Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért ez az általános magyar...

Miért ez az általános magyar megoldás, hogy "el kell onnan menni, ha nem tetszik"?

Figyelt kérdés
Főleg úgy, hogy nár evtizedek óta köztudott, hogy nem működik.
dec. 6. 09:43
 71/125 anonim ***** válasza:
69# Pont ezt írtam fentebb!! Hogy könnyebb kidobni az eltört poharat, mint megragasztani. És az önismereted pedig nincs a helyzet magaslatán, ha belementél egyáltalán egy ilyen kapcsolatba. Pont erről írtam.
dec. 6. 14:34
 72/125 anonim ***** válasza:

69: "Akkor fussunk neki még egyszer: próbáld megmenteni a kapcsolatot, fektess bele x időt, egy ideig. De mikor már több hónapon keresztül látod, hogy semmi változás nem történik, a másik fél nem hajlandó a változásra, hogy a kapcsolatotok jobb legyen, akkor mi értelme tovább próbálkozni?"

Akkor minek menne egyáltalán bele a kapcsolatba, ha ismerte, milyen az illető?

dec. 6. 14:37
 73/125 anonim ***** válasza:

De ezt is te írtad:

"Én pl szeretek egy barátságért is dolgozni, akkor is, ha tudom, hogy nincs sok esélyem az illetőnél, mert ha nem teszem, mindig ott van a mi lett volna, ha..."

Vajon milyen önismeretre vall az, ha valaki nem veszi észre, hogy felesleges köröket fut, nem veszi észre, ha már elég belőle, nem látja be, hogy már csak ő erőlködik a dolgon, mert azt hiszi, hogy minden javítható?

Nem, van, ami nem javítható és nem kell görcsösen ragaszkodni a megjavításhoz, ha valami nem működik.

dec. 6. 14:37
 74/125 anonim ***** válasza:
100%

Az emberek az idő előrehaladtával változnak, hisz minden változik. A kapcsolat elején nem biztos, hogy olyan volt az illető, mint 10 évvel később. És mi van, ha a 10 évvel későbbi énje nem tetszik az egyik félnek? Akkor megkéri a másikat, hogy változzon meg. De mi van, ha a másik nem akar változni, mert neki jó ez így? Akkor vagy megszoksz, vagy megszöksz. Vagy elfogadod a másikat ilyennek, vagy tovább állsz.

dec. 6. 14:40
 75/125 anonim ***** válasza:
73# De ez csak úgy derül ki, ha tesz egy próbát előtte, puding próbája az evés. Másképp hogy derülne ki, ha meg se próbálja? Vagy fussak úgy neki mindennek, hogy eleve kudarcra van ítélve? Lehet így élni, csak minek... Miért rossz a munkahelyes hasonlatom? Tök ugyanaz a kettő...
dec. 6. 14:42
 76/125 anonim ***** válasza:
74# Ha minden visszautasítás után magamba roskadtam volna, akkor szerintem már nem élnék.
dec. 6. 14:46
 77/125 anonim ***** válasza:
73# Ne aggódj, nem futok szekér után... Be tudom helyezni külön dobozokba, hogy ki a barát, és ki az ismerős.
dec. 6. 14:52
 78/125 anonim ***** válasza:
52%

Akkor nem ismered eléggé azt, akivel kapcsolatban vagy. Persze megpróbálhatod, de itt a mértéken is van a hangsúly. Nem hiheted azt, hogy minden javítható, mert van, ami javíthatatlan.

"akkor is, ha tudom, hogy nincs sok esélyem az illetőnél"

De, ha már eleve tudod, hogy nincs sok esélyed nála, akkor minek erőltetsz bármit, ha már eleve tudod, hogy ő nem akarja megmenteni a dolgot? Attól nem lesz jobb, ha te kapálózol, mint egy kiskutya és nem engeded el, még ha fáj is, azt a valakit, aki már nem akar téged. Ha valakit szeretsz, akkor elengeded, ha tudod, hogy a másik már nem akar téged. Ez a feltétlen szeretet.

Oda-vissza működik a dolog. Az, hogy valamit csak te akarsz és a másik nem, úgy nem fog rendbe jönni egy kapcsolat.

"Vagy fussak úgy neki mindennek, hogy eleve kudarcra van ítélve?"

Ez a baromság meg hogy jön ide? Ahhoz, hogy egy kapcsolat jól működjön, azért mind a két félnek napi szinten tenni kell. Ha ez megszűnik, akkor a kapcsolat is megszűnik. Hiába akarja csak az egyik fél mondjuk megmenteni a haldokló kapcsolatot, de még mindig ott van a másik fél, aki meg nem akarja megjavítani a kapcsolatot. Te hiába próbálkozol, ez kevés.

dec. 6. 14:59
 79/125 anonim ***** válasza:
78# Igazad van. Másfelől azért sincs értelme a szekér után futni, mert tudatalatt érzem, hogy a másik magasabb szinten van.. Mert ez már így eleve egy alá-fölérendeltségi viszony, ha azt érzem, loholnom kell bárki után is, mert nem vagyok neki elég jó. Egy barátságban meg egyenrangú felek vannak, azonos szinteken.
dec. 6. 15:04
 80/125 A kérdező kommentje:

#61 és #62 Jól látjátok.

Sajnos a magyar sikerorientáció nem ugyanazt jelenti, mint a sikerorientáció.

A magyar sikerorientáció azt jelenti, hogy attól leszel sikeres, ha magadat sikeres emberekkel veszed körül, és kizárod az életedből a nem sikeres embereket. És nem hogy úgy félnek ettől az emberek, mintha fertőző lenne (megérnének az ilyenek egy pszichiátriát), de még nagyon szélsőségesen túl tolják:

Pl. Ha valakinek jön egy rosszabb időszaka, vagy csak 2-nél többször nem jön össze valami, már tartják is távol maguktól, mert "sikertelen". Ugyanakkor a bántalmazót, az ártót és a bullyt nem ítélik el, mert mivel el tudott bánni áldozatával, így az az embereknek sikeresnek hat.

Abból lehetne észrevenni, hogy ez a szánalmas gondolatmenet nem így működik, hogy akik az általuk sikertelennek vélt személyt távol tartják maguktól, nem azt mondják neki, hogy "azért, mert sikertelen vagy", hanem mondvacsinált indokokkal.

Ezeknek külön fel kéne húzni egy pszichiátriát.

dec. 6. 17:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!