Mi az oka annak, hogy manapság élete felénél járó középkorúakat is fiatalnak neveznek?
Vagy ez gyakoris jelenség? Itt pár éve már nem egyszer láttam ezt.
Attól, hogy nem nézünk szembe a tényekkel, attól még önmaguk maradnak.
Egy 30 feletti, 30-40 közötti konkrétan az élete felénél jár, biológiailag már hanyatlik (ha eleinte esetleg lassan is), a sportolók abbahagyják a pályafutásukat, a nők már szinte nem eléggé fiatalok a szüléshez. Struccpolitikának tartom, ha valaki 30 felettit nem középkorúnak nevez.
"Igen, sok tejcsokit eszem, ezek mellett.. Gondolom, te feddhetetlen vagy."
Dehogy vagyok. De nem is állítom, hogy hú de egészséges vagyok, miközben két pofára tolom a csokit.
Tudod, mi az az ortorexia? Amikor valaki megszállottja lesz az egészséges, vagy egészségesnek hitt étkezésnek, de olyan módon, hogy kihagy egy csomó fontos dolgot a diétából. Zöldséget eszel zöldséggel. Egészséges a zöldség, de más? Ránézésre hol a fehérje, ha nincs hús mindennap? Másból is lehet nyerni, de pari, paprika, kígyóubi? Az többségében víz.
Amikor az ember éhezik, akkor elkezd olyan ételeket kívánni, ami kalóriadús. Kalóriadús általában az, ami tele van zsírral, cukorral. Mint a tejcsoki. A cukor pedig, pláne ilyen mennyiségben, károsítja a bőr kollagéntartalmát, amitől a bőr öregebbnek tűnik.
"Mi nem betegszünk bele a tudatba, hogy öregszünk, ezt egyedül te teszed."
Én tényekbe ritkán betegszem bele.
"A középkort a felnőttkor közepére teszik"
Ha ez így van, annak semmi értelme.
"de konkrét öregedés is negyven felett kezdődik, harmincasoknál nem igazán."
Háááát, ahogy ránézek 30-asok arcára, bőrére (vékonyak esetében is!), vagy hallom, ahogy mesélik, hogy egyre jobban kell vigyázni a kilókra, sportolnak, de már közel se bírják úgy - nem ez a benyomásom, hogy ne öregednének látványosan.
Volt 2 35 körüli nő munkatársam, akkor 27 voltam, hangosan irigyeltek, hogy csak annyi vagyok. Az egyikük arcán különösen látszott a kor.
"Amúgy a várható élettartam a nőknél 80 év, tehát egy nő 40 éves koráig nagyon nem középkorú, még ha matematikai felezéssel próbálkozol is."
A családomban alig élték meg páran ezt a kort, de eleve a többség 70 felett brutálisan idős, rákkal küzdenek, utolsó éveikben vannak.
"És hát én is ezt írtam. Negyven alatt semmi de semmi jele. Most is alig. Most járok félúton 44 évesen, nem harminc évesen voltam ott."
88-at a legszerencsésebbek élik meg. Én már nem is szeretném. Szomszédék annyik, évek óta minden nap fel vannak készülve a halál lehetőségére, egyikük agyilag tropa, másikuk testileg (például nem lát).
Amúgy örülj neki, hogy 40 alatt semmi jele, bemutatnám jelenlegi kollégáimat, volt kollégáimat, ismerőseimet, rajtuk van jele. Sőt, rajtam is 28 évesen.
"Vagy mit gondolsz?! Aki itt elmúlt 25 az irományaid után érezni fogja, ahogy sejtről-sejtre minden másodperc után egyre csak hanyatlik? Vagy hirtelen lesz pár ránca, szar lesz a vérképe, fel szed 10 kilót és a hintaszékében fog ülni siratva a régi szép éveket? Ne viccelj."
A TÖBBSÉG észreveszi, hogy 29 éves korában ugyanannyi kajától (!!) több kiló, mint 25 évesen, később meg pláne. A TÖBBSÉGnek 30 körül (plusz-mínusz) már mosolynál megjelennek a rácok a szem körül és még itt-ott. Még sorolhatnám.
"Eltérő kálcium miatt agyfszt kapni pedig hipochondria, és ezt úgy mondom, hogy én is az vagyok."
Ezt az orvosomnak elfelejtették mondani.
Egyébként többféle BETEGSÉG is okozhatja és sok esetben az történik, hogy a szervezet a csontokból szedi vissza a kalciumot. Tehát 40 évesen olyan könnyen fognak törni a csontjaim, ami az igazán öregekre jellemző. Inkább vizsgálják ki, kezeljék.
"Egyedül te vagy az, aki a selejtes genetikád miatt másokat támadsz, hogy öregek."
Bocsánat, hogy én is látom az embereket...
"De nem is állítom, hogy hú de egészséges vagyok, miközben két pofára tolom a csokit."
Viszont azt állíthatja az ember, hogy sportol, alszik, elegendő vizet iszik és az átlaghoz képes jóval egészségesebben étkezik, CSAK van egy hibája...?
"Egészséges a zöldség, de más? Ránézésre hol a fehérje, ha nincs hús mindennap? Másból is lehet nyerni, de pari, paprika, kígyóubi? Az többségében víz."
Ha nincs elegendő zöldség, miből van rost, vitamin, ásványi anyag, nyomelem? Valóban látom a legtöbb embernél, hogy például ebédre krumpli, néha rizs és hús, semmi más, reggelire szénhidrátbomba péksüti, semmi más, napközben se esznek gyümölcsöt, semmit...
Amúgy a mindennapos húsfogyasztás igen káros. Az orvosom most nekem heti 2 alkalmat javasolt a koleszterinem miatt, amikor húst eszem.
Amúgy a tejcsokinak az ízét szeretem. Volt sajnos bőven mindennapos húsevős időszakom, full ugyanannyi csoki fogyott, vagy több is. A mostanihoz képest több.
"A cukor pedig, pláne ilyen mennyiségben, károsítja a bőr kollagéntartalmát, amitől a bőr öregebbnek tűnik."
Azt nem tagadom, hogy a cukorfogyasztásom sok (de mellette a sport megvan, a víz megvan, a rost megvan, a hal (!!!) megvan...), akár ez is lehet az egyik oka annak, hogy 28 éves koromban 20 évvel idősebbnek nézek ki, mint 23 évesen.
"egy nő 25 felett elindul LÁTVÁNYOSAN LEFELÉ!! Hát nézz meg egy 18 évest meg egy 25 évest!! Már bőven lejtő!! MÁR AKKOR!!"
Hát, ezt én is így látom, nemcsak magamon.
Amúgy... még mindig nem értem, hogy mi bajom lesz szerintetek abból, ha felismerem, elismerem, hogy még lassan, de már öregszem?
A munkatársaimról, volt munkatársaimról, barátaimról tudom, hogy hány évesek, nem gondolod?
Plusz azt is hallom, amikor mesélik, hogy nem megy már úgy a sport, egyre kevesebbet ehetnek büntetlenül, stb.
Nem gondolod?
ÉS még mindig nem értem, hogy mi bajom lesz szerintetek abból, ha felismerem, elismerem, hogy még lassan, de már öregszem?
Hány munkatársról van szó?
Cica, semmi baj, ha elismered, hogy öregszel. De emiatti pánikból másokba is beleállni nagyon gyerekes.
Ha a szomszédasszony 60 évesen fiatalnak mondja magát, tegye. Én nem leszek fiatal 60 évesen, és objektíven sem fogok fiatalnak számítani. Ha emiatt hisztizne online, hogy de ő fiatal, az ugyanaz, mint amit te csinálsz, csak pepitában.
Nem gondolod?
Csak nevetségesnek tartom, hogy ma trend (bár leginkább csak ezen az oldalon, mert máshol zömében azt mondják, amit én), hogy 30-40 közöttieket fiatalnak tartanak és a test öregedése illetve az élettartam miatt nem tartom megalapozottnak.
Senkibe, de a világon senkibe se álltam bele.
Én úgy tudom, hogy 25-30 közöttig lehet növelni az izomrostok számát, utána már csak a meglévőkön lehet módosítani. Kb 30 körülig lehet javítani az állóképességen.
Nem gondolom, hogy bárki savanyú lenne, aki hajlandó észrevenni a tényeket, reagálni rájuk, minden tényre, nemcsak arra, ami egyérteműen kellemes érzéseket kelt az emberben, hanem arra is, ami esetleg kellemetlent is.
A kisebbség az, aki jól érzi magát még 30 évesen is.
Senkin sem KERESEK ráncokat, viszont egy 30 felettin látszik, hogy már nem fiatal. Ritkább, ha nem, ekkor olyan géneket örökölt, hogy babaarca van vagy egyéb hasonló.
Nem kell ehhez "negatívumot keresni", csak realistának lenni, aki látja a tényeket.
A tények önmagukban csak... tények és az én világnézetem szerint PONT az a pesszimista, akinek arra van igénye, hogy a szőnyeg alá söpörje őket, mert különben stresszt, rossz érzést váltanak ki belőle.
A bimbó kb. a tinikor, a kinyílt virág kb. a 18-22 éves kor közötti kor.
Az én esetemben egy 2016-os és egy 2021-es kép között ég és föld a különbség. Tippem szerint ezzel mindenki így van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!