Kezdőoldal » Emberek » Magány, egyedüllét » Mi a baj velem? Legyen szó,...

Mi a baj velem? Legyen szó, akár munkatársakról, iskolatársakról, rokonokról, egy internetes fandom tagjairól, a környezetemben lévő emberek 99%-át vagy nem érdeklem, vagy túl sok vagyok számukra. Hogyan tudnék így lelki társra/barátra szert tenni?

Figyelt kérdés

Amióta az eszemet tudom, az emberek mindig is kinéztek maguk közül és ez az évek előrehaladtával mind-mind csak rosszabb lett.

Talán még az óvoda meg az általános iskola alsó tagozat oké volt, ám onnantól kezdve folyamatosan úgy érzem magam az emberek között, akár egy marslakó, akinek semmi keresnivalója ezen a bolygón. Felsőben még akadt 1-2 barátnőm, bár őket is gyakran sikerült kiidegelnem, a középiskola meg egyenesen katasztrófa volt.

Mindig is szokatlan érdeklődési köreim voltak, amelyekre meglehetősen rá tudtam kattanni, legyen szó filmekről, rajzfilmekről, rajzfilmszereplőkről, random tudományos témákról, stb. Ezekről bármikor órák hosszat tudnék beszélgetni, eszmecseréket folytatni, már ha lenne kivel.

Az emberek vagy eleve meg sem hallgatnak, vagy rövid időn belül témát váltanak.

Viszonylag rendszeresen szoktam rajzokat is megosztani, de 10 esetből 8-szor a kutyát nem érdekli.

Mindenhol csak a sekélyes, üres beszélgetések, érdekkapcsolatok, sehol egy őszinte emberi kapcsolat. Szeretném, ha szeretnének, őszintén érdeklődnének irántam, ám rendre olyan személyeknek tárulkozok ki és szavazok bizalmat, akik nem érdemlik meg, a pofáraesés után meg egy ideig végtelenül gyanakvóvá válok, sosem tudom eldönteni, hogy az illető őszinte érdeklődést tanúsít irántam, vagy csak udvariasságból/szánalomból/érdekből próbál velem kedves lenni.

Felnőttként borzasztó nehéz barátkozni, pedig nagyon magányos vagyok. Szeretnék közös programokon részt venni, társasjátékozni, kirándulni, hosszas eszmecseréket folytatni, szeretnék (őszintén) érdeklődő, hallgató fülekre lelni. De nem megy. Sem élőben, sem itt gyakorin, sem érdeklődési körömmel egybevágó (Discord) csoportokban. Sehol.

Bármit is mondjak, posztoljak, rajzoljak, vagy írjak, az olyan, mintha légüres térbe kiáltanám és elveszne a mindenség végtelen óceánjában.

Itt gyakorin is rendre 1-2 levél után ghostingolnak az emberek.

Ennyire unalmas lennék, hogy senki nem szeretne barátkozni, vagy legalább beszélgetni velem? :( Vagy az lehet a baj, hogy túl sokat írok? Persze, velem ellentétben nekik már alighanem megvan a maguk kis élete, barátai, s nincs helyük számomra.

Mi a baj velem? Mit tegyek, hogy ez változzon? Hová forduljak? Mert lassan de biztosan kezdek ettől a soha véget nem érő magánytól becsavarodni. Mentálhigiénés szakembert kerestem már, de csak nyár végére tudott időpontot adni, addig meg attól tartok, hogy megbuggyanok. Félreértés ne essék, nem vágyom népszerűségre, csak arra, hogy legalább egyetlen embernek fontos és értékes legyek. A fél karomat odaadnám, ha csak egy valaki lenne ezen a világon, aki őszintén és feltétel nélkül szeret, akit se nem untatok, se nem vagyok számára túl sok, meg úgy egyáltalán, érdekelné, hogy mi van velem.

És az illető nem egy kisállat, hanem emberi lény. Vajon akad ezen a bolygón olyasvalaki, akit a lelki társamnak mondhatok és ha igen, hogy találhatnám meg?

júl. 5. 01:01
1 2 3 4 5
 31/44 A kérdező kommentje:

Arra már magam is rájöttem, hogy irritáló a személyem.

Na, de mi ez ellen a megoldás? Hogyan NE legyek irritáló mások számára?

S mint mondtam, élőben azért ennél kevesebbet panaszkodom, bár attól még sajnos sokszor ugyanúgy idegesítőnek találnak. (Ha pedig meg sem szólalok, akkor unalmasnak.)

Itt most kitört belőlem kb. minden lelki nyűg, ami az elmúlt hónapokban/években összegyűlt bennem, lévén, itt nincs tétje.

Higgyétek el, hogy szeretnék ezen változtatni, eleve elsősorban ezért írtam ki a kérdést. Mit tegyek? Mit ne?

júl. 5. 16:10
 32/44 anonim ***** válasza:
4%
Annyira fárasztó téged még olvasni is, hogy nyugágy kell hozzád, már bocsi.
júl. 5. 18:34
 33/44 anonim ***** válasza:
23%
32# Egyetértek. Energiavámpír vagy és panaszkodsz. Mártírkirály..
júl. 5. 18:40
 34/44 anonim ***** válasza:
89%

Ez egy anonim fórum, még a nicked sincs kint. Senki nem ismer, pont nem lenne semmi bajod ha megosztanál valami kapcsolat-pontot. Mittudomén, szereted a Narutót és kiskacsákat rajzolsz a szabadidődben.

De van privát üzenet is.

Legalább ketten felajánlottuk a barátságunkat, de le se tojtad, helyette itt vergődsz tovább.

Nem csodálom, hogy lekoptatnak.

Kérdésedre a válasz, hogy a fandom-fórumokon meg ahop megfordulsz, ott koncentrálj a témára, és ne miniregényekkel bombázd a többieket. Akinek szimpi vagy, az majd érdeklődik felőled.

júl. 5. 19:09
 35/44 anonim ***** válasza:
75%

Én tanácsként még azt tudnám mondani, hogy próbáld meg jobban kezelni a kritikát, hátha találsz erre vonatkozóan tanácsokat a netről. Mert az ilyen drámai hasonlatokkal, mint "Rablógyilkos vagyok" "vonat alá való vagyok" stb, kiakasztó kategória. Minek mondasz olyanokat, amikről úgy is tudod, hogy nem igaz? Ember, vannak olyanok, akik a gyilkosokat sem végeztetné ki, nemhogy téged, de ezt te is tudod nagyon jól. Ezt mint tanácsként mondom, hogy se élőben se online ne csináld, mert eléggé manipulatív vagy ilyenkor. Pedig egy pszichológus is fog adni, nem csak neked, mindenkinek.

Én elhiszem, hogy dühös vagy, de ezeket leírni kb felesleges. Nem kell olyan témákat idehozni, ami nem is ide illik.

Az az igazság, hogy nem tudjuk, hogy szó szerint miket beszéltél, vagy mondtál máshol. Most ezt látatlanban nem tudjuk megítélni. Szóval így nehéz tanácsot adni, ezt meg te is megérthetnéd. Az is lehet, hogy tényleg egyszeri alkalom volt tőled ez a stílus, az is lehet, hogy nem veszed észre, lehet nem tudatos, de lehet máshol is mogorván írsz, eltúlzod ha valaki erélyesebben szól vissza, észrevétlenül okoskodsz például. Mert az is szokta idegesíteni az embereket. AZ is lehet, hogy olyan vagy, akinek az a fontos, hogy övé legyen az utolsó szó stb. De ezeket példaként mondom, illetve az a lapján, amiket itt írsz. Ezeket csak te tudod, ezért is fontos még az önreflexió, ami meg nem csak neked de mindenkinek nehéz elsajátítania. Amúgy persze az is benne van, hogy olyanokkal is összefutsz, akikkel nincs közös érdeklődési köröd, ami meg sokszor megesik mással is. Ezer egy oka lehet különben. Vagy pl. a családodról se tudunk sokat, a családi mintázatokban is pszichológus tud segíteni, mert baromi nehéz felismerni de cserébe meg hatással van a viselkedésre.

júl. 5. 19:22
 36/44 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a részletes választ és a tanácsokat.

Nem tudom. Ahogy elnézem, egyik-másik kommentelő szerintem szívesen tenne a földdel egyenlővé. Nézz csak rájuk, süt a szavaikból a színtiszta megvetés! Én elfogadom a kritikát, kiváltképp, ha építő jellegű, ám szerintem abban nem túl sok építő jellegű van, amikor páran, mint egy beragadt magnó, csak azt a két szót képesek ismételgetni, hogy idegesítő meg hogy energiavámpír. Különben is, ha tényleg ennyire idegesítem őket, akkor egyáltalán minek jönnek vissza rendre válaszolgatni? Megmondom én, hogy miért: azért, mert szemlátomást élvezik, ha a másik szenved.

Túlzás ide vagy oda, valóban gyakran (átlagban havi egyszer) vannak öngyilkossági gondolataim, gyengébb pillanataimban bántalmazom is magam, ököllel verem a fejem meg hasonlók, persze csak a négy fal között, amikor senki nem látja. Ez utóbbi mondjuk nem annyira gyakori, de évente párszor azért előfordul.

Sejtem én magamtól is, hogy nincs helyem ezen a bolygón és ebben semmi manipuláció nincs, mert sokszor valóban ezt érzem, hogy bárcsak sose születtem volna meg. Vagy, ha mégis, akkor olyan családba, ahol szeretnek, nem csupán megtűrt személy vagyok, amióta az eszemet tudom. Akkor talán nem lennék ennyire defektes lelki roncs.

A családi hátteremet nem szívesen ecsetelném most: maradjunk annyiban, hogy közel sem volt felhőtlen.

A legtöbb privátra időközben reagáltam is, de az ismerkedős illető nem igazán nyerte el a bizalmamat, pláne így, hogy zokon vette, hogy előbb válaszoltam az itteni kommentekre, mint az ő privátjára. Úgyhogy, privát helyett ide írom, hogy nagyon sajnálom, de így nem tudok benned megbízni és nem szeretnék veled barátkozni. Bár szerintem ez e ponton kölcsönös.

34-es: Nem arról van szó itt sem, hogy "letojom", szimplán csak nem szeretek ezen az oldalon privátot küldeni, mert zsákbamacska. Persze, ha ezek után te sem szeretnél írni, azt teljes mértékben megértem, nyilván nem erőltetem.

Mellesleg szoktam önismereti, pszichológiai témákban tájékozódni és szerintem sanszos, hogy vagy borderline vagyok vagy aspergeres, esetleg e kettőnek a pusztulásra érett kombinációja. Mindenesetre gondolom majd a szakember kideríti. Mert tényleg szeretnék változni, még ha az erre vonatkozó megjegyzéseimet páran tudatosan ignorálták is.

júl. 5. 20:38
 37/44 anonim ***** válasza:
17%
"Persze, ha ezek után te sem szeretnél írni, azt teljes mértékben megértem, nyilván nem erőltetem."--Nekem szemelyszerint mar Eszem agaban sincs kuldeni.
júl. 6. 01:21
 38/44 anonim ***** válasza:
81%
Kérdező: utálod magad és a fél világra haragszol. Az írásodból ezt olvasom ki. Mégis mit vársz tőlünk? Szerintem ku®va gyorsan változtass a mentalitásodon, mert ez eléggé taszító. Igen, panaszkodsz, mártírkodsz, hisztizel. Ismerek ilyen típusú embert személyesen is, borzalmas... Valószínű te is ilyen lehetsz. Hogy akarsz így barátokat? Magaddal sem vagy rendben.
júl. 6. 12:11
 39/44 A kérdező kommentje:

Ezzel magam is tisztában vagyok, ám, mint mondtam, több, mint egy hónap van még a magánpszichiáteri időpontomig, addig meg jó esetben kisírom a szemgolyóimat a gödrükből.

Egyedül aligha fog menni. Annyi mindent kellene helyrehoznom perpillanat az életemben, hogy azt sem tudom, hol kezdjem.

Azt sejtettem, hogy a párkapcsolat így egyelőre felejtős, de ezek szerint a barátkozás is? Ez eléggé elszomorít, de végül is érhető, mert így senki nem marad meg mellettem hosszú távon.

Ugyanakkor, ha belegondolunk, minden sikeres ember mellett, aki valaha vitte valamire az életben, ott volt legalább egy valaki, párja, barátja, szülei, rokonok, stb., aki érzelmileg támogatta és hitt benne a legnehezebb időszakban is.

Amióta pár hónapja felmondtam a munkahelyemen több évnyi folyamatos munkaviszony után, azóta nap, mint nap egyedül vagyok itthon a négy fal között, gyakorlatilag senkihez nem tudok szólni, adogatom be az önéletrajzomat, néha elmegyek egy-egy állásinterjúra, ám ezen túl semmiféle inger nem ér. Munka alatt sem volt sokkal jobb a lelkivilágom, de legalább ott tudtam pár szót váltani a kollégákkal, meg volt némi pénzem. Tudom, hogy nagy hülyeség volt úgy eljönni, hogy nem volt fix állásom a felmondás pillanatában. Naivan azt hittem könnyedén találok másik állást, ha más nem az adott munkakörben, de itt helyben (megyeszékhely) semmi releváns pozíció nincs, ami meg akadt, arra már korábban beadtam a jelentkezést. Másik városból ugyan arányaiban többször kapok visszahívást, de amint megtudják, hogy egy darabig ingáznom kellene, illetve képzés mellett csinálnám, egyből lemondanak rólam.

Én tényleg próbálkozom, folyamatos munkakeresés, pszichiáter, önképzés, miegymás, de e ponton már gőzöm sincs, mi egyebet tehetnék.

Már az is megfordult a fejemben, hogy a megmaradt kevéske pénzemből kimegyek valahová külföldre vakon szerencsét próbálni, mint a népmesékben a szegény gyerek. Legrosszabb esetben ott még csöves vagy erdei remete is szívesebben lennék, mint idehaza munkanélküli, legalább láthatnék szép tájakat. Ha belegondolunk, semmi veszítenivalóm nincs.

júl. 6. 13:09
 40/44 anonim ***** válasza:
14%

Miért nem írsz egy könyvet magadról?

Legalább oda írjál ódákat, mint ide, mert terheled vele a Gyakorit.

júl. 6. 22:37
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!