Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Mi az oka annak, hogy manapság...

Mi az oka annak, hogy manapság élete felénél járó középkorúakat is fiatalnak neveznek?

Figyelt kérdés

Vagy ez gyakoris jelenség? Itt pár éve már nem egyszer láttam ezt.

Attól, hogy nem nézünk szembe a tényekkel, attól még önmaguk maradnak.

Egy 30 feletti, 30-40 közötti konkrétan az élete felénél jár, biológiailag már hanyatlik (ha eleinte esetleg lassan is), a sportolók abbahagyják a pályafutásukat, a nők már szinte nem eléggé fiatalok a szüléshez. Struccpolitikának tartom, ha valaki 30 felettit nem középkorúnak nevez.

2021. aug. 12. 07:15
 171/182 anonim ***** válasza:
96%

Hagyjátok már lógva, könyörgöm 😃

Kérdező, igazad van mindenben, megnyugodhatsz.

2021. aug. 16. 20:20
 172/182 A kérdező kommentje:

Magyarázzátok már meg, hogy a 80 darab kavics esetén ha a középső 20-at kiszínezzük, mióta kezdődnek a színes kavicsok 40-nél? Miért csak a nőket vesszük figyelembe? Miért a lehető legoptimistább forgatókönyvet, miért nem vagyunk ennél realistábbak?

A kalciumszint kapcsán meg rájöttem, miért neveznek itt hipochondernek.

Eleve támadó jelleggel állnak hozzám. Azt gondolják, hogy a szervezet számára szükséges ásványi anyagból több van, az csak jó lehet. Így meg is van a támadási felület: hipochonder. Annak lusták utánaolvasni, hogy a magas kalciumszint a kalcium-anyagcsere zavarára utal, betegség és sok más bajt is okozhat (például a csontokból kioldott kalcium miatt).

E8350 - A kalcium anyagcsere rendellenességei - a leletemen.

Mindegy, ez kitérő. Tényleg magasak nekem az emberek...

2021. aug. 16. 20:46
 173/182 anonim ***** válasza:
90%
Bocs, de nálunk mindenki 80 fölött halt a családban. Azok is akik az 1920-as években születtek. És nem érdekel, hogy kinek mi a várható életkora, negyven fölöttiként én is láttam, hogy a huszon és harminc éves kor között nincs nagy különbség és értékében hasonlóak mint a negyvenes-ötvenes évek. Eleve a társadalmi szerepvállalásod is ezekhez kötött: családot a huszon-harminc évesek alapítanak, gyereket is ők vállalnak többnyire. A 40-50 az, ahol a gyerekek már nagyobbak, a szülők többnyire már nem számítanak kisgyerekes anyukának, apukának, hanem komoly, középkorú szülők lesznek. De hiába magyarázok itt neked oldalakon keresztül, úgyhogy ki is követem ezt a kérdést. Mert semmi értelme.
2021. aug. 16. 20:57
 174/182 A kérdező kommentje:

Nálunk a nagyszüleim rendre 70, 73, 76 évesen hunytak el, egyet nem tudok, apum 60 évesen brutálisan beteg, hát magamat nem tudom, de már most beteg vagyok. Például pár év múlva szívbillentyű-műtét vár rám jelen állás szerint.

Nulla érvet hoztál amúgy fel.

A biológiai tényeket pedig letagadod. Lehet, hogy neked irtó nagy mákod volt a genetikai lottón, attól még az emberi szervezet, mint olyan, 25-30 között lejtőre kerül. Esküszöm, jellemzően ezt is hallom az emberektől: már könnyebben hízom, mint régen, már nehezebben regenerálódom, mint régen, megjelentek a ráncaim, huszonéves vagy, irigyellek, már nehezebben fejlődöm a futásban, mint régen.

Fura társadalmi dinamikák vannak. Ez alatt a kérdés alatt lehet 2 vagy 3 válaszoló (stílus és pipák száma alapján), ők vagy nem képesek elfogadni az öregedést, vagy tényleg ekkora mázlisták. A más véleményt vallók meg nem mernek idejönni.

2021. aug. 16. 21:09
 175/182 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem rosszul gondolod, ugyanis a középkorúság nem az egész élet középső szakasza, hanem csak a felnőttkoré. Ahogy a gyerekkort is szakaszokra osztják, pl csecsemőkor, kisgyermekkor stb., úgy a felnőttkort is. A wikipedia szerint a fiatal felnőttkoron túl és az időskor beköszönte előtt lévő szakaszt nevezik így. Tehát a kettő között. Mondjuk ott 45-65 közé teszik, lehet vele vitatkozni, írják is, hogy a számokban vannak eltérések a különböző értelmezések szerint. De ha jobban tetszik, így is lehetne: 20-39 fiatal felnőttkor, 40-59 középkorú felnőtt, 60-80 időskor. Mindegy. De nagyjából így van ez. Szóval ezt értsd meg.

Különben nagyon sok a 70 feletti az ismerőseim között, sőt 80 feletti is akad.

Persze, az évekkel hanyatlunk is. De harmincas éveinkben meg nem látványosan.

Sokan ekkor a legcsinosabbak, leginkább jóképűek. Sokan aktívabbak, többre képesek, mint a húszas éveikben. Pár női ismerősöm a harmincas éveiben két gyereket nevelt, munka mellett egyetemre járt és új sportba kezdett pl. futás, akár félmaraton is.

Kolléganőm 43 évesen szülte harmadik gyerekét.

Szerintem a harmincasok fiatalok.

2021. aug. 16. 21:26
 176/182 A kérdező kommentje:

Én munka mellett egyetemre járok és minden más az alvásidő rovására menne. Így is keveset alszom. Jó, mondjuk ez esti.

Amíg távoktatás volt, addig be tudtam suvasztani némi otthoni edzést munka és suli közöttre, esetleg a nagyon rossz előadások alatt edzettem és volt időm aludni.

Szóval amikor valaki felsorol ötezer dolgot, hogy ez és ez és ez és ez is belefér, háááát nem tudom, mennyi az igazságtartalma, elnézést kérek érte.

Amúgy nem tudom, hogy tud félmaratont futni 30 felett úgy, hogy nem volt korábban kifejezetten nagyon edzett. A szervezet már nem olyan, nehezen regenerálódik, fáradékonyabb, az állóképesség már nem növelhető, azt hiszem, a szív sem edzhető már olyankor, sőt, a tüdő is hanyatlik, nemrég olvastam.

43 évesen szülni... egészségére. Marhára kockázatos, de ő baja, nem az enyém.

Nem tudom, a gyakorisok milyen közegben mozognak (örülnék, ha én is ezt látnám). Én azt látom a környezetemben, hogy a harmincasok zömének vannak alapbetegségei (jó, lehet, hogy enyhe vagy még nem kell gyógyszerezni, vagy épp pont a gyógyszertől enyhe, de valami van), fáradékonyak, ha sportolnak, panaszkodtak a fizikai teljesítményükre, a súlyukra panaszkodnak (ha vékonyak, akkor is, mert egyre kevesebbet ehetnek), időhiányosak, ha gyerekeik vannak, meghalni sincs idejük, rájuk nézve egyáltalán nem néznek ki fiatalnak...

Pedig mostmár informatikai területen dolgozom, ahol (relatív) jó fizetések jellemzőek, rugalmas munkaidő, normális munkahely, mert amelyik nem az, onnan elhúznak az emberek. Itt valamivel jobb a helyzet, de csak picivel.

Amúgy rettentő sok volt osztálytársam, évfolyamtársam, ismerősöm anyuka 3

2021. aug. 16. 21:43
 177/182 A kérdező kommentje:

30 éves kora előtt.

Na ezt nem tudom, milyen billentyűkombinációval küldtem el véletlenül.

2021. aug. 16. 21:43
 178/182 anonim ***** válasza:

A lényeg, hogy a felnőttkor egyik szakasza az, ami középkorú felnőttnek neveztek el. A kb. 20- kb. 80 sávnak a középső szakasza. Mondjuk olyan 40-60, és ez így teljesen okés.

Egy kérdés. Te hány éveseket nevezel aggastyánnak?

2021. aug. 16. 22:07
 179/182 A kérdező kommentje:

A 20-80-nak matematikailag teljesen a 40-60 a közepe, csak fura nekem ez a tartomány akkor is. :/

Apum 60, párja 55, mindketten idősnek tartják magukat és a testük állapota alapján sem fiatalok már. :(

Aggastyán... hát, a 80 évesre már azt mondom, hogy hűűű, ez igen. Az már nagyon-nagyon idős szerintem.

2021. aug. 16. 22:14
 180/182 A kérdező kommentje:
2021. aug. 17. 20:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!