Ismer bárki olyan embert, aki MLM-ből, pilótajátékből gazdagodott meg? Ez történt ismerősömnél.
Meghívtak minket ismerősömék lakásra, "üzleti ügyben", persze gyanítottuk, hogy bepalizás, de tiszteletből elmentük. Meghallgattuk, túléltük, megköszöntük a lehetőséget.
Én azért rákérdeztem egyenesen, hogy figyelj, mégis mennyi hozzávetőlegesen az az összeg, amit te ezzel idáig kerestél? Hát, ugye ő még csak egy éve (!) van ebben benne, meg hát tény, hogy sokat kell dolgozni, meg járvány meg minden, de van értelme, mert ő már kerületi igazgató. Mondom miért nem kapsz akkor ennek a pozíciónak megfelelő fix bért, ami nyilván nem lenne kevés, és hogy lehetsz máris igazgató, ha még lényegében te is csak betanulsz? Hát mert ők ennyire jó emebrek, hogy megelőlegezték a bizalmat.
Amennyire levettem, az ismerősöm kb. pont annyit költött az egészre, mint amennyit eddig kivett a dologból beleszámítva a tengernyi munkaidejét, ami a szabadidejét jelenti - mert hát olyan jól megél ebből, hogy főállása van mellette, tehát meg sem él. Ehhez képest hatalmas sikerről és anyagi megtérülésről meséltek, amennyiben csatlakozunk ehhez a körhöz. Ehhez meg kell venni első körben a terméket természetesen.
Én azon gondolkodtam, hogy legtöbb embernek van ilyes ismerőse, aki biztosítással, vagy valamilyen csodaszernek hazudott gagyival házal. De olyan még nem láttam a környezetemben, aki VALÓBAN meg is gazdagodott volna ebből a dologból.
Ismer valaki ilyen embert? Jakuzzi, nagy ház, BMW, stb... Komoly a kérdés.
@ 22:32
Na ezzel már én is szembesültem.
Egy haveromat az ismerőse is bele akarta rángatni, úgy hogy az illető, a te szavaiddal élve alulszocializált, meg más szempontokból sem egy hálózatépítő matéria.
MLM ugyanaz mint a többi pilótajáték.
Az elinditója meg két-három ember keres vele pénzt, a többi lúzer meg saját magának is hazudik, hogy mennyit fog keresni, de többnyire egy vasuk sincs.
A "meggazdagodott" az relatív fogalom. Mindenkinek más összeget jelent. Ismerek jó pár embert személyesen, akik MLM-el foglalkoznak és az én szememben gazdagnak számítanak. Olyat is, aki szerintem keveset keres, de ő elégedett vele.
A pilótajáték meg illegális, azt kár lenne belekeverni.
Azt érdemes szem előtt tartani, hogy az MLM cégek sem segélyszolgálatok. Csak és kizárólag a vásárlások értékéből fizetnek jutalékot. Ezek a szabályok a cégek marketing tervében szépen le vannak írva. Tehát csak azok fognak keresni vele, akik forgalmat generálnak a cégnek. Akinek a csapatában nem vásárolnak az emberek, azok nem fognak jutalékot kapni.
Én olyanról eddig még soha nem hallottam, hogy valaki teljesítette a marketing tervben szereplő elvárásokat (forgalmat generált) és nem kapta meg érte a pénzét.
Aki tud ilyet, az emelje fel a kezét.
"A pilótajáték meg illegális, azt kár lenne belekeverni."
Ez a kérdés nem ilyen egyszerű, hogy ennyivel el lehessen tusolni.
Sajnos évről évre vannak olyan cégek, amik meghintáztatnak nem kevés embert, ránézésre MLM cég, viszont erősen megkérdőjelezhető hogy az a jellemzően szolgáltatás amit vásárolni lehet nálunk, mennyire tekinthető valós terméknek, és mennyire csak azért van ott, hogy ne legyen nyilvánvaló hogy az egész egy pilótajáték.
13: pontosan úgy van, ahogy 14 írta. Van pilótajáték, ahol van ugyan egy kamu termék, amire a hatóságoknak hivatkozni lehet, de a tényleges termék ilyenkor a belépési díj, meg a kamu "pénzcsináló" tanfolyamaik díja, ahol konkrétan arra tanítanak meg, hogy hogyan vegyél rá több embert arra, hogy ők is fizessenek a tanfolyamért... :D.
Tudok egyébként olyanról én is, aki akár éveket is beleölt ebbe, kinn voltak a falán a nagy sikerekről szóló posztok, közös fényképezkedések - néha voltak furcsa részletek, hogy a háttérben ott volt a busz, amivel felhozták őket, de hát nyilván csak ahhoz kedvük, a garázsban ott parkol a BMW :D. Szóval ezek az emberek, akik sok munkát öltek ebbe már mind nem feladták azóta és rendes munkát végeznek.
A jutalék meg a legnagyobb hazugság, mert ugye azt mondják, hogy így keresheted a lehető legtöbb pénzt - a valóság persze csak annyi, hogy a cég ilyen módon semmit nem veszít veled, nem ad neked fizetést, ha esetleg béna vagy. Ami az esetek legnagyobb részében igaz lesz, ilyenkor valójában "csak" az emberi kapcsolataiddal fizetsz.
Pont ezért kellene különválasztani a hagyományos MLM cégeket a pilótajátékoktól. A pilótajátékokat nem lehet évekig csinálni, mert nagyon hamar bebuknak. Az itteni hozzászólók is nagyrészt arról írnak, hogy az ismerőseik évekig csinálták... nos az nagy valószínűséggel nem pilótajáték.
A pilótajátékot csak a nagyon laikusok tévesztik össze az MLM-el. Ha egy cég már 10+ éve a piacon van, akkor az már valószínűleg nem lesz pilótajáték. Különben elég egyszerű biztonságosan MLM céget választani:
-a cég legyen legalább 10+ éve a piacon.
-olyan termékei legyenek, amiket akkor is megvenne az illető, ha nem akarna ezzel pénzt is keresni.
"A pilótajátékot csak a nagyon laikusok tévesztik össze az MLM-el."
Ezt jól látod, és általában ki az elsődleges célközönség, akiket könnyű belehintáztatni akár egy MLM-be akár egy pilótajátékba? Hát a nagyon laikus emberek...
"a cég ilyen módon semmit nem veszít veled, nem ad neked fizetést, ha esetleg béna vagy."
Igen, ebben igazad van. Pontosan így működik az MLM. Csak azoknak fizetnek, akik hatékonyan képesek dolgozni. Az MLM cégeket nem érdekli, hogy ki mennyi munkát tesz bele, ki hány embert szervez be. Az sem érdekli, ha valaki napi 24 órát dolgozik keményen. Egyszerűen hónap végén megnézi, hogy mennyi forgalmat generált és az alapján kifizeti a jutalékot.
Ebben én nem látok semmi rosszat. Ha valaki hatékonyan tud dolgozni, akkor jól kereshet, aki meg nem, az nem. Kizárólag teljesítmény-alapú bérezés van.
Én az eredeti szakmámban is teljesítmény-alapon kaptam a pénzt. Elvállaltam egy projektet, ha tudtam teljesíteni határidőre, akkor megkaptam a pénzt, ha nem akkor a klienst picit sem érdekelte, hogy mennyi munkát tettem bele... egyszerűen nem fizetett.
" és általában ki az elsődleges célközönség, akiket könnyű belehintáztatni"
Szerintem ebből eredhet a félreértés:
A pilótajátékban az elsődleges cél az, hogy valaki csatlakozzon a rendszerhez és befizesse azt az összeget, amit a felette levő emberek között szét tudnak osztani. Itt szinte kizárólag a csatlakozási díjból származik a jutalék.
Ezzel szemben az MLMben a cél az, hogy törzsvásárlói hálózatot építsenek ki. Legtöbb MLM cégnél nincs is csatlakozási díj, a termékek árából származik a jutalék. Nagyon laikus emberekkel nem lehet stabil és nagy hálózatot felépíteni.
Egy MLM hálózat akkor is működőképes, ha hosszú ideig nincs új belépő. Ezzel szemben a pilótajáték nem tud működni folyamatos új belépők nélkül.
"Nagyon laikus emberekkel nem lehet stabil és nagy hálózatot felépíteni."
Ha csak egyszer sikerül valami balekot rábeszélni hogy vegyen 40ezerért valami MLM-es csodabóvlit, az ügynöknek már abból is csurran valami jutalék.
Én értem, hogy egy sikeres hálózatot nem lehet ilyenekből felépíteni, de a legtöbb ügynök ennél nem lát messzebbre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!