Szerintetek tényleg elképzelhető, hogy a gyerek, vagy tini nőgyógyászaton férfi doki van? Nem csak kamu ez?
Hát tudod,
valami hasonló már nekem is eszembe jutott ezzel a 41%-al kapcsolatban...
41%-os!
Én most a te általad végzett vizsgálatoknál nem gondoltam a nemiségre,hogy férfi v. vagy nő éppen ez most lényegtelen,hanem amiket írtam függöny elhúzás van e,óvatosság,némelyik betegnél türelem kell mert fél,látszik rajta a zavar stb.,próbálod e nyugtatni.
Most ilyesmikre gondoltam,mert sok nőnek vannak rossz élményeik,tudod már írtam sok orvosnak ez rutinná válik és nem gondol a betege helyzetébe,hogy az kiszolgáltatott,hogy félhet nem fog fájni,mert sajnos van akit nem lehet fájdalom nélkül megvizsgálni,görcsösebb,meg nem éppen könnyű valljuk be lazítani amikor egy hideg fém eszközt akarnak .... felhelyezni,a többit tudod te is.
Arra voltam kívácsi hogyan megy nálad,bemegy még felöltözve a beteg,leülteted,beszélgetsz vele,hogy van konkrét panasza v. csak szürő vizsgálatra jött.Az egész menetére voltam kíváncsi,hogy úgy mint orvost megismerhessünk,megtudjuk hogyan zajlik nálad minden.
Attól hogy pár írásod ellenszeves volt,ahogy az egyém is számodra kíváncsivá tett,hogy hogyan állsz hozzá a betegekhez,mert abból kiderül,hogy mennyire vagy emberi orvos.Abból többet meg lehet tudni,hogy milyen vagy ezen a téren,mennyire vagy figyelmes,óvatos,van beleérző késséged a beteg helyzetébe.
Már írtam sok orvos elfelejti mert rutin számára és kíváncsi vagyok nálad hogy megy minden hátsó szándék nélkül mert az emberekhez való hozzáállás sokat megmutat,azért próbáltam innen kiindulni,próbáltam innen megközelíteni most a dolgokat.
De ezt a négy elemizést hagyjuk,nem annyi van,és semmiféle hátsó szándék nincs bennem jelenleg,csak érdekel hogyan zajlik nálad egy vizsgálat,nem olyan nehéz leírni,meg minden rendelő más,van ahol nincs is vetkőző,van ahol van,így már maga az orvoshoz való bemenetel is ezáltal megváltozik,hisz valaki ruhába érkezik meg van aki alíg valamiben,van orvos aki beszélget mielőtt vizsgál,van aki közben.Sok orvos,sok módszer.
Rád voltam kíváncsi.És nemiséget teljesen féretettem,hisz azt tudom nő is lehet tapintatlan,ez nem a nem függvénye,meg most fiatal felnőttre gondoltam mit beteg.
Arra voltam kíváncsi hogy bízonyos szempontokban lehet nem értünk egyet,de lehet van amiben igen,próbáltalak megismerni erről az oldaladról.
74%.os!
azért írtam hogy bárkinek kiadhatja magát bárki mert én is tapasztaltam már ezt,nekem az unokaöccsém is ezen az email címen ír,ráadásul a stílusunk,a hozzászólásaink tejedelme is hasonló,még külsőre is hasonlók vagyunk(a kor különbség az nagy)ebből adódóan már volt próblémám,hogy nekem írtak helyette valamit,bár amiket írt elolvastam és egyetértettem sokkal,meg volt hogy hasonló témán vitáztunk páran egy emberrel és kiderült hogy mindig másnak adta ki magát és provokált mindenkit.
Ezzel senkit nem akartam sértegetni,de soha semmit nem lehet tudni.
A helyesíráshoz még annyit fűznék hogy a mobilomon pl nincs hossú ő és ó,onnan én nem is tudnék még odafigyelve sem helyesenírni,ha meg gyorsan kell írnom,mert nincs időm akkor tuti elütök valamit.
De a te nézeteid,meglátásaid teljesen értem,nekem is hasonlóak vannak.
67%, rendben van, ezt a hangnemet már szeretem :)
Szeretném különválasztani azt az időszakot, amikor Magyarországon dolgoztam, mert ott nagyon alárendeltem magam a betegek érdekeinek (tudom, ez az én hibám is), de most ez másképp van, többnyire mellérendelt viszonyban vagyunk.
Nálam alapvetően három típusú beteg van: aki szűrővizsgálatra jött (elég ritka), aki első alkalomra jött (ritka), és aki kontrollra jött (döntő többség).
A rendelőm egy huszonöt négyzetméteres, hangszigetelt szoba, kék, sötétbarna, és ezüst színekkel. Balra van az íróasztalom, mögöttem egy szekrény különböző gyógynövényekkel, ásványokkal, finom illatú, ízléses borítójú gyógyszerekkel, illetve a gyakorlatban alkalmazott kb. két tucat szakkönyvvel. Előrefelé a vizsgáló van, egy függönnyel lekerített rész, ahol a betegek kényelmesen vetkőzhetnek, öltözhetnek, itt van egy betegágy is, azon szoktam a fekvő vizsgálatokat végezni. Természetesen ez is el van kerítve, de sokan nem szeretik a bezártságot, és kérik, hogy húzzam el. Jobbra az ajtó mellett a cipőtartó és a papucstartó van, mivel a rendelőmben szeretem, ha puha frottírpapucsban mászkálnak az emberek, és a nap végére nem lesz koszos minden, mert az utolsó betegnek nem túl ízléses a dolog. Jobbra két kanapé L alakban, köztük egy üvegasztal. A vetkőzést, stb. nem igénylő vizsgálatokat itt beszéljük meg a betegekkel.
Nálam az első kérdés mindig az, hogy: "Hogy érzi magát?". Minden visszajáró betegemről igyekszek komoly, kissé unortodox anamnézist készíteni, amelybe feljegyzek egy csomó családi adatot, traumatikus dolgot, dermatológiai, neurológiai, pszichiátriai tünetet, és időnként próbálok összefüggéseket keresni szabadidőmben. Néha ezekből az orvosilag nem feltétlenül releváns infókból sikerül erre-arra rájönnöm, és olyankor nagyon boldog vagyok. A betegekkel többnyire kellemesen beszélgetek.
A munkám másik fele az osztályos tevékenység. Itt ugye nem igazán tőlem függ semmi, vagy csontvelő-transzplantoknál, biopsziáknál tevékenykedem, vagy a fekvőbetegekkel kapcsolatos teendőket látom el.
Elég sok krónikus beteggel dolgozom, rájuk mindig igyekszek türelmet fordítani, a haldoklókkal pedig a végén ott szoktam lenni végig, bár ezt sokan rosszallóan veszik, úgyhogy lehet, hogy le fogok szokni róla.
Meg kell jegyeznem két dolgot.
Egy, hogy én nem végzek nőgyógyászati vizsgálatot. Alapvető belgyógyászat és hematológia. A betegeimnek nem igazán kell levetkőznie, max derékig. Bár hivatalosan minimum egyszer a teljes testet meg kéne tekinteni, beleértve a nemi szerveket is, ettől el szoktam tekinteni, mivel egy leukémia diagnózisnál feltételezhetően érdektelen a genitália.
Kettő, hogy utálom, és az orvostudomány összes területe közül egyedüliként képtelen lennék művelni a nőgyógyászatot. Természetesen az egyetemen én is vizsgáltam nőt, ismerem az alapjait, de én ezt nem tudnám csinálni.
Remélem kimerítően válaszoltam :)
Értem és köszönöm a választ,azt hittem hogy nőgyógyászként is pratkizáltál.Azt meg értem,hogy nem vetkőzteted le fölöslegesen a betegeket vagy csak addig ameddig azt feltétlenül szükséges(tehát nem teljesen meztelenül kell lenniük,mert az bizony igen kínós és megalázó helyzet,főleg ha valójában nem is indokolt és a vizsgálatot annak elhagyásával is el lehet végezni) ez már eleve egy jó pont.
Igazából mivel azt gondoltam nőgyógyászaton praktizálsz azt hittem hogy le tudod írni,bár attól hogy nem ott dolgozol le tudod írni,hogy szerinted hogyan is kellene zajlania egy ilyen vizsgálatnak.Igazából erre voltam kíváncsi,mert mindegy szkt,vagy magánrendelés akkor is lehet emberként beszélni a beteggel,lehet óvatosan vizsgálni,függönyt elhúzni,ha kell megnyugtatni tök apró dolgok ezek.
De a beszélgetés,a beteg előzményeinek,esetleges betegségek genetikai hajlamának megismerése már eleve jó kezdett,meg a diszkrécióra való törekvés,a beteg intimitás érzetének megteremtése stb..
De féreértettél minket amikor a férfi orvosokról írtam/tunk,mert a lényeg az volt,hogy jó lenne ha női orvosok lennének a gyerek nőgyógyászati részlegen,szükség lenne választhatóságra egy általános iskolás gyereknél ez még nagyon is számít ebben a korban,hisz igen gátlásosak,szégyenlősek a gyerekek,nem mindegy hogyan állnak hozzájuk,mennyire figyelnek rájuk és sajnos a közgyógyításnál,elég rosszul fogalmaztam most (sztk)sokszor tesznek a betegekre,apró megteremthető dologkat nem vesznek figyelembe,ezért van hogy annyi rosszat írnak véleményként,túl sok a rossz tapasztalat.
Oké,kösz a választ,gondoltam innen közelítelek meg,mert talán így tisztább képet kapok,amit írtál az teljesen korrekt,az jó.
Szívesen a választ,
sajnos azt hiszem, hogy nem igazán vagy/vagytok tisztában azzal, hogy mi is az a "szükséges" és "fölösleges", mert ha emiatt marad rejtve egy betegség, akkor ugye az orvos nem alapos, ha meg mindenkit alaposan átvizsgál, akkor az meg megalázó. Tehát a helyzet ilyen van kalapja - nincs kalapja.
Amúgy teljes test megtekintése, beleértve az emlőket és a genitáliákat is, benne van egy belgyógyászati kivizsgálásban. Mondom, egy májcirrózisos, alkoholbűzös nőnél elég valószínűtlen, hogy a probléma a nemi szervektől ered, ilyenkor nem kell, de ha felveszünk egy beteget, teljesen le kell vetkőznie, ez világos.
Meg kell ismerni az egészségügyi irányelveket, a szakdolgozók képzését, és meg kell érteni, hogy nem jódolgában megy az ember kórházba, ahol kellemes vizsgálatok sorát végzik el olyan emberek, akik pont olyanok, mintha az utcáról szólítanál be valakit, hanem az élő és halott emberi test látványához, szagához, betegségeihez szokott szakemberek, akik előtt a szégyenkezésnek nincs sok értelme, és ez a nemtől független.
Igen,de nem mindegy hogyan is zajlik minden,hisz vegyük alapból egy nőgyógyászt,belgyógyásznál nem jártam még.Bemész,beszélgetsz vele a vizsgálat előtt jobb esetben.
Utána megvizsgál alul,ha ott végzett megvárja míg gyorsan felveszed a ruháidat,tehát nem teljesen meztelenül vizsgál meg,és számomra és a legtöbb nő számára is az a szimpatikus eljárás,mivel valójában rákszűrésre jöttem,hogy megkérdezi,felajánja,vagy éppen én kérem meg,hogy megnézné a melleim esetleg,tehát nem veszi természtesnek hogy kérés,kérdés nélkül vizsgálja meg,ill hogy megvárja hogy alul felöltözzek és nem teljsen meztelenül kell lenni,mert az akárhogyan is vesszük megalázó,igen rossz érzés alapból.Tehát teljes meztelenséről valójában nincs szó,hisz amikor alul vizsgál alul nincs ruha de megvája hogy felvegye a beteg a ruháit gyorsan,semmeddig sem tart ennek a menete és a beteg számára is a helyezt kevésbbé kiszolgáltatott így már.
De itt le kell szögeznünk,hogy nőgyógyászhoz ebben az esetben amit én írtam saját szándékból ment el a páciens,hisz itt betegről nem beszélhetünk.Itt is van egy nagy különbés.
Én ezért ellenzem amikor kötelezni akarnak szűrővizsgálatokat(itt gyerekekre gondolok,itt másoltak be több linket ezzel kapcsolatban amit elolvastam és azok igen is megalázóak,iskolásokat ne akarjanak nemi fejlettség címén szó szerint meztelenül vizsgálni,mert az orvos számára így gyorsabb,vagy más diák előtt,engem ez háborított fel,amikor meztelenül fektette fel(képletesen értem,felszólította őket hogy feküdjenek fel az ágyra) az iskolaorvos a lányokat az aszatalra és így akarta őket láb szétrakására felszólítani,ez nagyon durva,ez nem normális eljárás a szemembe,iskola orvos ne akarja a lányok nemiszervét,de a fiúkét se,középsikolásokét főleg ne vizsgálgatni,milyen nemifejlettséget néz náluk,szinte már felnőtt a testük,meg eleve más ütembe fejlődnek van aki igen későn,van aki korán,ez nem betegség,sőt egy gyereknél a szülő engedélye nélkül nem is szabadna ilyet végezni.
Azért eleve a gyerekemet ha megakarnám nemileg vizsgálatatni vagy szakemberhez vinném,a gyerekkel előtte átbeszélnék alaposan mindent,véleményét kikérném vagy ha igen kicsi akkor ellenőrzés céljából a gyerekorvosát kérném meg,de nem tömeges vizsgálattal végeztetném el,ahol a gyereket nullának veszik,igen sértően,megalázóan végzik el.
Gondolom,nem tudom mennyire diszkrét a kérdésem,hogy van e gyereked?
De te is diszkrét eljárást szeretnél a gyerekednél,nem azt hogy teljesen meztelenül vizsgálja más osztálytársak előtt szétterpesztet lábakkal,vagy egy kukiban az iskolaorvos.Nekünk is fontos hogy ha lehet csak az orvos legyen jelen vizsgálatnál,minnél kevesebben lássanak bennünk,itt meg a gyerekeknél tesznek erre,elfelejtik hogy emberek,tucat tárgyként kezelik őket.Ezeket a módszereket erősen ellenzem.
Gondolom magadnál és ha van gyereked te is diszkréciót és korrektséget szertnél egy orvostól.És talán neked sem lenne mindegy hogy ki is szeretne megvizsgálni,én csak szakorvoshoz megyek ilyen vizsgálat esetén,tehát mivel hallottam ilyenről üzemorvosom nem végezhetne ilyen vizsgálatot,nem járulnék hozzá,de én felnőtt vagyok tehát tudom hogy megtehetem,de a gyerek nem tudja ezt,sőt sok szülő sem tudja hogy más orvossal is elvégezteti,minden viszgálatra nem kötezhetik a gyerekeket,vagy nem is tudnak róla,hogy néha egyes helyeken milyen vizsgálatok is vannak,hogyan zajlanak,mennyire alázzák meg a gyerekeket vele.És interneten,meg egymás között lehet csak hallani hogy kiben milyen hatásként élnek a történtek és sajnos örökké beléjük égnek ez itt a baj.
Ezt kellene megakádolyozni.
Ráadásul mint írtam már a legtöbb felnőttet is zavarja ha ilyen nemi vagy emlő vizsgálat van,/pedig szakorvoshoz megyünk ezzekkel,saját döntésből ami igen csak lényeges,sokszor választott orvoshoz/és akár az asszisztens,ápoló lát mindent,mert nem húznak függönyt el az is igen zavaró,kellemetelen,de a diákok esetében ennél tovább mennek,még kínosabbá tesznek mindent mert sok esetben még behívnák egy kollegát(2-3 embert,már egy alsóneműbe hosszú időre összezárva lenni is megalázó a diákoknak és akkor még hogy ennyire kiterjed vizsgálatot is egymás előtt végzik el,az felháborító),a diáktárs is kollega,meg még a saját anyám előtt sem végeztetnék el ilyen vizsgálatot,nem hogy egy kollega előtt,vagy diákként osztálytárs előtt.
Az ápoló még hagyján vizsgálatkor,ha segédkezik persze,de ha csak ott áll és jegyzetel az is,akkor nem kell neki semmit látnia,de az asszisztens az más,az szinte mindig csak jegyzetel,titkár,irodíta feladatot lát el(sokszor semmilyen egészsgéügyis gyakorlata nincs),annak ilyen intim vizsgálatokat egyáltalán nem kellene látnia semmit,intim területet érintő vizsgálatkor az intimitást meg kell teremteni valahogy és szeritnem ha akarják meg is lehet.
És akkor még nem beszéltem arról,hogy akár szem,hallás vizsgálatot is egy száll bugyiban akar az orvos elvégeztetni vagy szintém más diáktárs előtt,mert úgy gondolja neki ez kényelmesebb,gyorsabb azért én a megalázó eljárást,szót ezekre értem,vagy iskolás fiúknál amikor közlik hogy amint bemennek a rendelőbe azonnal vegyék a boxert is le és tök meztelenül álljanak ott és minden vizsgálatot amihez nem szükséges a meztelenség így akarnak sok helyen elvégezni,ez igen is megalázó,sőt az emberi méltóságot sérti).
Nagyon sok esetben fontos az orvos személye,tapintatossága,hozzáállása a beteghez ezért tömeges vizsgálatok nem célra vezetőek,ott elfelejtik sok esetben az emberi méltósághoz való jogot,na elvileg ezt is tanítják az orvosoknak és idő hiányra fognak az orvosok mindent,hát én is voltam diák,idő kevés volt ott is és tapintatosan,egyesével mégis mindent el tudtak végezni úgy,hogy nem volt olyan kényelmetelen,ciki érzés,akkor is meg tudták oldani.Engem teljesen amiket olvastam felháborítanak,a gyerekek is emberekek,még érzéknyebben mint mi felnőttek,hiába van nagy szájúk,vagy néha buta stílusuk,de nem egy darab hús,akit más előtt meg lehet szégyeníteni.
A lényeg hogy nem mindegy az orvos hogyan vizsgál(mint írtam nőgyógyász is amikor alul vizsgál az a testrész szabad majd felöltözöl alul,amikor fölül vizsgál pl. mellet,mert kéred vagy felajálja akkor felül teszed magad szabaddá,tehát nincs teljes meztelenség.(ezért elfogadhatatnal amikor iskolás lányok leírták hogy a bugyit lehúzatta az iskolaorvos velük és teljesen meztelenül kellett beterpeszteni és a külső nemiszerveket megnézte miközben az asszisztens és még pár lány mindent végig nézet,ez nem normális,itt az emberi méltóságot széttiporták)/Pedofiliáról,vagy orvos neméről megint nem beszélek,mielőtt féreérthető lenne,hanem az eljárásról,hogy ez így igen helytelen/
-A diszkrécióra törekszik,tehát egyáltalán nem mindegy hogyan áll hozzá az orvos a beteghez,van e intimitás teremtve.
-Azért sokkal könnyebb tegyük el ha tényleg mindent egybe kell levetni az orvos előtt és tényleg meztelenül kellene állni előtte,hogy csak az orvos van jelen,van külön paraván és az orvos is próbál gyors lenni,kedves és megértő,vagy ha még más is látja az embert akik jelenléte ott a vizsgálat alatt nem szükségesek
-Az orvos hozzáállásán,tapintatosságán sok múlik.
Itt az nem mindegy hogyan vizsgál az orvos,figyelembe veszi,szem előtt tartja a betegét vagy sem.
Megint hosszú voltam,tehát nem mindegy röviden hogyan is áll hozzá a beteghez az orvos,hogyan is vizsgál.Te leírtad minden esetben nálad van paraván,vagy függöny,beszélgetés,diszkréció na ez nem mindegy ettől függ minden,hogy sértő,megalázó valami,vagy elviselhető kellemetlenség és a másik hogy a páciens maga ment el a vizsgálatra,betegsége van vagy ellenőriztetni szeretne vagy kötelezték egy tömeges vizsgálatra mindenféle tapintat,diszkréció megteremtése nélkül.
Hmmm. Ez azért nem ilyen egyszerű, de mondok pár példát, és egyszerűbb lesz.
Pl. a Bundeswehrben és gondolom a honvédségnél is volt "tömeges" vizsgálat, egymás előtti meztelenkedés, akárcsak minden koliban, uszodában, táborban, stb. Ezeket túl lehet élni, és nekem is kötődnek ehhez rossz emlékeim is (nem sok és nem mély), de nem azért mentem be a fürdőbe, mert ha nem megyek, akkor büdös maradtam volna. Tehát fel tudtam mérni, hogy egy adott előny/hátrány kombinációban mit nyerhetek az ügyön.
Az eü-ben hasonló a kérdés, tehát nem az, hogy jobb lenne-e kipihent orvossal, maximális diszkréció mellett végezni a vizsgálatokat, hanem hogy van-e erre lehetőség? Nincs.
Abban teljesen egyetértek veled, hogy _ebben_a_formában_ ezek az iskolai szűrővizsgálatok tök fölöslegesek, több szakmai és logikai szempontból, ebbe nem mennék bele, a lényeg az, hogy a monitorozás rossz, nem hatékony a szűrés, és ehhez képest rengeteg időt / erőforrást emészt fel. Amúgy lehetne ezeket a szűréseket szakmailag jól csinálni, de akkor sem ez lenne a hatékonysági szempont, hogy mindenkit egyesével, aranyosan győzködve, hogy vegye le a melltartóját, stb. erre egyszerűen nincs lehetőség.
Ha orvoshoz mész, a neved beteg. [link] 1997 CLIV. törvény, 3§
Igen amúgy, van két gyerekem, de számukra nem jelent problémát levetkőzni egy orvosnál, mondjuk hozzáteszem, hogy úgy lettek nevelve, hogy fiatal koruk ellenére (11 és 13 évesek) tudnak felelős döntést hozni ha kell, és amikor vérvételre mentünk, elmondtam nekik, hogy fájni fog, sz@r lesz, de szükséges. Őszinte, egyenes embert szerettem volna belőlük faragni, ezért minden ilyen előtt elmondtam nekik, hogy igen, esetleg kellemetlen, esetleg nem szokásos, hogy mások előtt levetkőznek, de el kell viselni. És el is viselik baj nélkül.
Azt meg had' ne mondjam, hogy az én szüleim anno mit mondtak volna, ha elkezdtem volna jönni ilyen dumákkal, hogy jajj, a Pisti megláthatja a kukimat :D
De az még egy más világ volt. Most már mindenkinek kvrvára jogai meg kényeskedésre való hajlama van, és elveszik a lényeg, hogy ezek a vizsgálatok miért történnek.
Mondjuk az is igaz, hogy Magyarországon ezek a vizsgálatok már rég értelmüket vesztették, de hát erről mindenki tehet, aki magyar állampolgár. (Én már meg akarom szüntetni ezt a jogi státuszomat, puszta elővigyázatosságból.) Tetszettünk volna forradalmat csinálni. :)
Röviden annyit tudok mondani, hogy igazad van, elég gázak és ebben a formában hatástalanok ezek a szűrővizsgálatok, de azt meg neked kell belátnod, hogy elég irreális a jelenlegi helyzetben ezen filózni, mikor súlyponti kórházak fogynak ki kötszerből és fájdalomcsillapítóból a hó végére.
"erről mindenki tehet, aki magyar állampolgár. (Én már meg akarom szüntetni ezt a jogi státuszomat, puszta elővigyázatosságból.) "
Szégyeld magad te senkiházi!
Azért a honvédség,ahol felnőtt emberek mennek és diákok,ahol gyerekekről van szó két külön téma,apám volt katona és nekik nemiszerv vizsgálat nem volt,10-es csoportban mentek be,egyik bement az orvos elé,a többi kinnt várakozott,igaz le kellett bennt tolni a gatyát,da másik max a hátsóját látta,ha nézte,de ez nem volt jellemző,aranyeret néztek csak,azonnal húzta is vissza a gatyát,aztán a nagybátyámnál a másiknál még aranyeret sem néztek,semmi gatya letolás nem volt.Tehát a hadseregnél ki hova került ott is eltérések voltak.De nem gyerekekről volt szó,hanem felnőttekről.De még vizsgálatkor is csak a feneket lehetet volna látni.
Aztán a tusolás téma,azért tök más mint hogy egy másik ember előtt kezdik a nemiszerved vizsgálni,(férfiaknál here tapintás,fityma hátrahúzás,húgycsőt szokták még megnézni)-(lányoknál szeméremajak széthúzása,csikló hátrahúzása).Tusolni önszántából megy az ember,a legtöbb koleszban,táborban úgyebár van válaszfal is,tehát könnyen más nézése nélkül tudja magát megszappanozni az ember,táborokba is sokszor havarokkal megy együtt tusolni a diák is.
Táborba meg élmény szerzéssel mennek a diákok,még a szégyenlősek is megoldják a tusolást,elmennek egyedül tusolni,vagy a hátsó zuhanyzóba a barátjuk társaságában stb.
A kolesz is tök más téma,hiszen mint írtam ott is sokszor barátokkal,szobatársakkal mennek el a diákok tusolni.Semmilyen intim vizsgálatnak nincsenek kitéve és a szégyenlős ott is megtudja oldani az adott helyzetet.
Az orvos előtti vetkőzésnél meg nem is a melltartó levételére céloztam,de iskolaorvos nadrágok,bugyik tartalmát ne nézegesse.
Gondolom te magad is ha nem tudom lányaid vannak e,vagy van e kislányod a két gyerkőc közül?
Tehát gondolom te magad is ha nemiszervét érintő vizsgálatot akarna egy orvos,akkor szeretnéd tudni mégis ki az orvos,milyen vizsgálat lenne pontosan,hogyan képzeli a vizsgálat menetét a doki,van e azért diszkréció,lehet te magad talán szakorvoshoz,vagy általad ismert orvoshoz vinnéd el inkább a gyereked és elvárnád hogy azért ott legyen megteremtve egyfajta diszkréció,ne más előtt végezzék el,főleg a tudtod nélkül..
Gondolom lány esetén nőgyógyászati vizsgálatnál ha kicsit korábban lenne rá szükség egy jó orvost keresnél,akárki nem lenne jó.
Itt nem egyszerű csip-csup szűrésekről beszélek,egyszerű vizsgálatokról(nem hallás,látás,magasság,szív,tüdő meghallgatása,lúdtalp,súly mérése,gerinc vizsgálatra gondolok ezt ki lehet bírni)hanem intim vizsgálatokról.
Nézd már én sem vagyok 20 éves és nem hinném,hogy annyira kényessé vált volna a világ,olyan nagy elvárásaik lennének a mai fiataloknak,hisz apám idejében aki 54 éves,anyám 56 az ő idejükben semmiféle nemiszerv,vagy mellvizsgálat nem volt iskolában,vagy egymás előtti vetkőztetés,meztelenül szemvizsgálat stb amikről írtak,hál istennek ismerőseim közül keveseket érintet,csak amiket már zárójelben leírtam egyszer azok a vizsgálatok voltak,sőt nálunk is ezek a vizsgálatok voltak.
Itt nem arról írtam,vagy akartam írni hogy minden vizsgálat ellen lázongjanak,ne vegyenek részt,vagy mindenen fenn kellene akadni, de igen is kellene egy határt húzni,hogy eddig lehet elmenni,és igen is vannak jogos,elérhető elvárásaik.
Azért gondoljunk már bele az egészségügy sose ment jól,de mostanában igen sok mindent engednek meg maguknak némely orvosok ez azokra igaz akik tömeges vizsgálatok levezetését végzik.,túl is lépnek sokszor egy határt.
A pénztelenséget meg hagyjuk már,mindig is pénztelenség volt,de ez nem hatalmazza fel az orvosokat sem,hogy emiatt etikátlanul bánhassanak a betegekkel,vagy azon gyerekekkel akiket végülis arra a kis időre rájuk bíztak.
Más diplomás szakmákban(és diploma nélkülieknél is) is van pénztelenség,alul fieztés,ki nem fizetet bérek,ki nem fizetet túlórák,éhbér,túlterhelés ez utóbbi igen sok helyen van,még sem tehetik meg,hogy lekezelőek legyenek,flegmák a munkájukkal kapcsolatban,vagy ha emberekkel dolgoznak akkor az emberekkel,akkkor is teljesíteniük kell.
Ezért mondom nem szabad mindent a pénztelenségre fogni,ez nem hatalmaz fel senkit hogy tapintatlan legyen.Ezzel a pénztelenséggel igen jól tud sok ember takarozni.
Természetesen én sem próblémztam diákként sem egy melltartó,vagy top levételén vizsgálat céljából,de ha azt egy más előtt akarták volna elvégezni megkértem volna az orvost hogy egyesével ha lehetne(ill ez nem teljesen igaz,kiskoromba a gyerekorvos csinálta egyszerre két gyereket hívott szülőstül be,de ott már szóltam mivel korán kezdtem fejlődni,mellesedni és elég kellemetelen volt,meg gyorsabban sem ment a vizsgálat menet viszont mindenki cikin érezte magát,így utána már figyelt erre).De van egy határ aminél rákédeznék mért is szükséges,mért kellene megtennem,mi célja van ha úgy érzem.
Szerintem is van egy határ ahol nem kell problémázni,de a gyerek meg legyen tudtába annak ha úgy érzi hogy ez nem stimmel,hogy merjen kérdezni,kérni,ha kell akkor nemet mondani és majd otthon megoldják a szülők ha szükségesnek látják a vizsgálatot.Esetleg elviszik saját orvoshoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!