Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Azt akarja bíztassam az...

Azt akarja bíztassam az öngyilkosságra? (! )

Figyelt kérdés
Egyik barátom eléggé lelkibeteg, depressziós. Ez gyakran keveredik önsajnálattal. (olyannal amilyet még nem tapasztaltam) A többi barátunkkal együtt igyekszünk segíteni neki. Kedvenc ételeit visszük neki, dícsérjük stb. Csakhogy ha dícsérjük rácáfol hogy ez nincs így, ö mindenkire nyomasztó hatással van, annak örül ha valaki azt mondja hogy milyen szomorú a kinézete. Én foglalkozom vele a legtöbbet. Mivel nem "foghatom" állandóan a kezét, ezért ha személyesen nem tudok beszélgetni vele, smsben kommunikálunk. Sikerült elérnem azt hogy írja ki magából az érzéseit. Amikor elolvastam, nem nagyon értettem. Jött a szkíta ösökkel, meg hogy ö rossz csillagzat alatt született stb. Úgy vettrm észre ha személyesen beszélgetünk és fizikailag jelen vagyok, jobban van. Nevet, viccelödik, oldottabb.De ha nem tudok ott lenni, akkor magába zuhan. Megmondta hogy nem is akar változtatni, nem akar jobban lenni. Ma smsben kérdeztem hogy hogy van? Azt mondta nem jól, mindenkire negativ hatással van, és azzal segítenék ha mosolyogva bíztatnám a "távozásra". Orvoshoz menni nem akar, én nem vagyok családtagja csak az egyik barátja. Tehetetlennek érzem magam. Mondtam egyszer hogy be fogom vitetni a pszichiátriára, erre azt válaszolta hogy ne zsaroljam! Mit tehetnék? Hogyan segíthetnék?
2014. jan. 28. 15:05
1 2 3 4 5 6
 51/60 A kérdező kommentje:
Nem értek egyet veled. A te elgondolásod szerint mindenkit aki szándékosan használ ki másokat, mentsünk fel a tettei alól mert beteg? Neki ez így jó! Én is nehezen hiszem hogy vannak akaratosan gonosz emberek de vannak, ha hasznot tudnak húzni másokból. Én azon az állásponton vagyok hogy ö be is vallotta hogy szándékosan tesz ilyet, nem fogom se sajnálni se többet segíteni sem fogok neki mert már tudom hogy bármikor ismét szándékosan hátba támadhat.
2014. jan. 29. 11:12
 52/60 anonim ***** válasza:

mondtam, hogy írni fog, tegnap én elemeztem ki több hozzászólásban, nem hagyja abba, ha nagyon zavar fel lehet jelenteni zaklatásért

tökmindegy igazából mi a diagnózisa, meg mennyire felelős a tetteiért, te nem vagy az orvosra

ha felmentitek a tettei felelőssége alól akkor meg gyámságalá kell helyezni,én meg nem hiszem, hogy ilyen állapotban van, nagyon manipulatív meg imádja sajnáltatni magát

2014. jan. 29. 11:45
 53/60 A kérdező kommentje:
Igen, most határozottan érzem hogy hazugság a bocsánatkérése is meg az is hogy szomorú emiatt. Én meg egy naiv idiótának érzem magam föleg most hogy tudtomra adta a szándékosságot. Hányszor röhöghetett magába (vagy miután nem voltam jelen) azon hogy "ugrálok" neki hogy bohócot csináltam magamból.
2014. jan. 29. 11:52
 54/60 anonim ***** válasza:

# 51: Én nem azt mondtam, hogy mentsük fel, meg azt sem, hogy neked el kell viselned. Csak azt mondtam, hogy ez így neki se jó, és segítségre szorul. De ez valóban nem a te felelősséged.

Én csak azt próbálom érzékeltetni, hogy az ilyenfajta viselkedés nem döntés kérdése, és nem tudna másképp viselkedni, ha akarna sem, ilyesmit ne várj el egy személyiségzavaros embertől. Több hónap v. több év kitartó terápia után lenne képes másképp viselkedni. Az viszont valóban az ő felelőssége, hogy akar-e változtatni és dolgozni önmagán!

2014. jan. 29. 12:24
 55/60 A kérdező kommentje:
Nem, nem akar változtatni. Neki ez így jó. Most már én is tisztábban látok. A nagy világfájdalom csupán megjátszás, az önsajnálat ugyanígy. Az egész ember hiteltelen úgy ahogy van. Mindenesetre ha valaha találkozom még vele, max köszönök neki, de leállni nem fogok vele. Az a legszörnyübb hogy a nagy "szenvedései" közepette sokunkból kiszedte hogy velünk milyen rossz dolgok történtek.
2014. jan. 29. 12:51
 56/60 anonim ***** válasza:
manipulatív, azért kell neki rólatok az információ, hogy vissza tudjon vele élni, lehet még fogja ellened fegyverként használni azt amit bizalmasan megosztottál vele
2014. jan. 29. 12:58
 57/60 A kérdező kommentje:
Ne haragudjatok hogy itt "nyafogok" de képtelen vagyok még feldolgozni azt hogy visszaélt az önzetlen segítökészségemmel.
2014. jan. 29. 13:26
 58/60 anonim ***** válasza:

Nyugi, még jó, hogy "időben" szakítottál vele. Ne hagyd magad zsarolni, ő élje a saját életét, te meg a tiedét!

Előbb utóbb majd úgy is ő fog pórul járni, mert mindenkit elkerget magától.

2014. jan. 29. 18:07
 59/60 anonim ***** válasza:

nekem már a leírásodban összeállt, kb milyen ember lehet

ha fizikailag nem veszélyes, akkor nem válaszolsz semmire és kész

2014. jan. 30. 16:11
 60/60 anonim ***** válasza:
Na, helyzet???
2014. jan. 30. 18:11
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!