Szerintetek praktikus lenne bevezetni olyan törvényt, hogy ha az embert próbaidő alatt küldik el, akkor is meg kelljen indokolni az elbocsátást?
Az megmaradna, hogy ezen periódus alatt egyik napról a másikra elküldhető.
De viszont meg kellene indokolni, hogy miért küldik el. És amennyiben valótlannak bizonyul az indok, ugyanúgy támadható lenne, mintha túl a próbaidőn küldenék el. És a munkáltató ebben az esetben is kártérítésre lenne kötelezhető.
Mert úgy pár napja is olvastam itt olyan esetet, hogy valakit a főnöke kerekperec azért rúgott ki a próbaidő végén, mert hogy nem haverkodik a kollégákkal.
Meg ott vannak ugye a munkáltatók, akik bizonyos postokon tudatosan cserélgetik havonta vagy kéthavonta (a lényeg, hogy pont a próbaidő lejárta előtt) a dolgozókat.
Ha bevezetnének egy ilyen törvényt, akkor csak csökkenne az ilyen notóriusan csaló és visszaélő munkáltatók száma, nem?
10: Tudtommal a próbaidő lényege, hogy a rendelkezésre álló intervallumban a munkáltató megállapítsa, hogy a dolgozó alkalmas-e az adott postra, el tudja-e látni a feladatát. Valamint, hogy a dolgozó eldöntse, tetszik-e neki a munka és a hely, akar-e hosszútávon maradni.
De lehet, én vagyok rosszul összerakva.
#13: Nem, mert a munkáltatóval kártérítést akarsz fizettetni a munkavállaló felé, fordított esetben a munkáltató nem kap semmit. Tehát a munkáltató csak rosszul járhat, ergó nem igazságos.
#14-ben leírtak nem csak az adott feladat elvégzésére értendők, hanem minden tekintetben emberileg is. Továbbra sincs ebben semmi extra. Így működik jól
14: és akkor mi a problémád????
MIndkét félnek egyenlői jogai vannak az azonnali lelépéssel.
15: Csak akkor kellene kártérítést fizetni, ha bebizonyosodna, hogy valótlan indokkal küldte el a dolgozót. (Pl. késés indokával, de igazából soha nem is késett.)
Szerintem pedig nincs az rendben, hogy azért elküldjenek valakit, mert zárkózottabb, nem jár csapatépítőre vagy más a politikai beállítottsága vagy a nemi hovatartozása.
17: aha.... és majd erre bárki fizetne jogászt meg munkaügyi bíróságot, hogy ezeket a bizonyítékokat verifikálja, és döntést hozzon, stb. stb....
Fogd már fel, hogy teljesen irreális amit akarsz....
A cégnek is vannak ügyvédei, hogy a saját igazát bizonyítsa...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!