neki megfelelni, ha ilyeneket kap! És keres akkor egy jobb munkát, és aki keres az talál! Ahogy most, úgy majd felnőtt korában is tesz érte, hogy jobb helyre kerüljön! Mert ha ilyenek között éli le az életét, azzal nem megedzi magát, hanem csak idegbeteg lesz, és pont ezek után nem fog majd tudni beilleszkedni! Én csak tudom, ilyenek között nőttem fel, a végén már az volt hogy "hé tesó, ne veszem fel :)" mondtam, aztán most főiskolán meg szopok mint az állat, mert azt sem tudom hogy kell köszönni. Minden mozdulat után felkészülök, hogy mikor térdeljem arcon a tanárt meg a többi hallgatót, mert úgy szét van cseszve az idegrendszerem. Persze, ha maga a sátán röhögne a pofámba, és tépné szét a szüleim belét, már azt is csak leszarnám, de közben én is egy nyomorék lettem, semmi több. Ja, a bányász is erős, felemeli az 50 kilós követ, utána meg 50 éves korára szépen megnyomorodik, mert úgy tönkrementek a csontjai meg az ízületei. A fél életét nyomorékon éli le, csak mert előtte ő volt az életrevaló erős bányász. Egy modern nyugati társadalmat NEM lehet fenntartani olyan emberekkel, mint amilyenek ezek az életképtelen szemét idegroncsok! ha nincs olyan, aki felszólalna ellenük, akkor soha nem lesz előre lépés! Akkor örökre ilyenek maradnak, és az egész társadalom el lesz baszarintva. nem akarok sem visszamenni az őskorba és halászni, vadászni, csak mert az olyan egészséges. nem akarok lándzsával menni a háborúba, és nem akarok megfelelni gonosz idegroncsoknak, hogy "életre való" legyek. Ezeknek a hülyéknek a felfogásával az út szélén végezném, vagy a feleségemet verném részegen. Így meg matematikaprofesszor lehet belőlem, vagy az, mai szeretnék! Minek én feleljek meg nekik, amikor az én felfogásom az életrevaló? Minek én feleljen meg nekik, amikor nekem van igazam? Feleljenek meg ők NEKEM! Ha ezt nem teszik, akkor onnan elmegyek! És ezt teszi a kérdező is!
2016. szept. 4. 21:27
 78/99 anonim ***** válasza:
Köszi, már épp elkezdte felfogni, mit írok neki, erre elk*rod az egészet. Barátom, te egy igazi agytröszt vagy, gratulálok.
2016. szept. 4. 21:34
 79/99 A kérdező kommentje:

Vannak hülyék, persze, de te is írtad, hogy általában azért nem úgy viselkednek, mint akikkel nekem van bajom. Ezzel a közösséges dologgal nem tudom, mit akarsz. Mit tanulhatnék egy ilyen közösségben, ahol szerintem másként lehet/kell kezelni a dolgokat, mint egy jó (nem kirekesztő, nem 2 s..gfej van a közepén, a többiek pedig követik) közösségben.

A postán meg alapból jobban tudom kezelni az ilyen helyzeteket, mint az iskolában, mert ott ha beszólok valakinek, hogy ne tolakodjon be elém pl., akkor miután elmentem a postáról, nem kell hallgatnom tovább az illető (és barátai) hülyeségeit. (Az osztályban pl. valaki teljesen jogosan beszólt az egyik s..gfejnek, erre nem mindenki a s..gfejt kezdi védeni?)

Amúgy megkérdezhetem, hogy mit tanítasz?

2016. szept. 4. 21:34
 80/99 A kérdező kommentje:
# 78: Annyiban biztos igaza van, hogy egyes diákokkal a tanárok se bírnak - akiktől azért félhetnének is -, akkor hogy várható el, hogy én diákként jól ki tudják jönni velük?
2016. szept. 4. 21:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!