Szerintetek praktikus lenne bevezetni olyan törvényt, hogy ha az embert próbaidő alatt küldik el, akkor is meg kelljen indokolni az elbocsátást?
Az megmaradna, hogy ezen periódus alatt egyik napról a másikra elküldhető.
De viszont meg kellene indokolni, hogy miért küldik el. És amennyiben valótlannak bizonyul az indok, ugyanúgy támadható lenne, mintha túl a próbaidőn küldenék el. És a munkáltató ebben az esetben is kártérítésre lenne kötelezhető.
Mert úgy pár napja is olvastam itt olyan esetet, hogy valakit a főnöke kerekperec azért rúgott ki a próbaidő végén, mert hogy nem haverkodik a kollégákkal.
Meg ott vannak ugye a munkáltatók, akik bizonyos postokon tudatosan cserélgetik havonta vagy kéthavonta (a lényeg, hogy pont a próbaidő lejárta előtt) a dolgozókat.
Ha bevezetnének egy ilyen törvényt, akkor csak csökkenne az ilyen notóriusan csaló és visszaélő munkáltatók száma, nem?
Teljesen megértem, hogy a leírt példák miatt az igazságérzeted nagy piros szirénája veszettül vinnyog. Az enyém is. Sajnos jópár ilyen történetet hallottam már, nem egy nem kettő igen bicskanyitogató.
A probléma ott van, hogy ennek van egy elméleti, és egy gyakorlati oldala. Igen, jól hangzana egy ilyen törvény, hogy legalább egy miértet biggyesszenek oda, ha már elküldenek valakit próbaidő alatt. Ez ad(hat) egyfajta megnyugvást, lezárást, mégiscsak szeretjük ismerni az okokat. Másfelől pedig lehetőséget adhat a fejlődésre, ha tudod, mit csinálj legközelebb másképp.
Ugyanakkor rettenetesen megbonyolítaná a dolgokat, ha ez miatt ténylegesen felelősségre vonható lenne bármelyik fél. Hogyan bizonyítod? Mész vele bíróságra, ha úgy érzed, nem valós dolgot állítanak?
És visszafelé is igaz ez. Ha te felmondasz azzal, hogy hülye a főnököd, majd a cég beperel, hogy hát ez nem így volt kéremszépen, és nem tudod bizonyítani az állításod, akkor mi van?
Ha pedig ilyen hercehurcákat okozna egy ilyen lehetőség, úgyis valami mást találna ki mindenki, mint a valódi indok volt, ergo értelmét veszítené az egész. Egyszerűen ez nem praktikus elképzelés, a próbaidő okkal PRÓBAidő.
Kisebb-nagyobb visszaélések pedig sajnos mindig lesznek, függetlenül attól, milyen szabályozást találsz ki.
32: a saját rossz tapasztalataidat vetíted ki az egész országra, mintha ez lenne a sztenderd módszer. Pedig rohadtul nem...
Nagyon takargatod, hogy mi a szakmád, milyen cégnél, milyen pozícióban esett meg veled ilyen "igazságtalanság".
Nem tagadva azt, hgoy létezhetnek visszaélések, nagyon nem ez az általános.
És pont ezért NAGYON JÓ a munka törvénykönyve, ahogy van most...
Ha tömeges lenne az elégedetlenség a jelenlegi szabályozással, akkor már rég módosították volna.
#33: igen-igen, pontosan így van.
Itt is érvényes a "nem lehet midnen pofon mellé egy rendőrt állítani".
34: Mit takargatok? Nem írtam, mert a téma szempontjából nem találtam lényegesnek.
De tessék: Pár éve szálloda éttermébe vettek fel mosogató-konyhatakarítónak. A próbaidő végén a menedzser arra hivatkozva közölte az elbocsátásomat, hogy túl sok tányért török össze, nem cserélem ki a szemeteszsákokat, meg nem takarítom elég precízen ki a konyhát a szakácsok után. Ebből talán a harmadik volt valamennyire igaz. Egyetlenegyszer történt, hogy 2 tányért véletlenül összetörtem, és az egyik szakács pont meglátta. A szemeteszsákokat pedig mindig kicseréltem. És ahogy írom, a dolgozói netes felületen látszott, hogy gyakran cserélgetik az embereket ezen a poszton.
De gondolom, erre is azt reagálod majd, hogy ez csak az én kamum, és hogy a másik fél tuti mást mondana.
36: OK
De még mindig csak a te szemszögedből halljuk az esetek leírását. Ami féloldalú.
Mindenesetre teljesen fölösleges lenne agyonszabályozni a próbaidőn belüli felmondást. Két perc alatt lehetne találni indokokat, és ahogy már előttem leírták, csak megbonyolítaná a felmondást.
Tanulj belőle, és igyekezz jobban dolgozni, jobban odafigyelni.
38: még mindig csak te állítod magadról, hogy kiválóan dolgoztál...
Én el nem tudom képzelni, hogy elküldjem egy kiváló munkatársamat...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!