Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Azt akarja bíztassam az...

Azt akarja bíztassam az öngyilkosságra? (! )

Figyelt kérdés
Egyik barátom eléggé lelkibeteg, depressziós. Ez gyakran keveredik önsajnálattal. (olyannal amilyet még nem tapasztaltam) A többi barátunkkal együtt igyekszünk segíteni neki. Kedvenc ételeit visszük neki, dícsérjük stb. Csakhogy ha dícsérjük rácáfol hogy ez nincs így, ö mindenkire nyomasztó hatással van, annak örül ha valaki azt mondja hogy milyen szomorú a kinézete. Én foglalkozom vele a legtöbbet. Mivel nem "foghatom" állandóan a kezét, ezért ha személyesen nem tudok beszélgetni vele, smsben kommunikálunk. Sikerült elérnem azt hogy írja ki magából az érzéseit. Amikor elolvastam, nem nagyon értettem. Jött a szkíta ösökkel, meg hogy ö rossz csillagzat alatt született stb. Úgy vettrm észre ha személyesen beszélgetünk és fizikailag jelen vagyok, jobban van. Nevet, viccelödik, oldottabb.De ha nem tudok ott lenni, akkor magába zuhan. Megmondta hogy nem is akar változtatni, nem akar jobban lenni. Ma smsben kérdeztem hogy hogy van? Azt mondta nem jól, mindenkire negativ hatással van, és azzal segítenék ha mosolyogva bíztatnám a "távozásra". Orvoshoz menni nem akar, én nem vagyok családtagja csak az egyik barátja. Tehetetlennek érzem magam. Mondtam egyszer hogy be fogom vitetni a pszichiátriára, erre azt válaszolta hogy ne zsaroljam! Mit tehetnék? Hogyan segíthetnék?
2014. jan. 28. 15:05
1 2 3 4 5 6
 21/60 anonim ***** válasza:
nem magára hagyod, mert egy felnőtt ember, magára hagyni ilyen kontextusban egy csecsemőt vagy gyereket lehet
2014. jan. 28. 16:17
 22/60 A kérdező kommentje:
Teljesen jókat írtok, köszönöm. Most az elöbb megírtam neki hogy nem én hagyom veszni öt hanem fordítva, és legyen elégedett meg áltassa az egóját azzal hogy én is "feladtam". Eddig semmi reakció.
2014. jan. 28. 16:23
 23/60 anonim ***** válasza:
majd fogja írni a lelkileg zsarolós szövegeit, ne reagálj rá semmit, bár azt piszok nehéz
2014. jan. 28. 16:26
 24/60 A kérdező kommentje:
Szerintem nem fog válaszolni, most szépen kiterveli az agyában hogy mit írjon erre. Egyébként fura, mert úgy érzem dühös.
2014. jan. 28. 16:29
 25/60 anonim ***** válasza:
semmi fura nincs abban, hogy nem egyből válaszolt, most hirtelen váratlanul érte ez tőled, és most gondolkozik valami nagyon hatásos nagyon manipulálós szövegen amivel úgy érzi, tud rád hatni
2014. jan. 28. 16:31
 26/60 A kérdező kommentje:
Vagy az is lehet hogy most elégedett, hiszen szerinte igaza lett: mindenkire nyomasztóan hat, rám is. És ezzel igazolja önmagát.
2014. jan. 28. 16:42
 27/60 anonim ***** válasza:
ha nem ír akkor éppen talált már valaki mást akit nyomasszon, de szerintem fog írni valamikor még
2014. jan. 28. 16:47
 28/60 A kérdező kommentje:
Nekem nyílt meg a legjobban, a többi barátunk nincs vele ilyen "bizalmas" kapcsolatban mint én.
2014. jan. 28. 16:51
 29/60 anonim ***** válasza:

Nézd, én voltam ilyen helyzetben, mélyen magam alatt, és húztam volna magammal a környezetem is.

Nekem az segített, hogy volt egy olyan barátom, aki jelezte, hogy mellettem áll, támogat mindenben, de ne várjam tőle azt, hogy sajnáljon, és ha folyamatosan ezt a játszmát játszom, azzal csak eltávolítom.

Van egy mondás: ha csak panaszkodsz, hogy fáj, de nem teszel ellene, akkor még nem fáj eléggé.

Szóval én a barátom támogatásával elmentem terápiára, jelenleg is járok. Kijöttem a gödörből. Nem állítom, hogy könnyű... nem az. Nagyon fontos ilyenkor a támasz, a segítő, elfogadó közeg, de beláttam, hogy nem kapaszkodhatok másokba - illetve arra van a pszichológus, hogy belé kapaszkodjak, de ő legalább úgy segít, hogy abból épülök, ez a szakmája, egy laikus ilyenkor nem tud érdemben segíteni. Ha fáj neki az élet, tegyen ellene, más nem fog tudni tenni semmit. Ne hagyd magára, támogasd, de csak akkor, ha hajlandó tenni magáért!

Mert nekem is volt az életemben olyan ember, aki belemerült az önsajnálatba, és engem is húzott magával lefelé - többek között neki is köszönhetem, hogy annyira mélyre kerültem. De ő nem volt hajlandó változtatni, ezért ő ugyanott tart, mint régen, én meg kijöttem a gödörből.

Én nem tartom jó ötletnek a szembesítést, mert nem mindenkire hat pozitívan, sőt! Ha valaki nagyon mély depresszióban van, akkor még visszájára is fordulhat, ha szembesítik vele, hogy ő a hibás. Igenis ilyenkor egy három éves kisgyerek szintjén vagyunk, aki szeretetre, elfogadásra vágyik, és ha azt hajtogatják, hogy mennyire "sz*ralak" vagyok, az még mélyebbre taszít. Nagyon nehéz megtalálni az egyensúlyt, hogy támogató, elfogadó legyél, de ne éljen vele vissza a másik. Ha ezt sikerül megtalálni, akkor tudsz segíteni. De én azt gondolom, hogy ebben a helyzetben már csak szakember segíthet, és ez bizony hosszú és fájdalmas folyamat!

2014. jan. 28. 17:20
 30/60 anonim ***** válasza:
"azzal segítenék ha mosolyogva bíztatnám a "távozásra"" ez nem depresszió csak, ez valami más
2014. jan. 28. 17:36
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!